Dehát nem az ebben a szép, hogy mineki másképp csinálja?
Nem tudom, hogy mennyi aroma vagy bármi megy kárba ezzel a módszerrel, viszont gondolom, hogy aki megépítette ezt a főzőt, az nem volt laikus a témához.
Ellentmondásos tapasztalatok vannak az őszibarackkal, ittam nagyon jót és van, akinek nem jött be. Olyant is hallottam, hogy tárolás közben veszett el az aromája. Én mindenesetre ennyiért kipróbálnám.
Ebből ezt nem lehet megmondani, lehet 84%. Ha kézben tudod tartani a főzést, bele tudsz nyúlni deflegmátorral, tányérokkal, akkor ez nem úgy megy, mint az egyszerű főzőkkel, ha akarom nem csökken az alkoholfok, végig 82 és vágom 80-nál, utána még jön 2deci és elfogyott az üstből a szesz.
Sziasztok! Jó tanácsot és útmutatást kérnék tőletek, mint tapasztalt főzőktől.Jutányos áron (80ft/kg) vehetnék sárgahúsú őszibarackot.Véleményetek szerint érdemes belevágni? Mire számíthatok kihozatalban , zamatban és tárolhatóságban( veszít az ízéből zamatából)? A megtisztelő válaszokat előre is köszönöm!!!!! Pilsner76
Vodkának a finomszeszt hívják (illetve azon belül is szigorított szabályai vannak). Ez nemcsak annyit jelent, hogy a középpárlat 96-96,5% v/v, hanem olyan alacsony kongenermennyiséget is, amit kisüstön 10 főzésből se fogsz megcsinálni, mert nem tudsz eléggé frakcionálni. Ez a prózai oka annak, hogy a vodka szeszfinomítóban készül :)
1. Finomabb, illatosabb cefre és pálinka, 2. Hosszú cefretárolás esetén a kissé oxidálódott, elöregedett cefre visszafiatalítására, 3. Kierjedést követően azonnali lepárlásnál, ha nem tudunk Lallzyme B-t használni.
Èn tegnap estère magtalanítottam kb 80 kg cseresznyèt kb másfèl óra alatt úgy hogy kètszer megmostam a gyümölcsöt! Ja ès egyedűl! Három nègy vödrönkènt lezúztam keverőszárra majd a ládába átráztam, a magvat a maradèk gyümölcshússal külön raktam. Ès a vègèn az összes magot egyszerre keverőszáraztam majd a ládába ès gyakorlatilag csak a mag maradt.
Ha nem tudsz kölcsön kèrni, magvazót, baráttal ismerőssel kis pálinka sör mellet egy dèlután megoldható. Vagy h ne fáradjatok el nagyon kèt dèlután!
Èn ezt itt olvastam a fórumon, szerintem simán kivitelezhető! Tisztelettel:
Hidd el mindenki segíteni szeretne, de fél vagy később csöpögtetett információk esetén nehéz. Panaszkodtál a kihozatalodra, mikor a magas elválasztást említettem okként akkor sem a főző rendszerét mondod, hanem, hogy te így szoktad csinálni. Mikor a gyümölcs pépesítését említem, mert az általad feltett képen egész banán darabok úszkálnak a cefrében, akkor a válaszod, hogy te mindent keverőszárral zúzol és felteszel egy olyan képet, ahol valóban le van zúzva a gyümölcs normálisan.
Nekem nagyon tetszik ez a lepárló, viszont annyira sok az adó, hogy ezért is és a kisebb mennyiségű főzés miatt is gondolkodom valami komolyabb, otthoni főzőberendezésben.
Eddig 2-3 helyen bérfőzettem, s bár úgy gondolom, hogy a korábbi cefréim minősége meg sem közelítette a mostaniakat, az itt főzőtt pálinkáimhoz képest az összes többi labdába sem rúghat.
endrepp tegnapi hozzászólásában belinkelt egy régebbi bejegyzést (106837), amelyben nebamun ír épp ennek a használatáról és a negatív élmenyiről, úgyhogy ezt egyenlőre kihagyom.
Vasárnap megyek a meggyért Tiszajenőre (600kg), sajnos nem találok helyben ipari meggymagozót, úgyhogy most a másik dolog, amin töröm a fejem, az a magozás. Erre is itt olvastam tippet (fúróval zúzás, aztán ládán átpréselés), majd kiderül menniyre hatásos a módszer...