A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ez egy elég hiteles oldal itt is olvastam, egy elég részletes anyag van róla, tesztekkel, pl ha alulra rakod a papírt vagy felülre milyen hatásai vannak stb. Copy paste védelemmel van ellátva az oldal így nem tudom kimásolni a pontos részt.
Kezdő de lelkes kavé készítőként szeretnék kérni egy kis segítséget aeropress filter témában.
Több helyen is olvastam, hogy aeropress filter használata a szűrőkosár aljában, finomabb őrlést tesz lehetővé, ezáltal növelni lehet a kivonatolást espresso készítésnél. (A logika az lenne a finomabb őrlés mögött, hogy a papír miatt nem tömődnek el a szűrőkosár furatai, így könnyebben átmegy rajta a víz.)
Gondoltam kipróbálom ezt a technikát de nálam teljesen ellenkező volt a jelenség, aeropress filter nélkül 18gr 30sec 45gr végeredmény, filterrel ugyanaz setup egyenlő totál befulladás, percekig várhattam volna a 45gr-ra, ergo jóval durvábbra kéne állítanom az őrlőt nemhogy finomabbra…
A gép egy Gaggia classic v2( amit kerülni kell:D) opv 8-9 bar, őrlő graef cm800. Pre-infusion-ra nincs lehetőség ennél a gépnél, az aeropress filter nedvesen került az IMS kosár aljába.
Esetleg valakinek valami tipp, hogy miért nem az elvárt eredményt hozza a papír szűrő?
Nekem volt, elállási jogot gyakoroltam és vissza vittem. Nagyon nem pörkölte homogénre a kávét. A forgó kar alatt akkora hézag volt, hogy elfértek a kávészemek, tehát volt amit nem mozgatott, hanem csak égetett. Viszont kesudióval és mandulával lehet, hogy jól működne, nem tudom...
Itt ritkán kerülnek szóba az automata gépek, szóval nem biztos, hogy kapsz majd választ. A kavekorzo.hu-n van egy viszonylag aktív automatás topic, talán ott több infóhoz jutsz.
Szeretnék venni egy megbízható automata kávégépet, de tejhabosítóra semmi szükségünk. Elveszek a rengeteg fajta között. A lényeg, hogy mikor szeretném tudjak gyorsan főzni egy rendes kávét. Kérlek benneteket segítsetek választani!
Használt már valaki ilyen pörkölő masinát zöld kávé pörkölésére?
Én főként kesudió és mandula pörkölésére használnám, de kíváncsi lennék, egyáltalán érdemes-e próbálkozni vele?
Kukába valónak nem szeretnék zöld kávét venni. Mire kell figyelni a használatánál? A képen nem látszik, de egy átmérő hosszúságú kar elvileg folyamatosan keveri a babokat.
Az árakhoz nem értek, csak nosztalgikus lettem öregkoromra. Egyébként, tekintve, hogy az új ára 60 ezer felett van, ennyit szerintem megér, sőt. Azt persze te tudod, hogy milyen állapotban van.
Nem csinált semmi különöset, most cseréltem a vízlágyítót a napokban kb. 5 hónap után. Nem volt sem üledék, sem penész. Mondjuk naponta használatban van a gép, sokat nem pang benne a víz.
Nem teljesen kizárt, hogy valakinek van, de ahogy itt most rákerestem a fórumon, eddig nem írtak róla semmi konkrétat. Egyébként én úgy sejtem, hogy az összes profi/félprofi olasz kávégép ugyanazt tudja, a kérdés, hogy ennek van-e olyan speciális alkatrésze, ami nehezebben beszerezhető, mint az ismertebb márkákéi.