Keresés

Részletes keresés

mocc Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24227

Köszi az infókat! Ja, mióta kimondta a doki, azóta olvasgattam ezt-azt a témáról... és igen, az IR ami kurvára idegesít! Merhogy akkor most mi van? Nem ehetek meg egy fagyit?! Az a szar, hogy 1-2 helyen nagyon durva, minimálszénhidrátos diétát emlegetnek, meg azt, hogy kb. olyan pontosan be kell tartani az étkezések közötti időket, meg számolni a kalóriákat, CH-t, mintha cukorbeteg lennél. Szerintem meg ez gáz, hiszen nem cukros vagyok, akkor mért is kellene ilyen szigorúan, egyesek szerint szigorúbban vennem a diétát?

kollina Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24226

Hány lombikod volt? Mintha az írtad volna, hogy 1. Én azt hittem, többet is végig csináltál. Lehet, azért próbálkozni kellett volna még, azt mondják átlagban a 3 hoz sikert. Ezt most nem azért írtam, hogy azt szűrd le belőle, miért nem mész többre.  Volt egy csaj a Medlombon, aki 7-szer volt, és egyik sem jött össze szegénynek, tehát nem biztos ez a 3.

 

Ahol én voltam a gyógyszereken kívül nem kellett fizetni semmit. Értem ez alatt, hogy a kezelés több százezres összegét a Tb finanszírozta én csak a gyógyszer vettem ami kb. 80 ezer Ft volt 2002-ben ha egyáltalán volt annyi. A fagyis beültetés sem került többe. Néha csodálkoztam, hogy mások milyen összeget fizettek ki érte, szerintem teljesen feleslegesen, ha van olyan hely, ahol nem kell fizetni.

Előzmény: Timike74 (24204)
kollina Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24225
Van rá valamilyen teszt, vagy eksön után vesznek mintát. Ott, ahol nekem csinálták az IVF-et, volt akinek csináltak ilyet.
Előzmény: Timike74 (24198)
kollina Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24224
Ki tudják mutatni és tudják kezelni. Inszemmel vagy lombikkal, ha inszem nem hoz eredményt.
Előzmény: ljucy (24195)
kollina Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24223

Azért, hogy tudják apa-e az apa. :))) na jó, nem ezért. Szerintem nem apaságit akart írni, hanem azt, hogy mivel még nem házasok, akkor kell egy elfogadó nyilatkozat. Ilyen esetben az élettársnak nyilatkoznia kell, hogy ő az apa és vállalja a két gyereket. Ezt azt hiszem az önkormányzatnál csinálják.

 

Ha nem erre gondolt karéva, akkor bocs.

Előzmény: Timike74 (24188)
Jokeva Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24222
Előzmény: Rambóka (24220)
Jokeva Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24221
Sziasztok!

Egyszerűen nincs időm visszaolvasni, nagyon sorry!!!

Amit láttam, hogy Timike írta az apaságiról: igen, apasági nyilatkozat a neve, hogy az apa elismeri, hogy az ő csemetéje a gyermek. Ez akkor kell, ha nem vagytok összeházasodva, és ekkor el lehet dönteni a családnevét is!!!! Nekünk kérdezték hogy akkor mi legyen a neve, én meg néztem hülyén, hogyhát Csillag, mi más lenne... (mikor apa aláírta nálunk, meg is jegyeztem neki, hogy na vége, most már nem léphetsz vissza, ezt elqrtad... az anyakönyvvezető meg csak nézett... :))))))))

Kiscsirek! Nagyon sajnálom ami történt. Legközelebb szerintem azonnal irass fel plusz progeszteront, és nyomasd, mert ahogy mondják: ártani nem árthat!!!!

Mocc! A többiek már faszán leírták a teendőket. Ne aggódj, simán lehet ezzel normális életet élni :)))
A vizsgálataid közé harcolj ki (igen, harc, mert nem szeretik megcsinálni) egy TERHELÉSES vércukor ÉS INZULIN mérést!!!!!!!! Ebből látszik jól, hogy van-e gond. A PCOS ugyanis gyakorlatilag inzulin-rezisztenciát jelent, ezt gondolom már olvastad!
Rambóka Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24220
Nem tudom linkként csatolni. Bocs.
Rambóka Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24219

Na a letöltések linkjei mégegyszer:

 

http://www.ogyi.hu/dynamic/Ind_tuli_gyszerrend_kerelemuj.doc

http://www.ogyi.hu/dynamic/kezeloorvos_nyilatkozata_ind_tul.doc

http://www.ogyi.hu/dynamic/beteg_beleegyezo_nyil_ind_tuluj.doc

Rambóka Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24218

Timike!

 

Bemásolom, de a honlapon is jóideje fenn van már:

 

"Lehetővé vált a metformin offlabel rendelhetősége PCOS esetén!

 

Az OGYI 2009 április 8-án megadta az engedélyt a precedens értékű kérelemre, a metformin hatóanyag PCOS-ban való rendelhetőségére.

 

Szakmai indoklás helyett az új kérelmeknél csak a 2009. április 8-án engedélyezett 5668/56/09 ügyszámra kell hivatkozni. Az OGYI az eljáráshoz 20 napos türelmet kér.


A továbbiakban a hivatalos offlabel (azaz indikáción túli) rendelés esetén egyszerűsített eljárásban kaphatják meg a betegek és kezelőorvosaik az engedélyt, a precedens értékű engedélyre hivatkozva. Az OGYI honlapjáról letölhetők a szükséges űrlapok:


http://www.ogyi.hu/dynamic/Ind_tuli_gyszerrend_kerelemuj.doc

http://www.ogyi.hu/dynamic/kezeloorvos_nyilatkozata_ind_tul.doc

http://www.ogyi.hu/dynamic/beteg_beleegyezo_nyil_ind_tuluj.doc

, majd ezeket kitöltve el lehet postázni vagy faxolni az alábbi címre:

1372 Budapest 5, Pf. 450
Fax: (1) 886-9460

Remélhetőleg, amennyiben tömegesen érkeznek be az OGYI-hoz a kérelmek, úgy a megnövekedett adminisztrációs teher az eljárás felülgondolására és annak leegyszerűsítésére késztetheti a hatóságot és a jogalkotót. "

 

 

Tehát, aki metet akar iratni a dokijával, töltse le és nyomtassa ki a szükséges űrlapokat, doki töltse ki, aztán már csak postára kell adni.

Mivel Dr. Mezősi Emese a pécsi 400 ágyas Klinika endokrinológusa már elintézte precedens engedélyt, így innentől meg kell adniuk az engedélyt a többi betegnél is, szóval megy a dolog, csak sok vele a papírmunka. 

Tömjétek meg az OGYI postafiókját, hogy rájöjjenek végre, sokkal egyszerűbb lenne felvenni a PCOS-t a met indikációs körébe, mert akkora az igény! ;)

 

Előzmény: Timike74 (24178)
mocc Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24217

Köszi, Köszi:)

 

A teljes kivizsgálásom elkezdődött, a laboreredményekre várok (teljes vérkép, meg hormonvizsgálat).

 

A kérdéseidre pedig: 29 éves vagyok, kétlaki életem van, Bp-re szakadt vidéki, aki lassan ismét vidéki lesz, de jelenleg a belváros kellős közepén élek és dolgozom, ami nem tesz jót a zsíros, ragyás bőrömnek. A 160 cm-hez 58 kg vagyok, a házasságom előtt 50-53 kg voltam. Aztán egyszerre híztunk meg a "jóléttől":) Mozogni meg szoktam, bringázok, zsákolok, kéthavonta kondibérlet heti 3-4 alkalom kihasználtsággal, mindjárt indulok frizbizni is-ezt nyáron heti 1-2xminimum, szóval ezért mondom, hogy a mozgás nem para.

A hajam csak gyorsan zsírosodik, szerencsére nem hullik. Hőgörbét nem vezetek, mikor októberben leálltam a gyógyszerrel, úgy gondoltuk, nem visszük túlzásba a rákészülést a babára, csak természetesen! :/

A vérzésem meg a gyógyszer előtt és után is rendszertelen, 32-46 nap között kb. bármikor bekopog, viszont max 4 napig tart és nem is túl erős.

A koleszterinszintem meg akkor is magas volt, mikor vegetáriánusként éltem. Meg is jegyezte akkoriban a doki, hogy "a mértéktelen húsfogyasztásból vissza kéne vennie, kisasszony!"

 

Köszi a linket, eddig a pcos.hu oldalon jártam, meg egyéb fórumokon okosodtam, de mindenki a durva diétát, a magánorvost magánklinikával meg a hormonkezeléseket emlegette, én pedig nem vagyok hajlandó betegségtudatot kifejleszteni és táplálni magamban! Ezért remélem, hogy azért lehet emellett normálisan élni!?

Előzmény: Timike74 (24213)
ljucy Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24216

Bubus,

 

nézd, mit találtam, nem olcsó:

http://www.enpatikam.hu/pre-seed-intim-sikosito-gel-6x4g-doboz/

Előzmény: Bubus78 (24209)
ljucy Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24215

Fridaya,

 

köszi szépen az infot, utánanézek a honlapjukon, és megkérdezem esetleg, hogy ezt megcsinálják-e külön úgy, hogy nem odajárok vizsgálatra, és nem ott van a nőgyogyim. Mivel szerintem a saját dokim nem csinál ilyet, és nézne nagyot, hogy ilyet akarok csináltatni, nem hiszem, hogy javasolná, mint ahogy az átjárhatóságit is a lombik előtt csinálják TB alapon a protokoll szerint.

Előzmény: Törölt nick (24212)
Bubus78 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24214
Szia!

Üdv nálunk!
Először is a diéta nem elég, más csodaszer meg nincs a PCO-ra. Sokáig én is csak diétáztam, de gyakorlatilag nem történt változás. A met szedése óta sokat javultam, úgyhogy kell és kész. :o)
Amit ki kell iktatni az étrendből: cukor, finomított liszt, tojásos tészta, fehér rizs.... Úgy látom ebből már jól állsz. A másik, hogy naponta ötször kell enni, kb. 3 órás szünetekkel, nasi lehetőleg ne legyen, tehát ne az legyen, hogy egész nap eszel. :o))
Ja, és a mozgás is nagyon fontos!!!!!!!!!!

Kérdezz nyugodtan még, ha van valami!
Előzmény: mocc (24210)
Timike74 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24213
Mocc!

Üdv. Nálunk!
Nem pofátlanság, kérdezz nyugodtan.
Nekem is lenne kérdésem bőven:-)))
Mennyi idős vagy?
Milyen magas, hány kiló?
Milyen gyakran van vérzésed?
Merre élsz?
Zsíros bőr, hulló haj van-e?
Vezetsz-e hőgörbét?

A metnél "természetesebb" anyag a PCO-soknak nem kell. Hihetetlen javulás észlelhető tőle, de előtte kell egy teljes kivizsgálás. Ez endo és nődokiból áll.
Inzulin és cukorterheléssel.
Egyébként a "kövér " PCO-sokra jellemzőbb a szőrösödés és a mgasabb vérzsír és koleszterin szint, de ez általánosság.

Olvasd át részletesen a www.pco-szindroma.hu-t.
Ott sok hasznos infót találsz.

A diéta nagyvonalakban a cukrobetegekéhez hasonlít. Mozgás: mind1 mit, csak a pulzusod menjen 140-150 köréés legalább heti 2-3 alkalommal fél órás legyen. Ami neked jól esik, ha szeretsz, fuss, ha nem ússzál.
Egyébként pedig kérdezz nyugodtan.
Előzmény: mocc (24210)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24212

Ezt egy nagyon egyszerű vizsgálattal meg tudják nézni. Én megértem a paragyártásodat, én is ugyanilyen voltam az első baba előtt. Ráadásul ilyen problémák sok párnál előfordulnak.

 

Azt hiszem úgy zajlik a vizsgálat, hogy adott időpontban "előírják" az együttlétet, utána fél nappal vesznek kenetet a méhnyakról, és ha nincs benne élő spermium, akkor nagy eséllyel rossz a környezet, nem jutnak át a spermiumok.

 

Az inszemináció ilyenkor egy járható út.

 

Másik összeférhetetlenségi lehetőség már jóval ritkábban fordul elő, és drágább kideríteni. Vérből néznek, genetikai összeférhetőséget. Viszont úgy tudom ilyenkor létrejön a terhesség, csak általában korai a vetélés történik.

 

Az első vizsgálat úgy emlékszem, hogy pl. a Róbert Klinika normál meddőségis kivizsgálásában is benne van. Én kb. fél évvel a metszedés után jutottam el odáig, hogy továbblépek, bejelentkeztem ezekre a kivizsgálásokra, és az első előtt (az lett volna az átjárhatósági) jól teherbe estem.

 

Nem kell rossz dolgokra gondolni, és bevonzani minden problémát, de jó ha nem veszik el az ember az orvosok és diagnózisok tengerében. Én leginkább azon aggódtam (és ez idegesít a normál eü ügymenetben), hogy oké, megvan az első probléma (értsd PCOS), ezzel eltöltünk jó pár hónapot-évet, és nem nagyon akartak továbblépni az orvosok a kivizsgálásokban.

A Róbert Klinika és az orvosom ezért volt szimpatikus, mert megértette, hogy nekem szükségem van arra (leginkább lelkileg), hogy minden lehetséges problémát kiszűrjünk, és ne húzzuk az időt.

 

Egy barátnőméknél hasonló volt a helyzet. A srác rossz eredményeket produkált, másfél évig, amíg így-úgy fel nem javították, a lányt nem volt hajlandó senki tüzetesebben megvizsgálni, mondván, hogy a srác a "ludas". Aztán kiderült, miután a fiú eredményei megjavultak, hogy a lánynak is komolyabb problémái vannak, műtétre szorult. Ha ezt akkor diagnosztizálják, akkor hamarabb álltak volna "készen" mindketten.

 

 

Előzmény: ljucy (24195)
ljucy Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24211

ez a kefíres ötleten jót nevettem:))))

de tényleg, milyen ph-nak kéne lennie??? Amúgy meg volt egy tenyésztésem, az tök negatív lett, se baci, se gomba, h.váladékból... viszont húgyúti meg van, arra gyógyteát kaptam, mert azt mondta a doki, antibigyót nem ad rá, de az sz@rt sem ért, pedig ittam szorgalmasan. Kérdeztem, hogy a kettőnek nincs köze egymáshoz, hiszen elég közel vannak? Azt mondta, az két külön rendszer... na, ezt még egyik doki sem mondta el, nem hiszem, hogy oda nem jutnak át a bacik:(

Előzmény: Timike74 (24206)
mocc Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24210

Sziasztok!

Bepofátlankodnék hozzátok 1-2 kérdéssel. Két hete elmentem nődokihoz-immár a sokadikhoz kis életemben, eddig még egyik se foglalkozott túl sokat velem- és sor került életem első hüvelyi ultrahangjára, ami alapján nagy valószínűséggel PCOS-s vagyok. Én régóta gyanakodtam, de mindenki lehurrogott, hogy a szőr nem azért van, meg egy csomó nő még jobban szőrös mint én (nem hiszem), és hogy hülye vagyok mert nem is vagyok kövér (na jó, tényleg nem, de van pocim, meg mellre híztam 1-2 éve. Azér meg nem panaszkodik a férjem). A cukorszintemet nem tudom, de a koleszterinszintemet leszámítva mindíg minden érték rendben szokott lenni (hormonvizsgálat egyszer volt 10 éve, akkor kaptam Diane 35-öt, amitől rosszul voltam). Több helyen olvasgatok  most, hogy mégis mit lehet tenni, és nem nagyon dobnak fel a lehetőségek. Főleg a metmorfin szedése ami aggaszt, erről érdeklődnék nálatok, hogy ez mennyire szükséges, nincs-e valami természetesebb cucc, amit lehet használni? Aztán ott a diéta: szerintem majdnem normálisan étkezem, de reggelizni nem tudok. Milyen változásokat kell bevezetnem? Általában nyers, párolt vagy grillezett zöldségeket eszem hússal, sok tejterméket fogyasztunk, meg csonthéjasokat, kenyérből magosat, vagy rozsosat, tésztából durumot. Vidéki családi háttérrel szinte mindent a baromfiudvarból meg a kertből előállított cuccokból készítünk, felvágott helyett is füstölt sonkát eszem. Mit kell ezen változtatnom? A mozgás meg nem para,de valahol azt is olvastam, nem mindegy, hogyan és mit mozgunk...hmm? Előre is  köszi az infókat!

Bubus78 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24209
Ez a kefir ötlet tetszik! :o)))))))) Jót nevettem, elképzelem Ljucy-t, amint az akcióra készülve kimegy a hűtőhöz előbb, majd közli a párjával, hogy mostmár mehet a dolog. :oDDDDDDD
Előzmény: Timike74 (24206)
Bubus78 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24208
Ők most a fejükbe vették, hogy kell még egy gyerek. Mivel nem találtak semmit, így most elment egy másik orvoshoz, hátha az megmondja a tutit. Az nem hagyja nyugodni, hogy nem tudják az okát, így még reménykedik. Főleg, hogy én kiderítettem mi a bajom és tudom kezelni a problémát. Ezen most nagyon felbuzdult, hátha nála is kiderül valami.
Amúgy a terv az, hogy beadják örökbefogadásra is a papírt és amelyik előbb összejön, az lesz a nyerő! A kivizsgálással nem tudom meddig megy el, azt sem, hogy kiderül-e valami náluk. Az biztos, hogy előzőleg két inszeminációnál feladta, pedig lehet lombikkal már lenne gyerekük...
Előzmény: Timike74 (24204)
Timike74 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24207
A férjem bátyja a "mű-apuka", ezért amikor a kislány megszületett, Apa szóba hozta neki, hogy a felesége amerre látott, arra kefélt, 3,5 évig nem is beszélt vele.
Aki homokba dugja a fejét.......................KÉTSZER! És mindkét gyerek a biológiai apjára hasonlít! És mindkettő egy városban lakik velük. Gááááááááááz.
Előzmény: ljucy (24203)
Timike74 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24206
LJucy!

Drága szentem!
Ezt nekem is megcsinálták és velem is u. ezt közölték. Persze ez is lóvéról szól, hogy vegyél több ezerért különféle savasító cuccokat, antioxidánsokat és társait.
Olvass utána itt a neten, hogy savasítás és kidobb több ezer tippet, hogy mit kell enned, innod hozzá.
Egyébként egy egészséges párnak is "csak" 25 % esélye van egy ciklus alatt, hogy a nő terhes lesz. És nem gondolkodnak a randihely milyenségén.
Vegyél egy PH métert és mérd meg, hogy milyen:-))))))))))))))))))))
Ha megnyugtat, szex előtt végy egy bő kefíres hüvelyöblítést:DDDDDDDD No akkor elég savas lesz:-))))
Előzmény: ljucy (24202)
Bubus78 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24205
Értem én a dolgot, de akkor se aggódj ezen! Keress rá a neten, hátha találsz valami használható infot a dologról. Engem is érdekelne, majd szólj, ha van valami érdekes!

Amúgy úgy tudom, hogy ilyen esetben marad az inszemináció, mert akkor ki tudják kerülni a kritikus helyet és rögtön a célba érnek a katonák! :o) De nálad nem lesz gond nyugi!!!!
Előzmény: ljucy (24202)
Timike74 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24204
Én is sok mindent megtettem, hogy legyen gyerekem, de azért a végtelenségig nem csinálnám. Én a sógornőd helyébe nevelném a kislányt és hátat fordítanék a világnak gyerek témában.
Nem róluk írom, félre ne értsd! De tényleg nem értem meg az emberek egy részét, akiknek semmi sem elég, mennek, mennek és mennek. Akkor minek kellett neki örökbefogadni? Szetem el kéne egy bizonyos szint tuán fogadni, hogy nincs tovább.
Nekem a met adott új lendületet, de 1 év után befejeztem. Nincs több UH, labor semmi. Met van és punk-tum. egy idő után nálam már nincs tovább. Persze ezt mindenki másképp éli meg és át.
Én így érzem.
Persze sokan mondták sokszor, hogy nincs messze a cél, mindjárt meglesz a várva várt csoda, de csak a szele érintett meg, a csodára nekem egy élet kevés lesz.
A lombiknál is minden tökéletes volt, szinte. Betartottam mindent, jó volt a nyh, a katona, 2 sejtet adtak viszsa, tökéletes állapotban és mégsem. Akkor is bizakodtam.
Met után 1/2 évvel egészen mostanáig megint. De elfogyott a lendület.
Minden szép volt, jó volt, de nekem kevés.
Egy idő után nálam nincs tovább.
Nagyon sok mindenről lemondtam egy vagyont költöttünk rá és az a csoda, hogy élek még.
Előzmény: Bubus78 (24201)
ljucy Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24203
és ezt a férje elnézte neki???
Előzmény: Timike74 (24200)
ljucy Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24202

Ígérem, ez az utolsó parám!:))

Persze, ha mindenki egészséges, meg van szép pé, meg ilyenek, és évek óta nem jön össze a terhesség, hát, nem tudom...

 

Honnan tudom, hogy a ph-m egészséges?? Milyennek kell lennie? Elvileg savas  közegnek, ha jól tudom.

A múltkor itt a melóhelyen volt vmi szomatográfos vizsgálat, ingyé megcsinálták nekem a dolgot, és azt mondták, teljesen el van lúgosodva a szervezetem...

szóval lehet, hogy mégsem jó a ph, és hiába jók a katonák, ha nem jó nekik a "randihely", és nem tudnak följebb mászni...

Előzmény: Timike74 (24198)
Bubus78 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24201
Hát, tesómék már igazából lenyugodtak, mert örökbe fogadtak egy kislányt több mint egy éve. Mégsem lett még saját, szóval vagy van valami a háttérben, vagy összeférhetetlenek... Most Sógornőm újra kivizsgáltatja magát, kíváncsi vagyok mire jut majd! Mondtam neki, hogy szívesen megszakértem a leleteit, már nagyon benne vagyok. :o)))))
Előzmény: Timike74 (24200)
Timike74 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24200
Bubus!

Ljucynak épp együtt írtuk a paragyártást:-)))

Amúgy pedig sok ilyen pár létezik, akiknek állítólag semmi bajuk és mégsincs közös gyerek. Sógornőmék is így vannak, de ő gustustalan módon megoldotta.
Félrek@félt kétszer, így van két gyereke, de nem azonos apától. Végül a 3. apa adta ugye a nevét a babákhoz.
Mikor 98-ban voltunk inszemen, ott is volt egy házaspár, nekik is ezt mondták, és azóta van 2 szép fiúk, de nem idegentől. Valszeg lenyugodtak és lett.
Annyi féle eset van. Van akinek bejön.
Előzmény: Bubus78 (24197)
Bubus78 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24199
Ja, és azt még nem mondtam, hogy a kolléganőm ma megy orvoshoz és holnap akarja bejelenteni a főnökünknek, hogy terhes. Tehát tutira számíthatok egy kis beszélgetésre is a témában a főnökömmel. :o(((

Jó napom lesz, az tuti... :o(
Előzmény: Timike74 (24194)
Timike74 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24198
LJucy!

Látom sikerült újabb parát összekaparnod:-))))))
Csak így tovább:DDDDDDDDD
Ha esetleg ez a lehetőség is kizáródik, mi lesz a következő?:-))))
Annyira bírlak, hogy egy komplett paragyár vagy:-)))))))))))
Jöhetnél a Jurassic Parkba tagnak..-)))

Ne izgulj már mindenen. Mindketten egészségesek vagytok ebből a szempontból. A hadsereg is kellő számú, a te ph-d is rendben van. Egyébként ezt még a lombikkal sem tudják kiszűrni, mivel ott csak a csészében taliznak a sejtek, mesterséges ph közeg van.
Arról egyébként nincs tudomásom, hogy lenne egy ilyen vizsgálat, ami a "randihely megfelelőségét" mérné.
Előzmény: ljucy (24195)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!