Keresés

Részletes keresés

Johnny Five Creative Commons License 2017.06.08 0 0 2440

"bár jézus egyik lényege, az önfeláldozás is megvan a biológiában is valamilyen szinten."

 

Anno, amikor a Bolygó nevét olvastam, abban volt egy jelenet, ami a filmből kimaradt: a katonák egy blokádot létesítettek egy folyosón, amit két automata gépfegyverrel szereltek fel.

A dögök meg tudatosan addig özönlöttek bele egymás után a tűzbe, amíg ki nem fogyott a lőszer... vagy szét nem marta a fegyvereket a fröccsenő sav? (rég olvastam már).

 

Szóval ez a (ha jól megnézzük) önfeláldozás/hősiesség ami nálunk is megvan, ámde különlegességnek számít, náluk egyszerűen az alapfelszereltség része. Napi rutin.

És igazából ettől idegenek, nem magától a tettől.

Előzmény: Az Igazi Endi (2438)
Bateman Creative Commons License 2017.06.07 0 0 2439

a film élvezete szempontjából nekem az működik, hogy az emberek/társaság a lehető legkevesebbet tudott a xenokról. a prom és cov után ez tovaszáll. még akkor is, ha valóban ennyi tudott már a társaság, amit te írsz, mert mé g az is jóval távolabb van még ettől a mérnökös faszságtól.

Előzmény: Inner Circle (2434)
Az Igazi Endi Creative Commons License 2017.06.07 -1 0 2438

hát a dolog idegenje valójában simán csak felhasznál mindent amit talál, úgy, hogy nincs is neki saját megjelenése.

 

igazából én egyetlen ténylegesen idegen lényt tudok, jézust :) bár jézus egyik lényege, az önfeláldozás is megvan a biológiában is valamilyen szinten.

 

van vogt nevű scifi író írt marha jó idegenekről (perelte is az alient), na azok brutálisan ötletesek, kár, hogy nem azokból csinálnak filmeket...

Előzmény: Biga Cubensis (2436)
Inner Circle Creative Commons License 2017.06.07 0 0 2437

Vannak olyan rejtélyek, amiknek soha nem is volt megoldásuk, pl. a Lost, vagy még korábban Larry Hama képregényei, ahol még az író se tudta, hogy hogyan fogja megmagyarázni, ami épp az eszébe jutott. Ez piszok sportszerűtlen, de a kisebb homályos részeket én is kedvelem - jó, ha van min agyalni. Pl. most hogy ezen elgondolkoztam, szerintem a Nostromo nem is fogta a jelet, illetve csak akkor, amikor már úton volt az LV426 felé. Gondoljuk el, mit kéne beprogramoznia Ash-nak? "Anya, majd ekkor és ekkor fogni fogsz egy jelet, amit az addig arra járó ötszáz hajó nem fogott, majd te most valamiért igen, de semmi vész, akkor azt ne így dekódold, hanem úgy. Elmész az LV426-ra és felébresztesz minket." Nem sokkal reálisabb, hogy "Anya, ebben és ebben az időpontban pályát módosítasz így és így, elmész az LV426-ra, ott felébresztesz minket és azt mondod, hogy fogtál egy jelet"? Addigra már (a bolygó mellől) nyilván tényleg fogják majd a jelet, és senkinek sem fog eszébe jutni jel-terjedési sebességeket számolgatni az űrben, hogy ezt foghatták-e mondjuk három héttel korábban (de ha igen, akkor is Ash-tól kérdezné, aki megnyugtatná, hogy persze). Ash szerepét idáig főleg abban láttam, hogy visszahozza a Nostromót és a lényt, most meg sokkal inkább abban, hogy ODAVIGYE anélkül, hogy a legénység megsejtsen valamit. Akkor már úgyis leszállnak és akármi történik, a Társaság már teljes joggal "mentheti" az űrhajót, ahogy akarja. Persze Ash ezt is végigasszisztálja.

Előzmény: Bela_Vak (2435)
Biga Cubensis Creative Commons License 2017.06.07 0 0 2436

Nem humán, de humanoid testfelépítés... 

A korai könyvekben, talán filmben benne is volt az a jelző, hogy "biomechanikus". Ami sugallta valamilyen szinten, hogy nem az evolúció szülötte.

Savas vér, tojás, királynő, a pete-embrió kiválóan megél és fejlődik emberi testben, hát jobban belegondolva ezek azért nem annyira Földtől elrugaszkodott dolgok. Szóval ügyesen össze lehet ezt majd kötni.

De persze a filmtől eltekintve nyilván H.R. Giger is földi volt (biztos? :) ) szóval nyilván ez volt a maximum, amennyire idegent tudott alkotni. Én egy igazi idegent még sokkal másabbnak gondolok, pl. szerint "A dolog" idegenje ilyen szempontból rémisztőbb és idegenebb volt.

Inkább azt látom, hogy Scott ahhoz a kissé elcsépelt kliséhez nyúl vissza, hogy az ember amihez hozzányúl, rémség lesz belőle, mert a fekete trutyi eredetileg élet-teremtésre is szolgált, de az ember csak a pusztításra tudja felhasználni, és innentől lényegtelen, hogy David által, hiszen őt is emberek programozták/hozták létre.

Előzmény: Johnny Five (2429)
Bela_Vak Creative Commons License 2017.06.07 0 0 2435

Szerintem kisseb inkozisztenciak sem lennek gond az eredeti filmben, hiszen az "alien" idegensege mellett az egyik fomotivum, hogy sosem tudni mibe akar behuzni a vallalat, es hogy segitsegre nem lehet szamolni.

Dramaturgiailag az alienhez hasonloan itt is jo, ha van egy kis homaly, kis titokzatossag, es ha nem tudni, hogy a vallalat milyen szinten van tisztaban a tortentekkel, nem tudni, mennyire direkt kuldi az embereket halalba. 

Előzmény: Inner Circle (2434)
Inner Circle Creative Commons License 2017.06.07 0 0 2434

Igen, hazamennek, hisz a Nostromo "menetrend szerinti járat"; azért választották, mert ők jártak arra leghamarabb. Nyilván nem küldhettek direkt az LV-re egy nyamvadt teherhajót.

A könyv szerint pontosan tudták hogy mi van ott, a megfejtett jelben részletesen benne van. Ash-nak meg is kellett buherálni Anyát a "különleges utasítással", Ripley ennek ellenére ki tudta szedni belőle, hogy nem segélykérő, hanem figyelmeztető jelzést követnek. Nem túl logikus, hogy egyrészt Ash jó előre meg tudja hekkelni a számítógépet még úgy is, hogy azt se tudja, miről van szó, másrészt a teherhajó számítógépe rövid idő alatt megfejti azt, amivel a Társaság kutatói tudj' Isten mennyi idő alatt sem boldogultak, de Ash-t "just in case" odaküldték. De ez már nem annyira jelentős kérdés a cselekmény szempontjából, hiheted máshogy is :) pl azt se tudjuk, hogy volt-e már korábbi kapcsolatfelvétel földönkívüliekkel, szerintem nem, de akár lehetett is.

Előzmény: Bateman (2433)
Bateman Creative Commons License 2017.06.06 0 0 2433

de a filmben hangzik el, hogy mennek haza, tehát nem az LV-re küldték őket, hanem útban vannak valahonnan hazafelé és éppen az LV-nél állították meg őket. igen, Ash valóban nem volt az eredeti legénység tagja és ez utalhat arra, hogy a jelzésről már korábban tudhatott a társaság. azt kétlem, hogy a jelből rájöttek, hogy mivel van dolguk. lehet protokol volt a társaság részéről, hogy amikor idegen civiláció nyomaira bukkannak valahol akkor egy a cég érdekeit szolgáló androidot mindig a fedélzetre dobnak.

Előzmény: Inner Circle (2426)
Az Igazi Endi Creative Commons License 2017.06.06 0 0 2432

szerintem itt is ez lesz. időhurok, és dávidot egy idegen alkotta. XD

 

és hát még extrémebb ötletek is vannak:

http://chiefbrody.blog.hu/2017/06/03/a_nyolcadik_utas_a_halal_es_a_szarnyas_fejvadasz_ugyanabban_a_kepzeletbeli_univerzumban_jatszodik

Előzmény: Inner Circle (2430)
Az Igazi Endi Creative Commons License 2017.06.06 0 0 2431

"A filmnek pont azt az alapkoncepcióját (hogy ne mondjam: varázsát) rúgják föl a teremtésmítosszal, hogy a "dögök" semmiben sem működnek az emberi logika, vagy egyáltalán: emberi értelem szerint."

 

hát mondjuk ez alapból nem igazán stimmel. a földön egy csomó élőlény van ami hasonlóan brutál mint az alien, csak max jóval kisebb (élősködők, idegen fajba petézők stb stb).

talán csak a sav vér ami nincs itt a földön.

Előzmény: Johnny Five (2429)
Inner Circle Creative Commons License 2017.06.06 -1 0 2430

Ezt nagyon szépen megfogalmaztad. Kábé mintha a Biblia végén kiderülne, hogy az Isten is ember, csak időutazással visszament megteremteni a világot.

Előzmény: Johnny Five (2429)
Johnny Five Creative Commons License 2017.06.06 0 1 2429

"nekem ezek a rohadt dögök akkor más világ születtei maradnak, amihez a Földi láétnek semmi köze"

 

Rávilágítottál az én egyik problémámra (is): azért ALIEN (vö:IDEGEN), merthogy nem humán!

 

A filmnek pont azt az alapkoncepcióját (hogy ne mondjam: varázsát) rúgják föl a teremtésmítosszal, hogy a "dögök" semmiben sem működnek az emberi logika, vagy egyáltalán: emberi értelem szerint. Elpusztítani igen, de uralni lehetetlen őket. Egyszerűen csak vannak: gyilkolnak és szaporodnak kegyetlenül és hatékonyan.

Mint bármiféle szerves életforma ős-ellensége.

 

Szóval szép kanyar ezt az Ellenséget visszahurkolni az Emberhez, épp csak az eddigi külső rémből praktice szimpla biotech-hel elkövetett öngyilkosságot kreál.

 

Aliens. Made by Humans. LOL.

Inner Circle Creative Commons License 2017.06.06 0 0 2427

Chuck Norris reggelire négy alientojást üt fel a szalonnás rántottához (és dühöng, ha a héja összeroppan a markában).

Előzmény: Biga Cubensis (2424)
Inner Circle Creative Commons License 2017.06.06 0 0 2426

Pedig Biga emlékszik jól, hiszen eleve Ash-nak a hajón se kéne lennie. Ő nem standard android, mint David vagy Bishop, hanem titokban tették oda, nyilván indulás előtt, azaz előre tudtak mindent.

A könyben bővebben is leírják, hogy az adás rég meg volt fejtve, de ha jelentik, akkor olyan elővigyázatosság és nyilvánosság mellett kell odamenni, hogy nem lehet tőkét kovácsolni a lényből. Ezzel szemben ha a legközelebb arra járó teherhajó reagál, akkor tök hihető, hogy a lény elintézi a felkészületlen legénységet. Akiket a bőkezű Társaság a saját kórházában gyógyíttat...

Előzmény: Bateman (2422)
Bateman Creative Commons License 2017.06.06 0 0 2425

leszarom hogyan köti majd össze:) nekem ezek a rohadt dögök akkor más világ születtei maradnak, amihez a Földi láétnek semmi köze, még akkor is, ha Scott fekete trutyit fog minden reggel a kávéjához elfogyasztani.

Előzmény: Biga Cubensis (2423)
Biga Cubensis Creative Commons License 2017.06.06 0 0 2424

Talán ebbe bele se gondolt Ridley papa. Azt gondolta, majd még valahogy megemlíti a tervezőket, csak hát akkor meg az Alien utáni részek lesznek furák, hogy a tervezők már sehol. Vagy majd összehaverkodnak a következő részben az emberek és tervezőik, és a tervezők elbúcsúznak ezzel a mondattal: százezer évig bukódtunk a fekete trutyival és a xenóval. most már ha vesződjetek ti vele, mi megnézzük a másik galaxist (zárókép: az ünnepélyesen integető és felszálló tervezők hajójára zoomolva egy tojás látható, amint begurul a felszállórámpán).

Előzmény: vermont11 (2419)
Biga Cubensis Creative Commons License 2017.06.06 0 0 2423

akkor már beleszőttem a vágyálmaimat :)

nem tudom, hogy lehetne ezt jól átkötni. azt nem tudom, Peter Weyland vágyálmairól és kirándulásáról mennyit tudott vajon a saját cége? lenne egy olyan megoldás, hogy az egész az öreg Weyland és David titka marad, ha David is elpusztul, akkor elvileg nyithat úgy az Alien, hogy nem tudnak semmit az egészről. akkor még lenne benne egy Alien világra jellemző kilátástalanság feeling, hogy nem is tudják, hogy ami ellen küzdenek, azt egy android által ők hozták létre.

bár ahogy Endi mondja, David csak felhasználta a meglévő alapanyagot, de ezzel továbbra sem jutottunk sehová a fekete lötty és a tervezők témában, pedig a Promethus folytatásában pont ezt vártam volna.

ha tudtak erről a cégnél még a fejesek közül, akkor minimum teljesen furcsa lesz az egész Alien filmet végignézni. mondjuk már mindenképp az...

majd még okoskodok, ha megvolt a Covenant is :)

Előzmény: Bateman (2422)
Bateman Creative Commons License 2017.06.06 0 0 2422

úgy indul az egész, hogy a Weyland-Yutani küldeti a Nostromo-t az LV-426-ra, szintén egy androidot beavatva. 

 

dehogy indul úgy:) a Nostromo kereskedelmi űrhajó és nyersanyagot szállít valahonnan (talán a könyvben benne van) a Földre. út közben ébreszti fel a legénységet Anya, mert idegen jelzést érzékel, amit a földi központ úgy értékel, hogy érdemes megvizsgálni. az egész akkor még valóban egy idegen életformára való véletlenszerű rátalálásból indult, és ahogy a hajón kiderült, hogy mivel állnak szembe, Nash leadta a központnak a drótot, akik kiadták neki feladatul, hogy mindenképpen juttassa el a Földre a legénység élete árán is. Aztán ezután indult be a kavarás, de egészen a 3. részig ehhez az alapfelálláshoz tartották magukat. a 4. részben ezzel a sejtszintű klónozással cseszték el, majd a Prometheus a teljes univerzum szétbarmolásával a frencsájzt.

Előzmény: Biga Cubensis (2416)
Az Igazi Endi Creative Commons License 2017.06.06 0 0 2421

aliens: én nem tudom mit láttam legutóbb, valami extended volt, de nagyon sokat nőtt a szememben :)

most már 7-re pontoztam imdb-n.

így már két jó filmje van cameronnak (t1 és aliens)

 

alien az 10 nálam.

Előzmény: Biga Cubensis (2416)
Az Igazi Endi Creative Commons License 2017.06.06 0 0 2420

hát ez rossz érv, mert valszeg 1 városra ledobva is marha hamar szétterjedt az egész bolygón :)

Előzmény: vermont11 (2419)
vermont11 Creative Commons License 2017.06.06 0 1 2419

Úristen, az a fekete trutyival elpusztított "teremtők" jelenete übergáz volt. Az is durva, hogy 1 perces jelenetben elintézte David az egész fajt. Space Jockeyk misztikuma oda, de ze meg teljesen baromság volt. Ezek a teremtők, most akkor egy db városban élnek csak a világban? Vagy a többi várost is kiírtotta David, csak azt nem mutatták?

Nagyon buta egy film ez.

Előzmény: Inner Circle (2418)
Inner Circle Creative Commons License 2017.06.06 0 0 2418

A midikloriánokat én ugyan marhaságnak tartottam, de a misztikumból nekem nem sokat vett el. Yoda is megmondta, hogy az élet hozza létre az Erőt, akkor nyilván valami az élőlényekben. Nevezzük midikloriánnak, nem mindegy? De a mérnökök meg a feketekávé meg David... egyre rosszabb :( Az alieneket mindig is szándékosan kifejlesztett biológiai fegyvernek tartottam, eddig oké, de ez a földi eredetű katyvasz mögötte...

Előzmény: Biga Cubensis (2416)
Biga Cubensis Creative Commons License 2017.06.06 0 0 2416

Tudom, hogy te annyira nem csíped az Aliens-et, de a special edition-re érdemes egy pillantást vetni. De mindegy, szóval megnéztem és hogy most tudom ezt a David féle "teremtésmítoszt", csalódottan néztem a régi filmeket is. Tényleg meglopták ezzel a misztikumot. Ekkora csalódás még a midikloriánok se voltak, mert ott legalább tudtam azt mondani, hogy a rejtély továbbra is él abban, hogy honnan jöttek ezek a mikroszkopikus erő lények. De az Alien világot ezzel most megerőszakolták, kb. úgy ahogy az arctámadó az áldozatát. 

Talán, talán, egy dologgal javíthat Scott, ha valamiféleképpen épkézláb, de kreatív módon összeköti most a filmeket. Bár túl kreatívra nem számítok, legfeljebb érthetőre. Hiszen végül is úgy indul az egész, hogy a Weyland-Yutani küldeti a Nostromo-t az LV-426-ra, szintén egy androidot beavatva. 

Előzmény: Az Igazi Endi (2413)
Inner Circle Creative Commons License 2017.06.06 0 0 2415

Mondjuk ez az egész filmre is jellemző. Alienek nélkül a kutya se lenne kíváncsi rá.

Előzmény: Inner Circle (2414)
Inner Circle Creative Commons License 2017.06.06 0 0 2414

David afféle Asbóth Oszkár, Ferdinand Porsche vagy Bill Gates-féle életművész, aki lenyúlja mások ötleteit és sikert arat velük, míg a saját innovációja kb semmi :D

Előzmény: Az Igazi Endi (2413)
Az Igazi Endi Creative Commons License 2017.06.05 0 0 2413

"David csinálta  tojásokat, tehát ő teremtette a lényeket. NEEEEE. Ezt nem veszi be a gyomrom. Ez így nagyon gáz"

valójában ez kétszeresen gáz, ugyanis úgy tűnik, a fekete trutyi és az általa kreált teremtmények david nélkül is nagyon változatosak és szupererősek... semmi szükség nincs a továbbfejlesztésre

Előzmény: vermont11 (2409)
vermont11 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 2412

Mikor is?

Bent a kabinban?

 

Én biztonsági kérdésnek gondoltam,l mielőtt felengedik a gépre. 

Előzmény: Törölt nick (2411)
Inner Circle Creative Commons License 2017.06.05 0 0 2410

Ezeken az sem segített volna, ha feltesznek egy kérdést Walter/Davidnak. Az addi mutatott IQ alapján biztos valami olyasmi lett volna, hogy mennyi kettő meg kettő, vagy ha nagyon agyafúrtak, akkor hogy ha feldobják, fehér, ha leesik, sárga, mi az?

Előzmény: vermont11 (2409)
vermont11 Creative Commons License 2017.06.04 0 0 2409

Akkor a filmről is írjak valamit. Valóban nem sikerült túl jól, de én annyira nem akarok belefeküdni a negatív cunamiba, mert a maga módján élveztem a filmet, mert nem voltak nagy elvárásaim a Prometheus után és nem volt olyan nézhetetlenül bűn rossz a film, mint mondjuk a Terminator 5 vagy a Die Hard 5 (ezek az ötödik részek úgy tűnik nem sikerülnek túl jól). Persze jó filmnek sem tartom és engem is az zavar , mint itt általában mindenkit, a történet logikátlansága, a baromságok, életszerűtlenségek, karakterek irreális, logikátlan viselkedése. Ami még nagyon minusz pont, az a xenomorphok körüli misztikum szétkúrása (megjegyzem a Prometheus ugyanezt követte el a Space jockey-kal).  

Logikátlanságok sokasága:

- Szálljunk le egy bolygóra, ha már felkeltünk és éppen itt van, mert nem akarunk visszafeküdni vagy várni 7 évet. Bár már az űrből is látszik, hogy durva viharok tépázzák a bolygót, de menjünk le, hiába a telepesek szállítására vagyunk megbízva, szarjuk le.

- Ha már leszálltunk, akkor ne vegyünk már fel szkafandert, mert vírusok nem léteznek. Meg is történik a baj, mert spóra ellen is védene a szkafander. Ezért a Prometheus miatt is sokat savazták Scottot, pedig ott még szkafanderben mennek ki, csak leveszik azt.

- Megjelentek az első lények, akik nem tudom mennyi idő alatt kibújnak (10 perc) a két áldozatból. A szemmel is alig látható spórából 10 perc alatt egy közepes kutya nagyságú lény lesz. közben ha ilyen gyorsan megnőnek, az alanyokban, akkor az alanyok miért csak akkor éreznek fájdalmat, mikor kitör belőlük ez a féher lény?

- Az idővel össze-vissza bán a film és teljesen következetlen. Már 5 másodperc is elég, hogy a fejrágó belerakjon az emberbe egy alient? A kapitányból tök gyorsan kijön a xenomorf, a másik csókából meg jóval később. Ja és a méretek. egyik jelenetben még kisméretűek az idegenek, a másikban meg már kifejlett példányok vannak. 

- David csinálta  tojásokat, tehát ő teremtette a lényeket. NEEEEE. Ezt nem veszi be a gyomrom. Ez így nagyon gáz. 

- A karakterek annyira ostobák. Most komolyan ki nem számított arra, hogy David van a hajón és nem Walter a film végén? Ha kit úgyanúgy kinéző android van és az egyik mag akar ölni minket, akkor csak felteszünk egy olyan kérdést neki amit csak Walter tudhat. 

- Itt is lényeges kérdéseket nem osztanak meg egymással az emberek. Ez a hiba a Prometheusban is volt. 

- Az a markolós jelenet is nagyon meredek volt. 

 

 

vermont11 Creative Commons License 2017.06.04 0 0 2408

Példaként említettem, tisztában vagyok vele, hogy Napóleon franciái lőtt és után is haltak meg emberek mindenféle bacilustól, fertőzéstől, vírustól. Elég a jó öreg spanyol náthára gondolni, ami pár millió embert eltett láb alól . Sőt még ma is jelen van, ki is nyír évente 4-500 embert Magyarországon, csak most influenzának hívják és az ember immunrendszere már (többnyire) megtanult küzdeni ellene és csak 100 év körüli, nagyon legyengült immunrendszerű dédiket ől ez a betegség. 

Előzmény: Bela_Vak (2407)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!