Keresés

Részletes keresés

Cybercat Creative Commons License 2000.06.17 0 0 101
...Hi!
Azert ez nem igaz:
Ha osszehasonlitjuk, hogy egy kb. 5-10 felhasznalos Novell Netware op.rendszer kb 2-300e Ft + Afa, a Linux meg ha hivatalosan vesszuk boltban, _teljes_ verziot, akkor sem kerul _Brutto_ 60e Ft-ba... Raadasul meg megbizhatobb is, konnyebb kezelni es bekonfiguralni...
Mert ha igaz lenne, hogy lehetseges az hogy a linuxban meg mindig vannak expolitolhato hibak?
Szoval azert a novell-t ne keverjuk a Ms termekekkel, jo?
A Netware az szerver op rendszer, es nem csinos windows mutans mint az Nt es a W2000...
Szoval, Linux forever, de azert ne fikazuk a jokat is...
Előzmény: ixc (99)
ixc Creative Commons License 2000.06.16 0 0 99
Bocsi, hogy igy uj emberkent hozzaszolok, de most talaltam ide...

Nos en is egy "megrogzott" Linuxos vagyok, es nekem nagyon megfelel... Megbizhato, sokkal konnyebb konfiguralni, mit a PiciPuha ablakait... :-)

Errol szuletett egy mondas is, mindenki megnezheti a magyar nyelvu fortune-ban:
A Linux igenis felhasznalobarat... Nem bena- vagy idiotabarat.

Szerintem ez nagyon is igaz...

Mas:

Nem lenne baj az, ha a Linuxot nem "ingyen osztogatnak", hanem _nagyon_ minimalis osszegert lehetne venni...
Nem ugy mint a WinDos-t (gy.k.: Win2000 kb 120e Ft.).
Az emberi gyarlosag miatt is, hiszen ha valaki valamire azt mondja, hogy ingyenes, rogton arra asszocialnak, hogy ez azert ingyenes, mert nem jo...
Pedig a Linux JO!!! Sot: Nagyon Jo...
Csak ezt nem tudjak, mert nincs hirdetve sem... Ezt kellene megoldani valahogy...
Ha osszehasonlitjuk, hogy egy kb. 5-10 felhasznalos Novell Netware op.rendszer kb 2-300e Ft + Afa, a Linux meg ha hivatalosan vesszuk boltban, _teljes_ verziot, akkor sem kerul _Brutto_ 60e Ft-ba... Raadasul meg megbizhatobb is, konnyebb kezelni es bekonfiguralni...

En igenis dicserem a Linuxot... Mert ez egy szep elkepzelesbol egy megvalosult dolog lett... Es sok ember munkaja van ebben, akik TELJESEN ingyen fejlesztettek ki nekunk... Nem lenne rossz, ha ok is reszesednenek ebbol...

Csak ennyit akartam hozzaszolni..

szg Creative Commons License 2000.06.16 0 0 98
Azt kellen hangoztatni:
"Számitógépet veszel? Internetezni, szöveget szerkeszteni, táblázatot, adatbázist kezelni, rajzolni, fotót retusálni akarsz vele? Ugye kizárólag legális szoftvereket akarsz használni? Windows esetén ez kb. 150-200 eFt-ba kerül. Linux és/vagy más szabad szoftverek esetén 0-20 eFt. Válassz!"
Előzmény: zikke (97)
zikke Creative Commons License 2000.06.16 0 0 97
Hi!

Activer kérte többek között:

> ... Arra is kérlek Benneteket, hogy ne hangoztassátok a Linux ingyenességét, hiszen tényleg nem az egyszeri beszerzési ár a döntő (persze nem egy országos iskolai beszerzési tender esetében, ott tényleg milliárd Forintnyi érv áll a Linux mellett), ráadásul ez az "ingyenes" kifejezés olyan gagyi dolgot sugall mostanság. ... <

Szerintem éppen azt kellene hangoztatni, hogy a Linux ingyen van. Főleg akkor teremthet ez szép kontrasztot, ezáltal megbecsülést a Linux programozók irányába ha figyelembe vesszük hogy a Micisoft bilinccsel fenyeget az illegális szoftverhasználatért. Az tény hogy a disztribúciók is pénzbe kerülnek és jogellenes birtoklásuk ugyanannyira jogellenes mint a MS-os termékeké. De a Linux disztrib kiadók még nem hoztak létre végrehajtószervet a kalózok letarolására. És akinek egy kis esze is van, az inkább összegyűjti a saját rendszerét. Mintha mostanság a Linux is státusszimbólum kezdene lenni... Szerencsére azonban egy működő Linux rendszer nem a pénztárca vastagságára utal hanem a felhasználó/rendszergazda intelligenciájára, találékonyságára, tehetségére. A Linux ingyenes, maradjon is az. Meg fog térülni az ingyenessége. Egy logikusan felépített vagy felépíthető rendszer sokban segíthet a Linuxszal ismerkedő tizenévesek logikai készségének fejlesztésében. A Linux a felnőtt értelmes emberek Lego-ja. :)
Szóval, szerintem az a gagyi dolog, ha valaki plüss-pingvinért meg díszdobozért kiad 30e Ft-ot, és döngeti a mellét hogy "én biz' csak RH-t / SuSE-t / Caldera-t használok". A CHIP magazinban olvasható ellenvetéssel sem értek egyet, miszerint rossz fényt vet a Linuxra ha az ingyenességét hangoztatjuk (Olcsó húsnak híg a leve). Vagy akkor döntsük el, mondjuk hogy nem ingyenes a Linux, csak 'szabad' (forráskódját illetően). Ha egyik hónapban az a divat hogy 'ingyenes', a másikban meg hogy 'fizetős', akkor ez könnyen tűnhet úgy, mintha az egész egy beetetés lenne.

Előzmény: activer (95)
Egoist Creative Commons License 2000.06.16 0 0 96
A topik egy kicsit elkanyarodott eredeti temajatol, de ez nem baj, mivel igy egy nagyon szinvonalas Linux<->windows topik lett belole. SZVSZ mindket rendszernek megvan a letjogosultsaga, csak tudni kell, melyik mire hasznalhato. Egy 1 useres home hobby pc-re a win is megfelel (nalam fut rajta az nfshs es az ujabb avi-ket is win alatt nezem). Viszont, mint azt tobben is kifejtettek, nem valoszinu, hogy valaha is olyan megbizhato rendszer kiepeitesere lesz alkalmas, mint a Linux/UNIX. Ez 2 nagyon kulonbozo terulet, nem lehet/erdemes a 2 nezopontot osszehozni. (6Gb-bol 800 Mb-ot megerdemel a win is, barmennyire is szidjuk.)
Az utolso hozzaszolashoz:
olvasd el a topik elejen levo hozzaszolasaimat! Nem azt allitottam, hogy a Linux nem fog elterjedni; el fog. A gondom az, hogy ekozben/ezert nagy valtozason kell es fog keresztulmenni, ami szvsz csak negativ dolggokkal jar ("elwindozosodik"). Ez nem tetszik nekem, ezert inditottam a topikot.
activer Creative Commons License 2000.06.15 0 0 95
Sziasztok!

Sajnálom, amiért ilyen későn találtam rá a topicra.

Temetni a Linux-ot? Balgaság. A legjobban terjedő operációs rendszer, bár még nem piacvezető. Lehet, hogy nem is lesz az, de nem baj: legyen több szereplő a porondon, közel azonos súllyal, ez így egészséges.

Kedves Linux hívők! Ne szidjátok a Windows-t! Ha olyan megbízható és átgondolt lenne, mint a Linux (illetve a Unix), ugyan ki térne át Linux-ra? Éppen a Windows a legjobb érv a Linux mellett! Sok példa van arra, hogy a Windows a Linux (vagy más UNIX) felé terelte a (vállalati) felhasználót, de a fordítottjára nem tudok példát mondani.
Arra is kérlek Benneteket, hogy ne hangoztassátok a Linux ingyenességét, hiszen tényleg nem az egyszeri beszerzési ár a döntő (persze nem egy országos iskolai beszerzési tender esetében, ott tényleg milliárd Forintnyi érv áll a Linux mellett), ráadásul ez az "ingyenes" kifejezés olyan gagyi dolgot sugall mostanság. Szóval a Linux-ot is adminisztrálni kell, meg a Windows-t is és a jó munkaerő a legdrágább.

Egyre több kis- és közepes cégről hallok, akik áttértek Linux-ra (vagy más UNIX-ra). Sok cégnél azért a Windows NT a nyerő, mert egyszer valaki (nem feltétlenül szakértő) ezt írta be a cég stratégiájába. Az informatikai vezetőknek meg rengeteg bajuk van az alkalmazásokkal, ez köti le az idejüket, és a hideg rázza ki őket már a attól a gondolattól, hogy egy így-úgy működő NT-s rendszert lecseréljenek. Aztán bizonyára van olyan is, aki anyagilag érdekeltté van téve abban, hogy a cég MS alapokon működjön: nem mindegy, hogy milliók után kap 10%-ot zsebbe vagy 12,000 Ft-os Linux disztribúció után. (Látjátok, a Linux még a korrupció ellen is jó!)

Sok olyan informatikai cég van, akinek profitot hoz az NT gyengesége, ezeknek nem érdekük elárulni azt az ügyfeleiknek, hogy van egy másik világ is. Én is szoktam pénzt keresni azzal, hogy egy-egy összeomlott NT-s rendszerbe újra életet lehelek. NT-t remekül tudok buherálni (registry és egyebek), a Linux-ot nem, mert arra sosem kértek még. Már állítottam át cégeket NT-ről Linux-ra, azóta nem hívnak, hogy baj van. Hát mondjátok, jó üzlet ez???

Valaki írta, hogy a UNIX-nak vége, vagy legalábbis ez volt a lényege. Kérem az illető urat, hogy nézzen be olyan helyekre, ahol "mission critical" alkalmazások futnak (biztosítók, közüzemi szolgáltatók, repülőterek stb.) Egy megveszekedett Microsoft feliratot sem fog látni. A UNIX pedig terjed, csak meg kell nézni a SCO, a QNX vagy a Sun eladási statisztikáit. Végre rádöbbentek az emberek arra, hogy nem az számít, amit az agyukba préselnek a marketinggel, hanem az, amit tapasztalnak. Erre tartunk Barátaim!

Kedves Himbapipics (vagy hogy hívnak)! Légy boldog, és gondolj a jövődre is, ne a mának élj! Mint professzionális szoftverfejlesztő üzletember bizonyára tudod, hogy a hálózati számítástechnika és az információs társadalom felé tartunk (vagy már ott is vagyunk), és már most olyan (Internet-es) alkalmazásokat kell fejlesztened, amelyek 24 órában képesek rendelkezésre állni és nyílt szabványokon (pl. Enterprise JavaBeans, CORBA stb.) alapulnak. Lásd be: kedvenc gyártód ezen a téren igen-igen gyengén áll.

BOB Creative Commons License 2000.06.15 0 0 94
Én úgy fél éve kezdtem el foglalkozni a linuxszal.
Hogy mennyire felhasználóbarát?
Debian Potatot 47 perc alatt úgy rántottam fel a notebookomra pcmcia támogatással meg működő x-szel együtt, hogy azóta nemhogy lefagyás nem volt, de a netcápán kívül még progi sem dőlt össze rajta (ugyanerre a vasra 62 perc alatt mászott fel annak idején a win98, és utána még bíbelődhettem a vga meg multimédia beállításokkal). Tegnap 20 perc alatt beleforgattam a 2.2.16-os kernelt. Tökéletesen műxik, pedig nem vagyok az a linux guru típus.
Jobban kezeli az apm-et mint bármelyik vindóz (ez csak néhány példa). Ezek után ha valaki aszondja hogy csak guruk tudnak linuxot telepíteni, körberöhögöm.
Két hónapja le is szedtem az összes általam használt gépről a vindózt. Tökéletesen megvagyok nélküle. Na lehet tovább temetni a linuxot, nekem nagyon bevált.
MGperY Creative Commons License 2000.06.13 0 0 93
"igazi halála az lesz, ha tömegesen fognak Linuxra megjelenni a játékok. "
nekem még végig kell játszanom a half life-ot :)
és pl imádom a neverhood-ot, csajom nyomja a rayman 2-t, vinyó meg van doszt.
szóval kell még a win :( vagy inkább :)
Előzmény: Vinnui (92)
Vinnui Creative Commons License 2000.06.13 0 0 92
Én pedig temetni jöttem a Windowst, nem dicsérni! :)
Pár napja teljesen megszabadultam a Windowstól. Most már csak Linux van a gépemen, és minden feladatot szépen meg tudok vele oldani. Az utolsó szál, ami a Win-hez között, a StarCraft volt, ami viszont most tökéletesen fut Wine alatt, sőt!
A hangja gyönyörűen szól, teljesen stabil, és IPX-en keresztül hálózatban is fut.
Ez csak egy kis lépés volt, a Windows igazi halála az lesz, ha tömegesen fognak Linuxra megjelenni a játékok.
Valószínűleg nem vagyok igazi "cyberpunk". :)
Előzmény: MGperY (90)
vastika Creative Commons License 2000.06.10 0 0 91
Én már telepítettem. (HP Scannert) Jó sokáig tartott, de szerintem én volta a béna, mert az SCSI vezérlőt nem telepítettem. Amikor rájöttem, hogy a scannner telepítője ezt kihagyja, és kézzel hozzáadtam, egyből elkezdett működni.
Amúgy meg szerintem szervernek linux, vagy ha azt nem akarja az ügyfél, Novell.
Előzmény: guszthy13 (88)
MGperY Creative Commons License 2000.06.09 0 0 90
az igazi cyberpunkok legalább 2-3 operációsrendszert használnak.
lolka_bolka Creative Commons License 2000.06.09 0 0 89
En egy full NT -s halozatot epitettem ki, es jo volt. LAN -nak mindenfelekepp. De hogy NT -s tuzfalat nem csinalnek az mar egyszer tuti.
Egyebkent pedig nem tudom mivel szoptal, nekem _minden_ SCSI cuccot sikerult mar belonni. Igaz, hogy vannak olyanok, hogy pl ha nem kapcsolod ki a bios -ban a Plug & Play OS -t akkor sosem fogja felismerni az SMC pci -os halokartyadat, de azert egy 20 - 100 fos ceget jol el tud vinni az NT.
Mindezek ellenere amit leirtam, Linux forever!!!
Lassan mar nem is fogok winezni... :)
Bill Gates meg bekaphatja

Lolka

Előzmény: guszthy13 (88)
guszthy13 Creative Commons License 2000.05.23 0 0 88
Kedves HimbaPipics!
Most jutottam el idáig, - egy ujszülöttnek minden vicc új - de nem állhatom meg, hogy ne válaszoljak!
Nem védem a Linuxot, mert nem ismerem (még! :-))
De a WinNT- ről és tettes társairól van némi tapasztalatom......:-(
Próbáltál már egy Scsii-s HP scannert NT alá telepíteni? (Scanjet 4c, Symbios kártyával)
Ha próbáltad, utána ismét visszatérhetünk az NT-re! Egyébként van egypár minisztériumi (nem mondom melyik) kollégám akik attértek Novellről NT-re....Azóta 'éveket öregedtek'! Pedig tiszta homogén NT-s rendszer....:-) Ja és nem lámák a szakmához! De a linuxot, még(!) ők sem támogatják!
Előzmény: HimbaPipics (34)
NevemTeve Creative Commons License 2000.05.22 0 0 87
"elolvashatod Alan Cox káromkodásait is amit az elfuserált MAC es APIC-ekkel kapcsolatban leírt."
hol? adj egy linket, kérlek!
Előzmény: netizen (85)
szg Creative Commons License 2000.05.22 0 0 86
Linux-unix eseten ez a fejlettlenebb grafikus interface miatt ( es parancssor) miatt sokkal nehezebb. Az atlag felhasznalok nagy resze sosem fogja megszokni a command-line uzemmodot, es egyebkent is miert tenne ha ott a winfos.

Mondd csak, láttál te pl. KDE-t mostanában?

Az átlag felhasználónak ma már linux alatt SEM kell feltétlenül tudnia arról, hogy van egyáltalán command line.

Hidd el, hogy az átlag felhasználónak teljesen mindegy, hogy winXX, KDE, BeOS, MacOS, GNOME vagy bármilyen más GUI-t használ!

(El kéne már felejteni azt a tévhitet, hogy unix/linux csak annak való, aki szeret parancssort buherálni...)

Előzmény: Törölt nick (83)
netizen Creative Commons License 2000.05.21 0 0 85
ouzo azért elolvashatod Alan Cox káromkodásait is amit az elfuserált MAC es APIC-ekkel kapcsolatban leírt.. :>
Előzmény: ouzo (82)
netizen Creative Commons License 2000.05.21 0 0 84
Egyszoval a W2K-nak minimum 99.8%-os a rendelkezesre allasa (cluster nelkul is). Föggetlen teszlabor szerint 1 éves tesztet figelembe véve 1 Redhat alapú linux összesen 2 órát, mig az NT 46 órát állt diszkkezelési hiba miatt adódó rendszerösszeomlás miatt. Ha osztunk, szorzunk akkor NT rendelkezésre állás: 99.94%, Mig a Redhat-ra: 99.9997 jön ki...

Szépek ezek a dolgok amiket az M$ promó anyagokból idefirkantottál, de: Nálunk volt 1 Linux/Apache/Php alapú ebédrendelési rendszer ami 2 évig hibátlanul működött. Áttették NT/IIS/ASP rencerre. 35%-os valószínűséggel kapsz Internal server error - ole db odbc driver running out from spool memory-t.

Volt 1 IBM mainframe-es levelező rencer (nálunk). Felváltották exchange alapúra (elosztott rendszerről van szó kb 100 000 user). 2 év alatt 4x ült le teljesen az intranet és a levelező rendszer, mert a VB script-es e-mail vírusok által generálódott e-mail forgalom beterítette a backbone-t. Ugye emléx még arra, hogy 2 hete Angliában az ILOVEYOU többszázmilló GBP kárt okozott, és a hiradásokban már be se merik mondani, hogy természetesen csak a Microsoft alapú rendszereket érintette ez a probléma...

Mondogatod hogy ugye csak az nem hibázik aki nem dolgozik, csak tudod 1 komolyabb cég előbb utóbb szeretne túllépni azon hogy minden 2.-3. hónapban újrarakja a szervereit vírustámadások, felinstallált szofferek okozta károk miatt, akkor elgondolkozik azon, hogy van-e alternatíva. (Ha kicsit is igényesebb az IT infrastuktúrája az embernek, akkor akár 1 reinstall server napokig is eltarthat).

NLB, CLB szépen hangzó dolgok, csak tudod a unix világában már 5-10 éve léteznek, igaz nem igy hívják őket.

A teljes operacios rendszer minden objektuma elerheto es ujra felhasznalhato, szabadon (COM technologia). - Az e-mail makróvíruos által is (lásd fenn). Múgy a COM tényleg nem lenne rossz dolog, csak a DevStudioban kicsit alacsony fokon dokumentált, ugy kb 200-300 USD-t el kell költeni szakkönyvekre, hogy megértsd hogyan is működik pontosabban. A Win érában ezt az utóbbi lépést el szokták kerülni, helyette a devstudioban levő mintapéldákat heggesztik át rosszul, ráfejlesztenek 1 megpatkolt MFC42-re amit szépen installálódik is szegény felhasználónak aki nem érti, hogy mi a frásztól ment gallyra minden proggija (ami MFC42-t használt). A Windows file protection ami a w2k-val jön elvben jó lett volna, csak sajnos kijátszható, megkerölhető és sajna a fent leírt szarheggesztők is tudják már, hogy hogyan...

De ne hidd azt, hogy Linux(UNX) alatt nincsenek COM-nak megfeleő technológiák. Csak a 2 legnépszerűbbet említve: OpenParts (KDE) és BonBoo (Gnome). Of course ezeknek a komponens alapú van security modelljük, nem úgy mint a COM/COM+-nak

Skálázhatósaág/2 GB.:
A 2 GB-os fileméret korlát a 2.2-es sorozatú kernelekkel (amik az ext2 filrendszer új verzióját tartalmazzák) megszünt. Amúgymeg a 2 GB-os egybefájl eleve szerintem filmvágásnál lép fel, ellenben az ilyen filmvágó eszközök általában saját disket, és a célfeladatra optimált saját file rendszert használnak (még windws alatt is). A Linux lineárian skálázható elméletileg 16 CPU-ig. ez IA32 renszerek esetén nem igaz, mert azok apic-je csak max 4 CPU SMP kezelését teszik lehetővé (akár linux akár windows) alatt. ! nél több CP esetén mindenféle glue logikával lehet 3 CPU-s bokrokat összekötni, de IA32 esetén mint az közismert a 6. CPU hozzáadása után már teljesítmény növekedés nem várható. Clustering: James Cameron-nak a Titanic rendereléséhez jó volt a 150 linuxból álló Beowulf fürt tehát nemtom hoyg miről beszélsz... Érdekes lenne megtudni hogy mért pont linux-ot és mért nem windows-t használtak.. (Én sejetem a választ - bár ezesetben nem a megbízhatósági kérdés áll mögötte :>)

Mindene esetre én nem utálom a windowst - csak arra használom amire való: Infotainment-re

Előzmény: HimbaPipics (47)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.21 0 0 83
Megint a jol ismert "Linux vagy winfos" vita. Szerintem inkabb linux ES winfos. Teny hogy a linux-unix meg mindig a serverek es nagygepes rendszerek rendszerek platformja, de szerintem a Intel es AMD CPU-k teljesitmenyben hamarorosan elerik a nagy gepek szintjet, mivel a fejlesztes ott a leggyorsabb (es a profit a legnagyobb). Masreszt ott a monolitikus kernel(Unix) vs. microkernel(NT) vita, a microkernel nehezebben megvalosithato (ezert tobb a hibaforras), de ketsegkivul fejletteb architektura. Gazdasagi szempontbol a winfos lenyegesen elonyosebb, gondoljuk el, adott egy vallalat, ahol ki kell kepezni n embert a rendszer hasznalatara. Linux-unix eseten ez a fejlettlenebb grafikus interface miatt ( es parancssor) miatt sokkal nehezebb. Az atlag felhasznalok nagy resze sosem fogja megszokni a command-line uzemmodot, es egyebkent is miert tenne ha ott a winfos. Szoval mindket rendszer ok a sajat teruleten, osztonzo hatast fejtenek ki egymas fejlodesere aminek a nyertese a felhasznalo.
ouzo Creative Commons License 2000.05.19 0 0 82
Egyetértek, a PC igen szar architektúra. Már amikor elkészült, akkor is igen kusza gép volt. De maga az INTEL x86 is egy igen szar, önmagával sem kompatibilis család, és szinte minden bonyolultabb benne, mint kellene. A valós mód memóriaelérésén mennyit anyáztam annak idején...
Néha elcsodálkozom, miért nem dobják az egészet ki. Gyakorlatilag a hardware területén is ilyen ms-effektus tapasztalható, mert azért ragaszkodnak hozzá, hogy ugye ne kelljen új rendszerre átállni, újat tanulni.
Szerintem a PC egy tipikus tranzisztortemető. Annak ellenére mondom ezt, hogy a főiskolán kívül csak PC-vel dolgoztam.
Üdv:
Ouzo
Előzmény: krics (80)
66666 Creative Commons License 2000.05.18 0 0 81
kedves himbapipics, szoljal mar ha sikerult egy 2 gb nal nagyobb file-t csinalni mondjuka hon imadott 2000 red alatt fat32 re, ha sikerult szolj mar at!

kulonben meg nem szep dolog szidni a konkurenciat anelkul hogy megneznenk mire is kepes!
azthiszem itt a kollegakkal eleg sok winfosos tapasztalattal rendelkezunk.

ui:megtudod mondani mennyibe kerul egy vegtelen szamu felhasznalos nt server?!
samba nev mond neked valamit?

penguinpower rulez!

krics Creative Commons License 2000.05.16 0 0 80
Sziasztok!
Hmmm, de keson olvastam ezt a hozzaszolast....

Baratom, te hol elsz???? UNIX-ok, mint nem annyira hasznalt oprendszerek? Na, ne mondd mar.... Vilageletemben nagygepes voltam, a PC csak sokkal kesobb jott - jo szar egy arhitektura -, de ne magyarazd mar meg nekem, hogy a kutya nem hasznal UNIX-ot. Ugyan mar....

Egyebkent gondolom valamilyen klikk-klikk-TAB-ENTER-lefagy -nyelven programozol gondolom, mert egyebkent nem irnal ilyeneket. Nehogy mar a UNIX-okra BARMIKOR IS bonyolultabb lett volna fejleszteni.

Előzmény: HimbaPipics (47)
Poci Creative Commons License 2000.05.15 0 0 79
Üdv Mindenkinek!

Tulajdonképen bármelyikre klikkelhettem volna, de megint találtam egy WinFos-őrültet. Hogy KisHazánk nagyvállalati számítástechnikája mennyire ki van még szolgáltatva a M$ WinFos platformnak(meg sajnos az egységsugarú átlagfelhasználók is) az egyszerűen borzalmas és ijesztő. Hogy Billy Gecy Világméretű Agymosását még sokan nem heverték ki... Valahol olvastam a minap "A számítógép egy olyan írógép, ami windózzal megy..."-vagy valami hasonló
-elnézést, ha pontatlanul idéztem...

Szóval én egy igen kretén számítástechnikai cégnél dolgozom sajnos. Sem a nevét, sem pedig
a tevékenységét nem említeném, de azt igen, hogy elég nagy ahhoz, hogy joggal feltételezzem, sokkal okosabbak dolgoznak itt feleleős pozícióban. Jómagam a saját bőrömön tapasztalatam, hogy amikor a Linuxról kezdtem beszélni, szószerint leugattak, mert nekik csak az az Igazi és Hazsnálható Szoftver, amit ugyan csak lemásolnak és nem vesznek meg, de természetesnek tartják, hogy a gép NÉHA(???) lefagy és akkor muszáj újraindítani. Mert szerintük ÍGY MŰKÖDIK a PC - Windows-zal ugye.

Nekem SuSE LINUX 6.4(nemrég 6.3) és Jogtisztán, áron alul vásárolt OS/2 Warp 3 op.renszer van a gépemen(Acorp ALI alaplap, 64MB RAM, Cyrix P150+, stb.), és valami csoda folytán MINDENT meg tudok csinálni vele, amit mások csak M$Winfos-Ofisz párosítással, és mind- mind GPL és/vagy freeware(esetleg nem időkorlátos shareware) progikkal. A vírusoktól(még) nem kell fosnom, ettől függetlenül körültekintő vagyok.

Hála Istennek, a Parlamentben is megszólalt néhány emberben a Jobbik Ész, az SZDSZ-azthiszem megemlítette a Szabadszoftverek használatát és elterjedésének Állami Támogatását. Kérdés, hogy a Kormány és az Informatikai Tárca mennyire jóbarátja Billy-fiúnak.
Örülnék Neki, ha a LINUX elterjedését itt is támogaták Államilag is. Végre ez egy olyan keret lenne, ami értelmesen használná fel az adófizetők pénzét!

Akinek pedig jobban tetszik, hogy ki van szolgáltatva mindenféle EULA, meg egyéb parasztságoknak(és a BSA-nak is), annak továbbra is legyen természetes hogy a PC úgy műsködik jól, ha üzemszerűen lefagyogat és ekkor újra kell indtíani. Mert ez mindenkinek a Magányügye...

Előzmény: SwS (66)
salez Creative Commons License 2000.05.11 0 0 78
hali
"Ezt meg végképp nem értem:
"szakmai (nem manágeri, csak közgázon nevelkedett) berkekben egyértelműen jó terméknek (mert az) tartják"
Egy op.rendszer "szakmai jóságát" a közgazdászok állapítják meg..?"

Nem a szakmai jóságát állapítják meg a közgazdászok, hanem az 1000 munkaállomást használó cég közgazdász végzettségű gazdasági igazgatója dönti el, hogy kifizeti M$-nak a liszenszdíjat (1000 db! mer jön a béesá, oszt bilincsbe visznek el), vagy fizet érte 0 ! Ft-ot, a belső IT-t meg amúgy is fizetni kell.

Ez legalább olyan erős érv, mint a "szakmai jóság".

üdv
salez

Előzmény: ttime (77)
ttime Creative Commons License 2000.05.11 0 0 77
Hali!

Ebben azért van némi ellentmondás...:
"Ezért jó kódokat adnak ki és javítják percek, órák, napok alatt."

Ezt meg végképp nem értem:
"szakmai (nem manágeri, csak közgázon nevelkedett) berkekben egyértelműen jó terméknek (mert az) tartják"
Egy op.rendszer "szakmai jóságát" a közgazdászok állapítják meg..?

Ttime

Előzmény: MacSteve (76)
MacSteve Creative Commons License 2000.05.11 0 0 76
Üdv!

Most olvasgattam a fórumot és mosolyognom kellett kissé.

Valamikor 91-ben diplomamunka-téma volt a linux, ami akkor éppen csak mag volt. Mustármag.
Most '00 van, és már pénzben is és lélekszámban milliók állnak a Linux mögött. Ott van lassan francia, az oszták, benelux államok stb (hadd ne részletezzem) közigazgatásában, a magyarok is lassan eszmélnek(talán az SzDSz-nek az egyik programpontja).

Az elektronikus és nyomtatott sajtó, és egyéb médiák egyre többet foglalkoznak a témával. Mozgalmak, sőt eszmék vannak a folyamat mögött. Még az olyan hagyományosan csak M$ termékekkel foglalkozó lapok is, mint a PC World, CD mellékletein megjelenik a linux.

Szóval fiatal rendszer, nem áll mögötte kvázi akkora jól megfizetett fejlesztőgárda, általában határidők nem szorítják és nem kényszerítenek senkit, hogy ilyen olyan kódrészeket márpedig bele kell venni. Ezért jó kódokat adnak ki és javítják percek, órák, napok alatt.

Egy összetett kérdés: Ha annyira nem jó a linux, miért fejlődött fel annyira, hogy Józsi bácsi mikor kukoricát kapál és a Kossuthot hallgatja középhullámon, ámuldozik azon, hogy a M$-ot feldarabolhatják és a Linux méltó ellenfele?

Ha nem lenne jó, nem használná senki. Vagy mégis van annyi mazochista ember, akinek nem elég a Lostdows miatt szívni, még a linux-al is rátesz?

Egy a lényeg. A linux bizonyított, fejlődik és egyre gyorsabban. Minden szektorban megállja a helyét és szakmai (nem manágeri, csak közgázon nevelkedett) berkekben egyértelműen jó terméknek (mert az) tartják. Jómagam az első Chip CD-n megjelent Slackware óta kedvelem a Linux-ot, akkor még 386-osom volt. Nem sok mindent csináltam azon felül, hogy néztem a kurzort és nyomkodtam az ls-t. Mostanság linux alatt is lehet assembly vagy C programban fejleszteni Atmel mikrokontrollerekre, az IBM Toppage csomagja ingyen letölthető és nagyon VPS-es (Vakulj Paraszt System) weboldal kreáló. Pízért minden megvehető.

A Lostdows-nak nagy változáson kell keresztülmennie ahhoz, hogy ne csak használják, hanem kicsit (elég annyira, hogy ne köpjék le a monitort egy M$ logó láttán) is kedveljék a felhasználók.

Teljesen egyértelmű, hogy terjed a linux és hogy jobban, mint más oprendszer. Majd kialakul egy egészséges egyensúly a rendszerek között. Nem akarom lehúzni a M$ termékeket, de fagynak. Office. Fagy a Staroffice is. De ingyen, nem 150e+ÁFA-ért. És volt olyan, hogy végtelen hurokba került feltétel leültette az Excellt, SO meg betöltötte, azt mondta: "Barátom, ez marhaság, szerintem csiszold még." és kijavítottam és kimentettem és már Excell sem halt be tőle.

Szerintem nem hülyék a M$ mérnökei, mindössze nagy a nyomás fentről és nincs idő kiforrott, átgondolt és alaposan letesztelt kódot készíteni. De nézzétek meg a saját cégeteket, nem ugyanaz a helyzet? Hajtás, félmegoldások, jó lesz az, majd kijavítjuk csak meglegyen stbstb.

Pénzből él mindenki, de ez a világ már betegesen hajszolja a profitot és ez a baj.

Hát, jól nem mondtam semmit.

De azt hiszem, hogy a téma elnevezése : "Temetni jöttem a Linuxot, nem dícsérni!" eleve balgaság volt. Senki nem gondolja komolyan, még a M$ és hívei sem. Ennyi.

Üdv, MacSteve
macsteve@freemail.hu
www.macsteve.ini.hu

netizen Creative Commons License 2000.05.06 0 0 75
Ta HaZe monddsza olvasol te híreket?

A linux az az a 15 megány tgz amit az ftp.kernel.org-ról tölthetsz le. Utána azt raksz köré amit akarsz.
-van pl olyan, hogy fognak 1 386-ost bios ki, Linux ROMFS-sel be és kész a DNS szerver (4 Mbyte RAM-mal)
-De van olyan is, hogy James Cameron FDDI gyűrűbe kapcsol 150 linuxos PC-t és ezen a beowulf fürtön rendereli a Titanic c. opusát.
-Meg van olyan is, hogy feltesznek push install-lal Redhat-okat Lan-ban és Sales-ek használják párszázan, vagy kórházi betegnyilvántartás van rajtuk.
-De csinálhatsz még RAID cluster-t, UniFS (universal filesystem server) - ez olyan állat, hogy az aktuális kliens számára érthető módon mutat hálózatos filerendszert

A magad ura vagy...

Előzmény: HaZe (67)
Iwo Creative Commons License 2000.05.06 0 0 74
az "en is egyetertek resz" TaXinnak szolt, a tobbi Haze-nek, csak egy kicsit felreertheto lett.
Iwo Creative Commons License 2000.05.06 0 0 73
Ezzel en is egyetertek. Senki sem kenyszerit ra senkit, hogy hasznalja a programjait, ha nem tetszik a grafikus kezelofelulet pl, akkor ne tedd fel, de nem mondhatod meg nekik, hogy ne fejlesszenek.

Egy szoftvert hasznlani nem kotelezo (bar a Microsoft ezt igyekszik mintegy 2 evtizede az emberekbe nevelni)

Előzmény: TaXiN (72)
TaXiN Creative Commons License 2000.05.05 0 0 72
???????

Nem ertem a problemadat. Nekem meg nem okozott problemat, hogy vannak server alkalmazasok, pl CA, vagy Oracle, es az sem, hogy vannak jatekok. az, hogy a Loki portolja a jatekokat az most baj, vagy nem ? Ha abbol a
szempontbol nezed, hogy neked nem jatekgep kell akkor baj mert feleslegesen eroforrasokat pazarolnak el, ahelyett, hogy ... Dehat ugysem Apache-ot fejlesztenenek ! akkor meg tokmindegy. Viszont nem baj, mert rengeteget fejlesztettek a Mesa-n, es az OpenGL nem csak jatekra lett kitalalva a la SGI.

Mindenki azt fejleszt amit akar. Ha valaki animalt egerkurzorokat akar fejleszteni az miert baj ? Ha az IBM meg naplozo file rendszert akar csinalni akkor csinalja. Ha a Sony jatekkonzolt akkor az is OK.

Miert baj, ha az i386 kernelsorozatra es a Libc, meg az X alapra valaki szovegszerkesztot keszit ?

Mi kara szarmazik egy egyszeru usernek abbol, ha valakik az Apache-ot optimalizaljak ?

Novell - miert baj az, hogy a Linux elmegy egy 386-oson is ? pl NASA ureszkozok. Miert baj, hogy nem kell neki 96 MB RAM ? Lasd az uj Novell-t.

Ha sok cel van, akkor sok megoldas is lesz. Es nem hiszem, hogy a gnome vagy a kde gondokat okozna a szerver vonulatnak. Vagy forditva.

SZVSZ arrol van szo, hogy ugy akarnak emberek gepet hasznalni, hogy
-nem ertenek hozza
-nem is akarjak megtanulni
-fizetni sem akarnak szakertonek.

A rendszergazda azt csinal a Linux-bol amit akar.
A felhasznalo meg vagy tanulja meg, vagy fizessen meg valakit, vagy fogadja el az express telepitest, es akkor vagy lesz a gepen ftp server vagy nem. De ne sirjon a szaja szele, mert a penztelen hulyek maradjanak csondben. rajtuk nem lehet segiteni, es meg nem akadt senki aki segiteni akart volna rajtuk.

Az egesznek az ereje az, hogy mindenki azt csinal amit akar, es nincs kotelezo megoldas.

Miert kellene egyseges grafikus felulet ?

De komolyan ! Minek ?

Ha az user sem tanulni nem akar, se fizetni, akkor azt kapja amit kap es kesz. Ha meg ugyanazt a distribet telepitik egy irodaba, akkor bizony, hogy egyseges lesz a grafikus felulet, es ehez meg erteni se kell hozza.

Előzmény: HaZe (67)
Szeder Creative Commons License 2000.05.05 0 0 71
HaZe: szerintem nem annyira a kozosseg, mint inkabb a linuxot forgalmazo cegek dontottek ugy, h multimedia desktopot akarnak csinalni a linuxbol... Talan ezert is hasznalok debiant. Nem mintha elleneznem a multimedia fejleszteset, mert en is szeretnek mar egyszer full screen mpeget nezni, de szeritnem neha tulzasba viszik.
Ellenben pl a Novell szeritnem nem nagy eresztes. ujrainditja magat alkalmankent, es hasonlo furcsasagookat csinal.. valamikor meg egyszeruen csak indulna ujra, de istennek se megy neki..

sz

Előzmény: HaZe (67)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!