Kedves Myrtill nézd meg a 440-es hozzászólásom, abban összefoglaltam, hogy korábban melyik hozzászólásban milyen recepteket írtam meg. De nem is olyan régen leírtam egy barna kenyér, illetve az almaecetet is tartalmazó európai fekete kenyér receptjét. Alapvetően - az édesebb kenyerek kivételével - bármelyik kenyérbe tehetsz bármilyen magot (len,napraforgó,tökmag stb.).
Egyébként magvas kenyeret így is lehet készíteni:
alap kenyér recept felhasználásával ALAP programon (vagy gyors programon) sütve kevered a sima fehér lisztet és a teljes kiőrlésű rozs lisztet, vagy a rozsliszt helyett tönkölybúzás lisztet (400 gr + 160 gr arányban). Természetesen készülhet csak teljes kiőrlésű lisztből is, TELJES KIŐRLÉSŰ programon sütve, ez kicsit zömökebb, sűrűbb kenyér lesz!
A sípszónál kell beleszórni: natúr napraforgómagot, natúr tökmagot, lenmagot Ezeket a magvakat a nagyobb boltokban is be lehet szerezni, én jobban szeretek a Herbáriában vásárolni, ott mindent megtalálható egy helyen, még a liszt is. Én nem rajongok az előre bekevert, többnyire önkelesztő (élesztővel kevert) lisztekért, inkább veszek jó minőségű fehér búzalisztet és külön veszem meg a rozs, vagy tönkölybúza stb. lisztet, és külön a STAFT francia gyorsélesztőt, vagy a friss élesztőt, de persze ez ízlés és szokás kérdése.
Ha szeretitek a fűszeres kenyeret is, érdemes beszerezni az alábbi szárított fűszerekből is egy-egy zacsival: tárkony, petrezselyem, kakukkfű, oreganó, bazsalikom esetleg metélőhagyma. Az olasz kenyérhez paradicsompüré, mag nélküli olajbogyó. Az édes kenyerekhez, kalácsokhoz: aszalt gyümölcsök, cukrozott citrom és narancshéj, fahéj, mézes fűszerkeverék, őrölt szegfűszeg. Ami azt illeti, összefutott a nyál a számba, a fűszeres kenyérnek már a gondolatától is:-)))))
Hauser 801-est kaptunk végülis ami elérhető áron volt,remélem jol fog szuperálni. (megnéztük a tetejét,elvileg nem csálé:))-csak fura hogy ezeket csak simán lecsukom,nem kattan mint pl a fritu teteje lecsukásnál)
Van valakinek bevált receptje sokmagos liszthez?Ugyanis ilyet vettünk most,anyuék odavannak a magos cuccokért....
Hát azért elég rendesen módosult az én alapreceptem:-))
De szerintem nincs is ezzel a kenyérrel semmi baj, kicsit behorpadt a teteje néhol, de hát nem kiállításra készült:-)) Ahogy elnézem, attól még szép alakú, vajjal stb. simán, könnyen (jó az állaga) kenhető formás kis szeleteket lehet belőle vágni! Végül is ez a cél, no meg az, hogy jó legyen az íze:-)
Én bevallom, eleinte figyeltem, de később leszoktam arról, hogy a bolti kenyerekhez hasonlítgassam a kenyerem, elvégre a bolti lehet, hogy szép formás, egyenletes, de abban mindenféle ez+az van (térfogatnövelő, meg sűrűsödésgátló meg stb.), viszont az otthon sütött kenyérnek akkor sincs párja:-))
az előbbi hozzászólásomban rosszul írtam ETNA receptjét annyiban változtattam, hogy nem futtattam fel az élesztőt és pluszban tettem hozzá 1 nagymérő sikért és 1kis mérő citromlevet. Az olajat én beleöntöttem a vízbe. A liszten 3 mélyedést csináltam , méznek, sónak és morzsolt friss élesztőnek.
Sziasztok! Megsütöttem ETNA alap kenyerét az új CLATRONIC BBA2865-s sütőmben. mellékelek egy fotót is , hogy ilyen lett. Annyit változtattam, hogy az élesztőt nem futtattam fel, mert a gépem előmelegítéssel kezd és ha felfuttatom már nem úgy működik az élesztő. 1 evőkanálnyi sikért és 1 kis mérő citromot. Gyönyörűen feljött egészen az ablakot súrolta, de ici-picit behorpadt. Szép az állaga és finom. Rájöttem, hogy a kis tömegre kellett volna állítanom a sütőt és talán elég lett volna 1 nagy mérő méz. Legközelebb úgy fogom csinálni. Majd felrakom annak is a fotóját. Most az általam készített rozsos kovászból kísérletezem egy kenyérrel. Mi előtt elkezdené sütni a gép megnézem kétszeresére kelt-e, ha nem akkor leállítom a gépet és hagyom még kelni. Aztán sütőprogramon megsütöm.
Tudja valaki , hogy 500g liszthez mennyi folyékony kovászt kell tenni? Én most 100g -t tettem. A folyadék felét kefirrel helyettesítettem. Nagyon kíváncsi vagyok mi sül ki belőle?
Nem tudom mi lehet a különbség, talán az, hogy hol (melyik országban) szerelik össze?? Gőzöm sincs, de az ára nem rossz. Ahogy írtam is, szinte teljesen így néz ki a mi Hausmeisterünk is.
Esetleg nézd meg ezt az oldalt is, itt ismertetik a gépek tulajdonságait is, és a boltokat is felsorolják, ahol kapható. Az ára alatt fel van tüntetve, hogy 5.3, 8 stb.stb. bolt kínálatában... Ha erre rákattintottál, a következő oldalon már vásárlói véleményeket is olvashatsz és a minőségre a vásárlók által adott csillagok is látszanak, így talán könnyebb lesz dönteni:
Mi szeretünk az edigital.hu-n vásárolni, legutóbb pl. karácsonyra vettünk egy Epson négy funkciós nyomtatót (fax-nyomtatás-fénymásolás-szkennelés) és nagyon jól szuperál. Nagyon korrekt cég, legalább is nekünk eddig mindig szerencsénk volt velük:-))
Az adott termékre rákattintva, a termék oldalán látható, hogy a különböző városokban lévő boltjaikban is átvehető-e a termék, vagy várni kell rá 1-2-3 napot stb. Egyébként pedig, ha a neten keresztül rendel valaki, 15ezer forint felett díjtalanul házhoz is szállítják (alatta sem drága: 990,- Ft, a nagy gépeknél - hűtő stb. - is csak 2990 Ft).
Az én kenyérsütő gépem Hausmeister HM1300-as és ehhez hasonlóan néz ki:
A választásnál fontos szempont lehet, hogy feltétlenül legyen magyar használati utasítása, sok gépnél ez hiányzik, bátran keresgéld a csomagban, ha nincs benne, később sem kapsz, ha ezzel áltatna az eladó, ne higgy neki:-))
A két lapátos jobb és jó ha a maximálisan süthető kenyér. 2 vagy 2,5 fontos (kb. 1 - 1,3 kg).
Nekem jobban bejön az ovális szélesebb, mint a keskeny magasabb forma (a kenyér formája szerintem szebb).
A programokat is érdemes átnézni (bár a legtöbb gépnél hasonló, de azért vannak apró eltérések), szóval legyen gyors, tészta, francia, lekvárfőzési stb.
A kenyérsütőgépeknél nem kell feltétlenül ragaszkodni a több tíz ezer forintos fullos, márkás géphez, egy 15ezres is ugyanolyan jó lehet.
Az általános műszaki állapotot is nézd meg: jól záródik-e a tető, normálisan kivehető-e a sütőedény, nincs-e leütődve a sütőedényről a bevonat, könnyen kivehető-e a két lapát... ilyesmire gondolok.
Persze ettől még lehet, hogy éppen egy rossz szériát fogsz ki, ezért a vásárlást követően mielőbb kezdj hozzá az első kenyérhez, hogy legyen lehetőséged a cserére!
Huh, a lényeg, hogy happy end lett:-) A műszaki dolgok vásárlása valahol mindig lutri, sajnos:-(
Én is ezért szoktam még frissiben azonnal kipróbálni, persze, ha ajándékba veszi az ember.... na ezért döntöttem úgy néhány éve, hogy ha műszaki cikket veszek ajándékba, csak közvetlenül az ominózus nap előtt veszem meg, hogy ha gond van, a megajándékozottnak legyen lehetősége rögtön kicserélni:-))
Remélem sikerül majd az olasz és a fűszeres is, majd írd meg, hogy ízlett-e?
Sziasztok! Én már két éve sütögetem itthon a "minden napi kenyerünket". A kenyérsütőt úgy kaptuk ajándékba. ORION OBM-7128 egy lapátost. Nagyon meg voltam elégedve vele. Először nem sikerült, de fórumokat böngészve megtaláltam az ép megfelelőt. Minden alkalommal jó kenyeret sütött. Kuglófot is szép csíkos foszlósra sütötte. Használtam dagasztásra pogácsákhoz , pizzához, lángoshoz és fánkhoz. Szóval használva volt rendesen. Sajnos tönkre ment az üstje, átengedi a vizet. Kb. 5000 Ft lenne az új + postaköltség. Úgy döntöttünk, hogy inkább újat veszünk. A párom hozott pénteken egy HM-1301 kétlapátost. Egész hétvégén sütöttem a kenyereket, a jól bevált recepttel kezdtem. Össze esett és nem sült meg rendesen. Aztán megpróbáltam ETNA receptjeit. Az olaszos fűszereset, meg a sima rozsos fehér lisztest. Az sem sikerült, pedig pontosan úgy csináltam a hogy leírta. Ma volt a harmadik napja, hogy megvettük, és elfogyott a türelmem. Olvastam a hozzászólásokban, hogy másnak is volt ilyen problémája. Visszavittük. Ha valaki ilyen készüléket szeretne választani jól nézze meg a tető illesztést. Van akinek ez bevált, akkor az egy jobb széria lehetett. Ugyan is a miénk kicsit csálé volt, az üzletben néztem a többit, még rosszabb volt ennél is. Szerencsére volt egy, amit elhoztunk helyette. CLATRONIC BBA 2865 két lapátost. Kisebb a figyelő ablaka szépen illeszkedik a tető. Jól látható a kijelző. És!!!!!! A legérdekesebb, mindjárt az első sütésnél sikerült az én régen megszokott receptem szerint. Most már nem is próbálkozok vele a három napban, mert a sok kenyeret amit megsütöttem azért meg fogjuk enni, még ha nem is tökéletes. Megsütöm majd ETNA receptjeit is, ebben biztosan tökéletes és finom lesz!
Sziasztok! ajándékba vennénk kenyérsütőt,de nem akarjuk a legdrágábbat.Tudna valaki ajánlani jót? Esetleg le tudnátok írni hogy mire érdemes figyelni a kiválasztásnál?Nincs időm viszaolvasni,köszi előre is!!!
Üdv. Mindenkinek! Nemrég szereztem én is egy ilyen gépet. Több napi kutató munkámba került, mire "összegyúrtam" egy használati utasítást, hogy legalább tisztában legyek vele mire is jó a gépem?! Igen lehet vele előprogramozni is, de ha kiváncsi vagy a részletekre egy flaska sör áráért megosztom Veled az eredményeket:-)))!
AFK BM2-eshez keresek magyar használati útmutatót. (NETHAUS 4510 v. BoMann CB953 klón.) Ha valaki tud ilyenről, tegye fel. Igazából az érdekelne pontosan milyen programok vannak rajta, pontosan. Tudok-e olyat csinálni, hogy este csak megkelesztem a tésztát, és csak reggel sütöm meg. És ezt hogyan lehet rajta beprogramozni?
Nekem is teszkós a gépem. A program lejárta után 1 óra hosszat melegen tartja a kenyeret, azután automatikusan kikapcsol, illetve alaphelyzetbe áll. Ha nem akarod 1 órán át melegen tartani, akkor 3-4 mp hosszan tartsd lenyomva a start/stop gombot. Sípol, és leáll.
Segítsen nekem vki légyszi, akinek tescos gépe van. Ha lejárt a program akkor nektek kikapcsol a gép automatikusan ? Mert nekem nem és hiába kapcsolom a star/stop gombbal akkor sem. Ki kell húznom a konnektorból. Ez jól sejtem, h nem a helyes működési elv ?