Keresés

Részletes keresés

Güsziológus Creative Commons License 2013.05.16 0 0 40118

Egy megjegyzésre reagálnék.

"És ne feledjük, most már feljebbről is van támogatás, nemcsak a (nemi)szervezeti tagoktól függ, hogy lesz-e valami vagy sem."

 

Köszönöm, erre nekem nincs szükségem.

Túl öreg vagyok már ahhoz, hogy ez befolyásoljon, na és nem hiszem, hogy azt támogatják, amit én fontosnak tartok.

De ez már OFF.

Előzmény: Remélemilyennicknincs (40113)
Güsziológus Creative Commons License 2013.05.16 0 0 40117

OKT

Vágáshuta - Bózsva

 

2013. május 14. (kedd)

 

Mikor tervezgettem a túrát, megfordult a fejemben, hogy "megspórolom" az aszfaltos szakaszt, hisz ha nem lett volna eső, kényelmesen elértem volna a buszt.

Ebben az esetben Füzérig mentem volna, de az "égiek" másképp döntöttek.

Nem értem el a buszt, ez a variáció tehát ugrott.

Kicsit lanyhult az eső is, kezdtem bizakodni.

Egykedvűen bandukoltam lefelé, mellettem a haragos hullámok gondoskodtak a kísérő zenéről.

Nem volt nagy élet arrafelé.

 

A következő buszmegállónál van a bolt / kocsma kombó, "könyveltem" a nyitva tartást, na és a fedett teraszon megpihentem (több asztal és pad van), na és megtörtént a kalóriapótlás is.

Kishután is van hatalmas kiépített pihenő, na és vannak asztalok és padok a kisvasút állomásánál is. Az eső miatt nem volt kedvem sörözni, ez most kimaradt.

 

A célok között volt a bonyolult útkereszteződés "felmérése" is, ez megtörtént, irány a következő völgy, kezdetben aszfaltos úton, majd kavicsos, sóderes műúton.

 

Ekkor már erősen fontolgattam a "kiszállást", próbáltam "fenyegetni" az égieket, hogy ha nem áll el, akkor bizony nem megyek tovább, de nem hatott.

A sóderes út balra el, sok-sok kilométer után újra földút, egy felhagyott szekérút emelkedik a völgyben. Jól járható, stabil az állapota.

Egy patakátkelés itt is van, jó sok szálfa van a vízben ezeken lehet egyensúlyozni. Siker.

 

Várt rám 1.000 méter turistaút, minimális emelkedő, maximális kényelem. ez a szakasz már rögzült bennem, nem okozott csalódást.

A dombháton kereszteti az útvonalat a vezeték, itt a pásztában füves ösvény van, nem okozott gondot, de néhány jelzés nem ártana.

 

Maradt még 463 méter turistaút, melynek az eleje patakmeder, egy mélyút, melyben most volt víz.

Kb. 100 métert kellett egyensőlyozni a szárazabb "parton", majd a víz "becsatlakozott" a mély völgybe, végre turistaútnak mondható az út, sok-sok kidőlt fa, de már közelgett a "megváltás", az aszfaltos út, a pecsételés, na és irány HAZA.

Mázlim volt, szinte azonnal jött a busz, igaz az állomáson kellett várni.

A kocsikat fűtötték, kiteregettem a nedves cuccokat, és némi falatozással kárpótoltam magam.

 

Azt hiszem, jó döntés volt kihagyni a dzsindzsát. Bőven elértem volna Füzérkomlósig, de ennyire nem fontos, hogy befejezzem a túrát.

Van még jó sok kilométer.

Előzmény: Güsziológus (40116)
Güsziológus Creative Commons License 2013.05.16 0 0 40116

OKT

Vágáshuta - Bózsva

 

2013. május 14. (kedd)

 

Már beszámoltam arról, hogy esős napot fogtam ki, és arról is, hogy ez a túrát kissé "feldobta", láthatóvá vált a völgy névadó vízfolyása, a Hollós-patak.

Vidáman bukdácsolt a víz a sziklákon, na és a fejemen is kopogtak a cseppek, melyek a fák levelein összegyűlve, egyesülve, rám zúdították az égi áldást.

 

Nincs különösebb jelentősége, de Kovácsvágásról indultam, a Polgármesteri Hivatalban bélyegeztem (itt áll meg a busz), és kutyagoltam a szemerkélő esőben a Margit-kútig (kb. 1.500 méter), hogy dél körül végre túrázhassak egyet.

 

Azt tudtam, hogy a völgy, nem a szárazság "melegágya", de azt, hogy esőben nedves, most megtapasztalhattam.

A patak eleddig nem nagyon hagyott nyomot bennem, általában száraz volt, de most bebizonyította, hogy a völgyben a víz az úr.

Változott az emlékezetemben a völgy neve is, a Tehénkosár helyett, mely a térképen az útvonal "felirata", mostantól Hollós-patak völgye az elnevezés.

 

A túra célja az útvonal "ellenőrzése" volt, ezért néhány adat az útvonalról.

Az első 360 méter, mely a TUHU adatbázisában azonosított szakasz, egy széles erdei szállítóút, erdészeti műút, agyagos, sáros.

Ez a műút szerencsére nem hosszú, a völgyben kettéválik, és jobbra "elhúz", ami marad, az már keskenyebb, füves szekérút.

Igen sok tócsa van, sáros is volt, de száraz időben kellemes lehet.

Az útelágazást az atlasz térképe nem jelzi!

 

A TUHU adatbázisában 1.169 méteres szakasz van, ez kb. stimmel is.

A térképünkön nincs jelölve a Delelő-forrás (lehet, hogy nem is ez a neve), de a valóságban létezik, asztal és pad is van a közelében.

Most víz is volt benne:-)))

 

Újabb útelágazás következik, a szekérút elkezd kikapaszkodni a völgyből (jobbra), nekünk egy patakátkelés a penzum. Mivel most volt víz, ez a "művelet" a valóságban is átkelés volt. Érdekes, hogy az atlasz leírása is említést tesz erről.

Egy pici emelkedő után vissza kell térnünk a patak túloldalára, újabb ugra-bugra, de most már vége a "bújócskának", indul az egykori szekérút meredeken felfelé, kezdődik a mindössze 660 méteres turistaút, melynek "belövése" túrám célja volt.

 

Az eredmény kissé szomorkás, hisz volt két jelöletlen patakátkelés, mely a TUHU térképén nincs, talán egyszer lesz.

 

Ide nem kell híd, ez így jó, ahogy van.

Ennyi túra kell egy 5.158 méteres szakaszon. Hangsúlyozom, mindössze 660 méter.

 

A helyenként a bokrok miatt nehezen járható ösvény felér a dombtetőre, nézegethetünk előre is, hátra is.

A jelzett úgy a felhagyott füves út, de ez esőben járhatatlan, szerencsére a vele párhuzamos szekérúton is oda érünk, ahová indultunk.

Még 232 méter csúszkálással színesített ereszkedés, majd kezdődik az aszfalttúra, de ennek jó része már a következő szakasz (Nagyhuta - Bózsva) része.

 

Nagyhután a parkoló mögött, ott, ahol a busz fordul, kiterjedt pihenőhely, sok-sok pad, játszótér is van.

A bélyegzővel nem volt gond, hacsak az nem, hogy esőben nem a legpraktikusabb a papíron nyomot hagyni, hisz más, nem kívánt nyomok is lesznek.

 

Innen folytatom.

HEV Creative Commons License 2013.05.15 0 0 40115

Korábban itt is többen jelezték, hogy szívesen bekapcsolódnának a turistautak kialakításába, az utak és jelzések felújításában, nos itt a lehetőség, regisztrájátok magatokat a jelzésfestők közé!

 

További információ itt: http://termeszetbarat.hu/cikk/orszagos_szakmai_talalkozo

Pápai vándor Creative Commons License 2013.05.15 0 0 40114

Szombatra nincs szabad hely a Nagyvázsonyi túristaszállon , úgy látszik azért még vannak túrázók, vagy ki száll ott meg:)

Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2013.05.15 0 0 40113

Na már megint MTSZ.

 

Akkor én is hagyj mondjak valamit.

 

A változások soha nem egyik percről  másikra történnek meg. Még akkor sem, ha a változást sürgető ember számára két lépésben meg lehetne oldani a problémát.

 

Mivel itt egy nagy szervezetről van szó, amely szervezet évtizedek óta minimál lángon élt, most, amikor úgy látszik, és ténylegesen látszik, hogy végre elindult valami, akkor az az ember, aki éveken át töltötte bele az energiát most a kapuban érdekes mód mégis úgy érezheti, hogy nem történik semmi.

 

Türelem. Güszi, türelem! Szerintem már az nagyon nagy előrelépés, hogy kormányzati szinten hajlandók invesztálni, hogy átmozgatták a szervezetet és hogy most már olyanokról lehet olvasni pl, hogy dizájnerek dolgoznak az arculaton. Hát hol volt ilyen az utóbbi években?

 

Vagy az, hogy felmérés készült volna az útvonalról, a hidakról, a pihenőkről, szállásokról? Eddig minden csak a levegőbe bekiálltott szó volt, most meg ha foghúzós fájdalmasan is, de mintha mozogna a halott...

 

PV-t én már hagynám a csudába, ahogy a többi régit is - sajnos még mindig sokan vannak bent, emiatt lesz fájdalmas a változtatás minden lépése, mert mire ezek az emberek odaérnek, hogy egyáltalán, hogy 1950ből felnőjjenek 2000 -!!!igen, mindössze 2000ig!!! - az idő, roppant idő és nem is biztos, hogy mind meg fogja tudni ugorni a kvantumot. PV meg korántsem a mai kor vezető embere.

 

Ne add fel Güszi, pihenj egy kicsit és nézd végig, hogy az utóbbi időben mi minden történt, ami eddig nem. 

 

Fókusz váltás kell néha.

 

És ne feledjük, most már feljebbről is van támogatás, nemcsak a (nemi)szervezeti tagoktól függ, hogy lesz-e valami vagy sem.

 

Egyébként fél éve, amikor írtam, hogy KVTE  hiányzik, akkor épp te írtad, hogy túl gyorsan haladt, nem értett szót a kövekkel. Sztem te most kezded hordani azt a cipőt, amit ő hordott akkor.

 

Ha meg segítség kell, akkor szólj, írj, mert néma gyereknek az anyja se érti a gondolatait. Én is gépeltem neveket, címeket OKT teljesítőkről KVTE-nek, amikor kérte. Most se lenne másképp sztem. Csak tessék kommunikálni és nem végsőkig húzni az igát aztán végső kimerültségben nekivadulni és borítani mindent, amit addig elértél.

 

Ezt magamnak is írom tanulságként...

 

 

olahtamas Creative Commons License 2013.05.15 0 0 40112

Itt már mind a ketten bizonyítottatok, úgyhogy szerintem nem vagyok egyedül, aki támogat benneteket, hogy  abizoccságban jól helyt tudjatok állni!

 

"hozzájuk más utakon jutottál el"

Itt pl. pont a fordítottja igaz, én jutottam el az indexen kerül Güszihez, hiszen az AK teljesítésemkor nem igen volt más információ forrás :D csak ilyenek pl.:  2005-01-25 09:22:39 (#9078)

 

Előzmény: hörpölin (40110)
Güsziológus Creative Commons License 2013.05.15 0 0 40111

Azt hiszem, teljesen egyértelmű, hogy mi a probléma.

Meg is fogalmaztad.

 

"A döntési folyamatba viszont soha nem fogunk bekerülni, erre való a "projekt team"."

 

"Meg fognak hallgatni minket és ha fantáziat látnak benne, akkor megcsinálják."

 

Ebből köszönöm, nem kérek.

Azért írom mindezt ide hogy mindenki olvashassa.

Előzmény: hörpölin (40110)
hörpölin Creative Commons License 2013.05.15 0 0 40110

"Nem vitatom, hogy a mi ötleteinket - is - felhasználták."

"A javaslataink vonatkozásában én csak annyit látok, hogy magáévá tette a vezetés."

 

Akkor most őszintén mondom: nem tudom, mi a problémád! Szerintem ugyanis egy dolog világos: dönteni az fog, aki a pénzt adja. Mi egy dolgot tehetünk: javaslatot tehetünk, hogy mit gondolunk a legjobbnak. Amint látható, általában hallgatnak is ránk. A döntési folyamatba viszont soha nem fogunk bekerülni, erre való a "projekt team". 

 

Tassy mondta jó múltkorjában: a bizottságnak annyi lesz a munkája, amennyit kibrusztol magának. Javasoljunk témákat, dolgozzuk ki, terjesszük elő. Meg fognak hallgatni minket és ha fantáziat látnak benne, akkor megcsinálják. Ilyen előterjesztés volt a pihenőhelyek listja, illetve nálad pedig a Pontok listája. Én a múltkor mailben elküldtem neki a pecsétterveket, amiket még tavaly rajzolgattam és ide is feltöltöttem. Azonnal reagált: már küldi is tovább őket a dizájnereknek, akik a kéktúra arculatán dolgoznak. Ismételten mondom: én azt nem tartom szerencsésnek, hogy a bizottság tagjai munkakedv szempontjából nem egyenértékűek. Oda most olyan emberek kellenének, akik "húznak". 

 

"Már sokan csatlakoztak, nem vagyok egyedül. Sajnálom, hogy a topic-ból senki. Ezt őszintén gondolom."

 

És HEV? És olahtamas? Jó, hozzájuk más utakon jutottál el, nem a topikon keresztül. De kértél itt segítséget? Én sem azonnal jöttem rá, hogy a topik nyilvánossága mekkora erőt és tudást képvisel, de a tavaly nyári ötletelés megmutatta, hogy érdemes hozzájuk - inkább így írom: hozzánk - fordulni. Én úgy érzem, abban, hogy amerre a dolgok elindultak, nagy munkájuk van az ittenieknek is! És szerintem ez a legszebb az egészben: mindenki egy kicsit magáénak érezheti a mostani változásokat!

Előzmény: Güsziológus (40109)
Güsziológus Creative Commons License 2013.05.15 0 0 40109

"Ne felejtsd el, Güszi, hogy a tavalyi ötletelés eredményét én átadtam benn. Abban volt vagy 100 ötlet, különféle témákban. Most számomra azok egy része köszön vissza. Mert tényleg felmerült akkor a tájegységi füzetek kiadásának ötlete, és tényleg szerepeltek az ötletbörze "eredményfájljában" a kéktúrás ajándéktárgyak, pólók is! Tehát úgy gondolom, jó kezekbe került az az anyag! :-)"

 

Nem vitatom, hogy a mi ötleteinket - is - felhasználták.

De ha csak ennyi a szerepünk, akkor minek a bizoccság.

Ezt megtehetnénk e-mail - ben is.

Vencelnek évek óta írogatok, válasz semmi.

Ha valami történik (pl, útvonal áthelyezése) akkor az két év késéssel, bár még nincs áthelyezve az útvonal, csak úgy néz ki, valaki eldöntötte.

2011-ben jártam arra, akkor jeleztem, hogy nem jó, ahogy van.

 

A javaslataink vonatkozásában én csak annyit látok, hogy magáévá tette a vezetés.

Az eredmény a fontos, erre még várni kell.

 

 

"De többet tenni annál, amit most teszek, nem tudok, még ha megszakadok is!"

Nem hiszem, hogy többet kéne tenned.

 

Azt sem, hogy nekem kéne többet tenni, de nem titok, én a saját utamat járom, ezért ha el is fáradok ókor-ókor, akkor sincs baj, mert szusszanok egyet, és folytatom.

Valóban el vagyok foglalva a táblázatokkal, de ezek nem az én táblázataim.

Azért készítjük, hogy tiszta legyen a víz a pohárban. Ma nagyon zavaros.

Már sokan csatlakoztak, nem vagyok egyedül.

Sajnálom, hogy a topic-ból senki.

Ezt őszintén gondolom.

Előzmény: hörpölin (40107)
HEV Creative Commons License 2013.05.15 0 0 40108

Azt is, hogy indulnak a felmérők, és semmi szükség közreműködésre, majd kitapasztalják, és megoldják a feladatot.

 

És vajon a felmérési adatok publikusak lesznek? Esetleg nonprofit célra felhasználhatók majd?

Ez lenne a minimum azok után, hogy a mai napig  egy másik nonprofit szervezet térképeit lehet látni az MTSZ kéktúrás oldalainak linkjei alatt! 

hörpölin Creative Commons License 2013.05.15 0 0 40107

Ne felejtsd el, Güszi, hogy a tavalyi ötletelés eredményét én átadtam benn. Abban volt vagy 100 ötlet, különféle témákban. Most számomra azok egy része köszön vissza. Mert tényleg felmerült akkor a tájegységi füzetek kiadásának ötlete, és tényleg szerepeltek az ötletbörze "eredményfájljában" a kéktúrás ajándéktárgyak, pólók is! Tehát úgy gondolom, jó kezekbe került az az anyag! :-)

 

Szóval beszéljünk a problémáinkról is?

 

Tehát biodíszletek lennénk? Azok is lehetünk, ha nem találunk magunknak munkát! Sajnos úgy látom, a bizottság nem minden tagja egyenértékű vállalás szempontjából! Te is letettél már valamit az asztalra, meg én is. És rajtunk kívül ki volt még az, aki az üléseken elhangzott megjegyzéseken kívül bármit is tett, csinált volna? Én nem tudok senkiről. Pedig Garancsi felvetette a témákat, de mi ketten ezt nem reagáltuk le, mert Te el vagy foglalva a táblázataiddal, nekem meg pár hetes munkát adtak azzal, hogy nyálazzam végig a több tízezres fényképgyűjteményemet. Annyi munkánk lehetne, hogy akár bele is fulladhatnánk - valamennyien! 

 

Az új vezetőséggel nincs bajom, hiszen ők olyanok, hogy megszokták, hogy a dolgok csak akkor mennek előre, ha tesznek is érte valamit. És ők tesznek! Ez egy teljesen új szemléletmód, de meg kell szoknunk, hogy vagy tartjuk velük a lépést, és akkor partnernek tekintenek, vagy maradunk egyhelyben és akkor átlépnek rajtunk, mint egy adag lócitromon! De többet tenni annál, amit most teszek, nem tudok, még ha megszakadok is! És gondolom, Te is így vagy vele.

Előzmény: Güsziológus (40105)
Lud Creative Commons License 2013.05.15 0 0 40106

egy póló mindig jó beszédtéma. nem egy ismerősön láttam pl. futóversenyes pólót, amiről aztán kiderült, mikor és hogyan (nem:) futotta le az adott távot. az is lehet, hogy a teljesítők más színű, kinézetű pólót kapjanak, amiről a "bennfentesek" tudnák hogy ez micsoda, és mégis egy más kategória, minthogy a család bevásárol Mátraházán a bazársoron egy garnitúrát. ja és érdemes lenne minőségi cuccot gyártani, ne egy háromhasználatos pamutpóló legyen, mert az is egy rossz üzenet. de ez csak egy ötlet.

Előzmény: hörpölin (40104)
Güsziológus Creative Commons License 2013.05.15 0 0 40105

"Ide inkább csak a tényeket, az eredményeket szeretném leírni."

 

Erre csak azt tudom írni:

"Író legyen a talpán, aki ezt megoldja!"

 

Nekem nagyon nehéz "kétfelé" kommunikálni.

 

Mivel én köztudottan nyilvánosság-párti vagyok, állandóan ott motoszkál bennem a kérdés, szabad-e nekem nem beszélni arról, hogy probléma is van.

Márpedig a feszültségről nem beszélni azt hiszem struccpolitika.

 

Nem gondolom, hogy a konkrét problémáról kéne itt szót ejteni (ilyen nem is tettem), de a nyilvánosság most nagyon fontos lenne!

Te is ott voltál, érzékelted a probléma felvetésekor az ellentétet.

 

Nem az a lényeg, hogy az ellentétről ejtsünk szót, hanem az, hogy az ellentét okáról beszéljünk.

Munícióra lenne ui. szükség, elvégre mi a "nyilvánosságból élünk".

 

Nagyon nem szeretném, ha átesnénk a ló másik oldalára.

Most ui. az a helyzet, hogy a nem oldódtak meg a problémák, a "régiek" helyett az újak döntenek minden fontos kérdésben, ahogy már többször is megfogalmaztam, olyan érzésem van, hogy csak biodíszletként van ránk szükség.

 

Csak példa.

Eldöntött tényként közölték, hogy lesz 13 tájegységi füzet.

Azt is, hogy többféle lesz.

Azt is, hogy indulnak a felmérők, és semmi szükség közreműködésre, majd kitapasztalják, és megoldják a feladatot.

 

Ne "beszéljünk" erről?

Előzmény: hörpölin (40102)
hörpölin Creative Commons License 2013.05.15 0 0 40104

Bocs, hogy megint én vagyok, de mostanában a permanens kapkodás állapotában leledzem...

 

A pólókról és a külföldiekről (ez válasz Lud-nak is):

 

Tavaly egy orosz csoporttal másztam végig az OKT-t Mátraverebélytól Putnokig. Amikor felkaptattunk a Kékestetőre és megálltunk a butiksoron, elnevettem magam, amikor megláttam egy olyan pólót, amin egy vidám kis karikatúra-alak állt egy hegycsúcson, allatta csak annyi volt a szöveg, hogy MEGMÁSZTAM... Kérdezték min nevetek, és amikor elmeséltem, többen is vettek ilyen pólót a csoportból, és aztán büszkén viselték is! Én mondjuk az életben nem vennék magamra egy olyan pólót, amin az lenne bármilyen formában, hogy teljesítettem az OKT-t, de persze izlések, meg pofonok...

 

"...számos külföldi túrázót kalauzoltál/informáltál már és vajon milyen útravalóval jótanáccsal engednéd őket a gettóba..."

 

Meglepően jól informáltak voltak eddig, legalábbis a nyugat-európaiak. Nekem már nem sokat kellett a tudásukhoz hozzátennem. Például a német csoport, akik végigjárták a Barátság Nemzetközi Turistautat, egy az egyben kihagyta a Cserehátot, pedig igyekeztem őket rábeszélni, hogy menjenek át ott is, még el is kísértem volna őket! :-)

 

hörpölin Creative Commons License 2013.05.15 0 0 40103

Az előző hsz első része emergo (40093)-ban leírt észrevételére ment!

hörpölin Creative Commons License 2013.05.15 0 0 40102

"...egy tájékoztató csomagban lenne egy kis rész a veszélyekről és konfliktuslehetőségekről, illetve OKT hivatalos oldalon/akár hivatalos közösségi oldalon egy bejelentőrészt, amin bármilyen aktuális problémát lehet jelezni..."

 

Én úgy gondolom, hogy még most sem szabad néhány dolgot egyértelműen leírni egy állami támogatással működő szervezet (az MTSZ) tájékoztató anyagaiban, egyebek között azt sem, hogy bármilyen permanens konfliktushelyzet lehetséges a többségi társadalom, és bármelyik kisebbség között. Ez pedig alapvetően behatárolhatja a cselekvési teret. Körül lehet írni a dolgokat PC módon, de egyértelműen nevükön nevezni öket nem szabad. Író legyen a talpán, aki ezt megoldja!

 

Lud:

 

"...de lehetne a sokak által javasolt kéktúra póló, a végén pedig a jelvény mellé megvásárolható kéktúra teljesítő póló..."

 

Nyitott kapukat döngetsz! A marketing egy nagyon fontos eleme lesz a kéktúra projektnek, én úgy gondolom, hogy két éven belül elárasztják majd a piacot a kéktúra emblémás "médin csájná" vicik-vacakok! Hidd el, kéktúra emblémás pólótól kezdve a hamis svájci bicskán keresztül a tökfödőkig és apró smukkokig mindent találsz majd mondjuk a nagyvázsonyi várpénztárral egy fedél alatt működő butikban! :-)

 

Güsziológus:

 

"...Ismét "összecsaptak" a "nyilvánosság-pártiak" és a hivatásos turisták..."

 

Azt hiszem, a belső ellentéteink nem tartoznak a fórumra, azokat nekünk kell megoldani. Ide inkább csak a tényeket, az eredményeket szeretném leírni.

Güsziológus Creative Commons License 2013.05.15 0 0 40101

Nagyon jó, hogy összefoglaltad, nekem tegnap a terepen volt "feladatom".

Délután lesz majd beszámoló is.

 

Kifogtam egy esős napot, végig esett.

Egészen más a táj ilyenkor:-)))

Működtek a források, látszott a patakmederben a víz, na és bebizonyosodott, hogy a füves út esős időben bizony járhatatlan, főleg, ha az optimista turistánál nincs kamásli.

 

Annyit kiegészítésként, hogy meglátásom szerint más is történt.

Ismét "összecsaptak" a "nyilvánosság-pártiak" és a hivatásos turisták.

Nem szeretnék személyeskedni, de volt itt egy évvel ezelőtt jó nagy vita arról, hogyan tovább, mit kéne tenni, kit kéne "eltenni" (na nem láb alól), stb.

Szeretem a békességet, de nagyon úgy látom, hogy válaszút előtt állunk, és erről itt, a topicban nagyon szeretnék eszmét cserélni.

 

Te is írtad, hogy indulnak a felmérők, én is vártam a bejelentést.

Ezzel azt hiszem megkezdődött az érdemi munka, reméljük, a profi csapat legalább annyit letesz az asztalra, mint a lelkes amatőrök.

Ez utóbbi jelzővel az ellentétet szerettem volna érzékeltetni, nem pejoratív jelzőnek szántam, magam is az vagyok.

 

Most ennyit.

Amúgy a Vágáshuta - Bózsva közötti ösvényeket tapostam (csúszkáltam leginkább), beleértve az aszfaltos szakaszt Nagyhuta és Kishuta között, ahol békésen tűrtem a szemerkélő esőt, és vártam, hogy fedél legyen a fejem felett. Találtam is fedett pihenőt, ahol pótoltam a kalóriát.

 

 

Előzmény: hörpölin (40091)
HEV Creative Commons License 2013.05.14 0 0 40100
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2013.05.14 0 0 40099

Tudod Lúd, a klasszikus kérdés: Barátok vagy ellenségek? Barátok,hisz együtt jönnek...

 

A vajdákat is érdemes lenne megkeresi, náluk a törvény általában...

Előzmény: Lud (40097)
Ttlosz Creative Commons License 2013.05.14 0 0 40098

Volt szerencsénk a hétvégén az Aggteleki részen kékezni egyet-kettőt. Bódvaszilason a 100 éves Vendégházban sikerült ad-hoc jelleggel szállást szereznem. Beszélgettem a szállásadó fiával, többek között az állítólagos balhéról, amit itt olvastam. Azt mondta, hogy az útvonalat elvezetik. Nem tudom mi köze a Kék-túra útvonalhoz, de az biztos, helyi szinten igen elismert szaktudású, tevékenyen, a köz számára is dolgozó fiatalemberről van szó. A településen a Vendégházban már berendezett egy helytörténeti kiállítást, melyet nagy lelkesedéssel mutatott meg számunkra. Ezen kívül most újítanak fel még egy házat, ahol szintén terveznek valamilyen, másféle kiállítást. Ezen kívül a Szinpetriben található "Legnagyobb könyvnek" - amit jól meg is néztünk, ajánlom! - is társzerzője, stb. Szóval esetleg fel lehetne venni vele a kapcsolatot, érdeklődni. Nem hiszem, hogy schwarz alapon intézkedne, de ha mégis hangsúlyozom, a srác nagyon rendes!!! Nem lebarmolni :-)

Nekünk semmi problémánk nem volt a soron. Ettől függetlenül, részben az értelmetlen záportározó (a szállásadó férjének véleménye szerint a műtárgy nem sok mindentől védené meg a falut. Valahogy, valamiből felépült, úgy félkész módjára, nesze semmi, fogd meg jól) miatt, meg a magtár maitt is érdemes egy-két utcával arrébb vinni az útvonalat. A magtárat sajnos nem néztük meg - nem fért bele az időbe, Szinpetrit, meg a Rákóczi-barlangot alig tudtam beleszorítani a túrahétvégi "kiegészítő" programok közé -, de opcionális program lehetőség, mivel a felújított épületben az ANP kiállítást rendezett be.

Egyébiránt a törlést megelőzendő nem írom le az igen csak markáns véleményem a soron élőkről, de magamnak is ellentmondva azt kell írjam, hogy a probléma azzal nem oldódik meg, ha terelünk, arrébb visszük, kihagyjuk, stb. Le kell ülni a feleknek (kisebbségi önkori, polgárőrség, település önkori, mtsz, stb.) Ahol dolgozom ezt csináljuk mi is csak egy másik történetben.

Előzmény: hörpölin (40091)
Lud Creative Commons License 2013.05.14 0 0 40097

balról a második megvan otthon a fiamnak, de eddig úgy gondoltam a fekete malacpofán kívül mind velünk vannak :)

Előzmény: Remélemilyennicknincs (40094)
Lud Creative Commons License 2013.05.14 0 0 40096

öröm hallani hogy foglalkoztok a témával. pont azon gondolkodtam, hogy számos külföldi túrázót kalauzoltál/informáltál már és vajon milyen útravalóval jótanáccsal engednéd őket a gettóba. ha valóban az OKT nyitni szeretne a külföldiek felé is ezen is érdemes elgondolkodni.

 

"Egyéb támaként szóba került még egy "kéktúra pakk" kidolgozása, amit egy leendő kéktúrázó egyben megvehetne az MTSZ-nél (pecsételőfüzet, kéktúra atlaszok, pecsételőpárna, stb.)" pl. bélyegzők, mint prémium kategóriás kéktúra-pakk :)

de lehetne a sokak által javasolt kéktúra póló, a végén pedig a jelvény mellé megvásárolható kéktúra teljesítő póló. (csakhogy ultramaratonokról nyúljak ötletet).

Előzmény: hörpölin (40091)
emgergo Creative Commons License 2013.05.14 0 0 40095

"A bátonyterenyei sukara felé a terelést én is támogatnám. Így összekapcsolva Zalaszántót, Dobogókőt és Terenyét a világ egyik hosszabb buddhista zarándokútját is létre tudnánk hozni."

 

:D

 

Gül baba türbéjét kellene még összekapcsolni másokkal, és világvallás-zarándokúttal Dunát lehet rekeszteni.

Előzmény: Remélemilyennicknincs (40094)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2013.05.14 0 0 40094

Hogy ne legyen baj  beírással óvatosan haladok.

 

Tehát az OKT tájékoztató csomagba beleteendő anyagba a jobb és gyorsabb közérthetőség gyanánt én azt javaslom, hogy ne nagyon bonyolódjunk bele bármiféle szabály, javaslat, javallat, tanács és használati utasítás rengetegbe, mert egyrészt ki fogja elolvasni, másrészt drága a nyomdai költség, harmadrészt a lényeg úgyis ez:

 

Ha velük találkozol, fuss, ha kedves az életed:

 

 

A bátonyterenyei sukara felé a terelést én is támogatnám. Így összekapcsolva Zalaszántót, Dobogókőt és Terenyét a világ egyik hosszabb buddhista zarándokútját is létre tudnánk hozni. A New Age dele felé haladva azért ez nem kis fegyvertény lenne egy holmi Camino mellett.

 

Mindenesetre nekem tetszik, hogy az MTSZben végre ilyen szinten odafigyelnek a bázist képező túrázókra.

emgergo Creative Commons License 2013.05.14 0 0 40093

"Ezekkel a településekkel kapcsolatban felmerült az, hogy az érintett önkormányzatokat, cigány kisebbségi önkormányzatokat az MTSZ-nek kell megkeresnie" - ez tényleg jó ötlet, hátha.

 

"Szóba került a tájékoztatás is, vagyis a kéktúrát járók figyelmének felhívása a fentebb vázolt problémára, de itt nem volt szó egyelőre konkrétumokról, hogy ez mikor és hol valósuljon meg." - én olyat tudnék elképzelni, hogy akár a füzetben, vagy egy tájékoztató csomagban lenne egy kis rész a veszélyekről és konfliktuslehetőségekről, illetve OKT hivatalos oldalon/akár hivatalos közösségi oldalon egy bejelentőrészt, amin bármilyen aktuális problémát lehet jelezni - legyen az kutyatámadás, lódarázsfészek, erőszakos kéregetés stb.

 

 

Előzmény: hörpölin (40091)
emgergo Creative Commons License 2013.05.14 0 0 40092

Bódvaszilast nem volt még alkalmam megismerni (pedig a Cserehátba el szeretnék jutni, még akkor is, ha nem OKT-zek), a M'verebélyi alternatív útvonalat viszont támogatnám. A Sztúpa érdekes is, az útvonalat egyébként is használja túra (Szt. László ttúra biztosan, lehet, hogy más is) - szerintem ez az az eset, amikor egy lehetséges konfliktusforrást simán ki lehet kerülni.

 

Édesapám elmondása szerint már a hetvenes években érdekes fazonok voltak, bár velük nem történt semmi :))

Előzmény: Törölt nick (40086)
hörpölin Creative Commons License 2013.05.14 0 0 40091

Tegnap Güsziológussal ott voltunk a kéktúra szakbizottság ülésén, ahol a legfajsúlyosabb napirendi pontok a múltkori bódvaszilasi incidens és úgy általában a kéktúrázók és a helyi cigányság viszonya volt. Még engem is meglepett a bizottság és az elnök hozzáállása a témához, hiszen csak a hétvégén küldtem el a javaslatot erre a napirendi pontra!

 

Emlékeztetőül az egész Güsziológus (39937)-es hozzászólásával kezdődött:

"Az állomáson azzal fogadtak, hogy a hét végén ott voltak a "fejesek", és eldöntötték, hogy áthelyezik az útvonalat, mert a "soron", ahogy fogalmaztak, incidens történt nemrég."

 

Mint a szakbizottsági ülésen kiderült, senki sem tudja az MTSZ központban, kik voltak egyáltalán a "fejesek", és azt sem, hogy konkrétan mi történt Bódvaszilason! Ezügyben az MTSZ még ma megkeresi a borsodiakat, hogy ők tudnak-e egyáltalán valamit erről a dologról, és hogy ők voltak-e azok, akik Bódvaszilason bejelentették azt, hogy az útvonalat át kell helyezni. 

 

Az útvonaláthelyezéssel kapcsolatban a bizottsági ülésen is megfogalmazódott, hogy a nemrégiben a falu felett elkészült záportározó miatt amúgy is át kellene helyezni az OKT útvonalát, mert az most a tározó medrében halad a falu felé. Tehát itt az MTSZ és a kéktúra szakbizottság is támogatja az áthelyezési ötletet, illetve a megvalósítását. Az áthelyezés miatt egyeztetni kell majd a nemzeti parkkal is, az ő engélyük nélkül nem megy a dolog. Az új útvonal Güszi által (39948)-ban már vázolva lett.

 

Az elnök (GI) és a kéktúra projekt vezetője érdeklődéssel hallgatta a cigánysággal kapcsolatos problémát. Röviden tisztáztuk, hol történtek már eddig is beszólogatások, hol érezzük azt, hogy a dolgok kezdenek már átlépni a túrázók tűréshatárán. A szokásos falunevek hangzottak el: Mátraverebély, Bódvaszilas, Rakacaszend, Felsővadász. Ezekkel a településekkel kapcsolatban felmerült az, hogy az érintett önkormányzatokat, cigány kisebbségi önkormányzatokat az MTSZ-nek kell megkeresnie, hátha van ráhatásuk az ottani lakosok viselkedésére. Ez fontos az okból is, hogy remélhetőleg már a közeli jövőben megtöbbszöröződhet a hírverés hatására a kéktúrázók száma. Az elnök a kéktúra szakbizottság hatáskörébe utalta az útvonal elterelésének lehetőségét, mint végső megoldást. Szóba került a tájékoztatás is, vagyis a kéktúrát járók figyelmének felhívása a fentebb vázolt problémára, de itt nem volt szó egyelőre konkrétumokról, hogy ez mikor és hol valósuljon meg. 

 

Egyéb támaként szóba került még egy "kéktúra pakk" kidolgozása, amit egy leendő kéktúrázó egyben megvehetne az MTSZ-nél (pecsételőfüzet, kéktúra atlaszok, pecsételőpárna, stb.), a kéktúra igazolófüzet átdolgozása, valamint a pecsétek átalakítása, egyedivé tétele is. Nagyjából két hét múlva fognak indulni a felmérők, hogy a GPS-ekkel felmérjék az Országos Kéktúra útvonalát. 

Tavaszi Széll Creative Commons License 2013.05.13 0 0 40088

Írtam, de rutintalanul rögtön a zindex felületére. Az az icike-picike meg mind megette. Próbálom - kissé hevenyészetten - reprodukálni.

 

A törölt hozzászólások nagy részét nem olvastam. Az én gondolataimnak valóban nem volt sok köze a topikhoz, de azért ne féljetek, nem a tolsztoji életmű esetleges irreverzibilis megsemmisüléséhez mérhető a törlése.

Ha valóban csak egy utcányit terelnek az OKT bódvaszilasi szakaszán, az jó, mert ha nem történt volna incidens (amiről egyébként még mindig nem lehet tudni, hogy mi történt?), akkor lazán átsiklottunk volna felette. Másrészt viszont, ha a probléma tényleg komoly, akkor az 1-2 udvarnyi távolság annyira nem megnyugtató.

Én Mátraverebélyen a 21. sz. út egyik felén sem ütköztem problémákba, sőt (33471. hsz.):

"Szűk egy hónapja jártam be a Mátraverebély – Hollókő szakaszt. A verebélyi cigánysoron többekkel beszélgettem, vásároltam a hihetetlenül szegényes kisboltban is. Szóba kerültek a problémáik, miért nincs zebra a 21. úton, stb."

Az OKT jövőbeni, közbiztonsági okokból való gyakori és jelentős elterelése nem megfutamodás. Több annál. Indikátora egyes régiók élhetőségi és közbiztonsági mutatóinak.

Más: az emberek pedig nem feketék vagy fehérek. Mármint átvitt értelemben, a jellemük alapján. :-) A szürke különböző árnyalatai vagyunk.


Együtt beszélgettünk a bélyegzőt őrző abaújszolnoki cigányemberrel, aki saját (roma származású) falubelijei viselt dolgai miatt szégyellte magát.
A mai napig hálás vagyok annak a tiszta arcú kovácsvágásai cigány házaspárnak, aki felvette és elszállítmányozta a reménytelenül stoppoló "gádzsót" (mármint engem).
A fent idézett mátraverebélyi beszélgetés közben is sikerült megtalálnom a közös nyelvet.

Előzmény: Törölt nick (40086)
Pápai vándor Creative Commons License 2013.05.13 0 0 40087

Sziasztok!

 

Google Street View-el meg lehet nézni a hol a kéktúra beérkezik Mátraverebélyre ,  nekem nem tűnik annyira veszélyesnek , a Dunántúlon is vannak ilyen helyek , sőt még durvábbak is .

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!