Régebben, csak úgy gondolomra, gusztus után akartam babos káposztát készíteni, olyan savanyúkáposztásat. Na, azt se próbáljátok így ki. :)) Több órás főzés után feladtam. És a füstölthús levével is vigyázni kell, azt is a végén adom hozzá. Emlékeim szerint pedig, anyám együtt főzte a csülökkel a babot.
Milyen pékségbe jártál te? Én gyerekkoromból kizárólag kelt túrós batyura emlékszem, a levelesre csak későbbről. Én mindkettőt szeretem, a lényeg, hogy ne spórolják ki belőle a túrót :)
Hát végülis igazad van. Én a férjemet csak pár éve ismertem meg, és akkor már nem éltek a szülei.
Babilag nem tudok mit szólni, babból még csak és kizárólag csilisbabot gyártottam, azt meg konzervből. Az általad írtak után lehet, hogy nem is fogok kísérletezni vele... pedig a bablevest amúgy nagyon szeretem, de olyan finomat úgysem tudnék, mint anyám a kuktával, attól meg én félek.
Ha már kelttészta, túrósbatyut és/vagy lekvárus buktát javasolnám: a pár szem mazsolával, citromhéjjal elvarázsolt turósbatyu maga csoda, a dolgos két kezeddel elrakott lekvárról már nem is beszélek....:-))
Holnap és holnapután citromos-tejszines húsgombócleves (elirigyeltem a csirkemellcsontból főtt alaplevet nagypapitól, én is vettem, abból lesz a levesalap, kár, hogy nincs rajta annyi hús, hogy a húsgombóc is abból legyen).
Utána egybensült - krumplival is együtt sült - afrikai harcsa.
Vasárnap sült csirke krumplipürével (ahhoz képest, hogy nem nagyon bírom a krumplit enni, mostanában sokat főzök), és valami gyümölcsös sütemény, amit egyszerű megcsinálni.
Én már sütötem. Apróbb céklákat kell venn, akkor a legjobb, amikor friss. Alufóliával kibéleltem a tepsit, beletettem. Nagy szemű tengerisót , egy pici barna cukrot oliva olajat, frissen őrölt borst és balzsamecetet tettem hozzá. Jól összetekertem a fóliát (így dunsztban ) sütöttem olyan 1,5 órát. Mikor megpuhult, kicsomagoltam és picit rágrilleztem.
Nekem izlett, egy próbát megér :-)
Ette már úgy is, hogy sütés után egy kis fokhagymás tejföllel összekevertem...az is jó volt.
Holnap: brassói...és most hogy eszembe juttattad cékla, bár uborkával terveztem.
Holnap utánra kéne valami süti. Kakaóscsigán gondolkodom kelt tésztából.
A paradicsomban lévő inhibitorok nem segítik a benne főzött anyag puhulását.
Próbálj meg (ill. ne próbálj meg) úgy paradicsomos krumplit főzni, hogy nyersen teszed a szeletelt krumplit a paradicsomszószba. Az életben nem puhul meg. :)
Ó, kedves ő szemtől szembe. Az a tipus, aki azelőtt dícséri a főztöd, mielőtt megkóstolná. Aztán, hogy a hátad mögött mit mesél, az már más tészta... De nem b ántom, volt időm hozzászokni, majd 90 évesen már nem fog megváltozni. Örüljek, hogy kis segítséggel megvan egyedül, csak kosztoltatni kell, nem magunkhoz venni.
Azt hiszem, az volt a baj tényleg, hogy együtt főztem a babot a hússal és a paradicsommal. Máskor többnyire külön kezdem, és csak a felénél öntöm össze. Na mindegy.
A hús puhulásának viszont jót tesz valami savasság.
Tényleg, nem tudom, mit mivel kezelnek, volt hogy nagyon kiakadtam. Ilyen télies paparikából volt egyszer kedvem egy kis lecsót összedobni. Kb. egy órás főzőcske után feladtam, eccerűen nem volt képes lecsószerűre összeszottyadni a paprika.
Az a tapasztalatom, hogy beáztatva, és kellő ideig főzve bármilyen öreg bab megpuhul. Én már rászoktam, hogy külön főzöm a babot, csak magában, és a végén öntöm össze, mert jártam így, mint te. Ha bármi savas belekerül, nem puhul meg. Lehet ilyen a paradicsom is. Tapasztaltam, hogy az egyéb összetevőket, vagy a húst is, nem tudom mivel kezelhetik, de nem puhul meg miatta.
Pl. az jutott eszembe, tudom, hogy ecetes vízzel lemossák a húst némely hentesnél :S Ha már nem elég friss, azért hogy ne büdösödjön.
Holnap.
Egyszerű, de kedvelt pörköltös-zöldbab (ami sárga, és belefőzöm a pörköltlébe), valamint Kossuth-kifli. Valami passzolós levest kéne még kitalálni.
Vacsorára pedig joghurtos padlizsán. Kedvelem a padlizsán minden változatát.
Mostanában többször hallom, hogy céklát sütni. Köretnek, vagy salátához. Csinált már valaki? Én még soha, de felkeltette az érdeklődésem, mert a céklát szeretem.
Chili con carne készült mára finom marhahússal - kár volt bele. Főztem kis tűzön 2 és fél óráig, aztán újra egy órát, de a bab ropogós maradt. Be volt áztatva pedig, de nem tudom, hány évvel ezelőtt termett, vagy mitől ilyen.
Azért remélem el fog fogyni, de anyósom morogni fog, és el fogja panaszolni a nővérének és a lányának (nekem azt fogja mondani, hogy milyen finom volt - ami tulképpen igaz is).