Keresés

Részletes keresés

őszszakál Creative Commons License 2021.04.10 0 0 1800

"De nyilvánvalóan nem a semmiből."

 

Abból biztosan nem.

Két lehetőség van:

 

1. az áltrel modellje szerint a 4D téridőnek van egy "vége" az ősrobbanás pillanatában, ebből következően pedig NEM IDŐBELI FOLYAMATBAN "jött létre" az univerzum, hanem az egész miskulancia az összes terével és idejével(!) együtt egy darab 4D "testként" csak úgy van. (Csak mi, akik benne élünk, érezzük úgy, hogy telik az idő.)

 

2. az univerzum valami kvantumfolyamatban jött létre egy "megelőző" anyagi rendszerből. (Amely anyagi rendszer esetleg időtlen, értve ez alatt, hogy semmiféle olyan folyamat nincsen benne, ami az idő folyását vagy a léptékét meghatározhatná, azaz a "megelőző" rendszer csak úgy van.”

 

Ami az 1. illeti, ami csak úgy van, az nem időben és térben létezik. Ezért ami van, az vagy a hit, vagy a logikai rekurzió által van „előhívva”.

 

Szerintem az 2. pont, az egy darab téridő-kvantumra vonatkozva érvényes, ami nagyságrendekkel kisebb, mint a Planck idő, és távolság, ezért a létezését megelőző „rendszer”, a végtelen nagy potencia csak úgy, a logikai rekurzió által van. Azonban a téridő kvantumai nem egy időben és nem egy helyen léteznek, amivel a végtelen 4D téridő struktúrát alkotják. A van és a létezik olyan, mint a részecske, hullám kettőség egy entitásra vonatkoztatva.:)

Előzmény: Elminster Aumar (1799)
Elminster Aumar Creative Commons License 2021.04.09 -2 2 1799

"Az ősrobbanás  keletkeztette a teret időt  energiát és anyagot."

 

Vagy éppen nem.

Amiről te beszélsz az az áltrelre és Hawking ismeretterjesztésére alapuló "elmesélés". A dolog sokkal bonyolultabb, főleg azért, mert az áltrel szingularitása egy EXTRAPOLÁCIÓ olyan területre, amiről már biztosan tudjuk, hogy az áltrel elégtelen a fizikai leíráshoz.

 

 

"De nyilvánvalóan nem a semmiből."

 

Abból biztosan nem.

Két lehetőség van:

 

1. az áltrel modellje szerint a 4D téridőnek van egy "vége" az ősrobbanás pillanatában, ebből következően pedig NEM IDŐBELI FOLYAMATBAN "jött létre" az univerzum, hanem az egész miskulancia az összes terével és idejével(!) együtt egy darab 4D "testként" csak úgy van. (Csak mi, akik benne élünk, érezzük úgy, hogy telik az idő.)

 

2. az univerzum valami kvantumfolyamatban jött létre egy "megelőző" anyagi rendszerből. (Amely anyagi rendszer esetleg időtlen, értve ez alatt, hogy semmiféle olyan folyamat nincsen benne, ami az idő folyását vagy a léptékét meghatározhatná, azaz a "megelőző" rendszer csak úgy van.)

 

 

"Azonban az informácio szellem hol jön a rendszerbe ? Később ?"

 

Úgy van!

Vizsgáld meg, hogy mi az információ valójában!

 

Ha alapos vagy a vizsgálatban, akkor észre fogod venni, hogy kivétel nélkül minden információ valamilyen anyagi rendszer részelemeinek tér- és időbeli elrendeződésében lakozik.

Innen már egyszerű a következtetés: az információ akkor bukkan fel, amikor részelemek tér- és időbeli elrendeződést vesznek fel. Például ha van két kavicsod a kezedben, és lerakod azokat a földre két pontra, akkor a két kavicsod máris meghatároz egy IRÁNYT, azaz hordozott információt szereztek!

Az univerzumban felbukkant információk az eredeti alkotóegységek tér- és időbeli mintázatba rendeződéséből erednek. Amely rendeződést pedig az önszervező folyamatok mögött álló matematikai szabályok tesznek lehetővé.

 

 

"Szerintem az ősrobbanás egyuttal lényi lelki szellei jelenség is HATALMAS kirobbanó lelkesedés VÁGY  a kémiai biologiai fizikai  vaskos materiális megpróbáltatás létezés iránt ! Egyetemesből kitörni az egyénibe,az öceán csepp akart lenni."

 

Na, ez meg az önszerveződésre való matematikai képesség antropomorfikus megszemélyesítése. Az intencionalitásra kihegyezett ösztönös gondolkodásmódunk egyik közismert jellemzője, de ha precízek akarunk lenni, akkor ellent kell tudni állni a kísértésnek, hogy hibásan túlpörgessük ezt az evolúciósan beépített mentális szerszámot. Nem arra készült, hogy pontosan leképezze a világot, hanem hogy gyakorlatban gyors döntéseket tudjunk hozni.

Előzmény: polária (1798)
polária Creative Commons License 2021.04.09 0 0 1798

Az ősrobbanás  keletkeztette a teret időt  energiát és anyagot.

De nyilvánvalóan nem a semmiből.

Azonban az informácio szellem hol jön a rendszerbe ? Később ?

Szerintem az ősrobbanás egyuttal lényi lelki szellei jelenség is HATALMAS kirobbanó lelkesedés VÁGY  a kémiai biologiai fizikai  vaskos materiális megpróbáltatás létezés iránt ! Egyetemesből kitörni az egyénibe,az öceán csepp akart lenni.

Bukott angyal az illusztrációja.

őszszakál Creative Commons License 2021.04.03 0 0 1797

„De sajnos a Föld középpontjától nincs lejjebb, legfeljebb Brezsnyev elvtárs.”

 

Ezzel arra utaltál, hogy a Föld középpontjában nulla a gravitációs potencia? Kifelé haladva a felszíne felé egyre növekszik, majd egy kritikus sugárnál maximuma van. Azután tovább növelve a sugár hosszát, megint csökken a potencia. Tehát van nulla és maximum, de negatív gravitációt sehol nem tapasztalunk a Földön. Gondolom ez igaz minden energiaformára is.

Előzmény: Törölt nick (1796)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.03 0 0 1796

Egszóval a nulla szintet nem tologathatod tetszőlegesen.

A tengerszint közelében persze lehet változtatni emberi léptékben.

De nem tudod 8000 km-rel eltolni lefelé.

 

Az észeki sarktól mi van északabbra?

(Hát a sarkcsillag. Mármint közelítőleg.)

De sajnos a Föld középpontjától nincs lejjebb, legfeljebb Brezsnyev elvtárs. (Ez utalás egy régi Sevarnadze viccre.)

Előzmény: őszszakál (1795)
őszszakál Creative Commons License 2021.04.03 0 0 1795

„De a negatív értékű részvény eladhatatlan a klasszikus tőzsdén, és legfeljebb az alagút effektusban reménykedhetsz.”

Az a megoldás, hogy felkeressük George bácsit, a filantróp befektetőt és rábízzuk a részvényeinket?:)

Előzmény: Törölt nick (1794)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.03 0 0 1794

Engem az érdekelne, mint laikust, hogy mi a különbség a pozitív és negatív energia között?

 

Köszönöm a kérdést. Közgazdasági hasonlat következik.

 

Például ha azt veszed észre, hogy a befektetésed minden évben negatív hozamot hoz. Az ilyen befektetéstől gyorsan meg kellene szabadulni. De a negatív értékű részvény eladhatatlan a klasszikus tőzsdén, és legfeljebb az alagút effektusban reménykedhetsz.

A negatív energia kötött állapotot jelent. Csapdában vagy. You're doomed.

 

 

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=157885491&t=9133555

Előzmény: őszszakál (1785)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.02 0 0 1793

De ha létezne valami olyan mező, ami fordítottan arányos erővel hatna a testek tömegére, akkor azok energiája nem nőne, hanem csökkenne a gyorsítással, s ebből kiszámolható, hogy minden további nélkül átléphetnék a fénysebességet.

Ám ilyen mezőket jelenleg nem ismerünk, és senki se tudja, hogy léteznek-e, létezhetnek-e egyáltalán.

 

Köszönöm a választ.

Előzmény: construct (1790)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.02 0 0 1792

Az ilyen homogén izotrop tágulások mértékegysége 1/s.

 

Vegyünk egy mindenkor egységsugarú gömböt, pusztán az egységsugarú hallgatók kedvéért.

Tehát a tér akárhogyan is tágul, az egységsugarú gömbünk mindig egység sugarú.

Ebben a fiktív koordináta-rendszerben már értelmezhetjük a felület pontjainak a középponttól való normált távolodási sebességét m/s-ban.

 

 

 

 

Mindazok számára, akik az áltrelnél leragadtak, egy kis ízelítő a kvantumgravitáció kutatásokból.

Entanglement and Geometry

 

https://youtu.be/FAV0xABhdw4?t=59

Az a tapasztalatom, ha ugyanarról a dologról gondolkozol újra és újra ugyanazon logika alapján, egyre jobban és jobban belebonyolódsz a saját ellentmondásaidba. ;)

(Egy másik előadáson azt fejtegeti, hogy az összefonódás önmagában nem elegendő a tér struktúrájának magyarázatához.)

Előzmény: construct (1790)
őszszakál Creative Commons License 2021.04.02 0 1 1791

Köszönöm szépen a magyarázatod, megint tanultam belőle. :)

Előzmény: Elminster Aumar (1786)
construct Creative Commons License 2021.04.02 0 0 1790

A Marx-paradoxon épp ilyen hipotetikus mezőkről szól!

A Newtoni gravitációs mezőben ugye minden testre a tömegével arányos erő hat. De ha létezne valami olyan mező, ami fordítottan arányos erővel hatna a testek tömegére, akkor azok energiája nem nőne, hanem csökkenne a gyorsítással, s ebből kiszámolható, hogy minden további nélkül átléphetnék a fénysebességet.

Ám ilyen mezőket jelenleg nem ismerünk, és senki se tudja, hogy léteznek-e, létezhetnek-e egyáltalán.

http://kozmoforum.hu/search.php?keywords=marx+paradoxon&fid%5B0%5D=9

 

Az viszont egy elemi fogalomzavar, amikor az Univerzum (vagy bármi tér) tágulásáról úgy beszélsz, mintha azt m/s-ban lehetne mérni. Az ilyen homogén izotrop tágulások mértékegysége 1/s. Egy ilyen tér tét pontjának távolodási sebessége pedig akármekkora is lehet, ha elég távol vannak egymástól. Még a rendkívül lassan dagadó kenyértészta két pontja is távolodhatna egymástól fénysebességnél gyorsabban, ha elég nagy lenne az a kenyér.

Előzmény: Törölt nick (1784)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.02 0 0 1789

Ha jól emlékszem, a vákuum renormálásáról szóló vitában mintha Wigner mondta volna:

Ácsi! Ami végtelen, az nem szükségszerűen nulla.

(Utána kell néznem, hogy ki mondta.)

Előzmény: Törölt nick (1788)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.02 0 0 1788

Egy térrész energiatartalma esetén a vákuumállapotának energiasűrűségét tekintjük értelemszerűen nullának, azaz amikor "töküres".

 

Csak az a baj ezzel, hogy nem renormálható végtelenről van szó.

És...

 

A két vezető lemez között a lehetséges kvantumfluktuációknak csak a töredéke léphet fel, ami így nem is átlagolódhat ki a közönséges nulla vákuumállapotra, ezért a két lemez között KEVESEBB AZ ENERGIASŰRŰSÉG, mint általában a vákuumállapotú elektromágneses mezőben.

 

Ezt esetleg összevethetnéd a végtelenről szóló korábbi magyarázataiddal, amiket az univerzum tágulásáról szoktál emlegetni.

 

Az 1 méteres hosszúságú egyenesnek több pontja van, mint az 1 cm-esnek?

"Ugyan már!"

Előzmény: Elminster Aumar (1786)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.02 0 0 1787

Ezt legegyszerűbben a gravitációs potenciális energia példáján értheted meg, ahol is bármelyik magasságértéket (mondjuk a tengerszintet) tekintheted nulla potenciális energiának, és ha a testet feljebb emeled, akkor lesz neki pozitív potenciális energiája, ha lejjebb viszed, akkor meg negatív lesz

 

A geológusoknak sikerült már a Föld középpontjánál mélyebbre ásni? ;)

Előzmény: Elminster Aumar (1786)
Elminster Aumar Creative Commons License 2021.04.02 -2 0 1786

Az energia nem egy abszolút értékű mennyiség, hanem egy nullának tekintett állapothoz képesti érték.

Ezt legegyszerűbben a gravitációs potenciális energia példáján értheted meg, ahol is bármelyik magasságértéket (mondjuk a tengerszintet) tekintheted nulla potenciális energiának, és ha a testet feljebb emeled, akkor lesz neki pozitív potenciális energiája, ha lejjebb viszed, akkor meg negatív lesz (neked kell munkát belefeccölni, hogy ismét nullára vigyed az energiáját).

Viszont ha ez a helyzet valami nagyon nagy tömegű gravitáló dolog közelében, akkor a gravitáló dologtól végtelen távol a nagy üres semmiben mennyi egy test potenciális energiája? Igazából mivel ez a test nincsen gravitáció térben, ezért abszolút értékben ennek kellene, hogy NULLA legyen a potenciális energiája. Viszont ez azt jelenti, hogy akkor gravitációs térben a testek potenciális energiája abszolút értékben mindig negatív. (Az már más kérdés, hogy mi egy-egy esetben önkényesen áttoljuk a nulla értéket máshová, és ekkor már ehhez képest relatíve lesz a testeknek pozitív vagy negatív potenciális energiája.)

 

A gravitáció esete szépen mutatja, hogy az energia attól függ, hogy mit tekintünk NULLA energiaszintnek. Mozgási energia esetén értelemszerűen a nyugalmi helyzetű test energiáját. Egy térrész energiatartalma esetén a vákuumállapotának energiasűrűségét tekintjük értelemszerűen nullának, azaz amikor "töküres". És itt vetődik fel a negatív energia másik felbukkanási lehetősége: a kvantummezőelméletben van egy sor trükk, amivel a "töküres" vákuumállapotú térrészt "még üresebbé" lehet tenni, viszont ekkor ez a térrész már negatív energiájú lesz.

Az egyik ilyen trükk a Casimir-effektus. A vákuumállapotú térben az elektromágneses mező kvantumfluktuációinak hullámhossza nullától a végtelenig terjedhet, és így is fluktuál a mező, kihozva átlagban a nulla mezőértéket, a "töküres semmit". Ennek a térnek az energiasűrűségét tekintjük értelemszerűen nullának. Viszont amikor két vezető síklemez közötti térrészről van szó, a kvantumfluktuációk hullámainak csomópontjai szükségszerűen a vezető lemezeknél kell legyenek, ami viszont az eredeti nulla-végtelen folytonos hullámhossz spektrumot lekorlátozta azokra a hullámhosszakra, amik egész számmal beleférnek a két lemez közé. A két vezető lemez között a lehetséges kvantumfluktuációknak csak a töredéke léphet fel, ami így nem is átlagolódhat ki a közönséges nulla vákuumállapotra, ezért a két lemez között KEVESEBB AZ ENERGIASŰRŰSÉG, mint általában a vákuumállapotú elektromágneses mezőben. Ha a vákuumállapotú a nulla energiaszint, akkor a két vezető lemez közötti térrésznek negatív az energiaszintje.

Előzmény: őszszakál (1785)
őszszakál Creative Commons License 2021.04.02 0 0 1785

Engem az érdekelne, mint laikust, hogy mi a különbség a pozitív és negatív energia között?

A számok esetében értem, még a munkavégző képesség esete is világos. A munkavégző képtelenség, vagy mi a szösz a negatív energia?

Előzmény: Törölt nick (1784)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.02 0 0 1784

Lenne egy felvetésem.

Képes a skalármező negatív tömeget adni a részecskéknek?

Ad abszurdum képzetes tömeget?

Lehetséges az, hogy kezdetben az univerzum fénysebességnél gyorsabban tágult?

(Éppnen erről folytatunk vitát az alternatív fizikában.)

Előzmény: Elminster Aumar (1776)
nagyanyo5:0 Creative Commons License 2021.03.31 -1 0 1783

Az álláspontom az, hogy mindig van tovább, csak nem tudjuk, hogy mi!!!! De az is lehet, hogy ha még tovább megyünk, akkor a mába érkezünk!!!!!

Előzmény: kétlambos (1782)
kétlambos Creative Commons License 2021.03.30 0 0 1782

Most jól megcáfoltad volna saját magadat - ha tiszta lenne, hogy mi is az álláspontod. 

Előzmény: nagyanyo5:0 (1781)
nagyanyo5:0 Creative Commons License 2021.03.30 -1 0 1781

Van 1 pont, ami után már nem lehet látni!!!!! Akkor ott a vég???? Nem, csak még nagyobb lencse kell:)))) Lencse alatt értsd a technológiát is!!!

kétlambos Creative Commons License 2021.03.26 0 0 1780

Az igaz, hogy késtél jó egy évet, de már az eredeti hír is 13 milliárd év késésben volt.

Előzmény: jogértelmező (1779)
jogértelmező Creative Commons License 2021.03.25 0 0 1779
construct Creative Commons License 2021.03.24 0 0 1778

Ezt valamiért történetesen végig. De nem tudnám okát adni.

Előzmény: emp (1777)
emp Creative Commons License 2021.03.24 0 2 1777

te tényleg végigolvastad?

Előzmény: construct (1752)
Elminster Aumar Creative Commons License 2021.03.24 -2 1 1776

"Igehirdetés egy moderációs topikban (ahol vitatkozni nem szabad) :"

 

Hát sajnos az nem ütközik moderációs elvekbe, ha valaki tudatlan megszállott bolond, és a makacs tévképzetei kéretlen hintésével szétcseszi a fórumvitákat.

Előzmény: jogértelmező (1775)
jogértelmező Creative Commons License 2021.03.24 -1 0 1775

Igehirdetés egy moderációs topikban (ahol vitatkozni nem szabad) :

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=157768754&t=9111331

nagyanyo5:0 Creative Commons License 2021.03.23 -1 1 1774

Tévedés, az 1xű hangya nem tud dugni, csak a szárnyas és az is pünkt a királynőt!!!!!

Előzmény: jogértelmező (1773)
jogértelmező Creative Commons License 2021.03.22 -2 0 1773

"A hangya antihangya párok megeszik egymást,"

 

De előtte még meg is dugják egymást. Ez természettörvény, vitának helye nincs!

Előzmény: őszszakál (1772)
őszszakál Creative Commons License 2021.03.22 -1 0 1772

A hangya antihangya párok megeszik egymást, és a belőlük keletkező fekáliából hangya, antihangya párok keletkeznek. Azonban egy véletlen szimmetriasértés során az antihangyák a szarban ragadnak. A hangyák, meg felzabálják a szarkupacot. :(

Előzmény: mmormota (1771)
mmormota Creative Commons License 2021.03.22 0 0 1771

Tiszta ügy, a vákuum fluktuáció rövid időre fekete és fehér hangyapárokat hoz létre, melyek egymás antihangyái.

Előzmény: jogértelmező (1768)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!