Keresés

Részletes keresés

-sanci- Creative Commons License 2013.12.14 0 0 49164

Vúlkánszerű futás a Börzsönyben

Rövid vulkán pályafutásom eddig tele volt betlivel, a (nem kis) csorbákat a mai menettel próbáltam kijavítani.
2009: csúnya nagy bekezdés Krilinnel (ő persze bírta :), nagy megborulás, belek vonszolása. Majdnem bedőltem az avarba 2. Nagy hideg hegyre menet. Nem esett jól.
2012: Nagy tervekkel (6:00 célidő, muhaha) szemben a valóság: elszúrt frissítés, masszív belassulás, nehéz terep (nagy hó volt) 7:12es befutó. Nagy csalódás, pedig még edzettem is (igaz nem eleget, s hamar vártam az eredményt).
Az idei év azért jól alakul, nem eresztettem le bringásszezon után, s a futás is sérülésmentesen megy (okosan edzve), ami nagy szó nálam.
Rajt: Korán leértem, 7:08 kor rajtoltam el. Kellemes -2 fok, fagyott talaj. Ekkor még gyéren voltak a népek, könnyen lehetett előzni. Feljebb sem volt nagy hó. NHH1 59 perc alatt lett meg kényelmes 149es átlaggal. Fent magashegyi látvány, felhőhatár fölé csúcsosodott a hegy, nekem szokatlan, nagyon szép volt.
Vízvétel, majd kényelmes kocogás Csoviig, banánmajszolással. Aztán valahol a zöldön menet komoly hibát vétettem. A navigáció szerint letértem az útról. Fogalmam sem volt, hogy a zöldön hol vagyok, az itiner szerint zöld négyszög váltás lesz. Benéztem a négyzetet? Pedig nem láttam. Visszamentem. Ekkor jött egy túrázó, s mondta a régen arra ment az útvonal, amit az órám mutat. Gondoltam, akkor nagy hiba nem lehet, ha arra megyek. Hát de :)
A természet megtette a magáét, az ösvény az enyészetté vált. Ha nincs GPS, még most is ott bolyonganék, az tuti. Szerencsére jött a zöld kocka, s megnyugodtam kicsit. Lent az EPn mondták nemrég festették át az útvonalat a hiúz miatt :) Én ugyan nem láttam, ő lehet.
Jött a mumus középső szakasz, szinttérképen pedig ártatlannak tűnik. Pár kisebb csúcs, de kellemetlen meredek. Ez kettőből, kétszer k. szarul ment. De nem most :) Bevertem egy kulacs teát, meg egy mabekert, s pörgött szépen a motor. Ahol eddig gyalogoltam, ott most ment a kocogás. Sajna szinte végig egyedül mentem, s sikerült a Salgóvári EP sziklát kihagyni, elmentem mellette balra a piroson. Fortyogtam is magamban miatta.
Völgybe érve újabb kulacstöltés, s jöhetett NHH2. Egy csajjal haladtam együtt, 160ig emeltem a frekit, ez is volt a körülbelüli terv. Az eleje ugye lankás, aztán bedurvul. Ekkor ért utol a 2 terminátor. Azért próbáltam tapadni, 170es hr volt az ára, s így is lemaradtam :). Nehezen adva skalpom végül maradtak látótávolságban ~100-200m előttem haladtak. Mivel  jól osztottam be erőm NHH2-ig is megborulás nélkül ment, csak a végén éreztem a vádli feszülést, de aszem ez normális :) 5.05re
értem fel. Innen már csak gurulás, persze párszor majdnem elvágódtam a jégbordákon. 34 perc alatt leértem, az talán nem rossz, de a két
hegyimenőt már nem értem utol.
Mivel pontot és útvonalat is hibáztam, természetesen lent kértem, hogy ne írjanak be teljesítőnek.
Mindent összevetve nagyon jól ment, élvezetes nap és menet volt, csodaszép szakaszokkal. A Tátra nem látszott? Látta esetleg valaki?

http://www.movescount.com/moves/move22506753#.Uqy2SlKz2KU.gmail

Valaki megírhatná, mennyi volt a pontos táv, kíváncsi vagyok mennyire tértem el a régi zöld kitérővel. Van pár pont, ahol még lehet csiszolni az időn. Na majd legközelebb, hiba nélkül.

CSERMANEK Creative Commons License 2013.12.14 0 0 49163

Vulkántúra

 

Mennyire kemény név ez, hogy Vulkántúra. Így kimondva. Hát nem egy Pilisi trapp.  A sok mélyzöngés magánhangzó is jelzi, hogy itten a gatyát felfelé kell kötni.

 

Egyedül mentem, korán keltem, reggeli kajálást véletlenül elfelejtettem. A rajtban kényelmesen átöltöztem a kocsiban, aztán meg még a nevezés után is, mivel hidegnek éreztem az időt egy pólóhoz és egy hosszúújjú felsőhöz. 8-kor példás pontossággal kirajzott pár futó, én még pánikszerűen kalibráltam az órámat, és go.

 

Csanya mellé sodort az élet, együtt csapattuk, jól meg is oldottuk a "magas tax" és "taxi nyiladék" eredetét. Érzésre jó helyen mentem, de a pulzust nézve kicsit feljebb az ideálisnál.

 

Nem ismerem nagyon a Börzsönyt, amikor benne vagyok, mindig nagyon megragad. Most is így volt. Gyönyörű volt, meseszép, zúzmarás fák a budikék ég előtt, sejtelmes ködök, ragyogó napsütések, hó, jég, kő, nagyobb kő, geci sok kő.

 

Technikás volt a talaj, figyelős volt a haladás. NHH valahol 57 perc környékén lett meg. A következő részidő is ehhez a helyhez kötődik, 5:00. Közben nem nagyon néztem időt, élveztem a futást, a kilátást, illetve idővel próbáltam túlélni az emelkedőket, lejtőket. Olcsák Józsiék környékén mentem, ami végig így maradt, amikor elhúztak volna, mindíg beiktattak egy eltévedést, így volt lehetőség újra egy csoportban haladni. Azért a 36 km-en 2300 m szint megcsinálta a lábaimat rendesen, az utolsó NHH utolsó emelkedője már csak gyalog ment,

 

Mivel most épp alapozom az alapozásom, nem voltak különösebb terveim, mondjuk egy 6 óra körüli időnek örültem volna. Végül 5:39 alatt értem be kicsivel, ami a közérzetemhez, a pályához, és az utóbbi időszak edzéseihez képest nagyon jó jel a jövőre nézve. Mondjuk az is igaz, hogy szerintem legfeljebb 10 percet hagytam a pályában. Ennél sokkal jobb időre nem lennék képes.

 

Nagyon szép volt a túra, jó volt a rendezés, az ellátás is.

 

Most először próbáltam ki a töményre kevert izót. Egész vicces volt, jól működött. begittam két tasak long energy izót, vagy 1,5 liter vizet, két pohér teát, ettem egy energiaszeletet, és két gélt. Energetika végig rendben volt, a durva meredekeket nem futottam. Speedcrosst vittem, ami egész jól muzsikált a hóban, jól csúszott a jégen, amiből egész sok volt. Mivel csak egy dupla leszúrt rittbergert vállaltam utólag jó választásnak minősítem.

 

Túrázók tündérek volak, igaz barátok, semmi feszkó nem volt. Olyan három óra után fogytak el végleg.

 

Jó volt, na.

 

 

-sanci- Creative Commons License 2013.12.14 0 0 49162

Aszem 4.40et, a Grizzlyvel együtt bedaráltak.

Előzmény: nedus1965 (49159)
Spero73 Creative Commons License 2013.12.14 0 0 49161
A Vulkán szuper volt! Beszélgetős, közösségi lett belőle, JB, Z.Robi társaságában gyorsan telt az idő, 5:50 körül mentünk.
Spero
Spero73 Creative Commons License 2013.12.14 0 0 49160
Khm, kicsit drágult az UTMB ha jól láttam! 207€
nedus1965 Creative Commons License 2013.12.14 0 0 49159

Igen JB2 nekem is panaszkodott a szezoneleji formájára . Mennyit ment ?

 

Előzmény: allez zserzseli! (49157)
Pinyo Creative Commons License 2013.12.14 0 0 49158

Jó sokat írj ám! :-)

Gondolom, happy end volt, mégsem tört ki a Vulkán?

Előzmény: -sanci- (49156)
allez zserzseli! Creative Commons License 2013.12.14 0 0 49157

Na igen, "meg ker a nep"!!

allitolag nagyon veretesre valo ido volt. Jb2 mar megint altatott, nem is ideznem mennyire szar allapotban van, mondta volt mult heten.. Nezzunk akkor a tabellara.. Kicsit bosszant, hogy ebben az idoben nem tudtam ott lenni.. Igy meg inkabb szomjuzom a beszamolokat!

Előzmény: -sanci- (49156)
-sanci- Creative Commons License 2013.12.14 0 0 49156

Eszment jó volt :) Én azért írok majd, csak még a zsírosbödöben van a másik kezem.

 

Előzmény: ef zé (49155)
ef zé Creative Commons License 2013.12.14 0 0 49155

regen, mikor mindig jobb volt, mert most mar rossz (legalabb 4 eve ugye) ilyenkor mar sorjaztak a beszamolok a Vulkanrol. regen volt, tan igaz se volt. a facebookon is csak bofoges van, nem marad le senki semmirol. 

Azert remelem mindenki jot futott aki ott volt.

Rufuss Creative Commons License 2013.12.14 0 0 49154

OFF

Hali! Én sokszor voltam az Ötscher környékén, itt van pár túra: http://www.bergsteigerdoerfer.at/829-0-Skitour-Grosser-Oetscher.html Az alpintouren.com-on meg gps-re is letölthetsz rengeteg útvonalat.

 

Azért annyit had jegyezzek meg, hogy alpesi környezetben nem szerencsés mindenféle előképzettség nélkül nekivágni a túrasínek, főleg egyedül nem. Eltévedésre, balesetre, lavinára gondolok itt, mindegyik valós veszély komoly következményekkel.

 

Persze az Ötscherre pont sípálya mellett mész fel, onnan meg max 50 méter szint maga a csúcs, szal vannak kivételek :)

Előzmény: allez zserzseli! (49145)
mtb Creative Commons License 2013.12.12 0 0 49153
Szerintem jobban jártál vele. Nekem volt Mafate is, most Stinson Evo ( ill. a neve már Stinson Trail) van most. Egyértelműen jobban tetszik, a Mafate már-már túl puha nekem. Az orr-része is túl vastag, könnyebben megakad kövekben, gyökerekben, aztán máris a földön találja magát az ember...:)
Előzmény: Törölt nick (49152)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.12 0 0 49152

Stinson Evo lett.

Még most is fáj a szívem az ára miatt.

A Mafate nekem lötyögött a sarkamnál. A lábfejemre jó lett volna, de a sarkam mozgott benne. Lehet, hogy nálad is ez volt a baj.

Ezt az összeget még otthon is be kell adnom...

Előzmény: bouquetk (49149)
Skeletron Creative Commons License 2013.12.11 0 0 49151

Nekem minden cipőm sarkánál kilyukad a bélés egy idő után. Amik már kilyukadtak, nem törnek, valszeg ilyen az anatómiám hogy ott helyet csinál magának. Új cipőknél érdemes már előre leragasztani ductape-el a bélést, hogy az kopjon és cserélgetni, ha kényes erre a tulaj.:)

 

Előzmény: bouquetk (49149)
bmalag Creative Commons License 2013.12.11 0 0 49150

néhány saras túra után nekem is kilyukadt a bélése. kéne terepfutó kamásli. talán akkor nem dörzsöli annyira a kosz belülről. tape-eltem azóta a sarok részen időnként, de mostmár sajnos kinőttem. a hólé/eső miatt össze is mehetett. pedig szerkezetileg még egy év benne lett volna. remélem jövőre visszatérhetek egy 48-as csónakkal a hoka táborba. addig egy fapados asics gél aszfaltos van a hazai homokos dűlőutakra és egy brooks a túrákra. mivel menetfelszereléssel igencsak 90 kg vagyok, hiányzik a hoka csillapítás és hogy 3 centivel magasabb minden hegycsúcs.

ez egy ilyen üzenetféle a boltosoknak is:)

Előzmény: bouquetk (49149)
bouquetk Creative Commons License 2013.12.11 0 0 49149

Tavasszal én is hasonló dilemmában voltam, volt egy kissé laharcolt Asics terpfutó cipőm, meg mellette egy Asics gél utcai. Ezzel egész jól el tudtam boldogulni a nem túl vészes terepen is. Áprilisban vettem a Hoka matafét. Igen hamar rászoktam, bár nekem is úgy tűnt, hogy kissé lassabb. Ez igazából nem érdekes nekem. Sajnos őszre a Hoka jobb lábas  a sarkánál a bélés kilukadt. Nem tört, de a biztonság kedvéért visszavittem a helyi Nomád boltba. Ott azt mondták, hogy a bélésre nincs gari, mert lehet mérethiba. De mivel jó a kapcsolatom velük, végülis mind a kettő sarkát megcsinálták. Sajnos nem jól, úgyhogy az eredetileg sérült jobbos frankón feltöre a lábam. Most ismét csinálják, itt tartunk. Azóta az Asicsban futok, de ez sárban borzalmas, nem is oda való. Ettől függetlenül nem bánatm meg a vételt.

Előzmény: Törölt nick (49146)
norb29 Creative Commons License 2013.12.11 0 0 49148

Hogy ne csak virtuálisan legyen diskurzus..

2013. dec 18-án, az UTMB nevezés előtt 1 nappal.  UTMB filmnézés illetve kérdez felelek a versennyel kapcsolatban. Tapasztaltak és új nevezők. Ki hogy látja? mit? és miként. :-) Milyen az odavezető út? és ha már ott vagy hogyan tovább? :-)

 Lőrincz Olivér, Sperka Tamás és Szabó Ági

 

Helye: RUNtotta kávézó Frankel Leó u. 72. (Komjádi uszoda mögött)

Időpont 18-án 18:30

 

 

 

 

 

 

allez zserzseli! Creative Commons License 2013.12.10 0 0 49147

hoka. pláne a leírt paraméterekkel. nekem az asicsben mindig nagyon saroknehéz érzetem volt. ez kicsit plusz súllyal pláne elég kellemetlen sztem. nem biztos, hoyg mafate kell, ha nem durvák a terepek. stinson is jó, sőt a rapa nui is teljesen megteszi, utóbbi nagyon jó cipő, én 400-akat is futottam benne pályán és a mátrában is  helyt állt.

Előzmény: Törölt nick (49146)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.10 0 0 49146

Holnap délig döntenem kell...

Asics Fuji Gel Trabuco2 vagy Hoka Mafate 3?

A súlyom nagy, a tempóm lassú. Nagyon extrém terepeken nem járok, de aszfalton is csak max 1-2 kilométer összekötő  szakaszt.

Nagyon enyhén pronálok, ennek mind a kettő megfelel.

Esőben-hóban simán kimegyek futni, de nem kell hozzá GTX.

Mi a tapasztalatotok?

allez zserzseli! Creative Commons License 2013.12.09 0 0 49145

áá köszi! a split board-ról már hallottam, lehet, hogy idén megnézek egyet. sítudásom nagyon gyatra, így akkor ez kimarad. ötscher-en lesz a próba, két ünnep között kimegyünk. volt már arra vki sítúrázni? futni már voltam én is..  mondjuk azt azért jobban csípném, ha nem lenne hó :), de a családnak pssszzzzt.

Előzmény: ubalika76 (49144)
ubalika76 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 49144

Bocs mindenkitől az OFF-ért, de ha nagy a hó kell valahogy máshogy edzeni...

 

Az egyik fotón a hátizsákban van a bakancs. Ezekben már lehet futni, kb olyan, mint egy magashegyi túrabakancsban. Komoly túrasí versenyeken simán futnak ilyenben 3-4km-t. Amúgy ez egy dynafit PDG ami nem a legkönnyebb, de azért még elégségesen tartja a lábamat, viszont bokában már nagyon laza walk módban.

 

Itthon a lapos hegyeken nem fog annyira jól működni a hódeszka, de van olyan hogy split-board.

ketté lehet szedni, van hozzá fóka, felfelé sí, lefele deszka. Drága, 500EUr a komplett cucc. Sífutni a normafán meg Galyán jó, a réten saját magad csinálta nyomban is lehet kőrözni, de az nagyon nem ugyanaz. Hegyen meg szerintem teljesen felejtős. Tuti töröd magad.

Andrásnak már írtam privátban, ezt:

Szia András!

Igazából, ami ehhez a dologhoz nagyon kell: sítudás. Ha nincs, nem gond, el kell menni oktatóhoz, felnőttként magadtól nem fogsz úgy megtanulni, hogy jól tudjad veretni a csóviról lefelé a fák között.
Én is sífutottam, de az pályán az élvezetes, ahhoz meg sokat kell kocsikázni...
A felszerelésben szívesen segítek, de ha ultrakönnyű cuccot akarsz, akkor az drága lesz.
Amivel én a börzsönyben megyek ilyenkor, az egy Atomic tour guide, ami egy merev léci, nem túl széles, és elég könnyű. 700gr-nál kezdődnek a lécek, ez 170-es, 1050gr, és a maga idejében a legprofibb léc volt. Merevet vegyél, mert itthon ritka a firn, gyakori a puha, olvadozós hó, és abban a merev a jobb. Mondjuk sítudás kérdése is, mert a keményebb nehezebben fordul be. Ilyen használt túralécek 6-10eFt-ért vannak. Mindenképp kompromisszum a léc, ezért jobb ha van az embernek 3-4fajta. A futós-speedtouring-hoz a könnyű, rövid a jó, de ilyennel nagyhegyen lehet bajod.
Kötés teljesen egyértelmű: dynafit valamelyik régebbi kötését kell venni 25eFt (nekem még a sima TLT van, inkább tri step-et vegyél, az könyebb, és állítható.
Fóka: legyen jó a ragasztója, és ha versenyezni is akarsz,akkor 100% mohair: 8-10eFt
cipő: hát ez a legkomiszabb. Én most vettem egy dynafit pdg-t, ami 550EUR. Ami mondjuk 50eFt alatt elérhető, és könnyű, az a scarpa f1race (a sima nehéz, csak a race jöhet szóba, ha futni akarsz vele), esetleg a dynafit TLT4 ha 42-nél kisebb a lábad.
borzsonytigrisei.gportal.hu -n megy a szervezkesdés (pl szerda Tátra) az oldalunk
Tamásnál, Nagymaroson tudsz venni cuccot. 30/9403157 vagy ha jobb kell, akkor  willhaben.at
ha van hó a Börzsönyben, minden este 5-kor van találkozó kismaroson a CBA parkolóban  (nem árt, ha a Börzsöny mellett laksz)
remélem hamarosan találkozunk!
Üdv:
Ujhelyi Balázs

 

 

Előzmény: hurvinek_2 (49143)
hurvinek_2 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 49143

zserzseli,

 

Sok triatlonos is sífut télen. Ha megtanulod a bonyolultabb technikát (skating), akkor azzal vizszintesen is (akár Margitsziget) nagyon intenzív edzéseket lehet tolni.

 

A klasszikus technika (diagonál) meg itthon mindenre alkalmas. Csinálhatsz kis pályát is magadnak, de ha belebátorodik az ember akkor a hazai hegyekben sífutóléccel nagyon kalsszakat lehet túrázni. (A lefeléket kell okosan megválasztani, mert a fékezés nem erőssége a sífutólécnek.)

Cuccot a komjádiban lehet használtan vásásrolni.

Előzmény: allez zserzseli! (49139)
bouquetk Creative Commons License 2013.12.09 0 0 49142

Ezt benéztem, most már látom hogy kombi bakancs. 

Előzmény: bouquetk (49140)
bouquetk Creative Commons License 2013.12.09 0 0 49141

Sztem Mo-n nagyon sokszor egy sima futóléccel is el lehet boldogulni, ez sokkal kisebb súly, mint egy túracucc. Lefele néha necces lehet. A fölfele a túraléccel semmi trükk, szépen tologatod és kész. Ha pályán sízel valamenynire, akkor elboldogulsz az itthoni turistautakon is. Csak arra vigyázz, ha rászoksz, nem bírod abbahagyni. Pesten van pár hely ahol lehet kölcsönözni cuccot kipróbálni.

Előzmény: allez zserzseli! (49139)
bouquetk Creative Commons License 2013.12.09 0 0 49140

Űzöm ezt az ipart is vagy 30 éve, úgyhogy nagyjából képben vagyok, csak a fotón azt azt az edzőcipőt nem értettem. 

Előzmény: ubalika76 (49138)
allez zserzseli! Creative Commons License 2013.12.09 0 0 49139

én nagyon szívesen kiprobálnám már évek óta, de csak hódeszkázom, síelni nem igazán tudok, illetve csak pályán..

felfele mennyire kell technika hozzá? mert deszkával felfele elég melós lenne :)

bocs az OFF-ért, de hátha mást is érdekel

 

Előzmény: ubalika76 (49138)
ubalika76 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 49138

Én igazából csak azért tettem fel ezt a dolgot, mert a terepfutóknak problémás a tél, sokan visszavesznek. Pedig aki szeret a terepen mozogni, és tud sízni, annak csak felszerelés kérdése a dolog.

Amúgy meg itt ez OFF, úgyhogy privátban vagy a börzsönytigrisei.gportal.hu -n szivesen segítek cuccot beszerezni bárkinek.

Előzmény: bouquetk (49137)
bouquetk Creative Commons License 2013.12.09 0 0 49137

Ahogy látom ez túraléc. A cipő-kötés kérdést hogy oldod meg?

Előzmény: ubalika76 (49134)
sajtember Creative Commons License 2013.12.09 0 0 49136

...és az  megvan, hogy kiket sorsoltak be a következő Hardrockra?

Kilian, Chorier, Olson, Jones, Kaburaki, Jared Campbell stb.

Van egy enyhe sejtésem, hogy új pályacsúcs lesz.

 

Részletek:

http://hardrock100.com/

Összefoglalva:

http://iancorless.org/2013/12/08/%E2%89%A0-100-lottery-results/

CSERMANEK Creative Commons License 2013.12.08 0 0 49135

Ma felvettem a közel egy éve nem hordott, közepes állapotban lévő trabuccomat. Általában speedcrossban futok sárban, de ma jött ez az ötlet. Csúszkáltam rendesen, nem összehasonlítható a két megoldás...

 

Cs.

 

 

Előzmény: ubalika76 (49133)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!