A cukrászdára nem nagyon emlékszem, de krémesért mindíg engem küldtek. :))
A tér sarkán volt egy kis trafik behajtható spalettákkal. Suliból hazafele jövet mindig megkérdeztük, hogy:- Van-e erőscukra? Akkor bírkózon meg vele!- és becsuktuk.
Jut meg eszembe: te ismerted a Kiraly utcaban a Suhajda cukraszt? Oda jartunk habcsok karika diszt venni karacsony elott. Draga volt de imadtam az illatot. Azt hiszem valami indiai cuccokat arulo uzlet van a helyen.
A Labda nem lett volna kozelebb? En oda jartam es a Hajosban laktam. Sokat jartunk a Klauzal terre is jatszani. Nem tudom miert de haztartasi bolt a piac mellett teljesen megmaradt az emlekemben pedig csak neha lakasfestesnel mentunk oda vagy mososzappant venni. Voltunk arra 2006-ban, vegigsetaltunk a kornyeken. Valahogy nem jott vissza a regi hangulat.
Csaló-köz A Teleki tér. [A volt ócskáspiac után, ahol az adásvételnél csaltak.]
Méltóságos gróf Teleki tér tréf Teleki tér és a volt ócskás piac. [Gúny. túlzás az ócskaságok ellentéteként.]
Mókemplácc argó A volt Teleki téri zsibvásár. [Jid. mokem 'város' + ném. Platz 'tér'.]
Tandelmárk Teleki téri ócskáspiac régi neve. [Ném. Tändelmark 'ócskáspiac'.]
Teleki A volt ócskáspiacáról nevezetes Teleki tér.
Tetűbörze Az ószerescsarnok környéke a Teleki téren.
Zsibaj Teleki tér. [Célzás a zsibvásárra és az ócskás piacra jellemző zsivajra.]
Forrás: Zolnay Vilmos–Gedényi Mihály: A régi Budapest a fattyúnyelvben
Áthelyezték, gondolom, akkor, amikor a piac már nem az egész teret foglalta el, hanem csak a mai részét.
Mikor helyeztek mit át? Megnéztem egy 37-43 közötti helyrajzi térképet, ami a piacot nem jelzi, de a villamos a mostanihoz hasonlóan vágott át a téren.
Aztán, amikor odakerültem, a volt Országos Tervhivatal-nyomda is a Zrínyié volt, a Balassi Bálint utca-Pálffy György utca sarkon, a rotációs üzem pedig Csepelen, ahol most az egész nyomda található.
Teleki tér:
Áthelyezték, gondolom, akkor, amikor a piac már nem az egész teret foglalta el, hanem csak a mai részét.
Naná, hogy tévedhetek - ezt a jogot fenn is tartom magamnak ;)
Ugyanakkor nézzétek meg a Karácsony Sándor utca vonalán túli épületeket a Népszínház két oldalán: a Szerdahelyi utca sarkán állóból az eredeti képen kevesebb látszik, a túloldalon (Kun utca?) levőből pedig több, tehát a kép vélhetően "balrábbról" készült. Illetve közelebbről, ez is torzít.
Nálam a Hamster márkanév, ezért nem vitatom, amit írsz. Én ezt a pozíciót éreztem a megfelelőnek; azt gondoltam, hogy a sínek korábban másutt (jobbra) lehettek. Próbáltam keresni a honlapodon téged igazoló képet, de nem találtam. Ettől még elhiszem, s talán majd bemerészkedem a piacra is.
Mi is azt csinaltuk suli elott, nem emlekszem hogy valakinek is baja esett a felnottek idegbajan kivul:) Akkor te sem vagy sokkal fiatalabb nalam:)) Melyik suliba jartal?
SZVSZ bentről a piacról kell próbálkozni, mert a villamossínek a régi képen is ugyanott lehettek - az oszlopok mindenképpen. Ugyanakkor persze nem biztos, hogy mernék bent a piacon fényképezni :)
Szia! Mi zsonglőrködtünk rajta! Ráálltunk és legurigáztunk lépkedve a Paulay utcáig meg vissza. Időnként ránk szólt a zöldséges, de hál' Istennek nagyobb baj nem történt. Pedig, ha két guriga közé beestünk volna...hát!? De a nyomda nevére én sem emlékszem. Ja! A zöld ház nénije is csóválta a fejét időnként.