Keresés

Részletes keresés

Zsazsa60 Creative Commons License 2010.06.03 0 0 2644
 

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni Tőletek!
A honlapom segítségével szeretném összehozni a kertészkedni vágyókat azokkal, akik felajánlanának egy kis darab veteményesnek való földet a kertjükből, hogy a termést közössen meg tudják osztani. Mindezt önzetlenül, csupán azért, mert szeretném, ha egészségesebben élnénk és ennénk, és elkötelezett híve vagyok a biokertészkedésnek.
Most egy kedves regisztrált tagom jelentkezett, hogy kertészkedni szeretne Budapesten, Zuglóban a XIV. kerületben. Tele van az erkélye zöldségpalántákkal, ahogy írta, már attól tart, hogy leszakad az erkélye :-)
Kérlek benneteket, aki tud ajánlani a környéken egy kis darab földet a kertjetében, vagy van ismerőse, akinek van kertje, írjon nekem, akár itt is, hogy létrejöhessen egy új bioveteményes!
Előre is nagyon köszönök minden ötletet.

További részletek itt:
Biokert Ingyen Program

 

Biomoncsi Creative Commons License 2010.06.03 0 0 2643

Nagyon szurkolok Neked, hogy juss valamire. Rengeteg ötlet van és nagyjából az összes száraz időben alkalmazható.

Messze van a szomszéd kertje a csigáktól ? Akkor talán nem jönnek át sörözni.

Azon gondolkodtam, hogy  úgy is megcsinálhatnád a sörcsapdát, hogy egy műanyag üveget kivágsz két oldalon, hogy a csiga bele tudjon menni, de felülről rajta hagyod a kupakot, mert  a nyitott megoldás nem jó, mert állandóan esik az eső. Így ásod bele a földbe, hogy a szél ne vigye el.

Emlékszem olvastam régebben, hogy itt Somogy megyében nagy spanyol csiga invázió volt, és lesózták a földeket,aki nem sózott ,annak a földjére ment az összes csiga. Nem tudom ,hogy a föld mennyi idő alatt heveri ki, ha meszet és sót szórunk rá.

Kipróbáltad a faszenet a csalánlébe ? Írtad, hogy elveszi a szagát. Írd meg, hogy mi lett az eredmény.

Kimentem ma a kertbe, mert elállt az eső. Látom, hogy a bébirépa töve tele van fehér kis lényekkel. Még nem mozognak szerencsére, addig kellene valamit tennem, mert gondolom, utána nekiállnak eszegetni a répámat.

Előzmény: Törölt nick (2638)
Biomoncsi Creative Commons License 2010.06.03 0 0 2642
Szerintem olyan jól sikerült ez a kép, hogy be lehetne tenni a biológia tankönyvekbe !
Előzmény: gchristina (2640)
Biomoncsi Creative Commons License 2010.06.03 0 0 2641
Ügyes vagy, hogy le tudtad fényképezni !
Előzmény: gchristina (2640)
gchristina Creative Commons License 2010.06.02 0 0 2640

És őfelsége. :) Igaz hogy a szomszédba ment, de azt hiszem egy káposztapalántát is megdézsmált.

 

 

gchristina Creative Commons License 2010.06.02 0 0 2639

És valaki tudja, tudja, hogyan lehet nyulat kilakoltatni?

 

A csigáról még halottam, hogy fél grapefrut vagy narancshéját kell kitenni és ott összegyűlnek. Deska vagy cserép alá is összegyűlnek. Össze lehet szedni. A kihúzott gyomokat hogyha a növénykőrül hagyjuk az is eltereli őket kissé, mert szeretik rágcsálmi, tegyük fel ritkitásból kihúzgált kedvenceiket is otthagyjuk. Egyébként jó komposzt, lehullott falevél feldolgozó is.

 

Nyulam-bulamnak háza van a kert szélén. legalábbis azt hiszem ez a háza.

Tegnap sikerült lefényképeznem amint a kertből sétált át a szomszédos hereföldre.

 

Szeretettel Üdvözlök minden vegyszermentesen kertészkedőt, Christina

Törölt nick Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2638
Az a baj ilyenkor a fahamuval is(ezt rendszeresen alkalmazom) hogy az eső azt is bemossa,és ilyen nyirkos időben az is hatástalan,szóval egyenlőre marad a kávézacc,mert a sörcsapdát is elviszi a szél,meg beleesik az eső...
A csalánlém is vár,mert ilyen esős időben nem akarom kilocsolni,pedig már érett...talán ha holnap kicsit barátságosabb lesz az idő.
Előzmény: Biomoncsi (2636)
Biomoncsi Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2637

Ha van sok fahamud, akkor inkább szórd a kert köré.

Még az is jó ötlet, hogy este nem locsolni, és kitenni nedves rongyot ,ez alá bemennek a csigák. Bár ebben az időben minden vizes.

Én a teraszon szoktam készíteni a csalánlevet, mert ott nagyon meleg van, pár nap múlva kész a nagy melegben. Mindig magyarázkodok a postásnak ,mi ez az "illat".

Előzmény: Törölt nick (2635)
Biomoncsi Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2636

Szia !

 

" Bevált a vízelvonó anyagok kiszórása is, ilyen a fahamu vagy a mész. A csigák ezekkel érintkezve ismételt nyálkiválasztásra kényszerülnek és végül elpusztulnak."

 

Szerintem a fahamu jobb megoldás a földnek. Ezzel kell körbeszórni a kert határait.

 

Előzmény: CBNora (2633)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.30 0 0 2635
Lassan a csalán trágyám is jó lesz, elég büdös már,ma szórok bele faszénport,az állítólag elveszi a szagát...
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.30 0 0 2634
Köszönöm az ötleteket és kipróbálom mindet. Mert valamit kezdenem kell,mert tegnap ültettem karalábé és zeller meg kelbimbó palántákat...A cukkini ahogy kikelt,egy éjszaka alatt kizabálták:(. A Cseresznyefámat lefújtam spirituszos oldattal,kíváncsi leszek ma,ha kell megismétlem.Ha ez valakit vigasztal, tegnap egy csomó gombát szedtem már az erdőben-erre jó csak ez az időjárás.
Előzmény: Biomoncsi (2632)
CBNora Creative Commons License 2010.05.29 0 0 2633
Több helyen azt is lehet olvasni, hogy sör illata a szomszéd kertekből is odacsalja a csigákat. Balkonon biztos jó, vagy csigakerítéssel körülvett ágyásban, esetleg fóliában. Én még nem próbáltam, spanyolcsiga szerencsére nincs nálunk.
Előzmény: Biomoncsi (2630)
Biomoncsi Creative Commons License 2010.05.28 0 0 2632

Végezetül álljon itt a legundorítóbb ötlet, amit eddig olvastam.

A csigák érzékeny szaglásúak és a „veszély szagára" elmenekülnek. De mi ez a szag ? Hát ketté kell vágni egy csigát, és ennek „dögszaga" hatására a többi csiga hanyatt-homlok elhagyja a környéket (Hogy hová mennekül ? Talán a szomszéd kertjébe...) Fene a gusztusát, aki kettévág egy csomó csigát, és egyenletesen szétszórja a kertjében (persze gázálarcban).

Sok sikert !!!

Előzmény: Törölt nick (2629)
Biomoncsi Creative Commons License 2010.05.28 0 0 2631

 

Ha itt keresgélsz az index fórumon, van egy-pár hozzászólás csigaügyben még ,pl:http://forum.index.hu/Article/showResultList?o=&aq_text=meztelen+csiga&aq_cre=0&user_id=&topic_id=&forum_id=0&aq_ext=0&t=9144707

Keresgélj Te is !
Előzmény: Törölt nick (2629)
Biomoncsi Creative Commons License 2010.05.28 0 0 2630

Szia !

 

Megnéztem milyen az a spanyol meztelen csiga. Nem fejtem ki róla a véleményemet.

 

Sörcsapda 1. variáció:

"A földszinti teraszokon, erkélyeken növényeink között bizony megjelenhetnek a csigák. Amennyire örülhetnek a gyerekek, annyira kellemetlen lehet nekünk megjelenésük, ha pusztítani kezdenek. A csigáknak azonban jó ízlésük van, nagyon szeretik a sört. Tegyünk hát az erkély, vagy a terasz kritikus helyére egy sörösüveget, néhány ujjnyi nedűvel az alján. A mohó csigák szépen felcsúsznak az üvegen, bemennek az üveg száján, de kifelé - talán ebben az alkohol is közrejátszik - már nem találják meg az utat. "

 

Sörcsapda:2. variáció

 "Egy műanyag pohárba üres konzervesdobozba, tálkába, stb. sört töltenek, majd azt a  pereméig beássák a talajba. A párolgó sör illata odacsalogatja a csigákat, amik a csapdába másznak, de kijönni már nem tudnak."

További ötlet:

"A meztelen csigák ki nem állhatják a kávét, illetve a koffeint. A kutatók megállapították, hogy az 1-2 százalékos koffeinoldat már halált okoz náluk. Egy csésze átlagos kávé ugyan nem tartalmaz ennyi koffeint, de riasztó hatása lehet. Permetezzük a leveleket kávéval, vagy szórjuk a zaccot a növények körüli talajra. A kávézacc egyébként kiváló talajjavító anyag."

Szióka !

Jó kísérletezést, szerintem 1 napon belül meg lesz az eredmény.

Hozzáteszem ezeket úgy olvastam, nincs csigám, egyse.

Előzmény: Törölt nick (2629)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.28 0 0 2629
Szia! Kösz az ötletet, a kipróbálom amit írtál,és beszámolok majd. Milyen az a sörcsapda?? Ezek spanyolcsigák,narancssárga meztelen kis szörnyek,még a legnagyobb szárazságban is szaporodnak,nincs természetes ellenségük(behurcolt fajta) és mindent lezabál. Tömegesen lep meg mindent,tegnap a három sorocska borsómból tizenkettőt szedtem ki.
Előzmény: Biomoncsi (2627)
Biomoncsi Creative Commons License 2010.05.28 0 0 2628

Sziasztok  !

Találtam egy jó kis weblapot, van tanácsadás is biotermesztés ügyben.

http://kedvescimbora.extra.hu/index.php?mbkid=13&makid=5

Előzmény: Biomoncsi (2627)
Biomoncsi Creative Commons License 2010.05.28 0 0 2627

Szia !

 

Üdvözöllek itt a fórumon !

Jó lenne ha többen lennénk, akkor több tapasztalatott tudnánk egymással megosztani.

Leírom az idei vakond elkergetésemet.Mikor láttam, hogy a vakond mindent összetúrt,megnéztem a vakondriasztót. Belefolyt a víz/gyerekem ásta be,stb../, kicseréltem az elemet és képzeld el, nem ment el a vakond. Akkor még csak hajszálgyökerecskéi voltak a s.répának, petrezselyemnek, hagymának. Azt nem tudtam helyrehozni, amerre járt, kiszáradt a zöldség. Aztán egy másik ötletet alkalmaztam, egy üres üveget kell beletenni a földbe, a lyukas része legyen kinn egy kicsit/pl. boros/. A levegő, ahogy mozog benne, a vakond megijed a hangjátol és odébbáll.3. ötlet,a vakondtúrásba bodzaágat kell dugni, és a büdös "illattól" elmenekül.

Vagy az üveg vagy a bodzaág használt, nem tudom, mert sürgősen kellett cselekedni, és egyszerre alkalmaztam mindent. Próbáld ki ezeket az egyszerű és olcsó ötleteket és számolj be az eredményekről !

 Én azt  olvastam csiga ellen sörcsapdát kell kitenni, de nincs csigám, ezért nem tudom kipróbálni. Többféle növény is  van, ami elriasztja a csigát.

Előzmény: Törölt nick (2617)
Island Hoppers Creative Commons License 2010.05.27 0 0 2626
Sziasztok!


Ma reggel a nagy meleg előtt permeteztem lisztharmat ellen Thiovit Jet-tel, és a képeket látható foltok jelentek meg a levelek, előzőleg a cukkinin már volt lisztharmat, a paradicsomon még nem . A permetezőszert is a megfelelő koncentrációban alkalmaztam. Normális ez az elszineződés vagy valami más a gond?

cukkini paradicsom
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.27 0 0 2625
A sövény különben azért kell,mert a szomszédunkba egy dísznövénykertész költözött,aki gátlástalanul vegyszerez,többek között előszeretettel gyomírtózza a telekhatárt,ahol medvehagymáim voltak:(,de már elmenekítettem őket,de ettől függetlenül még ott van a veteményesemtől egy méterre!!nem tetszik neki ez a lépésem,mert hogy elfogja a napot(amúgy próbálunk jóba lenni)de ezt meg kell értenie szóval ma ültettem
Előzmény: Törölt nick (2620)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.27 0 0 2624
tetszenek a módszereid,kipróbálom,ha végre kisüt a nap.Hát igen,nem szabad elfelejteni,hogy a levéltetvek nem a fű között közlekednek,hanem vannak szárnyas,és szárnyatlan generációik....
Előzmény: misikt (2608)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.27 0 0 2623
Különben én észre se vettem volna a fácskámon a gaztevőket,ha nem látom,hogy a harkály ott gubbaszt és csipeget valamit...télen érdemes volt etetni,merthogy ő is járt hozzánk
Előzmény: misikt (2608)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.27 0 0 2622
Azt is hallottam,hogy büdöskét kell ültetni a védendő fa,vagy cserje köré,én a rózsáimmal ezt is tettem idén.persze nem tökéletes,mert mire virágzik a büdöske,a tetü már tönkre is tette...
Előzmény: Dió4 (2600)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.27 0 0 2621
volt benne jég...:(
Előzmény: Dió4 (2600)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.27 0 0 2620
sziasztok!Itt ma is megérkezett menetrend szerint az özönvíz...de még előtte befejeztem a sövényültetést,remélem nem lesz jég...
Előzmény: Biomoncsi (2599)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2619
Én idén kaptam"poncichter barackot,ami állítólag teljesen igénytelen gyorsan növő,úgymond ideális bio fajta,bár nem túl attraktív a termése.
Előzmény: Dió4 (2591)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2618
Én a hangyáimat fahamuval kergettem ki a kertből-de egy idő után visszajönnek.
Előzmény: Pocok80 (2589)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2617
Sziasztok!Szeretnék csatlakozni az itt folyó beszélgetéshez.Sopron hegyei közt lakunk,és pár éve élünk itt és kertészkedek egyre intenzívebben.eddig se használt itt soha senki vegyszert,és én se vagyok híve a felesleges vegyszerezésnek,főleg a ház körül,ahol gyerek is van.Elég nehéz mert párás a környezet,ami kedvez a betegségeknek,rengeteg a spanyol csiga-de sózni nem akarok,por meszet meg eddig csak 25 kilós kiszerelésben találtam.
A másik gondom a rózsalevéltetvek,csalánlével permeteztem,de a lupinusról sehogy nem tudom leirtani-ötlet?A cseresznyém is tetves lett-egy éves oltvány fekete ragacsos tetű támadta meg,arra is mehet csalánlé?na és a vakondok.Végigtúrták a veteményesemet,így sok minden nem kelt ki-itt amúgy is két hét késésben van a természet...
auretiel Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2616
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. Látom más is küzd a hangyákkal, én is ma láttam hogy a cseresznyefámon kb. vállmagasságban (nekem váll 180 cm vagyok) hangyák vannak, és annyira tele van tetűvel a fa hogy rossz nézni. Szerintetek mit csináljak vele?
il1321 Creative Commons License 2010.05.26 0 0 2615

bele, de ugyanolyan hatású pár kanál feloldott cukor.

HA saját használatodra, ellátásodra termelsz ilyen módon, nem kell ezt annyira véresen komolyan venni. Az más, ha minősített biotermelést akarsz végezni. Arra vannak előírások, amik kötelezőek.

Előzmény: Island Hoppers (2614)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!