Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2009.10.14 0 0 8665
Ez természetesen tavaszi fagykárelhárításra vonatkozik, virágzáskor. Csak hogy ne keverjük a fogalmakat.
Előzmény: ninovarga (8664)
ninovarga Creative Commons License 2009.10.14 0 0 8664
Amit Te mondasz, arra viszont olyan fagyvédelmi kísérleteket lehetne alapozni, hogy amikor a hőmérséklet nulla fok alá szállna, akkor egy hatalmas légturbinával -5-6 fokra előhűtött levegővel hirtelen -5 fok körülire hűtenénk a növényt, kialakítva ezzel a kevésbé roncsoló jégkristályszerkezetet, amit a természetes fagypont alatti hőmérséklet konzerválna egészen a reggeli olvadásig. Lehet, hogy olcsóbb lenne ez a módszer, mint egész éjjel fagypont fölötti hőmérsékletű vízzel zuhanyozni a növényeket, vagy fűteni nekik.
Előzmény: Island* (8662)
ninovarga Creative Commons License 2009.10.14 0 0 8663
Igen, de ugye itt általában a téli túlélésről beszélünk, ami a citrusfélék kivételével ennél jóval alacsonyabb tartományban lévő letális küszöböt feltételez, lombhullató növényeknél téli nyugalmi állapotban.
Vegetációs időszakban természetesen jellemzően a 0 - -5 fokos tartományban zajlik az elfagyási folyamat, de a növényekben olyankor intenzív nedvkeringés van.
Előzmény: Island* (8662)
Island* Creative Commons License 2009.10.14 0 0 8662

Ninó!

 

Csatlakoznék még annyival, hogy a növényeken belül okozott, sejtszintű károsodás érdekes módon nem a nagyon alacsony hőmérsékletek esetén következik be, hanem a 0 és a -5 C közötti tartomány a legveszélyesebb szakasz.

 

Hűtőtechnológia tanulmányaim során tanultam, hogy erre a tartományra kell különösen ügyelni, ugyanis a lassú fagyás alatt a sejtekben lévő kolloidban nagyobb méretű jégkristályok, zárványok keletkeznek, ezek roncsolják a sejt belső felépítését, a sejtfalakat.

A gyors ütemű hűtés/hűlés esetén ezen 0--5 C közötti tartományban kisebb és apróbb jégkristályok keletkeznek, ami kevébé károsítja a sejtfalakat például.

 

Természetesen tudom, hogy van egy letális küszöb az egyes fajokra vonatkozóan, ezt csak azért hoztam fel, hogy nem mindegy milyen tartományban vagyunk a mínuszok tekintetében növényélettanilag.

Előzmény: ninovarga (8649)
ninovarga Creative Commons License 2009.10.14 0 0 8661
Természetesen, azt továbbra is tartom, hogy ebben a fene nagy "globális felmelegedésben" minden lehetséges. Nincsenek korlátai... se alsó, se fölső...
Előzmény: aiol19 (8658)
ninovarga Creative Commons License 2009.10.14 0 0 8660
Ó, nem, itt viszonylag "úri" hőmérsékletek vannak. Tegnap elértük a kerekített 13 fokot, ma a 11-et. Alpesi északi főn. Persze megvan az a veszélye is, hogy egy éjszaka szél és felhő nélkül hagy bennünket, aztán jön a fagy.
Előzmény: aiol19 (8658)
toto007valaki Creative Commons License 2009.10.14 0 0 8659
Ismerem. Rendeltem is tőlük, de kb 20-25 magból csak 3 kelt ki.
Előzmény: istvanzsolt2000 (8657)
aiol19 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 8658
Hát Karina, én is várom a következő zalai látogatásunkat, legalább hógolyózhatunk egyet, vagy jégkorcsolyázunk a Murán, lékhorgászhatunk. Vasárnap az Erdélyi-medencében még bőven 25 fok feletti hőmérsékletet élvezhettem, tegnap pedig a Királyhágónál sűrű havazás volt... A mákmézed sem fog tényleg kitartani tél végéig, hiszen már megkezdtük a telet októberben és az is elképzelhető, hogy áprilisig fog tartani. Ahogy Nino mondta, minden lehetséges....
Előzmény: KKarina (8614)
istvanzsolt2000 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 8657
sziasztok talaltam eggy oldalt ahol lehet egzotikus magvakat rendelni, mit szoltok hozzá, érdemes innen rendelni? www.few.hu
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.14 0 0 8656
Üdvözöllek.A Licsi az nagyon megmozgatta a fantáziám.Én arra gondolok/Litchi chinensis/amit angolban lychee névvel illetnek.Ennek termesztése igényes,csak a mély rétegü,humuszos,vizzel jól ellátott talajon,legjobban a viszonylag hűvös,száraz telü szubtrópusi klimában fejlődik.Amennyire én emlékszem ahol voltam/Manhattan,w 34 St.környéke/az nem éppen ilyen volt,télen.Ha modod van rá ennek feltétlenül érdeklődj utánna ahol láthattad a növényt/nem üvegházban/.Irod jársz Floridába:ott minden van./tömören/
Előzmény: Törölt nick (8647)
Arth_ur Creative Commons License 2009.10.14 0 0 8655
Javaslom, hogy nézd meg az "Avokádó-topik :)"-ot. Igaz ugyan, hogy a Konyhaasztal topik-csoportban van, de ott leírtuk már többen, hogy hogyan sikerül nekünk a csíráztatása. A 3 hónap is beleférhet még, de jó esetben 6 hét alatt megindul.
Én megnézném a helyedben, hogy él-e még a mag: a barna maghéjat óvatosan megbontva látszik, hogy a két hatalmas sziklevél egészséges sárgásfehér színű-e. Ha igen, még van esélyed, ha elbarnult-elszürkült, akkor biztos, hogy elhalt.

Ha még él a mag, de nem csinált semmit, akkor szerintem vedd ki a földből, tedd vízbe, hogy a víz feléig ellepje, és várj még türelemmel. Tapasztalatom szerint tök mindegy, hogy hogyan áll a mag (én oldalra fektetve szoktam, mert onnan nem borul sehová), csak legyen bőven vize, de maradjon levegője is. A csírázás első jele, hogy a mag "kettéválik", azaz a két sziklevél 2-3 mm-re eltávolodik egymástól. Azután alul kijön a gyökér, és utána indul meg a hajtás. Becserepezni akkor szoktam, amikor már szép kis magonc, akár arasznyi gyökérzettel, és fél-egész arasznyi, 2-3 leveles hajtással. A két sziklevél) meg akár évekig megmaradhat még a növény tövénél.
Előzmény: grewia (8623)
KKarina Creative Commons License 2009.10.14 0 0 8654

Kedves Valila!

 

Látom Szaguaro, már megelőzött, nagyon szép fotókat tett fel, és az én növénykém is tőle van...

Előzmény: valila (8636)
ninovarga Creative Commons License 2009.10.14 0 0 8653
Ha majd, elhatározásodnak megfelelően, végigolvasod a topicot, azt fogod tapasztalni, hogy érdeklődésünk középpontjában olyan növényfajok állnak, amelyek általában korlátozottan téltűrők, de a magyarországi kontinentális viszonyok között, nagyon jól körülírt mikroklimatikus feltételek mellett szinte fenntartások nélkül sikeresen művelhetők.
A citrusfélékkel mi csak érintőlegesen foglalkozunk, hiszen a Ponciruson kívül nem létezik olyan citrusféle, amelyik nálunk a szabadban, minden mesterséges beavatkozás nélkül hosszútávon túlélhetné a teleket.
-15 fokban jelölhető meg az a határérték, amin belül teljesen sikeres lehet az általunk kultivált növényfajokkal való foglalkozás, hiszen ez is csak a közülük legkevésbé téltűrő fajra, a fügére érvényes, a többiek Diospyros kaki, kivi és jujuba ennél jóval alacsonyabb hőmérsékleteket is sértetlenül elviselnek.
Amíg hőmérsékleti adatokkal (abs. min.) nem tudsz szolgálni, addig innen nehezen tudjuk megítélni a lehetőségeidet. Mindenesetre a több éve túlélő fügéd jó előjel arra nézve, hogy ha netalán a citrusfélék közül Te is csupán a Poncirusig merészkedhetsz, szinte teljes bizonyossággal lehetsz sikeres a Diospyros kaki-val és a kivivel, valamint a jujbával, az Asimina trilobá-ról nem is szólva. Ezt szándékosan nem is soroltam fel a korlátozottan téltűrők között, hiszen ennek a téltűrése jóval meghaladja számos kontinentális fajét is.
Úgy gondolom, hogy az itt felsorolt fajok szép példányai is elegendőek egy "egzotikus" kert megvalósításához, minimális, vagy egyáltalán semmilyen téli kockázat mellett.
Előzmény: Törölt nick (8647)
ninovarga Creative Commons License 2009.10.14 0 0 8652
Az egyetemen, vagy a legközelebbi meteorológiai állomáson próbálj érdeklődni az általam korábban megjelölt meteorológiai adatok felől. Ha ezek meglesznek, akkor már sokkal jobban meg tudjuk ítélni a lehetőségeidet.
A "cudar hideg" relatív fogalom. Az imént leírt okok miatt a melegvérű lények hőérzete nem ad objektív támpontot a növények számára kritikus körülmények megítéléséhez. Száz kilométer/órás sebességű szél mellett egy -8 fok rendkívüli hidegérzetet kelt, sőt a melegvérű lényekre tényleges veszélyt jelent, hiszen a HŐELVONÁS mértéke óriási. Ez a hatalmas sebességgel haladó alacsony hőmérsékletű gáz "lesöpri" az ember testéről a hőburkot és azt +36,5 Celsius fokról -8 fokra "akarja" lehűteni. Ugyanakkor a mindig léghőmérsékleten lévő növények esetében ez a "cudar hideg" ugyanannyit jelent, mint egy szélcsendes hajnal -8 fokos hőmérséklete, amit az ember megfelelő téli öltözékben egy "egészséges", friss téli hajnalon egyáltalán nem érzékel kellemetlennek.
SŐT! Teljes szélcsend mellett egy -16 fok is enyhébb hőérzetet kelt, mint a 100 km/h sebességű szél mellett a -8. Ugyanakkor ez az "enyhe" -16 fok sok növény letális küszöbét átlépi, miközben az a "kibírhatatlan" -8 még a közelében sincs.
Előzmény: Törölt nick (8647)
ninovarga Creative Commons License 2009.10.14 0 0 8651
A nylonzsák a lehető legrosszabb megoldás, mivel nappal üvegházhatást kelt, ugyanakkor éjszaka az imént leírt okok miatt lényegében semmi védelmet nem nyújt, ezért az éjszaka és nappal közti nagy hőingás miatt fokozza az elfagyásveszélyt.
Előzmény: Törölt nick (8646)
ninovarga Creative Commons License 2009.10.14 0 0 8650
Jav.: 'magasabb hőmérsékleten'
Előzmény: ninovarga (8649)
ninovarga Creative Commons License 2009.10.14 0 0 8649
Nos, a növények az emberrel és a melegvérű állatokkal ellentétben, nem termelnek hőt, hőmérsékletük az őket körülvevő levegő hőmérsékletétől függ, bizonyos tehetetlenségi tényezővel számolva, mondhatnánk, hogy vele azonos. Ha az ember jó hőszigetelő ruhát vesz föl, az segít megőrizni a testhőmérsékletét úgy, hogy közben a szervezet hőtermelése pótolja a hőszigetelés ellenére is elvesztett hőt.
A növényeknél egy jó hőszigetelő anyag legfeljebb arra képes, hogy a fent említett hővesztési tehetetlenség miatt egy rövid ideig tartó alacsony léghőmérséklet esetén egy KISSÉ mérsékli a kitettség fokát, de a problémát alapvetően nem oldja meg. Egészen más a helyzet, ha a hőszigetelő anyag a növényt "kunyhószerűen" fedi. Ebben az esetben a "kunyhó" alá zárt talaj hőtartaléka jelentősen magasabban hőmérsékleten tudja tartani a belső teret, természetesen, a hőszigetelés minőségének függvényében.
Előzmény: Törölt nick (8646)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.13 0 0 8645
Válaszodra alakul a kép.Hát én régebben sokszor voltam New Yorkban ugy,hogy bent dolgoztam Manhatan-ban és laktam a tuloldalon ami már N,Jersey része volt akkor láttam,hogy Garden State van az autó táblán.De azt kell mondani télen irto hidegre mlékszem,majd lefagyott a lábam.De lehet ez a tenger meg atorkolatok miatt van.De az meglep,hogy Li-csi terem.Én ezt csak Viet-námban láttam mikor a földmüvesek árulták a gyümölcsét.Egyébként az Államokban igen elismert intézetek foglalkoznak hidegnek ellenálló pl.Citrusfélékkel ha jól emlékszem valahol Floridában.Amit irsz a Satsuma mandarinról/ennek több fajtája is van/az igaz mert-5 Cels.-ig strapabiró.Ezt a japánok Kiusu szigetén az ottani Satsuma tartományban tenyésztettk ki.Ugy,hogy nagyon sok szép és érdekes klimának megfelelönövényt találsz föleg ha egy melegházat is beszoritasz az ősfás kertetekbe.Ez egy nagy szenvedéj sok találékonyságot követel de sok az öröm is benne.De emlékezve az ottani kinai,ázsiai gyümölcsárusok választékára /szakkertészetek és katalogusokról nem is beszélve/olyan gyüjteményt tudsz összerakni ami itthonról nézve lehetetlen.Sok sikert Üdv.:József
Előzmény: Törölt nick (8632)
ninovarga Creative Commons License 2009.10.13 0 0 8644
Nem észlelted-e, hogy a kertednek azon a bizonyos lejtős legalsó részén nyári estéken már jócskán hűvös van, amikor a fölső részen még langyos a levegő, vagy ott lent már megjelenik a dér az ősz első gyengén fagyos hajnalain, amikor fönt még nem fagy?
Előzmény: Törölt nick (8640)
Floo2 Creative Commons License 2009.10.13 0 0 8643
Azt szeretném Tőled kérdezni, bár lehet, hogy írtad korábban, csak elkerülte a figyelmemet, hogy ahol laksz, látni-e az udvarokon, kertekben fügéket?
Előzmény: Törölt nick (8641)
ninovarga Creative Commons License 2009.10.13 0 0 8642
A hőmérséklet méréséhez olyan hőmérőre van szükség, amelyik rögzíti a legalacsonyabb hőmérsékletet. Általában a hőmérőkön a mért hőmérséklet rögzítése mindkét irányban történik. Ezeket a hőmérőket maximium/minimum hőmérőnek hívják. Ezek memorizálják a legalacsonyabb és legmagasabb érzékelt értéket. Ha egy nap értékeire vagy kíváncsi, akkor 24 óra múlva le kell nulláznod a rögzített értékeket és akkor a hőmérőd a következő időszak legmelegebb és leghidegebb hőmérsékletét fogja rögzíteni az újabb törlésig. Ha egy egész téli időszak legalacsonyabb értékére vagy kíváncsi, ősztől tavaszig sem kell lenulláznod a hőmérődet, tél végén megnézheted, hány fok volt a legalacsonyabb mért érték.
A növények is minimumhőmérőként működnek a téli időszakban. Egy adott növényfaj meghatározott küszöbértékig bírja a negatív hőmérsékletet, ha az alá megy, a növényben visszafordíthatatlan szöveti károsodást okoz, azaz egyszerűen fogalmazva elfagy. Teljesen közömbös, hogy városi értelemben milyen a tél (kellemetlenül szeles, csapadékos, nyirkos, vagy kellemes napos, enyhe, vagy bármilyen jelzővel illethető általában) ha a hőmérséklet akár egyetlenegy alkalommal is átlépi az illető növényre nézve halálos küszöböt.
Ezért kap kitüntetett szerepet az egyetlenegy legalacsonyabb hőmérséklet (abszolút minimum). Éppen az amerikaiak szerkesztették az első úgynevezett "plant hardiness" térképeket, amelyek az adott terület téli minimumai alapján helyezi azt a számokkal jelölt "növény téltűrési" (plant hardiness) zónába.
Előzmény: Törölt nick (8640)
ninovarga Creative Commons License 2009.10.13 0 0 8639
Sokkal jobban tudnánk tájékozódni a lehetőségeid vonatkozásában, ha tudnál valamilyen hőmérsékleti támponttal szolgálni a lakóhelyedről. Semmilyen egyéb érték nem érdekes, csupán a télen valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet, vagy például az elmúlt öt tél legalacsonyabb éjszakai hőmérséklete (historical abs. min. temperature and abs. min. temperature of the last 5 winters) /abs. min. = absolute minimum/
Az eddigi leírásaid alapján az a megérzésem, hogy ott a magyarországinál tágabb lehetőségeid vannak a korlátozottan hidegtűrő növényekkel.
Előzmény: Törölt nick (8632)
grewia Creative Commons License 2009.10.13 0 0 8638
Köszönöm szépen mindegyikőtök segitségét !
ninovarga Creative Commons License 2009.10.13 0 0 8637
A chicagói pálmán mi nem annyira csodálkozunk. Nagyon sokat foglalkoztunk a klímával és mikroklímával. A nagyvárosok olyan, úgynevezett hőszigetet képeznek maguk körül, hogy lényegében a belső kerületeik külön éghajlati területet képeznek, ahol csupán az időjárási események hasonlítanak a környező területekéhez, hőmérsékletileg egy önálló világot képviselnek, amint a nevében is benne van, szigetszerűen. Budapest belső kerületeiben is teljesen kockázatmentesen tarthatók a hidegtűrő pálmák, miközben egyes külső kerületei, vagy a környező hegy- és dombvidék völgyei Magyarország leghidegebb fagyzugai közé tartoznak. Hasonlót lehetne írni Pécsről is és még néhány nagyobb lélekszámú, sűrű beépítettségű magyar városról.
valila Creative Commons License 2009.10.13 0 0 8636

Ez a Lynchee az lehet, amit nálunk licsi néven lehet kapni.

 

Vettem két kicsi növényt belőle, egyet Józsinak adtam.

Szerencsére, mert ami nálam maradt már nagyon rossz

bőrben van és nem tudom, hogyan tudnám megmenteni.

 

Na de majd ha már Józsinál terem, elmegyek csemegézni.:)

 

Majd ha jössz haza, hozol olyan magokat, amiből felesleged

van/lesz.

Előzmény: Törölt nick (8634)
valila Creative Commons License 2009.10.13 0 0 8633

Somerset, a satsuat liget is jól néz ki azon a

weblapon, amit mellékeltél.

 

A Changsha mandarint is megpróbálhatnád,

mivel extra edzett és finom édes. A fáid magját

meg majd összegyűjtöd nekünk.:)

Előzmény: Törölt nick (8632)
valila Creative Commons License 2009.10.13 0 0 8631

Szaguaro, neked csak ötven?:))) Te szegény!

 

Köszönöm a fotókat, nagyon szép növény.

Előzmény: szaguaro (8626)
valila Creative Commons License 2009.10.13 0 0 8630

Grewia, be kell vallanom, hogy már nem emlékszem,

mennyi ideig volt a földben.

 

Tavaly télen az egyik szobanövény földjébe dugtam a magot,
(nem tudtam, hogy a vastag részével felfelé kell és azt sem, hogy nem

is kell a földnek betakarnia.) Szóval véletlenül jól nyomhattam a földbe,

kikelt. Szerencse kérdése is, hogy a mag mennyire érett és csíraképes.

 

Azóta már próbáltam szakszerűen, a leírás alapján újra keltetni, de

nem sikerült.

 

Szóval ne add fel, próbálkozz és biztosan lesz sikerélményed. 

 

Előzmény: grewia (8623)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.13 0 0 8629

Így nekem sosem sikerült. Pedig rengetegszer próbálkoztam.

Legutoljára viszont csak ráállítottam a földre (tompa végével lefelé), locsoltam rendesen, és már akkorára nőtt idén, hogy vissza kellett metszeni.

Arra már nem emlékszem, mennyi idő kellett a csírázáshoz, de nagyon sokat vártam rá.

Előzmény: Törölt nick (8627)
szaguaro Creative Commons License 2009.10.13 0 0 8626
A broméliafélék egyik nemzetsége, kb. 750 faja van. ( Nem nekem, nekem csak kb.50)
Előzmény: valila (8622)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!