Keresés

Részletes keresés

ke_fe Creative Commons License 2012.03.23 0 0 25747

A csülök vagy a sonka levével "kötelező" valami jó bab vagy lencse főzeléket/levest készíteni!:-)

 

Vagy toltottkaposztat felonteni a fustolt level.  Bar egy kaszasleves sem megvetendo.

Előzmény: Boszorka (25746)
Boszorka Creative Commons License 2012.03.23 0 0 25746

A csülök vagy a sonka levével "kötelező" valami jó bab vagy lencse főzeléket/levest készíteni!:-)

Előzmény: dulci (25744)
dszysssz Creative Commons License 2012.03.23 0 0 25745

Szeressük mink aztat is! :-) de én a magamsütötte kőttesekre gondoltam (10 ujj nyalogatása:-)))

Előzmény: nagypapi51 (25742)
dulci Creative Commons License 2012.03.23 0 0 25744

Régebben, csak úgy gondolomra, gusztus után akartam babos káposztát készíteni, olyan savanyúkáposztásat. Na, azt se próbáljátok így ki. :)) Több órás főzés után feladtam. És a füstölthús levével is vigyázni kell, azt is a végén adom hozzá. Emlékeim szerint pedig, anyám együtt főzte a csülökkel a babot.

Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2012.03.23 0 0 25743

Milyen pékségbe jártál te? Én gyerekkoromból kizárólag kelt túrós batyura emlékszem, a levelesre csak későbbről. Én mindkettőt szeretem, a lényeg, hogy ne spórolják ki belőle a túrót :)

Előzmény: nagypapi51 (25742)
nagypapi51 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 25742

Kisérletezzél csak, de a paradicsommal vigyázz, mikor adod hozzá, legjobb akkor, amikor a hús és a bab már puha.

A mai modern kukták biztonságosabbak, mint a mi korunkbéli alu, fütyülő forgószelepes masinái.

szysssz: magam részéről jobb szerettem a retro, pékségi túrós batyut (á. 1.80.-) ami leveles tésztából készült, akkoriban másféle nem is volt.

persze de gustibus...

Előzmény: Caipi (25741)
Caipi Creative Commons License 2012.03.23 0 0 25741

Hát végülis igazad van. Én a férjemet csak pár éve ismertem meg, és akkor már nem éltek a szülei.

Babilag nem tudok mit szólni, babból még csak és kizárólag csilisbabot gyártottam, azt meg konzervből. Az általad írtak után lehet, hogy nem is fogok kísérletezni vele... pedig a bablevest amúgy nagyon szeretem, de olyan finomat úgysem tudnék, mint anyám a kuktával, attól meg én félek.

Előzmény: Törölt nick (25734)
dszysssz Creative Commons License 2012.03.23 0 0 25740

Ha már kelttészta, túrósbatyut és/vagy lekvárus buktát javasolnám: a pár szem mazsolával, citromhéjjal elvarázsolt turósbatyu maga csoda, a dolgos két kezeddel elrakott lekvárról már nem is beszélek....:-))

 

Előzmény: Chimney (25737)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.23 0 0 25739

Holnap és holnapután citromos-tejszines húsgombócleves (elirigyeltem a csirkemellcsontból főtt alaplevet nagypapitól, én is vettem, abból lesz a levesalap, kár, hogy nincs rajta annyi hús, hogy a húsgombóc is abból legyen).

Utána egybensült - krumplival is együtt sült - afrikai harcsa.

Vasárnap sült csirke krumplipürével (ahhoz képest, hogy nem nagyon bírom a krumplit enni, mostanában sokat főzök), és valami gyümölcsös sütemény, amit egyszerű megcsinálni.

nagypapi51 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 25738

Ha savanyúságnak készítem, akkor is sütni szoktam. 

Előzmény: Chimney (25737)
Chimney Creative Commons License 2012.03.23 0 0 25737

Én már sütötem. Apróbb céklákat kell venn, akkor a legjobb, amikor friss. Alufóliával kibéleltem a tepsit, beletettem. Nagy szemű tengerisót , egy pici barna cukrot oliva olajat, frissen őrölt borst és balzsamecetet tettem hozzá. Jól összetekertem a fóliát (így dunsztban ) sütöttem olyan 1,5 órát. Mikor megpuhult, kicsomagoltam és picit rágrilleztem.

Nekem izlett, egy próbát megér :-)

Ette már úgy is, hogy sütés után egy kis fokhagymás tejföllel összekevertem...az is jó volt.

Holnap: brassói...és most hogy eszembe juttattad cékla, bár uborkával terveztem.

Holnap utánra kéne valami süti. Kakaóscsigán gondolkodom kelt tésztából.

 

Előzmény: dulci (25732)
dszysssz Creative Commons License 2012.03.23 0 0 25736

Ez úgy igaz, mintha magam mondtam volna :-))

Ma: paradicsomos káposzta főzelék hirtelen sült tarjával - imádom.

Előzmény: nagypapi51 (25735)
nagypapi51 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 25735

A paradicsomban lévő inhibitorok nem segítik a benne főzött anyag puhulását.

Próbálj meg (ill. ne próbálj meg) úgy paradicsomos krumplit főzni, hogy nyersen teszed a szeletelt krumplit a paradicsomszószba. Az életben nem puhul meg. :)

Előzmény: Törölt nick (25734)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.22 0 0 25734

Ó, kedves ő szemtől szembe. Az a tipus, aki azelőtt dícséri a főztöd, mielőtt megkóstolná. Aztán, hogy a hátad mögött mit mesél, az már más tészta... De nem b ántom, volt időm hozzászokni, majd 90 évesen már nem fog megváltozni. Örüljek, hogy kis segítséggel megvan egyedül, csak kosztoltatni kell, nem magunkhoz venni.

Azt hiszem, az volt a baj tényleg, hogy együtt főztem a babot a hússal és a paradicsommal. Máskor többnyire külön kezdem, és csak a felénél öntöm össze. Na mindegy.

Előzmény: Caipi (25730)
dulci Creative Commons License 2012.03.22 0 0 25733

A hús puhulásának viszont jót tesz valami savasság.

 

Tényleg, nem tudom, mit mivel kezelnek, volt hogy nagyon kiakadtam. Ilyen télies paparikából volt egyszer kedvem egy kis lecsót összedobni. Kb. egy órás főzőcske után feladtam, eccerűen nem volt képes lecsószerűre összeszottyadni a paprika.

Előzmény: dulci (25732)
dulci Creative Commons License 2012.03.22 0 0 25732

Az a tapasztalatom, hogy beáztatva, és kellő ideig főzve bármilyen öreg bab megpuhul. Én már rászoktam, hogy külön főzöm a babot, csak magában, és a végén öntöm össze, mert jártam így, mint te. Ha bármi savas belekerül, nem puhul meg. Lehet ilyen a paradicsom is. Tapasztaltam, hogy az egyéb összetevőket, vagy a húst is, nem tudom mivel kezelhetik, de nem puhul meg miatta.

Pl. az jutott eszembe, tudom, hogy ecetes vízzel lemossák a húst némely hentesnél :S Ha már nem elég friss, azért hogy ne büdösödjön.

 

Holnap.

Egyszerű, de kedvelt pörköltös-zöldbab (ami sárga, és belefőzöm a pörköltlébe), valamint Kossuth-kifli. Valami passzolós levest kéne még kitalálni.

Vacsorára pedig joghurtos padlizsán. Kedvelem a padlizsán minden változatát.

 

Mostanában többször hallom, hogy céklát sütni. Köretnek, vagy salátához. Csinált már valaki? Én még soha, de felkeltette az érdeklődésem, mert a céklát szeretem.

Előzmény: Törölt nick (25729)
magyar bucó Creative Commons License 2012.03.22 0 0 25731

Olyan igazi... 

Előzmény: Caipi (25730)
Caipi Creative Commons License 2012.03.22 0 0 25730

Kedves anyósod lehet...

Előzmény: Törölt nick (25729)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.22 0 0 25729

Chili con carne készült mára finom marhahússal - kár volt bele. Főztem kis tűzön 2 és fél óráig, aztán újra egy órát, de a bab ropogós maradt. Be volt áztatva pedig, de nem tudom, hány évvel ezelőtt termett, vagy mitől ilyen.

Azért remélem el fog fogyni, de anyósom morogni fog, és el fogja panaszolni a nővérének és a lányának (nekem azt fogja mondani, hogy milyen finom volt - ami tulképpen igaz is).

Chimney Creative Commons License 2012.03.22 0 0 25728

Tiéd a pont :-)

Előzmény: Caipi (25727)
Caipi Creative Commons License 2012.03.21 0 0 25727

Én arra tippelnék, hogy a Bosnyák tér fele dolgozik, nem direkt megy oda. :-)

H_G Creative Commons License 2012.03.21 0 0 25726

Onnan a Fehérváriig érdemes bemenni max.

Előzmény: nagypapi51 (25725)
nagypapi51 Creative Commons License 2012.03.21 0 0 25725

A kenyeres melletti húsbolt, és a baromfis bodega is jó, zöldséges is van megfelelő árukínálattal/árral.

Árban akkor jó a Bosnyák, ha a környéken laksz, vagy dolgozol.

Nagytétény-Zugló időben több, mint amennyivel a bfoki piac drágább.

(Persze nem akarlak rábeszélni)

Előzmény: Chimney (25724)
Chimney Creative Commons License 2012.03.21 0 0 25724

Nagytétényben lakom...és nem járok arra a piacra vásárolni.

Nem tudom miért, párszor voltam, de nagyon lepukkant és drága szerintem Nem mintha a Bosnyák jobb lenne kinézetre, de árban mindenképp.

 

magyar bucó Creative Commons License 2012.03.20 0 0 25723

És hogyhogy nem jár oda, ahol lakik? :)

Előzmény: nagypapi51 (25721)
nagypapi51 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 25722

Holnap narancsos kacsa káposztával (és krumplipirével)

 

fotó:Sági Ági

nagypapi51 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 25721

Már hol, Budafokon, vagy Pusztamaróton?

Előzmény: Chimney (25720)
Chimney Creative Commons License 2012.03.20 0 0 25720

Tényleg? Ott lakom, de sosem járok oda.

Előzmény: nagypapi51 (25719)
nagypapi51 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 25719

A budafoki piacon is volt tegnap.

Nagyon közel nem tudok, legközelebbi helyként Pusztamarótot ismerem. 

(Bp-Zsámbék-Szomor-Bajna-Pmarót)

 

Előzmény: Chimney (25718)
Chimney Creative Commons License 2012.03.20 0 0 25718

Lecsekkoltam a Bosnyákon már van medvehagyma.

A környéken-értsd Budapest környéke-szerintetek hol lehet szedni?

Előzmény: nagypapi51 (25712)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!