Keresés

Részletes keresés

SumQuiSum Creative Commons License 2000.08.01 0 0 33
Ja, az még egy jó dolog, amit szoktam csinálni. Mind gyújtósnak, mind pedig bemenetel előtt 10perccel (kb 1 óra a kettő között) fenyőgallyat rakok a tűzhelybe. Úgy tűlevelestül. Nagyon finom illata van! :)
AmBesten Creative Commons License 2000.08.01 0 0 32
Jut eszembe..... én a szaunában, mindig törülközőre ülök/fekszem. Gondoljátok, hogy ez nem higénikus és azok a bacik átmászhatnak rajta?? Tehát miközben nyugisan ejtőzök, a bacilusok elindulnak sétálni?
Szalka ugyanis azt írta, Finnországban egyszer használatos szaunapapirra ülnek, melynek az egyik oldala műanyag. Nem hiszem, hogy kishazánkban ilyesmit árulnának.
Szóval mi a teendő?
Kitten Creative Commons License 2000.08.01 0 0 30
Extrém esetektől eltekintve ( pl. manifesto hatalmas korhátrány) ésszerűbbnek gondolom a közvetlen üdvözlést, már csak azért is, mert egy szauna meglehetősen intim hely. No meg, a miniszterelnök és az egyszerű maffiózó között ilyen szituban nem látszik a különbség :)))

Szia

Kitten

Előzmény: Chino-San (28)
szalka Creative Commons License 2000.08.01 0 0 29
En jelenleg is Finnorszagban elek eppen,nekem is nagyon tetszik az itteni szaunakultura,itt szerettem bele igazan a szaunazasba. De jopar dolgot nem ugy latok mint akik a finn szaunakulturat csak hallomasbol ismerik.

Furdoruha es prudseg:
Valoban kenyelmesebb es egeszsegesebb furdoruha nelkul szaunazni, de ez itt sem azt jelenti, hogy vadidegeneknek vegyesen(ferfiak es nok) egyutt meztelenul szaunaznak. Legalabbis en meg csak nagyon ritkan talalkoztam ilyennel egyaltalan nem jellemzo. Miutan mindenhol szeriafelszereles a szauna trivialis, hogy minden fittness klubban, uszodaban 2 szauna is van(ha nem tobb), altalaban a ferfi szauna a ferfi oltozobol a noi meg a noi oltozobol nyilik. Ezenkivul szinte kivetel nelkul minden hazban van kozos szauna, de a kozos az egyaltalan nem jelenti a vegyes meztelenul szaunazas. Altalaban a haz szaunajanak is van egy rendje. Ki van jelolve,hogy pl 2 ferfi nap van egy heten es 2 noi nap. A maradek napokon pedig ugy osztoznak, hogy minden lakasnak kerhet ezeken idopontot(vagy kiosztjak), hogy a 31. szamu lakase a szauna hetfon 3 es 5 kozott a 30-ase meg hetfon 5-7 ig stb. Ekkor csak az adott lakas lakoi mehetnek szaunazni, ott mar termeszetesen a ferj feleseg gyerekek egyutt szaunaznak meztelenul, de csak a csaladon belul. Vannak toparti public szaunak, ahol elofordul a kozos meztelenkedes, de inkabb ugy, hogy egy nagyobb tarsasag kiberli egy estere es a ott a nagy alkoholizalas kozben mar mindegy ez a furdoruha kerdes.

Viszont ha nem furdoruhaban szaunazik valaki annak erosen ajanlom az itteni higieniat, hogy a public szaunaban nem ul senki a meztelen seggevel le a szaunaban! Mindenki visz maga ala be egyszerhasznalatos eldobhato szaunapapirt, ami kb egy 50cmx50cm -es papirkeztorlo az egyik felen hajszalvekony muanyagboritassal! Bar minden nap alaposan kitakaritjak a szaunakat, de en soha nem ulnek le enelkul meztelenul egy nyilvanos szauna padjara.

Sor es szauna:
Gyakran soroznek vagy cideriznek a szaunakban , foleg valalati/egyetemi bulik utan , de ok ezt belsoleg hasznaljak. Eddig en meg csak! kulfoldiektol lattam itt azt a hulye szokast, hogy a sort raontik a szaunakovekre amitol fergetegesen undorito budos lesz a szaunaban!
Belsoleg meg szerintem kellemes egy hideg cideri szauna pihenoben, de ez mar izles dolga:-)

Fok es goz:
Az, hogy ki mennyire szereti gozzel teliteni a szunat es hany fokosra turbozza fel, az teljsen izles kerdese. Mindenesetre itt en azt tapasztaltam, hogy sokkal kevesebb vizet ontenek ra (sokkal szarazabb) mint Mo-n, de magasabb hofokon szaunaznak. Nekem ez jobban tetszik es sokkal tovabb kellemes. Ha nem fullad meg az ember a goztol, akkor nem olyan meleg az a 100-120 fok sem es nagyon kellemes.

Chino-San Creative Commons License 2000.08.01 0 0 28
Valaki már felvetette a köszönés kérdését. (bocsánat, már nem emléxem, hogy ki volt)

Szerintetek, hogy illik köszönni?

Mer én a törzshelyeimen mindig Sziasztokkal, vagy valami más hasonlóval szoktam. Vagy ez tahóság és Jó napotoznom kéne?

Persze ezeken a helyeken fele társulattal köszönőviszonyban van az ember lyánya.

És idegen helyen?

Merhogy a sportlétesítményekben, meg hasonló beállítottságú helyen általában tegezés a bevett szokás.

Devil Inside Creative Commons License 2000.08.01 0 0 27
Szeretek egyből, gyorsan hűteni. Ezt a hirtelen zsibbasztó érzést nagyon bírom.
Előzmény: Lexes (26)
Lexes Creative Commons License 2000.08.01 0 0 26
A szaunából kijövet szerintem a legideálisabb egy zuhany alatti fokozatos lehülés (előbb végtagok, majd törzs és fej), és mivel ez az egy-két perc nem hűti át a felmelegedett szervezetet, jöhet a hidegvizes medence... Persze tudom, nem mindenki így szereti.
Devil Inside Creative Commons License 2000.08.01 0 0 25
Ezzel a törülközővel megmozgatom a levegőt párásítás után, valahol már találkoztam. Baromi jó, mondjuk inkább a szaunázás többedik fordulójában érdemes, mikor az ember már jól bírja. A síeléshez nálam is kezd hozzátartozni a szaunázás, szerencsére elég sok helyen és elég igényes szaunák vannak, akár Ausztriában, akár Olaszországban.

A meztelenkedést meg megszokja az ember, mondjuk magyar koedukált társaságban érdemes törülközőt használni, ami azért messze jobb, mint fürdőruhában ücsörögni a melegben.

Még egy: a szappanos fürdést elvileg előtte érdemes megejteni - legalábbis így írják az útmutatók -, kipróbáltam, igazuk van, nem marad izzadságszagú az ember (illatszeres sem :-).

Előzmény: kallaci (24)
kallaci Creative Commons License 2000.08.01 0 0 24
Ausztriába járunk már évek óta sielni (nem felvágásból mondom, nem drágább, mint máshol, és vsz. igen kellemes helyekre jutottunk már el) és többszor fedeztünk már fel olyat, hogy a síterepek mellett a falvakban élénk fürdőkultúra is létezik. De csak az idei szezonban "találtuk fel" (barátaink segítségével) a kapruni fürdőben a szaunát. A síbérlet mellé kedvezményes a belépőjegy... Hetente van 2 férfi, 2 női nap, és 3 vegyes. Legalább 4 kamra van, fa- és villanyfűtésű, kézi felöntéssel és nyomógombra illatos gőzadagolással, meg ami létezik. Az egésznek van egy bájos koreográfiája: kiírt menetrend szerinti időben a helyi Seppik közül egyvalaki befordítja a "felöntés" táblát -ekkortól a kamrába már nem lehet bejönni - és elkezdi a szeánszot. Először kicsit kinyitja az ajtőt és törölközőjével behajt egy kevés friss levegőt, majd becsukja az ajtót és kezdi az öntést a fürdő egyik alkalmazottja által előbb odakészített fadézsából, fakanállal, illatosított vízzel, apránként; közben egy-egy szertartásos törölközőcsapással a padokon ülő-fekvő többiek felé hajtja a gőzt (úgy érzed, mintha ezer tűvel szurkálnának); végül, amikor a víz elfogyott, a törölközővel, mint ventilátorral alaposan átkeveri az egész kamrát. Ekkor mindenki megköszöni a munkáját, többen tapsonak (persze diszkréten, halkan), majd ki-ki ameddig bírja, marad...
Nekünk nagyon tetszett, nem tudom máshol is ilzen a műsor, vagy helyi specialitás?
kallaci
mamagáj Creative Commons License 2000.07.31 0 0 23
Kedves kheiron!

Telefonszámom még mindig nincs, de azt még elfelejtettem, hogy van merülő-medence, zuhany, és egy kis terasz is, ha épp napozni akarsz, vagy télen hóban ficánkolni.
Tel. számot keritek.

Előzmény: kheiron (13)
kheiron Creative Commons License 2000.07.31 0 0 22
Kedves SumQuiSum!

Na persze. Úgy azonnal karamellizálódik, és irtóztatóan büdös és fojtó, csak órák alatt kiszellőző gőzt termel... ez utóbbit azok kedvéért részleteztem, akik még nem próbálták, mert más kárán tanul az okos...

Ja, és én kifejezetten szeretek vizet löttyinteni a kövekre! De az is jó, amikor az ember már annyira izzad, hogy az ökléből csöpög a víz. Ilyenkor lehet elsütni, hogy "még a levegőből is vizet tudok csavarni".

Üdv
Kheirón

SumQuiSum Creative Commons License 2000.07.31 0 0 21
Tudom. Kívül nincs is vele bajom, de a kövekre öntve nagyo nem csípem!
Előzmény: kheiron (16)
Kitten Creative Commons License 2000.07.31 0 0 20
Sehr geehrte Frau Am Gefährlichsten und alle Mitplauderer!
Írok hosszasan, Ön pedig nagy bőszen elalszik.
Majd küldök per mail áloműző őr-dögöket :)
Kiegészítésképp: a leírt helyszín megtalálható a www.stoiser.com fedőnév alatt, érdemes megtekinti, lenyűgöző. Nem reklám, hanem...
Szép, na.
Kitten Creative Commons License 2000.07.30 0 0 19
Csiga?
Also, épp 1 hónappal ezelőtt volt szerencsém Rábafüzessel átellenben eltölteni 5 kiváló napot.
A hely s körzet neve Therme Loipersdorf,...
hááát... Valamikor olaj utáni próbafúrásokat végeztek ott, de csak semmire sem jó termálvizet találtak.
Tehetségtelen osztrák szomszédaink úgy hozták helyre a kudarcot, (mitől ilyen sötét ez a képernyő?) hogy nagysietve felépítettek 3 szállodakomplexumot, s kisütötték, mily izgi is lenne az ölükbe hullott balszerencsét szemináriumozó-rekreáló-gyógyulgató-fürdőzgető központtá alakítani. S lőn.
Számtalan medence strandolásra, még több gyógyfürdőzésre, szabadtéri és fedett, a legkülönfélébb attrakciókkal (ez volt felsorolhatatlan variációjú buzgárok hivatalos neve), sportolási és testszépítési lehetőségek milliónyi változata; s persze, szaunák.
Hagyományos "szárazgőz", 9o%-os páratartalmú gőzfürcsi, görög szauna, római szauna, illatfelhők, (jég)hidegvizes medence, jacuzzi(k), pihenőtermek, (az étteremben osztrák élőzene, attól is kivert a víz), mindenre nem is tudtunk sort keríteni.
"Jólnevelt" kultúrember módjára kerestük bőszen a nyakkendős szaunát, s meg is próbáltuk a fent említetteket így birtokba venni, de a jelenlevők úgy néztek ránk, mintha legalábbis mi mondattuk volna le Haidert. Mit volt mit tenni,Rómában mint a rómaiak, kicsomagoltuk magunkat, s ami belefért, kipróbáltuk. Íze, hm, az tényleg van, nagyon kellemes volt nackt fel-alá grasszálni.
Közben bosszúsan azon morfondíroztam, hogy ugyan szülőhelyem környékén is találtak kiváló termálvizeket, de valahogy sosem sikerült erre a szintre eljutni (sem kultúrában, sem infrasrtuktúrában, hogy a kiszolgálást szóba se hozzam), pedig meglehetős távolságból özönlik a turistahad, hogy élvezze a gyógyvizeket. Állandó vita, hogy kié ez az egész, a bevételeket, gondolom, jó magyar szokás szerint "lé-nyúlják", fejlesztés csak szőrmentén, az is főképp magántőkéből. Pedig (tudom) Sopron környékén van (lenne) pénz.
Ausztriát nagyon élveztem, s nekem, vízbolondnak a házi helyzet eléggé elszomorító
Kösz a biztatást

Kitten

Előzmény: AmBesten (18)
AmBesten Creative Commons License 2000.07.30 0 0 18
Kitten,
ne csigazz mar minket... varjuk.
Előzmény: Kitten (17)
Kitten Creative Commons License 2000.07.30 0 0 17
Sziasztok,
ha nincs ellenetekre, írnék valamit a vízről és a szaunáról.
Jöhet?
kheiron Creative Commons License 2000.07.30 0 0 16
Kedves SumQuiSum!

A sörözésnek a szaunában nem az a lényege, hogy kívül, hanem az, hogy belül locsolgassunk...

Kedves AmBesten!

Nyír az a fűz! Szóval olyan fehéres oldalú, amiben vékonyka feketés csíkok vagynak vízszintesen, és ritkán vastagabb, mint egy női derék ;-)) (botanika off)

Üdv
Kheirón

AmBesten Creative Commons License 2000.07.30 0 0 15
Pontosan kedves Kheiron, pontosan!

Sok, sok fa és bokor az Ajtósi mellett ..... persze a nőnek még meg kell néznie egy lexikonban, hogy néz ki egy fűzfa... mert most csak annyi jut eszébe, lógnak az ágai, legalábbis a szomorúfűznek.... (Túúúúúdom, ne szólj semmit.... rémesen tájékozatlan vagyok, viszont roppant tanulékony. :-)))))))))))

Előzmény: kheiron (13)
SumQuiSum Creative Commons License 2000.07.30 0 0 14
Sziasztok!

Van még egy ok, hogy miért nem jó fürdőruciban szaunázni: a klóros víz benne. Meleg hatására ki tudja, hogy mit tesz. Pláne 100 fok felett kilép a gatyeszból a szauna légterébe.
A nyírfaágakon kívül a szaunázás szinte minden formáját próbáltam. A sörözés nagyon nem tetszett, iszonyatosan büdösnek találtam.
Én a 3-4 fordulós szaunát szeretem, igaz normális körülmények közt tudom, mivel itt, budapesti házunk kertjében van egy szauna. (Jaj én hülye mért említettem meg? A következő tasztaltali ezek után biztos nálunk lesz... :D) De folytatom a reklámot. Az utolsó facsavarig és deszkáig, még a kövek is egyenesen Finnországból lettek hozva, saját kezüleg. Fafűtésű, 3, max 4 személyes, igaz ekkor már kényelmetlen. Külön varázsa, hogy a kerticsappal van párhuzamosan kötve a vize, így a falból jéghideg jön, meleg vizet meg a tűzhely, magyarul kiuas felett közvetlenül lévő kondér csinál. Ezeket kell összekevergetni a megfelelő hőfok elérése érdekében. Ha érdekel, nyálcsorgatás céljából megpróbálok beilleszteni fotókat :)

SQS

kheiron Creative Commons License 2000.07.30 0 0 13
Kedves mamagáj!

Húú, az jó lenne, mert augusztus végén megyek Debrecenbe...

Kedves AmBesten!

ELTE? Az Ajtósin? Ha jól rémlik, abban a bazinagy kertben van sokféle fű-fa-virág ;-)))

Üdv
Kheirón

mamagáj Creative Commons License 2000.07.30 0 0 12
Van Debrecenben egy szauna, az Árpád tér 41 alatt.
A hőfok általában 96 és 102 között van, délután 2-től este akár 10-ig is.
Adnak hozzá lepedőt, kérésre illóolajat (legalább 3-4 féléből lehet válogatni. Ez benne van az árban, ami 600 Ft egy alkalomra, függetlenül hányszor mész be.) Vasárnap nincs nyitva nyáron.
Minden szombaton délután kötelező a naturista módi, egyébként csak lehetséges, a törzsvendégek finnyásságának függvényében. Van ott talpmasszázs, gyógymasszázs, szoli, ping-pong, fittness-aerobic, callanetics és SÖR vagy 12 fajta, télen forraltbor, virsli ásványviz citrommal. Igen családias, ritka a zsúfoltság!
(mindig csengetni kell, mert egyébként nem jutsz be!) Halk slágerek, s a falon egy kiirás: A csnd gyógyit! Szupi.
Viszont nincs nyirfa-vessző...
(A telefonszámát majd megtudom.)
AmBesten Creative Commons License 2000.07.30 0 0 11
A csapkodást kipróbálom! Köszi. :-)
Amúgy a ruhátlan szaunázás fííííínomságát már megismertem. :-))) Az ELTE uszodájában erre azonban nincs lehetőség.
Előzmény: kheiron (10)
kheiron Creative Commons License 2000.07.30 0 0 10
Ja, közben eszembe jutott egy jó módszer, ami persze nem a legjobb: fürdőlepedőt tekersz magad köré, azalatt meg azt viselsz, amit akarsz. Ennek a variációnak a hátránya csak akkor mutatkozik meg, ha a tusoló vagy medence koedukált vagy jól belátható, bár az ember képes meglepően gyorsan magára ölteni a hacukáit.

Üdv
Kheirón

kheiron Creative Commons License 2000.07.30 0 0 9
Kedves AmBesten!

Ha teheted, mindenképen próbáld meg (fürdő)ruha nélkül! Sokkal jobb, szabadabb érzés, akárcsak a pucér fürdés, no meg a műanyag fürdőruha sem megy ki a formájából :-), egyébként ez igaz is.

Csapkodás: lehetőség szerint frissen vágott leveles nyírfaágakat használnak, amik nem fájnak, csak egy kicsit pezsdítik a vérkeringést, és a csapás helyén egy egészen kicsi melegedést okoznak. Hasonló, ha ráfújsz mondjuk a karodra, akkor forróságot érzel, a csapkodással még nagyon kicsit masszírozol is. Szóval ha tudsz, ugorj ki az uszoda- vagy szállodakertbe egy kiskéssel szauna előtt ;-)

Üdv
Kheirón

AmBesten Creative Commons License 2000.07.30 0 0 8
Kedves Kheiron,

általában a három menetes szaunázást kedvelem. Az egész nem több fél óránál. Ahová járok, ott nincs probléma a szauna hőmérsékletével...... illetve most, hogy jobban belegondolok, .... lehet, hogy inkább jó időpontban megyek. :-)))

Én nagyon szívesen megszabadulnék a fürdőruhámtól a szaunázás közben, mert nem esik jól a viselete. Melegít. :-) De hát a szokások..... nagy úr a konvenció. :-)

Szoktad csapkodni a bőrödet? Még nem láttam/csináltam ilyet, de olvastam, hogy a finnek ezt teszik. Milyen érzés? Nem fáj?

Előzmény: kheiron (7)
kheiron Creative Commons License 2000.07.30 0 0 7
Kedves AmBesten!

A sör-szauna kombináció egyáltalán nem olyan ütős, mint amilyennek elsőre tűnik, pláne, ha az eléggé gyengécske finn sörökre gondolok... persze egy Dreher Bak azért egy kis edzést kíván :-))

Amúgy ti hányszor szoktatok ki-be menni? A magam részéről a hagyományos "addig maradunk bent, amíg a pulzus nem 120/perc, utána csobb" protokollból 3-4 után szoktam volt kidőlni... (a virsli és a sör ekkor a legjobb)

Üdv
Kheirón

Chuleta Creative Commons License 2000.07.30 0 0 6
A szauna legfőbb élettani pozitív hatásai közt a keringés frissítését említik, de szerintem pszichológiai hatásai is vannak. Mert az első szabály a szaunában: beszélni tilos (finnek szerint) mert oda mindenki azért megy, hogy a gondolatait rendezze. És tényleg úgy van, hogy egy jó szaunában, ahol nem csak 90-110 fok van hanem pára is, az ember lenyugszik. Persze először ajánlatos ezzel a "vad" szaunával vigyázni. A szívem majd kiugrott a helyéről először. Utána mindenképp csak hideg vizes zuhanyt célszerű venni. A hó jó, de jobb a lékelt tóba belemászni. Persze itthon az elég ritka.
Szauna elött alapos tisztálkodás szükséges, kozmetikai szerek ezen a hőmérsékleten kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak.
Meztelenül kifejezetten jobb, plána ha két szöszi csapkodja az ember hátát nyírfa vesszővel :)
Az is érdekes, hogy a finnek pl meztelenül szauna után beszélgetnek, ha haveri társaság van, vegyesen. Senki nem szégynlős és ezért talán nagyobb az önbizalmuk is.
Kicsit hosszúra nyultam, bocs, csak a kellemes emlékek...
AmBesten Creative Commons License 2000.07.30 0 0 5
Szaunázni tényleg fürdőruha nélkül normális. Sajnos nem tudok olyan nyilvános, koedukált szaunát kis fővárosunkban, ahol ez lenne a szokás... ennyire prüdek lennénk?? :-)))

A sör és szauna kombinációt kissé keménynek érzem - szerintem a szauna egy életmód/életforma/életkultura kifejeződése, számomra a tökéletes relaxáció formája... ezért nehezen bírom elképzelni, hogy jól esne egy-két korty, pohár sör szaunázás közben.

Az illóolajok közül próbáljátok ki az eukaliptuszost - isteni.

Én nem zuhanyozni szoktam közben és utána, hanem egy jéghideg vizes medencébe belecsobbanni.... most, hogy ezt írom Nektek, tisztára megborzongok... ahogy felhevült testtel beleereszkedik az ember lánya a jeges vízbe...húúúúúú deeeee pazar!

Ja igen, még valami. Szerintem, ha az ember belép egy szaunába illik köszönni. Valahogy a hely intimitása ezt kívánja. :-))))

Yoo Creative Commons License 2000.07.30 0 0 4
Pl. a Gellértben szerintem elég jó a szauna, mindig fel van fűtve rendesen. Csak ki kell fogni, mikor nincsenek sokan. És itt még fürdőruha sem kell, mert külön van a férfi és a női. Utána egy jó kis masszázs...
Előzmény: uusinimi (2)
sportcsoki Creative Commons License 2000.07.30 0 0 3
Sziasztok, szerintem télen többen lelkesednének e topicért, nyáron pl. én sem szoktam szaunázni. Egyébként szerintem is a legtöbb helyen az a baj, hogy nincs elég meleg. Azokat a szaunákat szeretem, amik kicsik és nem forgalmasak - ki tud ilyet Bp-n? Mert a nagyok egyszerűen nem tudnak felmelegedni, plusz állandóan ki-be járnak, egyesek hosszan állnak a nyitott ajtóban, körülnéznek.
Sörözni szerintem nem túl egészséges közben, utána már inkább. A legjobban akkor esik a szaunázás, ha előtte valami fárasztót csináltam (pl. futás).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!