Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.04.03 0 0 2959
...vagyis ize, valamiert kozepsot mond, de sztem gyurusre gondolhat, mert kulonben a ceruzafogas az, amit leir. Hiszen ha a kozepson fekszik, nem fekhet a gyuruson.
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.03 0 0 2958
De mas is ilyesmit mond. 2877-es HSZ, BGfromÉ-D:
"Nekem anno úgy tanították, hogy bal kéz mintha almát fogna, az ütő a hüvelykujj hajlatán és a középső ujjon fexik. Utóbbi lendíti fel. "
Tehat o sem beszel a mutato- es kozepso ujjrol.
Lehet, hogy tobbfele iskola van a hagyomanyos fogason belul is?? Mert ha igen, en is ehhez csatlakoznek.
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.03 0 0 2957
Megprobalom meg szemleletesebben elmondani. Ha mutato- es gyurusujj koze zarom be a verot, lazan tudom pattogtatni, lazitva-megfeszitve, a holtponton el is hagyja a gyurust, es csak a huvelyk kiseri fontrol, amint azt egy fotoval illusztralt regebbi hsz-ben mar elohoztam. Marmost megprobalom a Toled tanult modon lazan racsukni a 2 szerintem folosleges ujjat. Mi tortenik? A csuklo alatt , a veroerner szemmel lathato es foleg tapinthato modon egyes szalagok megfeszulnek, es zavarjak a csuklo forgo mozgasat, masik oldalrol viszont csak elenyeszo mertekben jarulnak hozza a vero fixalasahoz - en evekkel ezelott szo szerint vettem Banyait, ugy tanultam meg, ahogy irja, es nalam, ugy erzem, mukodik. Mig a tovabbi 2 ujjtol csak begorcsol a kezem. Akkor meg minek? Ezt szeretnem megtudni. MINEK az a 2 ujj, mi a szerepe egyaltalan a Te iskolad szerint. (Nalam abban segit max, hogy a vero ne masszon el, ne pattanjon felre. DE kozben meg lemereviti a csuklomat.)
Előzmény: BFarago (2955)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.03 0 0 2956
Te teljesen felreertesz engem :))))
Koszonom a hosszas eszmefuttatast, valamint a megajanlott konzultaciot is, valamikor talan igenybe is vennem. De nem az a problemam, hogy nem pattog, en ugy erzem, hogy hellyel-kozzel dobolgatok (ha abszolut kezdo szinten is). En egyes-egyedul azt nem ertem, MIRE HASZNALJAM HAGYOMANYOS VEROFOGASNAL A MUTATO- ES KOZEPSO UJJAMAT, amikor azokat soha semmire nem hasznaltam, es anelkul pattogtattam evek ota................... Nekem csak utban vannak. Mert hogy ezt olvastam nalad rendre, hogy azok is kellenek valamire. Total elbeszelunk egymas mellett :)))

(gyakorlatilag ha raeresztem oket a verore, blokkoljak az izommunkat - az en csuklomban, masen lehet, hogy nem. Azt nem ertem, miert vezessem be a hasznalatukat, amikor anelkul szerintem jobban megy.)
Előzmény: BFarago (2955)
BFarago Creative Commons License 2008.04.02 0 0 2955

Vannak olyan dolgok a dobolási technikákban ami egész egyszerűen nem megy elsőre, pl a 200bpm 16-odokkal való kétlábgépezés :). Ezeknek technikája van ami közben valami olyasmit csinálnak az izmok mint amit más esetekben nem csinálnának. Ahoz hogy ezt a mozgáskoreográfiát sikkerel alkalmazzuk el kell érni, hogy az izmaink valami olyan mozgást végezzenek ami már a mögötte lévő fizikát alkalmazza. Sőt általában ezek a technikák tempó emelése miatt kerülnek képbe, tehát még a tempó is gyors. Annyira gyors, hogy már ésszel nem lehet követni, ezek bizonyos épp eszü korlátok mögött vannak. Tehát senki nem tudja megcsinálni gyakorlás nélkül. Ezekre rávezető gyakorlatok vannak, és egy tanár nem árt.

Szóval egyik dolog a tempó. Másik hogy az izmok helyes módon és erővel mozognak.

 

Ha egyáltalán nem megy, akkor javaslom hogy változtass tempót gyorsabb és lasabb tempók közül valamelyikben el kell indulni a pattogásnak. Vidd le a tempót 100bpm alá, vagy mégjobban. Másik lehetőség hogy próbáld kevésbé lökdösni, épp csak hogy. Gyakorlatilag a verő mozgásának egy rövidke pályáját kell lekövetni, épp mint egy labda pattogtatásakor, erő alig kell hozzá. 

Ha igy se megy, mindenképp tanár kéne, mert valamit tuti nem jól csinálsz. Majd minden nap fenn vagyok a II.kerben a cuccomnál este. Egyszer megbeszélünk egy időpontot és megnézzük mér nem pattog...

 

Másrészről az van hogy az ember gondolkodás közben (tehát amikor épp koordinálja az izmait hogy mikor merre húzzák az ujjakat), csak lassú mozgást tud végezni. Vérmérséklet szerint minden embernek van egy bpm korláta ami alatt/felett átlép ezen a küszöbön. Ez felett eleinte egész egyszerűen az izmok nem végzik el a komplett koreográfiát hibátlanul. Ugyanis teljesen más agyi/idegi terület vezérli a motorikus mozgást és az átgondolt mozgást. (Pl egyes állatoknál már a gerincvelő (tehát agy se kell) el tud vezérelni egy komplett mozdulatsort, olyanokat ami pl az úszáshoz szükségesek, tehát rendszeres, ösztönös mozgásokhoz kellenek) Embereknél is több lépcsőre bontható a mozgatás.  Sőt olyan izmok esetében ami egy végtaghoz futnak eleinte elmosódott közös agyi területek tartoznak, tehát könnyebb minden ujjat becsukni mint csak kettőt, miközben másik kettőt nem akarunk becsukni. Ezt tanulással, gyakorlással ki lehet élesíteni, fejleszteni.

Mennél többet gyakorlunk valami mozdulat sort, annál simábbá válik és szép lassan motorikus mozgás lesz belőle, ilyenkor sokkal kevesebb problémával gyorsítható néhány bpm-et felfelé. Ez a tanulási periódus egyszerűbb esetekben 5-30 perctől egy-két napig tarthat. (Mig bonyolultabbaknál érdemes részekre bontani és azokat megtanulni, de kb néhány hét vagy akár hónap lehet.)

Azért irtam a multkor azt az egyszerűbb gyakorlatot, mert annak az átültettése motorikusba 5-15 perc folyamatos gyakorlást jelent, hisz az ujjak egyszerre mozgathatók, ebben a kéztartásban nem feszül más izom, stb.

Anélkül hogy ez ne menne gördülékenyen, nem fog menni a másik, mert ott már bonyolultabb a koreográfia, tudniillik az ujjak nem ugyanazt csinálják, alkarban feszül egy izom a csukló tartása miatt, stb... 

 

Bányai nem mond óriási hülyeséget. A lazán eláll-t viszont valahogy úgy kéne értelmezni, hogy a 2 ujj nem szoritja le a dobverőt. Hanem megfelelő pillanatban hozzáér, pont mint a labda pattogtatásánál a kezünk.

A lazán ráengedés nem cél, úgy tényleg útban van. Meg kéne hogy mozduljon az ujjad egy megfelelő pillanatban.

Irtad hogy csukló tengelyes mozgás... Őő.  Mi lenne ha ennél a feladatnál próbálnád nem mozgatni a csuklód, csak ujjból. Fogd le a másik kezeddel a csuklód, és próbáld ujjakkal pattogtatni lassan majd gyorsan a verőt. Egy tempóban pattognia kell. Akkor fog pattogni, ha az ujjaid beindultak mer nem mozog a csukló.

Előzmény: Törölt nick (2954)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.02 0 0 2954
...szoval tehat: Banyai aszondja, gyakorlatilag 2 ujj jatszik tradicionalis fogasnal, gyurus alulrol es huvelyk felulrol, mutato es kozepso lazan elall... Probalom atultetni a gyakorlatba, amit mondasz, vagyis annak a masfel ujjnak valami feledatot adni. Mast nem tudok, mint lazan raengedni folulrol, de gyakorlatilag csak ketfelet tud: 1) zavar, fekez, rontja a csuklo tengelyes forgasat 2) esetleg segit megakadalyozni a felrepattanast. De ha azt mondjatok, a nelkul a masfel ujj nelkul megse megy, en elhiszem...

((most nem a legutobb irott ravezeto gyakortlatrol beszelek, hanem "eles" probalkozasrol))(
Előzmény: BFarago (2953)
BFarago Creative Commons License 2008.04.02 0 0 2953

"Tovabbra sem ertem, EGYALTALAN hogyan kapcsolodhatna be, az ott tenyleg csak zavar, ha fontrol rateszem a verore, csak hatraltat a pattogtatasban..."

 

A titok nyitja hogy nem csak rátenni kell, hanem pattogtatni. Mivel 2-3 ujjat pontosan egyszerre kell mozgatni ahoz hogy pattogjon a verő, ez nem fog menni elsőre. A hüvelykujj külön tészta, a felső 2 ujj most a kérdéses. Van hozzá egy jó kis gyakorlat, hogy az ujjak mozgását tradicionális fogásnál mégértsük, kigyakoroljuk (néhány nap befektetés).  Szóval tradicionális (jazzes) alapállás, de lefordítjuk a bőr felé a csuklót. Úgy mint ha ujjakkal akarnánk dobolni, csak most dobverő is a kezünkben van. Ilyenkor mivel lefelé van a csukló 3 (egyeseknek akár 4) ujjunk is ráfekszik felülről a verőre. Nah ebben a helyzetben érdemes elkezdeni pattogtatást megérezni, hogy az ujjakkal mit kell csinálni hogy folyamatos pattogtatás legyen az eredménye, mert igy könnyebb. Célszerű az első pattanásba besegíteni és/vagy lefogni a csuklót, illetve letámasztani a kávára a tenyeret, hogy ne mozogjon eleinte. Később már ez se kell. Majd ha már megy akkor fokozatosan lehet a csuklót visszafordítani egyre éleseb szögben amig már a normális csukló tartásnál nem megy ugyanez. Ilyenkor értelem szerűen alulról a jól ismert gyürüsujj tartja a verőt ha kell (tehát az már nem pattogtat), fellülről meg van 2.5-3 ujjunk amivel némi szenvedés árán de sikerül bűvölni verőt. A jegyzetben a 7. oldal alja, 8. oldal és két fotó is van hozzá.

Még egy következő ügyességi gyakorlat lesz :) ha már megy külön hüvelykujjal és külön a két felső (mutató és középső) ujjal, akkor kombinálva a 3-at is menjen. Mivel ennek a sikere az ujjpercek hosszától is függ, ez nem garantált. :)

De mondjuk élőben valóban ez könnyebben érthető.

 

 

Előzmény: Törölt nick (2944)
BFarago Creative Commons License 2008.04.02 0 0 2952

"Hat bocsesz, "

Félreérthettél. Azt akartam mondani, hogy úgy fogd meg a verőt ahogy kényelmes. (s ha nem megy valami, akkor nem árt körülnézni mér' nem). Egyébként azt nevelte belém az élet, hogy nem csak nekem lehet igazam, úgyhogy nincs miért bocseszt kérni sose. (akkor is nekem van igazam:)

 

"...egyesek, pl. Csaba Akos mas velemenyen vannak."

Nem ismerem, meg azt sem hogy miért gondolod hogy más véleményen van. Mondjuk alapszinten érdekel, hogy mi az amiben Ő más nézetet vall. Próbáltam megfejteni a videóiból is. Én abból nem érteném meg hogy hogy kell megfogni a dobverőt.

 De egyébként baromira nem egyszerű egy ilyen szimpla dolgot leirni meg elmagyarázni mint dobverőfogás, látod Te is olvastad az oldalakon keresztüli rizsáimat, és mégse világosodott meg (?). Szal akkor rosszul magyaráztam.

 

" Persze egy elkotelezett, eletcel-zenesz szamara..."

Mármint ki, én? Multkor kaptam egy sms-t 06 91-es számról, hogy irjam le egy válasz sms-be hogy mi az élet értelme :D LOL. Persze nem irtam le mert én se tudom. Szal életcélom nincs. De a dob, az én hangszerem egy olyan élettárs, ami keveset felesel és ha keményen dolgozok rajta, kielégít... :) Azt hiszem még nem csalt meg... Bár múltkor az egyik gitárosunk beült mögé. :/

 

Végül is feszültség levezetésére 2-4 -et dobolni akárhogy is lehet. Nem gondolom hogy különösebben görcsölni kéne bármin, csak ha már az ember a cucca mellett van, és szükségét érzi, hogy valamivel foglalkozzon, akkor  érdemes olyat is nyomatni amitől fejlődik az aminek épp fejlődnie kéne. Egyébként én így is tanítok. Figyelem hogy mi a szar, és arra kitalálunk valamit.

Szerintem lehet 39 évesen is komolyan meg komolytalanul gondolkodni. Nem mindengy hogy mire lősz el 4-5 évet. Van pl egy 51 éves tanítványom, és meglepő de pont hogy a kezét a legkönnyebb fejleszteni. Ezzel szemben a kottaolvasást, ritmusérzéket hasonlókat már nehezebb lenne. Szóval szerintem nem kell alul adni azért mert nem 6 évesen kezdi valaki. Attól még ugyanaz az út, lehet rajta cammogni is meg átfogottan átgondoltan végighaladni felnőtt fejjel.

 

  

Előzmény: Törölt nick (2945)
JohnDeere24 Creative Commons License 2008.03.31 0 0 2951
hello
NYÍREGYHÁZI vagy környékbeli DOBOS kerestetik emocore/hardcore együttesbe!
Ha érdekel msn: johndeeretuning@freemail.hu vagy telefon: 0620/3957821
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.31 0 0 2950
Egyelore a szomszedokat boldogitom :D Lehet, elkezdek majd valami havi penzt szedni, amiert hallgathatjak.
Előzmény: Saughassy (2949)
Saughassy Creative Commons License 2008.03.31 0 0 2949
Akkor hajra azzal amelyik kezreall, mert egy dolgot azert sosem kell szem elol teveszteni (plane nekunk (nekem?) amatoroknek), hogy az egeszet azert csinaljuk, mert elvezzuk. Az mar kesz haszon, ha masnak is bejon, de ha mi sem elvezzuk, akkor kar csinalni. :)
Előzmény: Törölt nick (2948)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.31 0 0 2948
Kenytelen leszek elkepzelni, mert hasonloakat mondtok BFarago urral. De probaltam masfele fogast is, azert maradtam az egyiknel, mert az totalisan es hosszu tavon nem all kezre.
Előzmény: Saughassy (2946)
Saughassy Creative Commons License 2008.03.30 0 0 2947
Azert jo a tobbi fogast is kiprobalni, mert nem is tudhatod addig, hogy neked mi all kezre (vagy a zenenek, amit jatszani szeretnel).
Előzmény: Törölt nick (2945)
Saughassy Creative Commons License 2008.03.30 0 0 2946
Az ugy tud segiteni, (mar ha jol ertem a problemad:) hogy a borrol, lendulettel felfele erkezo verot bokod meg vele, ami ujra a borre pattan, majd onnan vissza... kb mint amikor labdat pattogtatsz a betonon. Szoval ne te akard lelokni a labdat (verot) a foldre (borre), hanem valahogy annak a lenduletet megforditani. Kicsit misztikusan hangzik, de szerintem a labdas hasonlat all a legkozelebb hozza. Ott sem megy a pattogtatas, ha foldhoz akarod hajigalni, csak ha finoman megbokod lefele. Nyugtass meg, hogy el birod kepzelni es nem teljesen erthetetlen amit irok. :)
Előzmény: Törölt nick (2944)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.30 0 0 2945
"Mindenhogy (értsd: tradicionális, francia, amcsi) meg kell tudni fogni a verőt, és valamilyen szinten játszani. "
Hat bocsesz, egyesek, pl. Csaba Akos mas velemenyen vannak. Persze egy elkotelezett, eletcel-zenesz szamara jogos lehet a kovetelmeny, akar nem is vitatom, de ahhoz nem 39 evesen kell elkezdeni tanulni. Ugyhogy ha en 5 ev mulva egy barati tarsasagban el tudok jammelgetni egyszerubb rocktemakkal, az nekem tokeletesen eleg lesz........
Előzmény: BFarago (2942)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.30 0 0 2944
A te jegyzetedbol tanulok :) Amirol velemenyt igertem, de valtozatlanul ugy erzem, hogy egyfelol ki a franc vagyok en ahhoz, masfelol meg nem ertem a vegere. Mindazonaltal tovabbra is ugy gondolom, valamikor szivesen vennek par alap-orat (nem reagaltal.)
Viszont foltunt, a jegyzetben is, hogy 3 ujjat emlegetsz taradicionalis fogasnal, ergo mutatot es gyurust is. En jo reg megtanultam Banyaibol ezt a fogast, aztan nem gyakoroltam tovabbm, de ez ez k. reg rogzult, es o azt tanitja, hogy az a 2 ujj nem kel, lazan alljon el... Tovabbra sem ertem, EGYALTALAN hogyan kapcsolodhatna be, az ott tenyleg csak zavar, ha fontrol rateszem a verore, csak hatraltat a pattogtatasban...
En sajna kihagyom az amerikai fogast. Oreg vagyok mar teljesen uj beidegzodesekhez, meg aztan nem is leszek soha DOBOS, mindossze csak szeretnek DOBOLGATNI. Valamikor, valahogy...
Előzmény: BFarago (2943)
BFarago Creative Commons License 2008.03.30 0 0 2943

Egyébként épp a közelmúltban próbálom átszoktatni magam a tradicionális fogásról az amcsira, mert eddig azt hittem hogy jó a bal kezem, de találtam olyan drum&bass-es dolgokat amiből a hangsúlyos hangokra nem bírtam kiemelni a verőt egy bizonyos tempó felett. Ugyanis tradicionális bal kéznél fellülről nem teljes 3 ujj van, szóval jó ha kettő, és alulról is végülis csak 1. Szóval nálam a csukló is belejátszik a határozott gyors halkabb ütésekbe is, és kidobni a verőt felfelé csukló segítségével lehet csak. Ami miatt a csuklóm nem annyira penge a hangsulyos gyors mozgásoknál. Szóval nem elég hangos a hangos...

Ezzel szemben az egyforma verőfogásnál allulról 4 ujj tud pattogtatni, és egyáltalán nem kell csukló a szemeteléshez. Ráér a hangsúlyos hangokra ráemelni, kevesebbett mozog, gyorsabb és erősebb mozgásra képes. Szóval ugyan azt a témát kevésbbé fárasztó lejátszani így. Szerintem tradicionális verőfogást érdemes megismerni és használni, de fontosabb az egyforma verőfogás, abból is az amcsi. Most így érzem.

Előzmény: BFarago (2942)
BFarago Creative Commons License 2008.03.30 0 0 2942

Alapvetően a kék Bányai könyvnél ezt az oldalt át lehet lapozni :) meg még néhányat.  Szerintem az ostorozó ütés alatt valami oldalazó ütésre gondolhatott.

A rázkódó alatt meg talán arra, hogy ne mozgassuk feleslegesen az ütőt.

De az is elképzelhető hogy csak régen volt amikor a könyvét írta, és már elszaladt az idő. Meg hát magyar zenei ipar elég mélyről indult... Gondolom valahogy úgy kellett volna megfogalmazni, hogy minden felesleges izommunkát kerüljünk, ami nem a verő szükséges mozgására irányul.

Jojo Mayer bár über profi, és rohadt modern (értsd szerintem egyik életcélja lehet hogy újítson), de szerintem nem Mayer-el kell kezdeni a dob hangszer megszeretését, sikerélmények rulez... Nekem több tananyagában van olyasmi, ami szerintem elég veszélyes irányba vihet egy átlagos tanulót. Pl ahogy a Moellert tanítja az mérföldekről közelít a lényegre, vagy a Single Stroke-jánál is a két ujjas ügy...

 

Az eredeti kérdésre visszatérve, szerintem tilos vagy tiltott dolog nincs a könnyűzenében. Mindenhogy (értsd: tradicionális, francia, amcsi) meg kell tudni fogni a verőt, és valamilyen szinten játszani. Esetleg csuklót is forgatva gyakorolni. Mert tényleges zenélés közben az ember már nem ezzel akar foglalkozni. Szóval az a cél hogy olyan technikát alkalmazz, amiben nem érzel korlátot, és könnyeden zenélsz.

De ha valamiben korlátozna hogy igy, vagy úgy tartod és kezeled a verőt, akkor nyilván utána kell nézni hogy csinálják még mások és az miért jobb..

És még konkrétabban pl én tradicionális fogásnál, a hangsúlyos majd halk ütéseknél, úgy emelem fel a verőt, hogy ne akadályozza felfelé a mutató és gyűrüs. De lefele már próbálják elérni, hogy a következő halkabb ütést pattogtassák. Hüvelykujjból való dobolást csak a hüvelykujj fejlesztése miatt eröltetem.

Előzmény: Törölt nick (2939)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.26 0 0 2941
Hehe :)) Kosssz.
Előzmény: Eördögh (2940)
Eördögh Creative Commons License 2008.03.26 0 0 2940
nem tudom, konkrétan mire gondol, de Bányai helyett szerintem ütéstechnikát inkább Jojo Mayertől próbálj tanulni.
Előzmény: Törölt nick (2939)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.26 0 0 2939
Aha, kosz. Csak mert Banyai azt irja, teljesen ki kell zarni "a razkodo es ostorozo uteseket". Akkor azok mik?
Előzmény: Eördögh (2938)
Eördögh Creative Commons License 2008.03.26 0 0 2938
perszehogy, sőt, ez a természetes dinamikához szerintem kell.
Előzmény: Törölt nick (2937)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.26 0 0 2937
Jo reggelt! Kerdesem tisztelt Profikhoz: jazzes keztartas, magam felol fotozva. Megengedett olyan pillanat, amikor a vero szabadon pattan, csak huvelykujjal kiserve, tehat nem fixalva a gyurusujjhoz??
szombathelyipatrik Creative Commons License 2008.03.20 0 0 2936
Ha valakit érdekel, március 28.-án BILLY COBHAM szóló fellépése Győrben az ütősfesztiválon. Szerintem kihagyhatatlan, gondoltam szólok.
Crystallite Creative Commons License 2008.03.10 0 0 2935
Budapesti metal zenekar duplázóval rendelkező dobosát keresi. A zenénkbe belehallgathatsz a http://zene.baratikor.com/music/musician.php?mid=36630 linken. További infót találsz rólunk a www.crystallite.atw.hu oldalunkon. Ha tetszett a zenénk várjuk jelentkezésed a crystallite.zenekar@gmail.com email címen.
praclee Creative Commons License 2008.02.27 0 0 2934
és ez a srác amugy olyan elveszett lélek? Ő nem jár forumra (pl.ide), vagy nem játszik mások elött akik hallják, vagy nem jár koncertekre hogy többet magába szívjon?
Előzmény: Mandula8 (2933)
Mandula8 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 2933
A negatív kritika is kritika! Nem vagyok az anyukája, akkor sokkal elfogultabb lennék! Kedvence a Slipknot, példaképe Joey Jordison. Na ez most nagyképűen hangzik. Igazad van, nem kötözködsz. Lehet, hogy csak számomra tehetség, de lehet, hogy tényleg érdemes foglalkozni vele. Majd kiderül.
Előzmény: praclee (2930)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.26 0 0 2932
Sziasztok!

Sajna idén nem jutottam el a dobosok farsangjára.

Volt valaki? És ha igen tudna kisebb összefoglalót írni? Milyen volt?

Attila
BFarago Creative Commons License 2008.02.26 0 0 2931

Kedves mugeb! :)

Irtad hogy letöltöd a jegyzetem. Mit gondolsz róla ?  Olvasható? Mit változtassak?

B.

Előzmény: Törölt nick (2916)
praclee Creative Commons License 2008.02.26 0 0 2930

én tényleg kekeckedős fajta vagyok, de honnan tudod, hogy tehetséges?

 

Mert mondjuk sok anyuka gondolja a fiál,lányáról hogy milyen szépen énekel a fürdőkádba, meg ügyesen mutat a dob mögött, aztán meg egy T5 nem tud kiénekelni...

 

dobj egy mailt, talán segíthetek.

 

Ja igen, az várost jó lenne tudni, meg mondjuk milyen zenei irányultság. Mert ha egy metál bandáról van szó....:)

 

 

(na jó nem kötözködök többet);)

Előzmény: Mandula8 (2928)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!