Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
Hááát...nem tudom mit szólna az alábbi csodakés tulajdonosa, hogyha arra menne haza, hogy élete párja épp egy bazi nagy csontot próbál kettévágni vele akképp, hogy ráhelyezi keresztben, felülről pedig csépeli egy kalapáccsal. A fiókban meg ott van a bárd, csak be kellene érte nyúlni...
Nem csak a dixon írja, más késkészítők is irnak ilyeneket. Néha modern technológiával is el lehet érni olyan eredményeket, mint hagyományos eljárással, erre számtalan példa van.
Már megint a kést sajnáljuk, pedig mint írtam a kés van az emberekért és nem fordítva. A cipőt is lehasználjuk nem a kezünkön járunk, legalább is józanúl nem.
Van egy 21 cm-es Zwilling késem szerintem ez a hossz megfelelő lenne, fontos hogy két oldalról legyen élezhető,- mert még most gyakorlom a kövön való élezést,-
a formája pedig Gyutou szerintem ez felel meg leginkább az európai általános húsvágási szokásoknak. Én nagyon kevés halat vágok. És persze rozsdamentes anyagból lenne a legjobb. Ha van jó beszerzési forrásod vagy ötleted előre is köszi. Még egy kérdés hol és mibe tartjátok ezeket a félteni való késeket?
rozsdamentest keresel, vagy jó a natúr szén acél is? (bele ne kössetek, miszerint van magas széntartalmú rozsdamentes acél is... stb...) gondolom mindenki érti, hogy mire gondolok a kérdésemmel. És milyen méret, és milyen forma?
Kékszemű kollégának tökéletesen igaza van mindenben. Valóban csakis homogén anyagokat lehet készíteni (természetesen ötvözet maga az anyag). Az már más kérdés, hogy egy késnél pl. a védelem, illetve az olcsósítás, vagy netán a kinézet miatt ezután ezt a magot befogják más anyagok közé, ami lehet egy anyag, vagy lehet több anyag kombinációja azaz damaszkuszi jellegű (mintázatú) - remélem nem fogalmazok helytelenül. Ma már sajnos inkább csak a dekor dominál, bár tapasztalok egyéb előnyöket is az ilyen késeknél. Minden esetre különös, hogy van rá energiájuk külön savban maratni a kést, hogy az egyik féle komponens ezáltal jobban el erodáljon, aminek következtében szó szerint kicsit 3D-s lesz a kés mintája, illetve ilyenkor sötétedik be az erezet is. A kés amúgy nagyon jó, de végleges verdiktet nem mondanék még egyenlőre arról, hogy a PM anyagok ténylegesen annyival jobbak-e mint amennyit kérnek értük.
Nos, a Dixon nem éppen túl autentikus a damaszkuszi penge ügyben, ha le merik írni azt, hogy a penge anyaga "porkohászati damaszt" :-))) Lásd még: szintetikus olivaolaj, fröccsöntött fafaragás, vagy digitális tihanyi visszhang :-)))
(Ezzel most nem a Dixon kések általános minőségét kritizálom, csak nem fogadom el őket mérvadónak damaszkolás ügyben).
Régen nem tudtak megfelelő minőségű acélt közvetlenül előállítani, ezért a jó minőségű kardpengék (mindig ez a fránya hadiipar :-))) előállítása során az acél folyamatos kovácsolását és adalékolását választották az acél minőségének javításához.
A folyamatosan nyújtott és visszahajtott acélszalag az adalékolás (szénporral szórták be a felületét) és a kovácsolás (ami csökkentette az acélszalagban a vasoxid mennyiségét, illetve a zárványokat, szemcséket összetörte és egyenletes eloszlásúvá tette az acélban) hatására kemény, de szívós is lett. Ennek hatására alakult ki a mintázat is a felületén: a különböző széntartalmú acélfajták színe más és más, ez látszott a felületen. Így a damaszkuszi penge minősége is ellenőrzhető volt, ha szép sűrű, egyenletes sávok voltak láthatók, akkor a penge elégszer volt kovácsolva és megfelelően volt adalékolva.
Ezt a hosszú és iparművészeti precizitású folyamatot "porkohászati" úton nem lehet ütánozni. Mit is jelent a porkohászat: a megfelelő minőségű /és színű :-)))/ fémporokat berakják egy formába és egy hatalmas berendezés egy qrvanagyot rásuhint, amitől a fémporok összeolvadnak és egyből kiváló acélt eredményeznek.
Szóval az így készült pengék tényleg kiválóak, csak semmi közük a valódi damaszkuszi pengékhez!
Wüsthof késem van, nem éltartó és nem vagyok tőle elragadtatva, másnak sem ajánlom. Vissza a damaszkuszi késre, valóban nem jól fogalmaztam, azt mondta az eladó, hogy dmaszkuszi hajtogatott kovácsolásu eljárással készült pengéje van annak a japán késnek amit nézegetek.
Még valamit ki tud valamit Seki-City-ről és a Kai késekről?
Na, a fegyverkovácsoktól megkapnád, hogy damaszT az az öreganyád terítője... :-) A hölgy tényleg butaságot írt mert nyilván nem damaszkuszi a kés amit látott, de mivel európába valszeg először a törökök hoztak ilyen rétegelt technikával készült kardokat, a szaknyelben is elterjedt a damaszkolás, amit itt a kárpát medencében dömöcköléssé magyarítottak. Így lehet, hogy a rétegzett japán penge is "damaszkolt", noha köze nincs damaszkuszhoz...meg soxor japánhoz sem...lévén itthon is akad pár késkészítő/ fegyverkovács, aki ilyen technikával is dolgozik...meg venni is lehet ilyen nyers pengéket.
Megöl az "irigység". Gyönyörű késed van. Nemrég vettem egy Kyocera kerámia kést, nem mondom, hogy nem jó, de szerintem nem erre vágytam. A másik hibája, hogy minden vágni való hozzá tapad, igy hagymát felvágni szinte lehetetlen vele. Szeretnék egy "Igazi" profi kést amitől elájulok, de Magyarországon nehéz ilyet találni. /pedig jó lenne megfogdosni, tapogatni vásárlás előtt egy kicsit/ Most kinéztem egy kést, de sajnos nem tudja az eladó megmondani, hogy ki készítette /azt tudjuk hogy Japán/ milyen anyagból van, az látszik, hogy damaszkuszi kés és ennyi. Ja és persze az árát is meg tudta mondani.
Nem acellal, geppel, mert az acel nem ment, nem tudtam megtanulni. A kesek... hat van egy par nemet, nem ragadok le egy markanal, meg vannak mas markak is. Sok penzt nem adok ki ertuk, altalaban akkor veszek ha leertekelve vannak.
Te nagyon kedves ember vagy, szivembe zartalak :))!
Amugy... magam vasarlolom a keseimet, es magam is elezem, ennek ellenere van 10 ujjam, 10 labujjam, mind sajat, es mind a sajat helyen. Visoznt a ferjem... ha meg egyszer drotot vag a kesemmel, kezdem hegyezni a legelesebbet, legnapgyobbat...!
Nem vagyok adóellenőr, csak a kíváncsiság vezérelt. De lehet, hogy az apeh is figyeli az oldalt, mert mégis csak feltünőbb ha valaki egy nagyon drága kést rendel magának, és nem egy csúcs autót vagy valami hasonlót. mert autót akciósan hitelre is vehet az ember.
@Tibike: az árát nem szeretném közölni, nem volt olcsó. De nem ez a lényeg. Inkább az, hogy ez egy olyan kés melynek én küldtem el a geometriai adatait, minden apró részletet én találtam ki és ezért nincs belőle még egy. Ezért nem teljesen értem azt a mondatod, hogy a főnöködnek van egy hasonló készlete. Tudtommal ilyen anyagból egyetlen egy kés sem készült konyhakésnek (Gyuto) ezen földön. Nézd meg a google-n, nem fogsz találni gyártól. Illetve, egyes egyedül a Sanetu gyártott egy-két prototípust Santoku formában de csak 160 mm hosszban, valamint ezen kívül outdoor kések készülnek több gyártótól is, pl: Spyderco még ebből a ZDP-189-es anyagból. De Gyuto (séf kés) nincs. Ezért vagyok nagyon boldog vele. A gravírozás is annyit tesz: Egyedi kézzel készült kés: XY-nak (nevem)
Hasonló szolgáltatást nyújt egyébként a Suisen- (dreamcraft) de ők nem használnak poracélt, csak white #1, #2 illetve Blue Super-t.
Egy hete nyaggatom és egy álom. Olyan élet lehet neki felélezni, amit korábban el sem tudtam volna képzelni.
Hölgyek, Urak, sikerült egy ilyet begyűjtenem: egyedi megrendelésre készült 270mm-es séfkés, Hitachi ZDP-189-es porkohászati acél maggal, nikkel damaszkusz szendvicsben (rozsdamentes), mikarta nyél, mozaik pinek. 2mm-es penge vastagság, 51mm penge magasság a legmagasabb pontnál, teljes hossz 400mm, balansz: 25mm-el a markolat előtt, 68HRc keménység. Elég jó :-)