Kedves Ilona ! Remélem előbb-utóbb csak sikerül, s ha így lesz, majd oszd meg velem is, hátha valamikor én is rászánom magam:-) Elméletben persze nekem is tetszik, csak a gyakorlati kivitelezésig nem sikerült még eljutnom:-)
Kedves ETNA! Nem nyújtottam ki annyira a tésztát, csak egy lapos nagytányér méretűre, így nem lett vékony. Valójában én is jobb szeretem vastagabban. Végül is hamarabb elkészül, ha két felé veszem a tésztát és nagyobbra nyújtom, mert két sütéssel kész is van. Persze én is harmadolom, mert így igazságos.
Kovásszal kapcsolatban, én is idegenkedtem tőle, de gondoltam megpróbálom. Nem is olyan macerás, mint amilyennek látszik. Szépen besavanyodott, meg fut is rendesen, de a kenyérsütés valahogy nem sikerült vele. Volt, hogy este összedagasztottam. Robotgéppel, mert épp akkor ment tönkre a kenyérsütőm üstje. Vártam sokat, nem kelt meg a tészta. hagytam egész éjjel meleg helyen. Emlékszem kislánykoromban faluhelyen is egész éjjel kelesztették szakajtóruhában egy kosárban. Szépen meg is nőtt reggelre. Lehet az volt a baj, hogy kicsit átgyúrtam a formázáshoz, vártam még egy kicsit , hogy pihenjen, aztán gázsütőben megsütöttem a végeredmény még is tömör állagú lett. A szeleteket pirítósként azért elfogyasztottuk. Legutóbb a kenyérsütőben próbáltam, azzal a 10 dkg-nyi kovásszal. hagytam a programot egészen a sütésig, de láttam, hogy nem kelt fel, leállítottam a gépet és hagytam még állni. Pár óra múlva, sütőprogramon megsütöttem. Mert már elfogyott a türelmem. Szóval az sem lett az igazi. Azért se adom fel, van még kovászom a hűtőben, remélem egyszer sikerül.
A cikk szerint az a jó a rozskenyereknél, ha a tészta teljes tömegének 20-40 %-a kovász. Tehát az 560 gr-nál ez nagyjából 112-224 gr közötti kovász mennyiséget jelent.
Sajnos kovász ügyben nem vagyok illetékes, még sohasem próbáltam:-) Korábban itt a fórumon is írt már valaki kovásszal készült kenyérről, de most hirtelenjében - hiába olvastam vissza - nem találtam rá.
Ehhez a variációhoz én túlságosan is "lusta" vagyok, úgy értem a kovász készítése nekem nagyon "macerás":-)
De találtam néhány receptet google segítséggel, pl.:
esetleg itt: http://emargit.gportal.hu/gindex.php?pg=5096784
A Langallóhoz megadott mennyiségből először én is 3 db "lepényt" csináltam, mert mi is hárman vagyunk:-) Később már csak kettőt, mert szerintünk a 3 db-nál túlságosan is vékony lesz a tészta. Viszont pizzának éppen úgy jó, mert azt vékonyabb variációban szeretjük, szóval abból akár a 3 db is tökéletes lehet, különben is az eredeti olasz pizza is elég vékony tésztájú. A langalló jó sok fokhagymás tejföllel és kicsit vastagabb kivitelben az igazi, de persze ízlések és pofonok...
Sokszor csinálom úgy, hogy a kettőből az egyik pizza, a másik langalló, vagy az egyik langalló a másik lepény pedig pompos (lilahagyma karikákkal és bacon szalonna kockákkal) s végül mindkettőt 3-3 szeletre vágom, így mindenkinek jut.
http://www.vatera.hu/kenyersuto_kezelesi_bemutato_univerzalis_162739432.html Sajnos email-ben nem megy át hibátlanul, ezért kértem,hogy keress meg skype-on! Kb.20db. fájl. Skype-on is lesz fél óra, attól függ, hogy milyen keskeny a szélessáv! Nekem csak mobil net-em van.
Kedves ETNA! Most sül éppen a Langalló a sütőmben a te recepted szerint. Három cipót formáztam mindenkinek legyen 1 db. Tejfölös sajtos fokhagymás. Már alig várom, hogy megkóstoljam. Legközelebb majd másfajtát készítek.
Meg tudnád mondani nekem, hogy az alap kenyeredhez 560 g liszthez mennyi folyékony rozskovászt tegyek?? Már próbáltam 10 dkg kevés volt.
Kipróbáltam így, egy éjjelre benne hagytam, de így se kelt meg a kenyér a porított kovásszal. Már csak teljes őrlésű kenyereket készítek (mézzel, himalája sóval), szeretném elhagyni az élesztőt is, de ez a porított kovász nem keleszti meg. A saját gyártmányú kovászom meg néha nem jön össze. :(
Kedves Myrtill nézd meg a 440-es hozzászólásom, abban összefoglaltam, hogy korábban melyik hozzászólásban milyen recepteket írtam meg. De nem is olyan régen leírtam egy barna kenyér, illetve az almaecetet is tartalmazó európai fekete kenyér receptjét. Alapvetően - az édesebb kenyerek kivételével - bármelyik kenyérbe tehetsz bármilyen magot (len,napraforgó,tökmag stb.).
Egyébként magvas kenyeret így is lehet készíteni:
alap kenyér recept felhasználásával ALAP programon (vagy gyors programon) sütve kevered a sima fehér lisztet és a teljes kiőrlésű rozs lisztet, vagy a rozsliszt helyett tönkölybúzás lisztet (400 gr + 160 gr arányban). Természetesen készülhet csak teljes kiőrlésű lisztből is, TELJES KIŐRLÉSŰ programon sütve, ez kicsit zömökebb, sűrűbb kenyér lesz!
A sípszónál kell beleszórni: natúr napraforgómagot, natúr tökmagot, lenmagot Ezeket a magvakat a nagyobb boltokban is be lehet szerezni, én jobban szeretek a Herbáriában vásárolni, ott mindent megtalálható egy helyen, még a liszt is. Én nem rajongok az előre bekevert, többnyire önkelesztő (élesztővel kevert) lisztekért, inkább veszek jó minőségű fehér búzalisztet és külön veszem meg a rozs, vagy tönkölybúza stb. lisztet, és külön a STAFT francia gyorsélesztőt, vagy a friss élesztőt, de persze ez ízlés és szokás kérdése.
Ha szeretitek a fűszeres kenyeret is, érdemes beszerezni az alábbi szárított fűszerekből is egy-egy zacsival: tárkony, petrezselyem, kakukkfű, oreganó, bazsalikom esetleg metélőhagyma. Az olasz kenyérhez paradicsompüré, mag nélküli olajbogyó. Az édes kenyerekhez, kalácsokhoz: aszalt gyümölcsök, cukrozott citrom és narancshéj, fahéj, mézes fűszerkeverék, őrölt szegfűszeg. Ami azt illeti, összefutott a nyál a számba, a fűszeres kenyérnek már a gondolatától is:-)))))
Hauser 801-est kaptunk végülis ami elérhető áron volt,remélem jol fog szuperálni. (megnéztük a tetejét,elvileg nem csálé:))-csak fura hogy ezeket csak simán lecsukom,nem kattan mint pl a fritu teteje lecsukásnál)
Van valakinek bevált receptje sokmagos liszthez?Ugyanis ilyet vettünk most,anyuék odavannak a magos cuccokért....
Hát azért elég rendesen módosult az én alapreceptem:-))
De szerintem nincs is ezzel a kenyérrel semmi baj, kicsit behorpadt a teteje néhol, de hát nem kiállításra készült:-)) Ahogy elnézem, attól még szép alakú, vajjal stb. simán, könnyen (jó az állaga) kenhető formás kis szeleteket lehet belőle vágni! Végül is ez a cél, no meg az, hogy jó legyen az íze:-)
Én bevallom, eleinte figyeltem, de később leszoktam arról, hogy a bolti kenyerekhez hasonlítgassam a kenyerem, elvégre a bolti lehet, hogy szép formás, egyenletes, de abban mindenféle ez+az van (térfogatnövelő, meg sűrűsödésgátló meg stb.), viszont az otthon sütött kenyérnek akkor sincs párja:-))
az előbbi hozzászólásomban rosszul írtam ETNA receptjét annyiban változtattam, hogy nem futtattam fel az élesztőt és pluszban tettem hozzá 1 nagymérő sikért és 1kis mérő citromlevet. Az olajat én beleöntöttem a vízbe. A liszten 3 mélyedést csináltam , méznek, sónak és morzsolt friss élesztőnek.
Sziasztok! Megsütöttem ETNA alap kenyerét az új CLATRONIC BBA2865-s sütőmben. mellékelek egy fotót is , hogy ilyen lett. Annyit változtattam, hogy az élesztőt nem futtattam fel, mert a gépem előmelegítéssel kezd és ha felfuttatom már nem úgy működik az élesztő. 1 evőkanálnyi sikért és 1 kis mérő citromot. Gyönyörűen feljött egészen az ablakot súrolta, de ici-picit behorpadt. Szép az állaga és finom. Rájöttem, hogy a kis tömegre kellett volna állítanom a sütőt és talán elég lett volna 1 nagy mérő méz. Legközelebb úgy fogom csinálni. Majd felrakom annak is a fotóját. Most az általam készített rozsos kovászból kísérletezem egy kenyérrel. Mi előtt elkezdené sütni a gép megnézem kétszeresére kelt-e, ha nem akkor leállítom a gépet és hagyom még kelni. Aztán sütőprogramon megsütöm.
Tudja valaki , hogy 500g liszthez mennyi folyékony kovászt kell tenni? Én most 100g -t tettem. A folyadék felét kefirrel helyettesítettem. Nagyon kíváncsi vagyok mi sül ki belőle?
Nem tudom mi lehet a különbség, talán az, hogy hol (melyik országban) szerelik össze?? Gőzöm sincs, de az ára nem rossz. Ahogy írtam is, szinte teljesen így néz ki a mi Hausmeisterünk is.
Esetleg nézd meg ezt az oldalt is, itt ismertetik a gépek tulajdonságait is, és a boltokat is felsorolják, ahol kapható. Az ára alatt fel van tüntetve, hogy 5.3, 8 stb.stb. bolt kínálatában... Ha erre rákattintottál, a következő oldalon már vásárlói véleményeket is olvashatsz és a minőségre a vásárlók által adott csillagok is látszanak, így talán könnyebb lesz dönteni:
Mi szeretünk az edigital.hu-n vásárolni, legutóbb pl. karácsonyra vettünk egy Epson négy funkciós nyomtatót (fax-nyomtatás-fénymásolás-szkennelés) és nagyon jól szuperál. Nagyon korrekt cég, legalább is nekünk eddig mindig szerencsénk volt velük:-))
Az adott termékre rákattintva, a termék oldalán látható, hogy a különböző városokban lévő boltjaikban is átvehető-e a termék, vagy várni kell rá 1-2-3 napot stb. Egyébként pedig, ha a neten keresztül rendel valaki, 15ezer forint felett díjtalanul házhoz is szállítják (alatta sem drága: 990,- Ft, a nagy gépeknél - hűtő stb. - is csak 2990 Ft).
Az én kenyérsütő gépem Hausmeister HM1300-as és ehhez hasonlóan néz ki:
A választásnál fontos szempont lehet, hogy feltétlenül legyen magyar használati utasítása, sok gépnél ez hiányzik, bátran keresgéld a csomagban, ha nincs benne, később sem kapsz, ha ezzel áltatna az eladó, ne higgy neki:-))
A két lapátos jobb és jó ha a maximálisan süthető kenyér. 2 vagy 2,5 fontos (kb. 1 - 1,3 kg).
Nekem jobban bejön az ovális szélesebb, mint a keskeny magasabb forma (a kenyér formája szerintem szebb).
A programokat is érdemes átnézni (bár a legtöbb gépnél hasonló, de azért vannak apró eltérések), szóval legyen gyors, tészta, francia, lekvárfőzési stb.
A kenyérsütőgépeknél nem kell feltétlenül ragaszkodni a több tíz ezer forintos fullos, márkás géphez, egy 15ezres is ugyanolyan jó lehet.
Az általános műszaki állapotot is nézd meg: jól záródik-e a tető, normálisan kivehető-e a sütőedény, nincs-e leütődve a sütőedényről a bevonat, könnyen kivehető-e a két lapát... ilyesmire gondolok.
Persze ettől még lehet, hogy éppen egy rossz szériát fogsz ki, ezért a vásárlást követően mielőbb kezdj hozzá az első kenyérhez, hogy legyen lehetőséged a cserére!
Huh, a lényeg, hogy happy end lett:-) A műszaki dolgok vásárlása valahol mindig lutri, sajnos:-(
Én is ezért szoktam még frissiben azonnal kipróbálni, persze, ha ajándékba veszi az ember.... na ezért döntöttem úgy néhány éve, hogy ha műszaki cikket veszek ajándékba, csak közvetlenül az ominózus nap előtt veszem meg, hogy ha gond van, a megajándékozottnak legyen lehetősége rögtön kicserélni:-))
Remélem sikerül majd az olasz és a fűszeres is, majd írd meg, hogy ízlett-e?