Keresés

Részletes keresés

1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.07.04 -2 0 149736

Én 2 kW-os patronnal finomitók 100 literes főzővel.

Előzmény: rézműves1 (149733)
zsorsz Creative Commons License 2018.07.04 -3 1 149735

Annak idején 3 fát vettem(bergeronnak adták)a másik 2 kipurcant,de mindig egyszerre értek,igaz most 2héttel korábban.

Előzmény: öreg_néne_b (149723)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.07.04 -2 0 149734

180 Ft

Előzmény: ksanyi52 (149727)
rézműves1 Creative Commons License 2018.07.04 -3 0 149733

Azt hiszem majd én is megküzdök vele, igaz én "csak" 3-db 1KW-osat szándékozok beletenni, ami remélem a finomításhoz elég lesz egy 60-asnál...

Előzmény: öreg_néne_b (149732)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.07.04 -3 0 149732

Nem olyan nagy kaland az érintésvédelem, nem nagyobb ügy, mint egy villanybojler.

Előzmény: rézműves1 (149730)
rézműves1 Creative Commons License 2018.07.04 -3 0 149731

Talán, hogy ha egy jó égő fogyasztását vesszük, de akkor sem biztos. Ugyanis ha nem csak az árakat hasonlítjuk, (mert a PB drága) hanem a bevitt és a hasznosuló energia mennyiségét, akkor már lehet, hogy az áram a jobb.  Mintha a cég is ezt mondta volna. A lopott fától most tekintsünk el...:):)...

Előzmény: Jocó0423 (149728)
rézműves1 Creative Commons License 2018.07.04 -3 0 149730

Ez tök jó lehet kiindulásnak. És nem a konyhát fűtötted, mint én a "lakótelepi 20-assal" annak idején a gáztűzhelyen. Persze az arányoknál valószínűleg van eltolódás, de ma már nem kell meggyőzni bennünket, mert hivatalosan is kapott az egyik fórumtárs egy cégtől, mérési eredményeket, jól szigetelt villanyfűtésű üstről. Akkor meg is lepődtünk, mert bizony olcsóbb volt, mint gázzal.

Persze egy ilyen elkészítése is nagyobb kihívás, (érintés védelem) mint egy sima duplafalú.

 

Előzmény: ksanyi52 (149727)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.07.04 -3 1 149729

Igen, a földgáz olcsóbb, de illegális. A legálisak közül a fafűtés a legolcsóbb, csak az nehezen szabályozható.

Előzmény: Jocó0423 (149728)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.07.04 -3 0 149728

Azért a földgázzal működő égő szerintem gazdaságosabb :)

Igaz, 50 literestől sztem.

Előzmény: rézműves1 (149726)
ksanyi52 Creative Commons License 2018.07.04 -3 0 149727

Sziasztok! Lehet számolni! Most főztem ki kis 17 literesemmel a cserkót. Indukciós főzőlappal 1 órát ment 1600, 2 órát ment 1000 Watt-al. 

Előzmény: rézműves1 (149726)
rézműves1 Creative Commons License 2018.07.04 -3 2 149726

Bizony próbált, sőt ma már többen is villannyal főznek és meglepően jól és gazdaságosan.

Ez a kérdés már egyre gyakrabban merül fel itt a fórumon is és már lassan azt is elhisszük, amiben sokan (én is) erősen kételkedtünk, hogy olcsóbb, mint a gáz.

 

Persze nem egyből hittük el, hanem alaposan körbejártuk és különböző (hiteles) mérések alapján. Ezért én is elhatároztam, hogy emiatt az új főzőmet vegyes fűtésűre készítem. Persze sok helyen, a hálózat ezt nem teszi lehetővé, de akinek van erre legalább 3x25-amper, az élhet vele.

Egy gázfűtésű üstnél, még ha jól szigeteljük is, nagyon sok hőt veszítünk a távozó égésgázokkal és a legtöbbször a használt fűtőberendezés hatásfoka is nagyon elmarad az elektromosétól.

Arról nem is beszélve, hogy sokkal jobban lehet szabályozni, mint a gázt.

 

Úgyhogy a 3KW-os rezsó, ha jól szabályozható (mert az nagyon fontos) nyerő lehet egy 30-litereshez.

És itt a palást szigetelésénél nem kell légrés, hanem szorosan rá a duplafalra.

Előzmény: Törölt nick (149715)
Figyelget Creative Commons License 2018.07.04 -3 0 149725

ll

Előzmény: Figyelget (149724)
Figyelget Creative Commons License 2018.07.04 -3 0 149724

Ami igazán fontos, hogy az üst felé lejtsen. Milyen szögben? Ahogy az adott helyen praktikusan elhelyezhető. Szerintem(és az olvasott,halott észrevételek alapján:-)    ).

Előzmény: Home_made (149717)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.07.04 -3 0 149723

A Bergeron az érési sorban az egyik legutolsó. Biztos, hogy az, ami neked van? Egyébként jó kajszi ízű, miért ne lenne jó pálinkának...

Előzmény: zsorsz (149705)
rézműves1 Creative Commons License 2018.07.04 -2 2 149722

Aki még sosem főzött otthon, (de szeretne) annak azért talán a legjobb tanács, hogy ne sajnálja az időt a visszaolvasásra. Sok olyan kérdésre is kaphatsz így választ, amit még meg sem fogalmaztál magadban sem, mert nem tudod, hogy milyenek az igényeid. Ezt lehet a visszaolvasással kialakítani és akkor pontosabban tudsz kérdezni. Még így is rengeteg kérdés merül fel majd folyamatosan, amihez a legjobb esetleg a telefon. Én biztosan nem kapkodnám el.

Persze az is egy jó kérdés, hogy kinek mi a "kicsi"...én 2010-ben egy duplafalú 20-literest csináltam magamnak, amivel 5-600-liter cefrét is ki lehetett főzni.

Ma már ekkorát, csak maximum finomítónak használnak egy nagyobb mellé.

De egy jó 50-essel, szerintem még egy abszolút kezdő is jól elboldogul és ha úgy találja, később lecserélheti egy nagyobbra.

 

Előzmény: Bazsi1987 (149708)
endrepp Creative Commons License 2018.07.04 -2 0 149721

Az is érdekes kérdés, adja magát, hogy minél vastagabb, annál nagyobb..itt megosztott tapasztalatokból nekem úgy tűnik, adott üstmérethez egy optimális átmérő adja a páracsővel elérhető maximális deflegmációt, annál vékonyabb és vastagabb átmérő is kisebbet produkál.

Előzmény: Jocó0423 (149720)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.07.04 -2 0 149720

És az átmérő mennyiben befolyásolja?

Előzmény: endrepp (149719)
endrepp Creative Commons License 2018.07.04 -2 0 149719

Nincs egységes álláspont sem a hobbisták, sem a szakemberek között. Az én véleményem, hogy semmi jelentősége. Elterjedt logika, miszerint a laposabb rektifikáló hatása erélyesebb, így magasabb alkoholt produkál, emlékeim szerint Miklós1 ennek az ellenkezőjét mutatta ki méréssel. :)

Előzmény: Home_made (149717)
zsorsz Creative Commons License 2018.07.04 -2 0 149718

Persze hogy lehet,gondoltam ebben a barackínséges időben egy szép termő fa üdítő látvány.

Előzmény: !MARATHÓN (149712)
Home_made Creative Commons License 2018.07.04 -2 0 149717

Finom barackillatút  Mindenkinek!

 

Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem.

A páracső hosszáról már sokat olvastam, meg arról, hogy az  ideális dőlésszög 20° körül van, de arról még nem írt senki, hogy mit befolyásol a dőlésszög, mi változik, ha nagyobb, vagy kisebb. 

Előzmény: endrepp (149713)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.07.04 -2 1 149716

Biztonság, finom pálinka, kényelem,  

Előzmény: Bazsi1987 (149708)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.04 -2 0 149715

Próbált már valaki innen a fórumról villanyrezsóval főzni ?

 

A gondolatmenet egy 30 literes dupla falu üst és egy 3 kW -os villanyrezsó párosítás lenne.

Illetve ha nem igazán jó az ötlet akkor maradok a gázégőnél és vashordóból csinálok neki palástot.

Bazsi1987 Creative Commons License 2018.07.04 -2 0 149714

végre, köszönöm :)

 

Előzmény: endrepp (149713)
endrepp Creative Commons License 2018.07.04 -2 1 149713

Ezek elég összetett kérdések, így csokorban a válasz még több kérdést fog felvetni. A dupla fal egy magasabb igényszint, nem ég le és nagyobb hőmennyiséget visz be időegység alatt, mint egy fenekén fűtött szimpla, egyenletes hőelosztást biztosít. (Ezek csak a vizesre vonatkoznak.)

Céljaidnak megfelelő deflegmátor kell vagy semmilyen. Ha a Márkházán főzetett ízlett (amiről itt ment az eszmecsere, hogy magasan van vágva), olyat nem fogsz deflegmátor nélkül főzni, még azzal is nehezen, főleg egy szimpla falúval. Tányérok jellemzően oszlopos főzőben vannak, a Pistorius kivétel, az egy vízhűtéses deflegmátor. A hűtőcső hossza megfelelő kell legyen a párlat max. 20C visszahűtéséhez. Páracső egy léghűtéses deflegmátor, teljesítménye egyenesen arányos a hosszával. Deflegmátor.

Előzmény: Bazsi1987 (149704)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.07.04 -2 0 149712

Elnézést, ami erjeszthető abból igen.

Előzmény: zsorsz (149709)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.07.04 -2 0 149711

Kit érdekel, ha nincs Gönci. Alternálódás volt nem volt virágrügy a dárdákon nyársakon.

Előzmény: beetee (149697)
Bazsi1987 Creative Commons License 2018.07.04 -2 1 149710

'Barackpálinka

Jelenleg a Gönczi barackpálinka, és a Kecskeméti barackpálinka eredetvédett.  A Gönczi barackpálinka, amely a gönczi magyar kajszibaracknak köszönheti különleges ízét, és illatát, jelentősen különbözik más régiók barackpálinkáitól. A Kecskeméti barackpálinka a Kecskemét környékéről származó kajsziból készül, megőrizve a gyümölcs illatát, ízét.

Pálinkakészítésre alkalmas fajták: Magyar kajszi, Pannónia, Rózsa kajszi, Bergeron"

 

 

"Kis túlzással kimondhatjuk, hogy a hazai pálinkafőzdék pálinkakínálatában szinte biztos, hogy találunk barackból készített tételeket. Még az egyetemi éveim alatt tanultam, hogy a Pannónia kajszi, a Magyar kajszi, Ceglédi Piroska, Bergeron, illetve a Rózsabarack igen intenzív aromájú, míg a Mandula kajszi kissé kesernyés, amelyet célszerű más fajtákkal együtt cefrézni, vagy a kész pálinkáját házasítani."

 

 

Előzmény: zsorsz (149709)
zsorsz Creative Commons License 2018.07.04 -2 0 149709

Na ne má!

Előzmény: !MARATHÓN (149707)
Bazsi1987 Creative Commons License 2018.07.04 -2 0 149708

Szia.

 

Otthon még nem.

Eddig azt tanácsolták, hogy nem érdemes kicsit venni.

 

Kb 200-350 között voltak azok a 100l-es főzők, amiket én találtam.

 

Mi számít minőségnek?

 

 

Előzmény: !MARATHÓN (149706)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.07.04 -2 0 149707

Nem.

Előzmény: zsorsz (149705)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!