Persze, tudom én is, csak érdekességképpen írtam:-)
A férjem nem kimondottan a reformtáplálkozás híve, persze szereti a zöldségeket, a barna és a fekete kenyeret is, a nádcukrot, barna cukrot, barna rizst stb., de ennek ellenére szerinte az ő szervezetének az a jó, amit jóízűen, jó étvággyal elfogyaszt:-)
Nagyvárosban él a családom, tul.képpen mondhatom, hogy már évszázadok óta:-) Az egyik dédim 92 évet élt, mindkét apai nagyszülőm szép kort ért meg, de ők már a 80-as éveikben jártak amikor elmentek, gyógyszert alig szedtek. Átélték mindkét világháborút. A nagypapám kb. 50 éven keresztül dohányzott (nem szuper filtereset, gondolhatod), élete utolsó 20 évében viszont már egy szálat sem szívott. Nem emlékszem olyan napra, hogy vagy egy kis bort, vagy egy-két kupica házi főzésű saját pálinkát ne gurított volna le, majd' mindennap belefért egy kis jóféle házi szalonna, fehér kenyérrel (de szerettem vele reggelizni a szalonna-kenyér "katonákat" imádtam). Szerette a húst, a belsőségeket, egy fajta liszt volt a boltban és egy fajta cukor.
A szüleim 60 éves koruktól - mindketten - már gyógyszereket szednek, érelmeszesedés, érszűkület, olykor megemelkedett cukorszint stb.stb., pedig könnyebb munkát végeztek, mint a nagyszüleim és modernebb étrend is rendelkezésükre állt, volt olaj, édesítőszer, ilyen-olyan lisztek stb.
A férjem és én is 45 évesen sajnos már gyógyszert szedünk, bár sokszor barna cukrot, barna kenyeret, sok zöldséget stb. is eszünk és nincs allergiánk. A gyerekünk , na ő aztán tényleg mindenféle jókat és egészségeseket megkap kicsi korától kezdve, de 1,5 éves korától mégis pollenallergiája van (hol van, hol nincs, mint a mesében:-) .....
Szerinted a barna cukron és a teljes kiőrlésű gabonán, vagy a paleolit táplálkozáson múlik, hogy minden generáció egyre gyengébb "minőségű"?
Fenéket, a rohanó életmód, a létbizonytalanság, a kevés bér, magas rezsi, plusz a levegőben az élelmiszerekben, az ilyen-olyan táplálkozás kiegészítőkben, vitamin készítményekben, a szörpökben, gyümölcslevekben, zöldségekben, gyümölcsökben lévő ez+az - amit ráadásul többnyire ki sem tudsz kerülni, elrendezi a mi kis életünket, a megkérdezésünk nélkül is.
Ez van, még sem mehetünk az Amazonas őserdeibe lakni:-)
A nagy adagolókanálba éppen egy normál méretű evőkanálnyi mennyiség (nem túl púposan) fér bele. A kis adagolóba pedig egy teáskanálnyi (nem mokkás!!!).
Nagy: 12 gr (cukorral mértem) Kis: 6 gr (sóval mértem)
Néhány kép egy sima+teljes k.rozs kilós- lenmagos kenyerem "maradványáról", mire odajutottam a fotózáshoz, már alig volt belőle, hiába a hazai kenyér mindig hamar elfogy:-)
ez nagyon jó, de szendi gabi az evolúcióban is hisz, szóval a véleménye annyit számít, mint a grimm testvéreké gondolom erre a paleolit táplálkozásra is épp annyi "bizonyíték"a van, szóval nyugodtan írhat mesekönyvet is, azt is annyira el lehet hinni
a (főtt)gabona délben (és akörül) egészséges, persze csak ha teljes értékű (őrlésű) és ha nincs tele cukorral, sóval, és egyéb adalékanyagokkal
Minden elismerésem, hogy meg tudtad állni, csak magamból indulok ki, de biztosan megviselne, ha ezekről le kellene mondanom, bár a cigarettát jó néhány évvel ezelőtt egyik napról a másikra letettem, azóta sem gyújtottam rá, de azért az más, a cukor és a kenyér.. hát:-))
Persze az egészség a legfontosabb, ha muszáj, ez nem áldozat, főleg, ha az ember belegondol abba, hogy esetleg nem látja felnőni a gyermekét.
A kenyérsütőhöz kapott mércés müanyag pohárba 153 gr a liszt súlya, ha a 200 ml-ig, 2 dl-ig töltöm fel.
Úgy csináltam, hogy a lisztet nem szitáltam, csak simán töltöttem, kanalaztam. A pohár alját időnként az asztalhoz ütögettem, így lett szép egyenes a felszíne, s így jött ki a 153 gr.
Megpróbáltam úgy is, hogy totál teletöltöttem a poharat (az én poharam 220 ml-ig van kalibrálva + még vagy 10-15 ml a pohár szegélye, nem tudom biztosan, de szerintem mindegyik ilyen), ebben az esetben 172 gr lett az eredmény.
Egyébként a legújabb táplálkozás, amely a reformtáplálkozás "reform"-ja (Szendi Gábor Paleolit táplálkozás c. könyve) szerint a barna cukor semmivel sem egészségesebb a fehér cukornál, a reformolaj ugyanúgy Omega-6 túlfogyasztást eredményez, mint a modern táplálkozás úgy általában, a teljes kiőrlésű gabona csak hajszállal jobb, mint a finomított fehér liszt.
Eszerint a gabonafogyasztás igazi "reformja", igazi ellentéte a gabona nem fogyasztása!
Szerinte már-már bizonyos, hogy "a szívbetegséget nem a zsír- és fehérjefogyasztás, hanem a finomított szénhidrátok és a tejtermékek fogyasztása okozza, tehát vissza kell térni az ősi táplálkozáshoz, amelyhez évmilliók alatt alkalmazkodott a szervezetünk. Ennek lényege, hogy 30-40 % növényi és 60-70/ állati eredetű zsírt és fehérjét javasolt fogyasztani, miként azt a 240 megvizsgált természeti nép teszi." Hiszen pl. a földművelés bevezetése előtti 2,5 millió évben az ember gabonaféléket egyáltalán nem fogyasztott, csak húst, zsírt, növényeket, magvakat és gyümölcsöket.
Hát nem tudom mi jöhet még:-)) Azért a kenyérről nehezen tudnék lemondani, max. átmenetileg egy-egy Atkins-kúra idejére:-))
Az én gépem használatijában az szerepel, hogy pontosan kell követni az útmutatást:
1./ dagasztó lapátok ellenőrzése, hogy biztosan a helyükön vannak-e 2./ először (!) a vizet a tepsibe (ez nagyon fontos!) 3./ óvatosan ráönteni a lisztet és megbizonyosodni arról, hogy a lehető legjobban befedi a vizet 4./ a lisztbe kis mélyedéseket csinálni úgy, hogy ne látszódjon ki a mélyedés alján a víz: egyik sarokba a mérőkanál segítségével a cukor, mellé a vaj, vagy olaj 5./ a másik sarokba az élesztő - ennél fontos, hogy víz ne érje (maradjon szárazon) 6./ az élesztőtől távolabb (!) a só
Biztosan van másfajta utasítás is, más típusú gépekhez, de én eszerint készítem a kenyerem.
Én mindig a kb. 1 kg-os (2 lb-s !!!!) kenyeret sütöm, ehhez adom meg a mennyiségeket általában, ja és nem %-ban, vagy dekában, hanem a géphez kapott adagoló kanállal, illetve mérőpohárral (a vizet, tejet) mérem ki a hozzávalókat, a lisztet pedig a konyhai digitális mérlegemen. Az 1 lb-s, egy fontos=kb. fél kilós kenyérhez - értelemszerűen - mindennek a fele kell.
Akkor gyorsan ismét, az alábbi receptekben a kk= az adagoló kanál kisebb része, ek= a nagyobb része, élesztő=STAFT zacskós gyorsélesztő. Vaj helyett a legtöbb kenyérnél használható napraforgóolaj, vagy oliva, cukor helyett barna cukor, vagy méz (bár a fűszeres kenyerekhez a méznél jobb a cukor). A vaj NEM margarin (az nem jó, mert vizesebb!) és nem kell felolvasztani.
Alap, alap progin: 310 ml víz, 560 gr liszt (keverve sima400+teljes k.160), 2 kk só, 2 ek cukor(vagy méz, ha nem szeretik édesen akkor csak 1ek), 3 ek vaj, 2 kk élesztő.
Francia, francia progin: 310 víz, 560 gr fehér liszt, 2 kk só, 2 ek cukor, 2 kk élesztő.
Tejes kenyér, alap progin: 310 ml tej, 560 gr fehér liszt, 2 kk só, 2 ek cukor, 3 ek vaj , 2 kk élesztő.
Tojásos, alap progin: 3 db egész tojás, rá a víz 310 ml-ig, 560 gr liszt, 2 kk só, 2 ek cukor, 4 ek vaj.
Mézes kenyér, teljes kiőrlésű progin: 300 ml víz, 400 gr teljes k. liszt, 160 sima 2 kk só, 4 ek méz, 3 ek vaj, 2 kk élesztő.
Barna teljes kiőrlésű progin: 320 ml víz, 560 erős arna liszt, 2 kk só, 3 ek barna cukor, 3 ek vaj, 2 kk élesztő.
Magos, alap progin: 310 ml víz, 560 gr magos liszt, 2 kk só, 2 ek cukor, 3 ek vaj, 2 kk élesztő.
Fűszeres, alap vagy teljes kiőrl.progin: 330ml víz, 560 gr liszt, 1 kk só, 2 ek cukor, 3 ek oliva olja, 2 kk élesztő, 1 kk tárkony, 1 kk bazsalikom, 1 kk oregano, 1 kk petrezselyem.
Olasz, alap progin: 310 ml víz, 560 gr liszt (vagy sima fehér, vagy vegyesen) 1 kk só, 2 ek cukor, 3 ek oliva olaj, 2 kk élesztő, 2 kk bazsalikom, 2 kk oregano, 3 ek paradicsompüré. Sípszónál: 2-4 evőkanálnyi összevágott mag nélküli olajbogyó.
Barackos, alap progin: 310 ml víz, 560 gr liszt, 2 kk só, 4 ek cukor, 4 ek vaj, 2 kk élesztő. Sípszónál: 70 gr felvágott aszalt sárgabarack, 50 gr felvágott pekandió, 70 gr hagyományos zabkása.
Mazsolás fahéjas: 310 ml víz, 560 gr liszt, 2 kk só, 2 ek cukor, 3 ek vaj, 2 kk élesztő, 4 kk fahéj. Sípszónál 50 gr mazsola, negyed csésze összevágott almát is lehet beletenni. Lehet úgy is, hogy 1 kk fahéj+2 kk mézeskalács fűszer.
Szódás kenyér(élesztő nélküli kenyérfajta), rapid, vagy sütemény progin: 350 gr fehér liszt, 350 gr teljes kiőrlésű liszt, 2 kk szódabikarbóna, 1 kk só, 450 ml író.
Európai fekete kenyér, teljes kiőrlésű progin: 370 ml víz, 2 kk almaecet, 400 gr fehér liszt 160 gr rozsliszt, 100 gr zabkorpa, 2 ek vaj, 2 ek cukor, 1 kk só, 4 kk köménymag, 4 kk szárított apróra vágott hagyma (esetleg metélőhagyma), 4 ek kakaópor (nem édesített), 2 kk élesztő.
Pizza (langallo, pompos) tészta, elegendő 2 db 12"-os laphoz, vagy három kisebbhez, tészta progin: 240 ml víz, 460 g fehér liszt, 3 ek teljes kiőrlésű liszt, 1 ek cukor, 2 kk só, 2 kk élesztő. Ha elkészült két egyenlő (vagy három) részre kell osztani, lisztezett tepsin nyújtani, majd szilikonos sütőpapírt a tepsibe rá a kinyújtott tésztát és már a tepsiben megpakolni a pizzára szánt dolgokkal, ketchup stb.stb, oreganoval, pizza-fűszerkeverékkel megszórni, sajt a tetejére és a sütőben kb 15 perc. Langallo: fokhagymás tejföllel megkenni, a széleit fokhagymás olajjal megkenni, reszelt sajt és sütés. Pompos: ua. mint a langallónál, de erre felszeletelt lilahagyma és kis darabkákra vágott bacon is kell, tetejére szintén sajt. Amikor kész, még melegen újra az egészet átkenem fokhagymás olajjal (1-2 gerezd összenyomott fokhagymát szoktam egy kevés olajba tenni, kb. ennyit a tejfölbe is - de ki-ki ahogy szereti).
Nem feltétlenül kell bele ecet, bár vannak ilyen receptek is, pl. az európai fekete kenyér, amelybe almaecet kell stb.. Mondjuk pont ezt a kenyeret nem ajánlják első kenyérnek, mert ha nem sikerül, csak elveszi a kedved a sütögetéstől:-)
Nézd meg - ha gondolod - a 440-es hsz-em, ott összefoglaltam, hogy melyik korábbi hozzászólásomban milyen recepteket adtam meg, ezek között ott van az alaprecept is stb.stb. Bocsi, de lusta vagyok még egyszer begépelni:-)
Alapvetően az alábbi hozzávalókat jó beszerezni: fehér búza liszt, valamilyen teljes kiőrlésű (pl. nagyobb bevásárlóközpontokban, vagy Herbáriában beszerezhető) rozsliszt, vagy tönkölybúza liszt, STAFT francia gyorsélesztő por, vagy friss élesztő, fűszerek a fűszeres kenyérhez (bazsalikom, tárkony, kakukkfű, oregáno stb.), a magvas kenyerekhez a Herbáriából legjobb venni: natúr lenmagot, natúr napraforgómagot, natúr tökmagot stb., esetleg olívaolajat, vagy vajat(nem margarint), barna/fehér cukrot, vagy mézet - amelyiket szeretitek. Nagyjából ennyi, a többi már csak egy jó recept, jól működő gép és akarat kérdése:-)
Remélem sikerül szép és ízletes kenyereket sütnöd!
Sziasztok! Tegnap vetünk egy kenyérsütőgépet.Mivel nem vagyok jártas ezért netten keresztül kerestem recepteket.Találtam is egy jót csak azt nem értem miért kell bele ecet. Előre is köszi a választ.
Teljes teljes örlésű kenyér (+korpa, + pelyhek) milyen legyen a liszt/víz arány? Most 380g liszt / 220ml aránnyal próbálkozom, de mindig beesik a kenyér teteje a sütés vége előtt. Az élesztő 8g, amit hozzáadok. És milyen állagúnak kell lennie a tésztának dagasztás közben? Az enyém elég kemény... Nehéz nyomkodni, bár be lehet.
Egy Hausmeister HM 1300-as mellett döntöttem, úgy tudom, neked is ilyen van... sok hasznos ötletet, tanácsot olvastam már tőled, bízom benned és a receptjeidben, no meg az én ügyességemben is... majd beszámolok, hogy sikerült az első kenyér :D
Olvasd el az 510-es hsz-em, ebben adtam egy linket, ott véleményeket is olvashatsz a különböző kenyérsütőkről.
Valamint nézd meg a 440-es hsz-em, ebben összefoglalva szerepelnek a korábban beírt receptek stb. Némelyik gépnek a használatijában lévő recept használhatatlan, még nem tudtunk rájönni miért, de így van:-) Viszont itt olvashatsz sok receptet.
Elvileg bármely géppel lehetőség van teljes kiőrlésű kenyér sütésére, magvakat, illetve fűszereket (tárkony, petrezselyem, oregano stb.), vagy éppen aszalt gyümölcsöket, esetleg olajbogyót pedig tetszés szerint "dobálhatsz" bármely otthon készített kenyeredbe.
Fontos szempontok a vásárláshoz: 1./ legyen használati utasítás a csomagban - magyar nyelven is (!) 2./ jól záródjon (ne legyen csálé) a teteje, ezt ellenőrizzétek le a vásárlás előtt 3./ többféle méretű kenyeret is tudj készíteni (hátha szükség lehet vendégség stb. esetén nagyobb - 1 kg-os - kenyérre is) 4./ minél több a programok száma, annál jobb (gyors, teljes kiőrlésű stb.) 5./ talán - a fórumon olvasott vélemények alapján is - jobb a két keverőlapátos kenyérsütőgép
Használhatsz kovászt, vagy friss élesztőt, vagy a STAFT francia gyorsélesztő port is - mindegyikkel teljes értékű, finom kenyér készíthető. A lisztet a legjobb a Herbáriában beszerezni. Nekem spec. szimpatikusabbak a külön-külön megvásárolt lisztek (melyeket keverhetek itthon tetszés szerinti arányban), mint az előre bekeverten készen kapható un. kenyérlisztek. De ezekről is olvashatsz a 440-esben összefoglalt helyeken.
Sziasztok! Most készülök kenyérsütőt venni, végigolvastam a hsz-okat... eddig bizonytalan voltam, de most megjött a kedvem: ezek szerint minden sütő másképp működik, más recepteket kíván... eddig a környezetemben senkinek nem sikerült kenyeret sütni, ezek szerint nem voltak elég ügyesek / kitartóak.
Kérlek benneteket, hogy javasoljatok, melyiket / milyet vegyek, amivel biztosan finom, egészséges kenyeret tudok majd sütni.
Ketten vagyunk csak a párommal és általában csak reggelire eszünk kenyeret, mindig teljes kiőrlésűt (főleg tönkönybúzát és rozst, de a magvasakat is szeretjük), fehéret sosem.
Egy egészségesebb élet reményében várom a segítségeteket... Köszönöm :D
Kedves Ilona ! Remélem előbb-utóbb csak sikerül, s ha így lesz, majd oszd meg velem is, hátha valamikor én is rászánom magam:-) Elméletben persze nekem is tetszik, csak a gyakorlati kivitelezésig nem sikerült még eljutnom:-)
Kedves ETNA! Nem nyújtottam ki annyira a tésztát, csak egy lapos nagytányér méretűre, így nem lett vékony. Valójában én is jobb szeretem vastagabban. Végül is hamarabb elkészül, ha két felé veszem a tésztát és nagyobbra nyújtom, mert két sütéssel kész is van. Persze én is harmadolom, mert így igazságos.
Kovásszal kapcsolatban, én is idegenkedtem tőle, de gondoltam megpróbálom. Nem is olyan macerás, mint amilyennek látszik. Szépen besavanyodott, meg fut is rendesen, de a kenyérsütés valahogy nem sikerült vele. Volt, hogy este összedagasztottam. Robotgéppel, mert épp akkor ment tönkre a kenyérsütőm üstje. Vártam sokat, nem kelt meg a tészta. hagytam egész éjjel meleg helyen. Emlékszem kislánykoromban faluhelyen is egész éjjel kelesztették szakajtóruhában egy kosárban. Szépen meg is nőtt reggelre. Lehet az volt a baj, hogy kicsit átgyúrtam a formázáshoz, vártam még egy kicsit , hogy pihenjen, aztán gázsütőben megsütöttem a végeredmény még is tömör állagú lett. A szeleteket pirítósként azért elfogyasztottuk. Legutóbb a kenyérsütőben próbáltam, azzal a 10 dkg-nyi kovásszal. hagytam a programot egészen a sütésig, de láttam, hogy nem kelt fel, leállítottam a gépet és hagytam még állni. Pár óra múlva, sütőprogramon megsütöttem. Mert már elfogyott a türelmem. Szóval az sem lett az igazi. Azért se adom fel, van még kovászom a hűtőben, remélem egyszer sikerül.