Keresés

Részletes keresés

Lalo Creative Commons License 2006.05.30 0 0 2573

Ez legalább olyan jó poén, mint a Help! gegjei, mint a "Freemason?" szöveg egy indiai szájából!

 

De hogy jobban érthető legyen, beidézem a Past Master definícióját:

 

"The Degree of Past Master

 

The general use of the term, Past Master, by the Craft, means one who has been elected, installed and served for twelve months over a regular Lodge. The general use of the term does not imply a separate degree, although in many lodges and formerly in Missouri, the honorary grade of Past Master is conferred upon Masters elect as a part of the ceremony of installation. This grade or degree was or is conferred only in the presence of Past Masters. The degree is the second in the series of the Chapter; hence arose the terms, Actual Past Master and Virtual Past Master, the latter meaning one who had received the degree in a Chapter but who had not been elected or served as Master over a Lodge. A Virtual Past Master is not entitled to recognition by the Grand Lodge as a Past Master.

The degree is an old one. We find the expression of Past Master used in 1771 and implied as one who "having passed the Chair through some ceremony." The Constitution of the Grand Lodge of England, 1723, speaks of the installed Master passing through certain "significant ceremonies." There can be no doubt as to the antiquity of the degree. It dates from the birth of speculative Freemasonry. The introduction of the degree into Capitular Masonry rests on the fact that, originally, the Royal Arch was conferred only on those who had been elected and presided over a Lodge as Master, but it was manifestly unjust to a large portion of the brethren to have such a restriction placed upon them and the Royal Arch; the following law of 1789 illustrates this fact: "No brother can be exalted until he has been at least three years a Master Mason and has presided six months as Master of some regular warranted Lodge or has passed the Chair of Dispensation." This law shows the old restriction and the modification that was assuming shape, permitting others than actual Past Masters to receive the Royal Arch. An old law found in Harmony Lodge, No. 52, Philadelphia, 1799, states: "That every brother who has not passed the Chair shall pay fourteen dollars, out of which the Dispensation shall be paid for; if he has passed the Chair for being exalted, eight dollars."

That is, an actual Past Master could receive the Royal Arch Degree for eight dollars, but one who has not received the Past Master's Degree must obtain a Dispensation from the Grand Master to receive it before he could be made a Royal Arch Mason and it cost fourteen dollars.

When the Royal Arch Degree passed from under the control of the Lodge and became a separate system, known as the Chapter, the prerequisite to the Royal Arch remained, viz.: The Past Master's Degree. The Virtual Past Master Degree became a part of the Chapter series. The reason for this prerequisite becomes apparent when the Lessons of this much abused, but beautiful, degree are studied and understood. The lesson of obedience to authority is proof against anarchy, and he who would teach must first learn to obey."

Előzmény: Törölt nick (2572)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.30 0 0 2572

S hogy továbbfokozzuk a Beatles-szabadkőművesség relációt - azok a Beatles-felvételek, amelyek eredetileg jobbára csak kis- és középlemezeken láttak napvilágot, a nyolcvanas években egy PAST MASTERS c. albumon jelentek meg.

 

Előzmény: Lalo (2571)
Lalo Creative Commons License 2006.05.30 0 0 2571

Kedves Az igazi Tapsi Hapsi!

 

Engedd meg, hogy kissé pontosítsam a Help! általad közölt szűzséjét.

 

Betoldásaimat pirossal jelzem.

 

A sztori szerint Ringót az egyik gyűrűje miatt üldözik egy meg nem nevezett keleti vallás (név szerint God of Kahili) hívei (név szerint Clang főpap - egy keleti ruhába öltözött ausztráliai születésű angol színész, Leo McKern; Ahme szektatag, egy keleti ruhába öltözött angol színésznő, Eleanor Bron és még egy csomó, különböző ruhákba, uniformisokba öltözött és a szerepének megfelelően elmaszkírozott angol színész). A gyűrű az ő vallásukban szakrális kellék, ám ezt Ringo nem tudja, és miközben egészen a film végéig sikertelenül próbál a gyűrűtől megszabadulni, igyekszik megtudni üldöztetése okát is. Ezért kérdezi meg az indiai étterem előtt álló indiai ruhás doormantől (Alfie Bass, indiai ruhába öltözött és indiainak elmaszkírozott angol színész) a gyűrű jelentését. A doorman azonban (indiai) uniformisba öltözött angol (színész, mint az összes többi szereplő is), és amikor meglátja a fura gyűrűt, neki (indiai karakter szerepe szerint) azonnal a szabadkőművesek jutnak az eszébe.

 

Ha egyéb részletek is érdekelnek a Help!-el kapcsolatban, ajánlom a következő linkeket:

 

http://www.imdb.com/title/tt0059260/

http://www.movie-vault.com/reviews/TTplYjuiRmSTqJRo

http://www.imdb.com/title/tt0059260/quotes

http://filmvilag.hu/xista_frame.php?&ev=1997&szam=11&cikk_id=7568

http://gportal.hu/gindex.php?pg=576166&nid=1429565&PHPSESSID=134493b5acc211039f9897ac6d45acd4

 

 

Előzmény: Törölt nick (2570)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.29 0 0 2570
A sztori szerint Ringót az egyik gyűrűje miatt üldözik egy meg nem nevezett keleti vallás hívei. A gyűrű az ő vallásukban szakrális kellék, ám ezt Ringo nem tudja, és miközben egészen a film végéig sikertelenül próbál a gyűrűtől megszabadulni, igyekszik megtudni üldöztetése okát is. Ezért kérdezi meg az indiai étterem előtt álló indiai ruhás doormantől a gyűrű jelentését. A doorman azonban uniformisba öltözött angol, és amikor meglátja a fura gyűrűt, neki azonnal a szabadkőművesek jutnak az eszébe.
Előzmény: Lalo (2567)
Lalo Creative Commons License 2006.05.29 0 0 2569

Újra elolvasva dr. Jobbágyi György visszaemlékezését a Kelet 2000/1-es számában, néhány érdekes mozzanatot találtam, ami a nemrég itt lefolytatott, a szabadkőműves felvételhez kontra toborzáshoz kapcsolódó eszmecserét egészítheti ki:

 

"Supka Géza nagymesternek húszezer szabadkõmûves volt az álma, így 1946-ban egymást követték a tömeges felvételek. Engem 29 keresõ-társammal együtt vettek fel, 1946 augusztusában. Az élmény feledhetetlen volt. A keresõk nagy száma ellenére a kutatás pontosabb és szigorúbb volt, mint ma. Az eredmény öt év alatt 1500 testvér volt."

 

Ma mintegy 15 alatt 300-350 főre nőtt a szimbolikusok száma.

 

"Ismeretes, hogy a skót szertartású magas fokok Nagytanácsa - Nagyoriens néven - 1919-ig mûködött a Magyarországi Symbolikus Nagypáholy szerves részeként. Az 1920. évi betiltás után 25 év szünet következett. 1945ben viszont ez a Nagytanács nem alakult újjá. Mégis, az 1989. évi újjászületésünk után pár év múlva, 6 testvérünk külföldi, skót rítusú páholyok tagja lett. Õk kezdték el a szervezõ munkát a skót rítus újjáélesztése érdekében. Ez sok vitát váltott ki, ugyanis túl kevesen voltunk még, és attól tartottunk, hogy egy ilyen lépés megosztaná a nagypáholy egységét. A szövetségtanács hozott is egy olyan határozatot, hogy addig, amíg nagypáholy létszáma a 250 tagot nem éri el, szó sem lehet a skót rítusról. Én sem akartam."

 

A 250 fős létszámot szerintem csak 2000 után érték el a szimbolikusok. Az újjáalakult Nagyoriensben is van skót rítus, de ez teljesen független a szimbolikusok skót rítusától.

 

"Továbbiakban röviden: Ballót és engem elõször is fel kellett venni a 32., majd a 33. fokba. Ugyanis a nagytanács megalakítását nekünk kellett megszervezni. Amerikai testvérünk 1994 októberében engem és Ballót, valamint egy harmadik testvért kivitt kocsijával Wormsba. Ott avattak a 32-ik fokba. A neheze viszont most jött. Itthon a szövetségtanácsot rá kellett beszélni, hogy változtassa meg az említett 250-es limitet. Ez keservesen nehéz volt, de sikerült. Ekkor novemberben amerikai testvérünk Ballót és engem kivitt Lisszabonba. Ott avattak 33. fokba mindkettõnket."

...

"Itthon sok vita, sok nehézség, de végül mindent megoldottunk. 1995. február 25-én - ünnepélyes keretek között - megalakult a skót rítusú Nagytanács."

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2006.05.29 0 0 2568
Hát, nekem nagyon egyszerű gondolkodásom van, én kevés vagyok az ilyen asszociációkhoz.
Előzmény: Lalo (2567)
Lalo Creative Commons License 2006.05.29 0 0 2567

Kedves Az igazi Tapsi Hapsi!

 

Azt írod:

 

"Nahát, az angolszász gondolkodásban mennyire jelen van a szabadkőművesség léte!"

 

Szerintem a szituáció kissé szofisztikáltabb. Ugyanis a keleti misztikát képviselő gyűrűről kérdezi Ringo Starr az indiai étterem indiai portását, hogy az mit jelent? Ugye ki más tudhátná ezt a titkot, mint egy keleti ember? Az egyszavas válasz - "Szabadkőműves?" - mármint a gyűrű, zseniálisan pattintja vissza a nyugati hiteket vagy előítéleteket; a rejtélyes gyűrű talán éppen szabadkőműves lehet, s így nyugati megfelelője a misztikus Kelet hiedelmének.

 

Szerintem...

 

 

Előzmény: Törölt nick (2566)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.29 0 0 2566

Kell rajta valamit értelmezni? Egyszerűen eddig nem tűnt föl.

De ha mindenáron értelmezni kellene, azt mondanám: "Nahát, az angolszász gondolkodásban mennyire jelen van a szabadkőművesség léte!" De ez tényleg csak egy kicsikart értelmezés lenne.

Előzmény: Lalo (2565)
Lalo Creative Commons License 2006.05.29 0 0 2565

Kedves Az igazi Tapsi Hapsi!

 

 

Azt írod:

 

"Az elmúlt tizenöt évben több mint tucatszor láttam a Help! c. Beatles-filmet, de eddig nem tűnt föl, hogy egy helyen freemasons-öket emlegetnek benne."

 

Te egyébként hogyan értelmezed ezt a jelenetet?

 

 

Előzmény: Törölt nick (2561)
Lalo Creative Commons License 2006.05.29 0 0 2564

"Tegnap látta valaki az RTL KLUBon az Angyalok és Démonokat?"

 

Sajnos nem. Viszont ez nem a regény volt, hanem egy "dokumentumfilm":

 

"23:00, Vasárnap (május 28.), RTL Klub

 

03:25, Vasárnap (május 28.), RTL Klub, ism.

 

Angyalok és démonok
(Angels and Demons Revealed)
 

amerikai dokumentumfilm, 42 perc
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott 


  Az Illuminate nevű titkos, nemzetközi szervezet évszázadok óta létezik. Tagjai kivétel nélkül mind magas rangú pozíciókat töltenek be országuk kormányzásában, az üzleti életben, a vallási és egészségügyi intézményekben, valamint a katonai szervezetekben. A szervezet célja a szabad világ feletti hatalom megszerzése.
A dokumentumfilm valós bizonyítékokat tár fel tömegpusztító-fegyverek lehetséges bevetéséről, a szervezet létezéséről és működéséről, módszereikről és céljaikról."

 

Néhány kapcsolódó hozzászólás:

 

"

keheske | Válasz 2006. május 28. 17:00 (6)

khmm.. en nem szeretnek vedeni senkit, de ezt nem hagyhatom szo nelkul: a szabadkomuvesseg se nem 'egy' nép se nem 'egy' vallas jegyeben mukodik, mivel nem is nep, nem is vallas...de kiseloadast itt nem tartok, nezz utana...
Ez a musor meg: annyit mutatnak meg amennyit szabad, nagy resze ferdites lesz vagy alapbol hamis..mert ugye mit is varhat az ember egy szabadkomuves orszagtol (ahol az elnok mellesleg a Koponyak es Csontok nevu paholy tagja, amely illuminatus paholy es szinte a legradikalisabb), es ez nevetseges hogy pont OK csinalnak musort ERRol...
kackac...

Előzmény: ROBCA (4)

 

Aquila | Válasz 2006. május 28. 18:49 (7)

Tényleg érdekes, hogy leleplezni tűnnek dolgokat, melyet a dolgok mögé látók már régóta ismernek. Lehet ez egy terv része. Majd bebizonyítják, hogy nem igaz az egész, belekeverve hamis információkat. Az elleplezésnek az is egy módszere, hogy kiszellőztetnek valamit. Ezek nem "kispályások"
Egyébként a szabadkőművesség legfelső "elitjének" tagjai valóban a "kiválasztott" nép tagjai lehetnek csak.

Előzmény: keheske (6)

ssblade | Válasz 2006. május 29. 0:02 (10)

Nem tudom, kik csinaltak ezt a musort és miért, de mindenféleképpen félelmetes ez a dolog. Itt élunk és nem tudjuk mi vesz minket küröl, milyen embereket látunka tv-ben kik hova miylen társasághoz tartozhatnak.Én erről az illuminati -ról msot jallotam előszőr de méjebben belegondolva még msot is réz a hideg.több száz éve készül valami.
Szerény meglátásom szerint ezen szervezet áll a világ terorista hálózata mögött, hát igen soha nem vagyunk biztonságban....

 

mattheus88 | Válasz 2006. május 29. 0:19 (11)

pff.az lett amit mondtak elöttem, de én azért reménykedtem benne, hogy egy normális műsor lesz. Az első negyed óra csak a keresztesekről beszélt és annyit mondott róluk amennyit egy nyolcadikos diák is tud a törikönyvekből, aztán a maradék időben a "csúnya, gonosz" ruszkikra akarta ráhúzni a vizes lepedőt miszerint oroszországot az illuminátus rend tagjai irányítják. Az usa-ra is szántak 15 másodpercet kackac elmondták hogy némi kötődésük van nekik is, de azis csak az 1 $on. Az usa-ban nem csak a politikába vannak otthon, hanem minden fontosabb vállalatban is, de erről nem szabad tv-ben beszélni... valaki aki csak kapcsolgatta a tv-t és végignézte a műsort később hall az illuminátusokről ennyi ugrik be neki: gonosz orosz vagy netán balkáni terroristák a keresztény egyház ellen. ez az én véleményem a "dokumentum filmről"

Előzmény: ssblade (10) "

 

Előzmény: kennykingman (2563)
kennykingman Creative Commons License 2006.05.29 0 0 2563

Sziasztok

 

Tegnap látta valaki az RTL KLUBon az Angyalok és Démonokat?

Lalo Creative Commons License 2006.05.28 0 0 2562

Valóban:
 
Ringo Starr asks an Indian restaurant doorman, "You know what this ring means?" He replies, "Freemason?"

Képpel együtt itt látható.
 
A Brit-kolumbiai Nagypáholy weblapján egy másik Beatles filmmel kapcsolatos érdekesség is látható:
 
The Making of A Hard Day's Night (1994)
A documentory of the Beatles' first movie. In a New York street scene the day before the release of the movie, a smiling Shriner can be seen walking by the crowd.

Képpel együtt itt látható.

A fenti weblap egy egész gyűjteményt ad közre a populáris kultúrában előforduló szabadkőműves hivatkozásokról a képregénytől kezdve az irodalmon át a különböző filmfajtákig.

Saját megfigyelés: A múlt szerdai Colombo-krimiben kulcsszerepe volt egy Shriner gyűrűnek. (Colombo a nyílt utcán kiáltozva keres egy Shrinert, míg valaki a tudtára nem adja, hogy a szomszédban a hentes Shriner. Akitől aztán kölxsönkérve a gyűrűt, azt a látszatot kelti, hogy a híres szinésznő meggyilkolt férjéé került elő, amivel a feleséget beismerő vallomásra készteti.)

Előzmény: Törölt nick (2561)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.27 0 0 2561
Az elmúlt tizenöt évben több mint tucatszor láttam a Help! c. Beatles-filmet, de eddig nem tűnt föl, hogy egy helyen freemasons-öket emlegetnek benne.
Lalo Creative Commons License 2006.05.26 0 0 2560

A Pergamon Antikvárium és Aukciós Iroda 13. Könyvárverése:

 

2006.06.02 17:30 Rózsahegyi cukrászda, 1033 Bp., Hídfő utca 16. (A Fő tér közvetlen közelében.)


 

A katalógusból:

 

Tétel 161: Szabadkőműves dokumentumok.

 

Neuschlosz [Nemes] Marcellel kapcsolatos dokumentumok. 1 db fotó, 1 db Gelléri Mórnak dedikált "Kelet" melléklet, 1 db Demokratia-Páholy kiadvány a páholy felavatásának 10. évfordulójára, 6 db kézírásával írt beszéd és levél, köztük a Demokratia páholy 1915. nov. 29-én tartott gyászmunkáján előadott láncbeszéd.

 

Kikiáltási ár : 15.000 HUF

 

Törölt nick Creative Commons License 2006.05.24 0 0 2559

Ez pedig augusztusban jelenik meg:

 

 

Ashmole-t szokás az első angolnak tekinteni, akiről tudjuk, hogy spekulatív kőműves volt. Szerencsére a naplójába gondosan bejegyezte a felvételén (Warrington, 1646. október 10.) jelenlévőket, akről azóta kiderítették, hogy ugyancsak spekulatív kőművesek voltak.

Törölt nick Creative Commons License 2006.05.24 0 0 2558

Shit... az egyik link rossz.

 

Rosslyn Hoax?
Előzmény: Törölt nick (2557)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.24 0 0 2557
Rosslyn Hoax?-ot a Lewis Masonic nevű nagy hagyományű skóciai kiadó adja ki, amely idén decemberre tervez egy könyvet kiadni Salamon király és a szabadkőművesség feltételezett kapcsolatáról is.
Előzmény: Lalo (2550)
Lalo Creative Commons License 2006.05.23 0 0 2556

A Báv Rt. Aukciósház 76. Ékszer-,117. festményaukciója.

 

2006.05.31 17:00, 1092 Budapest, Lónyay u. 30-32.

 

A katalógusból:

 

Tétel 77: Óralánc függővel

14 K arany, fantázia lánc, csüngőjén áttört foglalatban szabadkőműves jelképek, súly 12,6 gr, hossz: 37 cm

Kikiáltási ár : 25.000 HUF

Lalo Creative Commons License 2006.05.23 0 0 2555

A Mike és Társa Antikvárium 30. Könyvárverése.
 

2006.05.25 17:00, Hotel Mercure Budapest Korona, 1053 - Budapest, Kecskeméti u. 14. (Kálvin térnél)

 

A katalógusból:

 

 

Tétel 28: BARTHA Tamás

A szabadkőművesség. Egerben, 1873. Érseki Lceumi ny. 242 l. 1 sztl. lev. Korabeli aranyozott félvászon-kötésben.



Kikiáltási ár : 6.000 HUF

Lalo Creative Commons License 2006.05.23 0 0 2554

És ugyancak a Café Momusból egy Varázsfuvola elemzés (Dauner Nagy István) részletei:

 

"Sok szép dolgot olvastam már a Varázsfuvoláról. A szabadkőműves áthallásokról, a próbákat kiálló hősiességről, megvilágosodásról, nappal és éj, gonosz és jó szembeállításáról.
...

 

De nézzük csak meg közelebbről a mű végét, azt a próbatételt is!
Gyanúmat először csak az kelti fel, hogy maga a jelenet viszonylag rövid, és a legkülönfélébb rendezésekben is gyakran sikerül súlytalanra. Kék reflektorral megvilágított tüllfüggöny lesz a víz, vörös fények jelenítik meg a tüzet, a szereplők az egyiknél balról jobbra, a következőben jobbról balra sétálnak át a színen. (Ne tagadjuk le: azért közben igen szépen énekelnek.)
...

Az egész próbatétel értékét elárulja az, hogy a másik pályázó, Papageno ugyan nem teljesíti a távot, de azért - egye fene - a díjat mégis megkapja.

...

Ne vessenek meg érte, magam is tudom, hogy csak egy ötletbukfenc, logikai szaltó a következő okfejtés, de az egész Tamino-jelenség engem az engedelmes alattvaló, a jó szolga őstípusára emlékeztet - de egyúttal ő a porosz katona és a német beamter is. Tisztviselő, akivel a főnöknek nincs más dolga, csak motiválni (legyen az fizetés, céges autó, vagy egy csinos lány ígérete), biztosítani az eszközöket (hivatali hatáskört, vagy varázshangszert), valamint kijelölni a célt, legyen az a főpap meggyilkolása, vagy éppen szolgálata. Ha mindezek megvannak, elég irányba fordítani, és szelíden elgurítani.

 

Taminónak gondját kell viselni. Cserébe mindig meg fogja tenni, amit várnak tőle.

Hogy aztán miként lesz a figurából mégis szeretetre méltó ember?


Azt hiszem, Mozartnak és korának erre egyetlen határozott válasza volt. Az esendő embert a jóindulatú, bölcs és gondoskodó hatalom felelőssége boldoggá és hasznossá tenni.

..."

 

 

Előzmény: Lalo (2553)
Lalo Creative Commons License 2006.05.23 0 0 2553

Megnéztem, hogy a Mozart-ról szóló 3-részes TV-sorozat mikor megy (1. rész: HÉTFO (május 29.)   09:04  M1  3. rész: SZERDA (május 31.)   09:04  M1) Érdekes módon a 2. részt nem ismétlik...

 

Mellesleg a Café Momus komolyzenei magazinban találtam egy jópofa részletet a [Musica Aberrata/Lexikon]-ban Mozarttal is kapcsolatos szócikkekből:

 

  • ujjrend - A réggirendet felváltó fogásrendszer. Hívei speciális kéztartással üdvözlik egymást.
  • Újvilág-szimfónia - Dvor-zsákba csomagolt amerikai cigaretta. Fogyasztása spirituális hangulatot idéz elő.
  • una corda - Felirat a Cosanostra & Tsai által kiadott szabadkőműves zongorakottákon (a. m.: egy húron pendülünk).
  • ütem - Hangalakilag a "zsötem" párja, csak míg ott az aktus, itt a taktus a lényeg.

 

Előzmény: Törölt nick (2551)
Lalo Creative Commons License 2006.05.23 0 0 2552

Aha!

 

Nekem elsőre nem is tűnt fel, pedig a Rosslyn Hoax weblapon világosan le van írva, hogy St. Clair = Sinclair.

 

"The information in the book will be an essential source of information for all those interested in Freemasonry (especially Scottish Freemasonry), Rosslyn Chapel, the St. Clair (Sinclair) family, the Knights Templar, the Kirkwall Scroll and a host of other subjects."

 

A Wikipédia szerint a ZX80/81, Spectrum és QL megalkotó Sir Clive Sinclair is ebből a családból származik, valamint Upton Sinclair is.

 

 

Előzmény: Törölt nick (2551)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.23 0 0 2551

A Sinclairek és az építőcéhek (de nem a templomosok!) közti kapcsolatról, illetve a két Sinclair-kartáról bőven ír a glasgowi történész, David Stevenson The origins of freemasonry. The Scottish centuries c. könyve.

****

Kis színes:

Jövő heti TVR Újság. Az m1-en délelőttönként Mozart, a csodagyerek címmel osztrák minisorozat. A szerdai epizód tartalma:

"(...) Mozart depressziós lesz. Pénzügyi gondjai miatt a Masonic fivérek támogatását kéri."

Gondolom, az idegen nyelvű filmismertetőt fordították le eképpen, a film megnézése nélkül.

Előzmény: Lalo (2550)
Lalo Creative Commons License 2006.05.23 0 0 2550

A Pietre-Stones / Review of Freemasonry új cikkében egy ez év végén megjelenő új könyvre hívja fel már előzetesen a figyelmet. Nem véletlenül, mert a szerző jelentős pozíciót betöltő szabadkőműves, Robert Cooper, Grand Lodge of Scotand Museum and Library kurátora. A Rosslyn Hoax címet viselő könyvben a történész szerző számos olyan, a Múzeum tulajdonában levő dokumentumot elemez, amelyet - ahogy Cooper maliciózusan megjegyzi - a  Rosslyn kápolnáról írók egyszer sem vettek a kezükbe. A könyvnek szentelt weblap a templomos lovagokról, a skót szabadkőművességről, a Rosslyn kápolnáról és az építtető St. Clair családról szóló, dokumentumokra alapozott információk igéretével sikerrel csigázza fel az érdeklődést a mű iránt, de egyelőre valódi információkat nem kapunk - ezeket a könyv megjelenése utánra ígéri a szerző.

 

Törölt nick Creative Commons License 2006.05.17 0 0 2549

Nem jártam még Dégen, de éppenséggel pont most hétvégén tervezek oda kiruccanni.

Én a jól ismert körző-szögmérő kompozíción kívül nem ismerek olyan jelet, amely kizárólag a szabadkőművességhez köthető - bár ez egyúttal utalás ismereteim szűkösségére és sekélyességére is...

Előzmény: Chris_007 (2548)
Chris_007 Creative Commons License 2006.05.17 0 0 2548
Szerinted milyen szabadkőműves jeleket fedezhetek fel templomokban, kastélyokban? Mire érdemes figyelni? Dégen a kastélyban jártál már? Láttad a szabadkőműves dísztermet?
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.17 0 0 2547

Használja, illetve használhatja.

A csúcsával fölfelé mutató háromszög nagyon régi jel, Istent és az égi szférákat jelképezi. Több vallásban előfordul.

Gyakran azt a fajta háromszög-ábrázolást is elsősorban a szabadkőművességhez kötik, amikor a háromszögben az ún. minden látó szem is fölbukkan, ám ez a jel keresztény eredetű: szerepel középkori bibliákon pl., a 16. századtól kezdve pedig különösen a jezsuiták használták előszeretettel. Én a minoriták marosvásárhelyi templomában láttam, de fölbukkan pl. a jezsuiták által nevelt Rákóczi egyik ifjúkori portréján is.

Előzmény: Chris_007 (2546)
Chris_007 Creative Commons License 2006.05.16 0 0 2546
Nem tudjátok véletlenül, hogy a Római Katolikus Egyház haználja e a háromszöget, a belőle kitörő sugarakkal szimbólumként, vagy csemegére bukkantam egy templomban?
KisTesó Creative Commons License 2006.05.16 0 0 2545

A Magyarországi Nagyoriens honlapjának elérhetősége javítva a szabadkomuves.lap.hu linkgyujtemenyen. Amint JLA tv. kiderítette, az index-file szokatlan hivatkoztasa miatt nehéz a közvetlen elérés.

KT

Lalo Creative Commons License 2006.05.16 0 0 2544

Az Unokáink sem fogják látni... Ráday Mihály sorozatának 181. adása 2006. május 13.

 

A Nagypáholy dísztermének a bemutatása a műsorban korrekt volt, nem mozgatták a kamerát ész nélkül, mint a Kultúrház adásában. Azt azért itt is sajnáltam, hogy csak a Nagyszentélyt mutatták, a többi műhelyt és a kiegészítő helyiségeket (a sötét kamrát, a vakolási dísztermet stb.) már nem.

 

Érdekes volt a szegedi műsorblokk is, különösen az, hogy szó esett arról, hogy a Százszorszép Gyermekházban levő műhelyt ma is használják (kölcsön kapva) a szabadkőművesek páholymunkák céljaira. Kiváncsi lennék, hogy itt megfér-e a két irányzat, azaz hogy mindkét szegedi páholy (Árpád a testvériséghez - szimbolikus és Universum - Nagyoriens) használja-e ezt a szentélyt?

 

 

Előzmény: Lalo (2543)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!