Keresés

Részletes keresés

kollina Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24245

Na, ha ennyit emlegetjük, még a végén tényleg olimpiai szám lesz. :))

 

Jó munkát, majd gondolok rád. Remélem nyugis éjszakád lesz!

Előzmény: Timike74 (24244)
Timike74 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24244
Na Csajok!

Lassan megyek, készülődök. Pakolódok, fürdök és megyek dolgozni:-((((
2005. szept. óta nem voltam éjszakás, nagyon fura lesz. Én már este 10 kor megdőlök, mi lesz így velem? Nekitámaszkodok majd Georgio kollegának?.-))))
Kipróbálom a fejen állós, metes műszakot:-))))))))))))
Remélem holnap nappal nem a 00-ás helyen alszok:-))

Este még ha Jurassic Park és egyéb lakók hagyják benézek.
Nektek matracgimnasztikával megtűzdelt szép estét, jó éjt!
Sziasztok.

kollina Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24243

Akkor nekem 2002-ben azzal az intézménnyel, ahová jártam, marha szerencsém volt.

 

No, még mindig nem értem mire kell ez a papír? Akkor kell, ha a szakorvos sem hajlandó javasolni a metet?

Előzmény: Timike74 (24240)
Timike74 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24242
Én úgy tudom, minden szakorvosi "csak" fél évig jó!
Utána a szakorvos felülvizsgálja a pácienst és kiadja újabb 6 hónapra. Minden bel. és pszichiátriai szernél így van, tudtommal.
Előzmény: Rambóka (24238)
kollina Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24241

Beneveznél? :)))

 

Nekem T. doki mondta még az elején, hogy ha tartom a diétát és a mozgással együtt fogyok, akkor nem lesz szükség a metre. Na, ehhez képest most emeltük az adagot, mert nincs elég önfegyelmem.

 

Mintha a tájékoztatóján rajta lenne, hogy érdemes a szedése alatt többször májfunkció vizsgálatot csináltatni. Megjegyzem én kb. másfél éve nem kértem teljes vérképet sem, nem hogy kifejezetten májfunkció vizsgálatot.

Előzmény: Rambóka (24236)
Timike74 Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24240
Rambóka!

Pl. nekem anno Emese mondta, hogy 3 havonta májfunkció.
Egyébként olvastam a PCO honlapján az off label rendelhetőségről. De Emese akkor nekem nem ilyen papírt akart küldeni?

Pl. nekem a Meforal sem tett sokmindent, mellette nem volt 9 hónapig vérzésem, úgy, hogy 2x850 mgban szedtem.
Nekem a Merckformin jobb.

Kollina!
Nem tudom, honnan szedted, de nekem 1 inszem és 1 lombik volt.
1998-ban Metrodin HP 75 inj-t kaptam 46 ampullát és darabja 6140 Ft volt, amit ki kellett fizetni!!!!! Az az inszem a BMC-ben történt és összesen kb. 600 ezer forint volt utazással, injóval együtt Anno 25 ezer volt a fizum. Ezért volt még egy "matracgimnasztikán kívüli" próbálkozás 2000-ben, de az már Pécsett a Klinikán, az is 500 ezer volt. ( az első adag inj. + szükséges alapgyógyszer 63 ezerbe került, akkor!)
A Metrodint már ki is vonták a forgalomból, ha jól tudom. Mivel 2 év alatt sikerült 1,1 millió hitelt "csinálni", így mondtam, hogy elég volt.
Többet sosem megyek "matracgimnasztikán kívüli" próbálkozásra.
Előzmény: Rambóka (24236)
kiscsirek Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24239

Sziasztok,

Nem volt idom vegig olvasni, jo sokat termeltetek delutan.

 

Ljucy,

Tenyleg ne gyarts a parakat!! :)))) Minden ok lesz, adj meg egy kis idot magatoknak!! Tenyleg hod hogy all? Nem lattam gorbedet egy ideje, bar leht h csak figyelmetlen voltam.. :)

De megnyugtatasodra irom h en ugy hallottam h van valami osszeferhetetlensegi vizsgalat..

Meg regebben olvastam rola, nem igazan vagom.. Egy idoben nekem is felmerult h "mi van ha"

 

Jokeva,

Szedtem progit, mar tobb mint 2 hete.. es megis... Probalok nem agyalni rajta, ugyanis pont szombaton kedztem lelkizni egy kicsit a paromnak amikor kimetunk egy parkba ahol korulottunk kisgyerekesek voltak, mi fekudtunk a takaron, de a szulok a gyerekek utan futkostak, h jovore mi sem alukalunk majd itt olyan nyugodtan, es kulonbeni is mekkora felelosseg, megvaltozik az eletunk stb.. csak egy kicsit bepanikoltam.. errre tessek.. szoval lehet h megerzte ezt a baba, vagy nem tudom..

De nyilvan eloszor mindenki magat hibaztatja.. gondolom en meg ebben a fazisban tartok.

 

Eldontottem h holnaptol merem a homet.. meglatom h alakul..

 

na megyek olvasok gyorsan tovabb :)

Előzmény: ljucy (24195)
Rambóka Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24238

Azt nem hiszem, kérdezz rá!

De szerintem a körzeti csak szakorvosi javaslat alapján írhat fel ilyen gyógyszereket, viszont úgy tudom elég egyszeri szakorvosi javaslat.

Előzmény: kollina (24235)
Rambóka Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24237

Naná!

Már amikor nem felejetem el....

....csak tudod most, h. már nem dühöng a babaprojekt, lazul a pártfegyelem.....:)

Előzmény: Jokeva (24231)
Rambóka Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24236

Ezt honnan veszitek, h. a májra nincs jó hatással?

PCOS-ban általában emelkedettek a vérzsír szintek és ezt is rendezi a met.

 

Azt viszont cáfolnám, h. a PCOS-t mozgással és diétával önmagában rendezni lehetne. Számos topikon vannak élsportoló csajok, akik ennek ellenére PCOS-sok, pedig ők aztán mozognak is és a kajálásukba sem nagyon lehet belekötni.

Az tény, h. ha vki nagyon túlsúlyos, akkor rengeteget javíthat az IR-jén fogyással, de sajnos met nélkül nem nagyon szoktak tudni lefogyni.....

 

A többivel egyetértek......:)

 

Vajon mikor veszik fel a matracgimnasztikát az olimpiai sportágak közé? :)

Előzmény: kollina (24232)
kollina Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24235

Rambóka, akkor ez azt jelenti, hogy szakorvosi javaslat nélkül is felírja a háziorvos a met-et?

 

Igazából nem értem ez mire jó, mert nekem az endodoki a kontroll papírra ráírja a met adagot, és azt viszem a háziorvoshoz ami alapján kapom a metet.

Előzmény: Rambóka (24218)
kollina Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24234

Miért kellene betegségtudatot kifejleszteni és táplálni? Ekkor tuti beteg leszel. Ahogy Fridaya is írta egy másik hsz-ben, minek bevonni a bajt? A tudat nagyon sok mindent befolyásol.

 

Azzal, hogy szedsz napi 3-szor egy bogyót, még nem kell betegségtudattal élned. Akér vitamin is lehetne :)) Fogd fel úgy, hogy ez segíteni fog neked egyrészt a babásodásban is, másrészt a jó közérzet megtartásában.

 

Szerintem keress egy jó endokrinológust és vizsgáljon alaposan ki. Aztán ha met mellett sem jön a baba, lehet újabb nőgyógyászati vizsgálatokat kérni.

 

Egy kicsit most biztos letört az, hogy közölték, PCO-d van, de nem kell állandóan azon agyalni, hogy beteg lennél. Bármennyire is félsz a met-től, nálad is hatni fog. És jobb most elcsípni egy inzulin rezisztenciát, minthogy idős korodra jöjjön elő a 2-es diabétesz, mert kimerült a hasnyálmirigyed.

Előzmény: mocc (24217)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24233

Mocc, az én koleszterinem is az egekben volt, főleg a fogamzásgátló szedésekor.

 

Amikor abbahagytam, utána is a határérték felett mozgott (de már nem annyira magasan), most pedig a met mellett tényleg jók az eredményeim.

Előzmény: mocc (24217)
kollina Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24232

El kellene menni egy endokrinológushoz, hogy a hormonjaidat kivizsgálja. Ő meg tudja erősíteni, hogy PCO-e az a PCO. A metformin elkerülhető sok mozgással és diétával (nekem a dokim azt mondta, hogy ha diétával és mozgással fogynék, simán elhagyhatnánk a metformint. Csak az a baj, hogy mozgok, de nem eleget és a diéta is hellyel-közzel megy)

 

Nem rossza az a metformin, itt sokan az után lettek babásak, hogy elkezdték szedni. Igaz, a májra nincs jó hatással, de folyamatos ellenőrzés mellett kell úgy is szedni. Viszont rendbeteszi az inzulin háztartásodat és ezen keresztül a többi hormonodat is.

 

Az baromira nem jó, hogy nem reggelizel. Naponta többször kb. 5-ször kellene enni, kis adagokat, így a szervezetedet nem éhezteted nagyon és nem fogsz egy evésre többet enni. Állítólag aki nem reggelizik, jobban hízik, mint a reggelizők.

 

Azért a füstölt sonka azért nem egészségesebb, mint egy másfajta felvágott. Csak annyival jobb, hogy saját háziállatból készül, de a füstölt dolgok sem tesznek jót és ez is vörös hús, amiben sok a zsír.

 

Az jó, ha szereted a tejterméket, mert a szervezetnek szüksége van kálciumra, amit ezekből ki tud nyerni, de nem mindegy mikor eszed ezeket. Reggelre nem ajánlott tejet inni, mert hírtelen emeli a vércukrot, aztán hírtelen fog leesni. Ez az ingadozás a cukorban - és az inzulinban - nem a legjobb. Tejet, ha nem tudsz meglenni nélküle, inkább este igyál, de ne többet 2-3 dl-nél. A savanyított tejtermékek már jobbak, de ezeket is inkább tízóraira vagy uzsonnára edd. Van itt a topicon, aki esküszik arra, hogy uzsonnára a legjobb, nekem amikor terhességi diabéteszem volt délelőttre mondták, uzsira meg gyümölcsöt.

 

Gyümölcsből se mindegy mit eszel.

 

Figyelni kell a gyorsan, lassan felszívódo ch tartalmú kaják kombinálásra, és az is jó, ha figyelsz az étel GI értékére is.

 

Ha nem eszel teljesítmény fokozó bogyókat, akkor szerintem tök mindegy mit mozogsz, lényeg, hogy örömödet leld benne. (Bár, ha babát akarsz, akkor a matracgimnasztika nagyon hatásos ;))))))) ) Én pl. futni, úszni, bringázni szoktam. Biztos van, amit Te is szeretsz.

 

A mellre hízást irigylem. :))) Sajnos pocakom nekem is van és nem igazán akar lemenni.

Előzmény: mocc (24210)
Jokeva Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24231
Szívesen :))
A ropi romjain nagyon jót derültem :)))
Te most is szeded a metet?
Előzmény: Rambóka (24229)
Rambóka Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24230

Köszi! :)

Előzmény: Jokeva (24222)
Rambóka Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24229

Mocc!

 

A honlapon - ha jó alaposan átnézed - találsz dokikat azon a bizonyos magánklinikán kívül is (jobbra fenn "segítség" fül alatt "orvosajánló").

 

De az a bizonyos magánklinika pont azért jött létre, mert pár évvel ezelőtt a hazai orvosok többsége még max a Closty, a lombikot és a laparoszkópos drillinget tudta kezelésként felajánlani a hozzá forduló PCOS-soknak.

És miután minden fórumon újból és újból felmerült a kérdés, h. "De hova menjek, ahol normálisan kivizsgálnak, ahol nem legyintenek azokra a minimális hormonális eltérésekre, amikre máshol igen, ahol megnézik a cukorterhelés alatt az inzulinszint változását is, és nem ráznak le azzal, h. minek nekem cukorterhelés, hiszen tökéletes az éhomi cukrom, ahol felírják a metformint és nem akarnak egyből stimulálni?" Szóval ez az igény hívta életre azt a bizonyos magánklinikát, ahol immáron egy elég jól összeszedett csapat próbál segíteni az igencsak megnövekedett betegkörnek.

Nem beszélve arról, h. T. doki segítségének és folyamatos lobbizásának köszönhetjük, hogy eljutottunk az alábbi lehetőséghez, vagyis ahhoz, hogy a metformint is felvegyék az offlabel (vagyis indikáción túli) gyógyszerrendelés körébe.

Ez kis lépés az OGYI-nak, de hatalmas lépés a PCOS-soknak.

(és a félreértések elkerülése végett: nincs semmi közöm az említett magánklinikához, nincs anyagi v. egyéb hasznom belőlük)

 

A diéta nem annyira durva, amilyennek látszik, ha rákeresel a neten a GI (glikémiás index) diétára, akkor találsz egy csomó infót.

De a honlapon az "életmód" fül alatt is van egy csomó minden.

Nem kell túlzásokba esni, koplalni - sőt koplalni pláne nem, mert annál rosszabb! - nem kell variálni, h. ma gyümölcsnap, holnap fehérje, h. ebédhez csak husi, köret nélkül, szóval semmi szokásos fityfene. Normálisan lehet kajálni, naponta 5X, csak éppen a finomított szénhidrátokat kell visszafogni.

(Bár én perpiil egy zacskó ropi romjai felett ülök és teával próbálom leöblíteni, de nekem megvan rá az az aljas indokom, h. szoptatok. :) )

 

Hormonokat egyenlőre felejtsd el, és bízzunk benne, h. később sem lesz rájuk szükséged. Metforminnal spontán is teherbe lehet esni és lombikra meg hasonló finomságokra csak akkor van szükség, ha vmi egyéb bibi is van a háttérben.

 

Viszont célszerű a te kivizsgálásoddal egyidőben a párodét is elkezdeni, nehogy akkor derüljön ki, h. soványka a hadra fogható kiskatonák száma, amikor te már rendben vagy.

 

És igen, lehet emellett normálisan élni, legalábbis én még nem láttam olyat, aki ebbe őrült volna bele.

Báááááár......... így két gyerek után már nem is tudom, mitől vagyok olyan furcsa mostanában......... :)

Előzmény: mocc (24217)
kollina Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24228
Most erre a kefires eksönre majdnem írtam valamit, de inkább kitöröltem, mert tuti kimoderálták volna. :)))
Előzmény: Timike74 (24206)
mocc Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24227

Köszi az infókat! Ja, mióta kimondta a doki, azóta olvasgattam ezt-azt a témáról... és igen, az IR ami kurvára idegesít! Merhogy akkor most mi van? Nem ehetek meg egy fagyit?! Az a szar, hogy 1-2 helyen nagyon durva, minimálszénhidrátos diétát emlegetnek, meg azt, hogy kb. olyan pontosan be kell tartani az étkezések közötti időket, meg számolni a kalóriákat, CH-t, mintha cukorbeteg lennél. Szerintem meg ez gáz, hiszen nem cukros vagyok, akkor mért is kellene ilyen szigorúan, egyesek szerint szigorúbban vennem a diétát?

kollina Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24226

Hány lombikod volt? Mintha az írtad volna, hogy 1. Én azt hittem, többet is végig csináltál. Lehet, azért próbálkozni kellett volna még, azt mondják átlagban a 3 hoz sikert. Ezt most nem azért írtam, hogy azt szűrd le belőle, miért nem mész többre.  Volt egy csaj a Medlombon, aki 7-szer volt, és egyik sem jött össze szegénynek, tehát nem biztos ez a 3.

 

Ahol én voltam a gyógyszereken kívül nem kellett fizetni semmit. Értem ez alatt, hogy a kezelés több százezres összegét a Tb finanszírozta én csak a gyógyszer vettem ami kb. 80 ezer Ft volt 2002-ben ha egyáltalán volt annyi. A fagyis beültetés sem került többe. Néha csodálkoztam, hogy mások milyen összeget fizettek ki érte, szerintem teljesen feleslegesen, ha van olyan hely, ahol nem kell fizetni.

Előzmény: Timike74 (24204)
kollina Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24225
Van rá valamilyen teszt, vagy eksön után vesznek mintát. Ott, ahol nekem csinálták az IVF-et, volt akinek csináltak ilyet.
Előzmény: Timike74 (24198)
kollina Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24224
Ki tudják mutatni és tudják kezelni. Inszemmel vagy lombikkal, ha inszem nem hoz eredményt.
Előzmény: ljucy (24195)
kollina Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24223

Azért, hogy tudják apa-e az apa. :))) na jó, nem ezért. Szerintem nem apaságit akart írni, hanem azt, hogy mivel még nem házasok, akkor kell egy elfogadó nyilatkozat. Ilyen esetben az élettársnak nyilatkoznia kell, hogy ő az apa és vállalja a két gyereket. Ezt azt hiszem az önkormányzatnál csinálják.

 

Ha nem erre gondolt karéva, akkor bocs.

Előzmény: Timike74 (24188)
Jokeva Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24222
Előzmény: Rambóka (24220)
Jokeva Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24221
Sziasztok!

Egyszerűen nincs időm visszaolvasni, nagyon sorry!!!

Amit láttam, hogy Timike írta az apaságiról: igen, apasági nyilatkozat a neve, hogy az apa elismeri, hogy az ő csemetéje a gyermek. Ez akkor kell, ha nem vagytok összeházasodva, és ekkor el lehet dönteni a családnevét is!!!! Nekünk kérdezték hogy akkor mi legyen a neve, én meg néztem hülyén, hogyhát Csillag, mi más lenne... (mikor apa aláírta nálunk, meg is jegyeztem neki, hogy na vége, most már nem léphetsz vissza, ezt elqrtad... az anyakönyvvezető meg csak nézett... :))))))))

Kiscsirek! Nagyon sajnálom ami történt. Legközelebb szerintem azonnal irass fel plusz progeszteront, és nyomasd, mert ahogy mondják: ártani nem árthat!!!!

Mocc! A többiek már faszán leírták a teendőket. Ne aggódj, simán lehet ezzel normális életet élni :)))
A vizsgálataid közé harcolj ki (igen, harc, mert nem szeretik megcsinálni) egy TERHELÉSES vércukor ÉS INZULIN mérést!!!!!!!! Ebből látszik jól, hogy van-e gond. A PCOS ugyanis gyakorlatilag inzulin-rezisztenciát jelent, ezt gondolom már olvastad!
Rambóka Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24220
Nem tudom linkként csatolni. Bocs.
Rambóka Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24219

Na a letöltések linkjei mégegyszer:

 

http://www.ogyi.hu/dynamic/Ind_tuli_gyszerrend_kerelemuj.doc

http://www.ogyi.hu/dynamic/kezeloorvos_nyilatkozata_ind_tul.doc

http://www.ogyi.hu/dynamic/beteg_beleegyezo_nyil_ind_tuluj.doc

Rambóka Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24218

Timike!

 

Bemásolom, de a honlapon is jóideje fenn van már:

 

"Lehetővé vált a metformin offlabel rendelhetősége PCOS esetén!

 

Az OGYI 2009 április 8-án megadta az engedélyt a precedens értékű kérelemre, a metformin hatóanyag PCOS-ban való rendelhetőségére.

 

Szakmai indoklás helyett az új kérelmeknél csak a 2009. április 8-án engedélyezett 5668/56/09 ügyszámra kell hivatkozni. Az OGYI az eljáráshoz 20 napos türelmet kér.


A továbbiakban a hivatalos offlabel (azaz indikáción túli) rendelés esetén egyszerűsített eljárásban kaphatják meg a betegek és kezelőorvosaik az engedélyt, a precedens értékű engedélyre hivatkozva. Az OGYI honlapjáról letölhetők a szükséges űrlapok:


http://www.ogyi.hu/dynamic/Ind_tuli_gyszerrend_kerelemuj.doc

http://www.ogyi.hu/dynamic/kezeloorvos_nyilatkozata_ind_tul.doc

http://www.ogyi.hu/dynamic/beteg_beleegyezo_nyil_ind_tuluj.doc

, majd ezeket kitöltve el lehet postázni vagy faxolni az alábbi címre:

1372 Budapest 5, Pf. 450
Fax: (1) 886-9460

Remélhetőleg, amennyiben tömegesen érkeznek be az OGYI-hoz a kérelmek, úgy a megnövekedett adminisztrációs teher az eljárás felülgondolására és annak leegyszerűsítésére késztetheti a hatóságot és a jogalkotót. "

 

 

Tehát, aki metet akar iratni a dokijával, töltse le és nyomtassa ki a szükséges űrlapokat, doki töltse ki, aztán már csak postára kell adni.

Mivel Dr. Mezősi Emese a pécsi 400 ágyas Klinika endokrinológusa már elintézte precedens engedélyt, így innentől meg kell adniuk az engedélyt a többi betegnél is, szóval megy a dolog, csak sok vele a papírmunka. 

Tömjétek meg az OGYI postafiókját, hogy rájöjjenek végre, sokkal egyszerűbb lenne felvenni a PCOS-t a met indikációs körébe, mert akkora az igény! ;)

 

Előzmény: Timike74 (24178)
mocc Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24217

Köszi, Köszi:)

 

A teljes kivizsgálásom elkezdődött, a laboreredményekre várok (teljes vérkép, meg hormonvizsgálat).

 

A kérdéseidre pedig: 29 éves vagyok, kétlaki életem van, Bp-re szakadt vidéki, aki lassan ismét vidéki lesz, de jelenleg a belváros kellős közepén élek és dolgozom, ami nem tesz jót a zsíros, ragyás bőrömnek. A 160 cm-hez 58 kg vagyok, a házasságom előtt 50-53 kg voltam. Aztán egyszerre híztunk meg a "jóléttől":) Mozogni meg szoktam, bringázok, zsákolok, kéthavonta kondibérlet heti 3-4 alkalom kihasználtsággal, mindjárt indulok frizbizni is-ezt nyáron heti 1-2xminimum, szóval ezért mondom, hogy a mozgás nem para.

A hajam csak gyorsan zsírosodik, szerencsére nem hullik. Hőgörbét nem vezetek, mikor októberben leálltam a gyógyszerrel, úgy gondoltuk, nem visszük túlzásba a rákészülést a babára, csak természetesen! :/

A vérzésem meg a gyógyszer előtt és után is rendszertelen, 32-46 nap között kb. bármikor bekopog, viszont max 4 napig tart és nem is túl erős.

A koleszterinszintem meg akkor is magas volt, mikor vegetáriánusként éltem. Meg is jegyezte akkoriban a doki, hogy "a mértéktelen húsfogyasztásból vissza kéne vennie, kisasszony!"

 

Köszi a linket, eddig a pcos.hu oldalon jártam, meg egyéb fórumokon okosodtam, de mindenki a durva diétát, a magánorvost magánklinikával meg a hormonkezeléseket emlegette, én pedig nem vagyok hajlandó betegségtudatot kifejleszteni és táplálni magamban! Ezért remélem, hogy azért lehet emellett normálisan élni!?

Előzmény: Timike74 (24213)
ljucy Creative Commons License 2009.07.01 0 0 24216

Bubus,

 

nézd, mit találtam, nem olcsó:

http://www.enpatikam.hu/pre-seed-intim-sikosito-gel-6x4g-doboz/

Előzmény: Bubus78 (24209)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!