Keresés

Részletes keresés

krizsi_l Creative Commons License 2008.12.21 0 0 514

Tegnap került hozzám pár darab kés a Spar által akciózott Zwilling késekből. Az első benyomások jók. Végül is úgy gondolom nagyon mellényúlni nem lehet vele, a Zwilling zászlóshajója ez a készlet.

Hogy a Dickhez képest milyen az majd egy pár hónap alatt derül ki.

aladik Creative Commons License 2008.12.21 0 0 513
Hát én annyira nem vagyok biztos benne, hogy egy Dick kés (kék nyelű ipariról beszélve) univerzális lenne. Körülbelül annyira univerzális, mint bármely "vasdarab" ami egyik felén éles azzal a különbséggel, hogy ez a célnak viszonylag jól megfelelő anyagból van kialakítva.
Ha lehetőséged van, akkor nézz be egy extrametál áruházba. Kellőképpen drága, de akármelyikbe bementem nagyon készségesek voltak (az pedig nem került semmibe).
Egyébként alak szerint az ehhez hasonló késeket lehet talán leginkább "univerzálisnak" nevezni. Ez persze nem igaz, de összeségében az emberek többsége viszonylag sok feladatra tudja használni a konyhában (persze ez is stílus kérdése).



Apropó, visszaírtak a fenőkőről. Majd februárban lesz -fetéve ha rendelek - és 14500 HUF. Hát lehet hogy inkább rendelek a Dick-től egy belga vagy egy Rozsunyeci követ, szerintem még postaköltséggel együtt is kijön feléből, harmadából.
Rendelt már tőlük valaki valamit?
Előzmény: valaki ül kint a szárnyon (511)
H_G Creative Commons License 2008.12.20 0 0 512
Ahogy már számtalanszor írtuk, a kék műanyagnyelű Dick kések ilyenek (persze jó a fanyelű is, csak drágább). Pl. itt megnézheted, milyen:

http://www.merlegvasar.hu/termekek.asp?GID=9&KatID=53&TermID=444

-- csak az a kérdés, találsz-e belőle a helyi késesnél.

Zöldségszeletelésre nem lesz jó ugyanaz, mint a húshoz, arra egy kisebb kell -- pl. a Victorinoxnak van e célra nagyon jó kis kése, mindenfelé kapható, ahol a "svájci bicskáik" is.


Előzmény: valaki ül kint a szárnyon (511)
valaki ül kint a szárnyon Creative Commons License 2008.12.19 0 0 511
Sziasztok.
Beleolvasgattam a topicba kicsit, de full láma vagyok a késekhez.
Nézegettem a korin.com-t is de nekem az "kinai" :)
Tudna valaki ajánlani egy "viszonylag univerzális" kést ami elég jó és nem piszok drága? Leginkább húsok (pörkölt ilyesmi) meg leveszöldség szeleteléshez kellene.

A nejemnek ajándékba ;)

bocs ha hülyeséget kértem :D
matyas53 Creative Commons License 2008.12.19 0 0 510
Kösz! Eltettem a linket! Majd jövőre meglátom! A belgáról még annyit, hogy az igazi borotvafenőkő a sárga belga volt. A mostani kékben kevesebb a kemény szemcse. A nagy rozsutec-i tetszik!
Előzmény: H_G (509)
H_G Creative Commons License 2008.12.19 0 0 509
Igen, a Dicknél van minden -- belga kövek, Rozsutec és 6-8000 közötti fekete Arkansas is:

http://www.dick.biz/dick/category/dickcatalog/Natursteine-81_84/detail.jsf
matyas53 Creative Commons License 2008.12.19 0 0 508
Helló
Belgát a honlapjukról akartam, vissza is igazolták, de csak nem érkezett meg...vagy három éve volt. Az Arkansas kő nagyon jó...a szemcsefinomság közel egyforma a különböző szinűeknél, a keménység ( ahordozókőzeté) tér el kicsit. Borotvát és órás csavarhuzót éleztem rajta. Az Arkansassal vigyázni kell, mert néhány mestersége kő gyártó (pl: Lapport) arról nevezi el a mesterséges köveit. Most is van fent egy ilyen a Vaterán....Durva fenőkőben az egyik leghatásosabb ami van nekem egy kb 120-as szovjet kő...akora mint egy kályhás csiszoló...azzal szinte köszörűkorongot lehet szabályozni. Ja igen: megnéztem..a Rákóczi kövem 320/800-as. Az olajkő...próbáld ki. Én egy ATS-34-es Al-Mart profiloztam ujra rajta...volt vagy 3 óra.
Előzmény: H_G (504)
H_G Creative Commons License 2008.12.19 0 0 507
A Tupperware és hasonlókról azt a mondást olvastam egyszer, hogy aki ilyet használ, az meg is érdemli az élet, amit kap :)

A fenőacél viszont jó találmány, csak nem élezésre való, az alapvetően éles, csak éppen egy kicsit tompulni kezdő pengét lehet vele nagyon gyorsan felfrissíteni. (Illetve van egy kivétel, a szénacél Opinel bicska -- ahhoz elő se veszem a követ, mert csak az acéllal és pár mp alatt el lehet juttatni kifejezetten tompából az A4-pusztításig. De ez egyetlen más késsel se megy, nem is érdemes megpróbálni, csak mikro-fűrészes lesz tőle az éle.)
Előzmény: aladik (501)
matyas53 Creative Commons License 2008.12.19 0 0 506
Helló! Végeredményben 150 mm-el már lehet dolgozni. Igen, ha kétoldalú, akkor majdnem biztos, hogy mesterséges kő. Régebben a Túlélő portálon voltak nagyon jó cikkek kézi késélezésről.Pl: Hegyespeenge tolllából. Azt, hogy olajkő v. vizes, egyszerű eldönteni: valamelyik oldalsó felületre kell cseppenteni finom műszerolajat....ha nem szivja be olajkő..ha beszivja akkor vizes. Én személy szerint az olajköveket szeretem, mert a siklás alapján jobban tudom tartani az élszöget. Nagyon finom vizeskövet japánt lehet beszerezni...horror áron.
Előzmény: aladik (501)
matyas53 Creative Commons License 2008.12.19 0 0 505
Helló! Régóta gyüjtöm a fenőköveket...és használom is! Van vagy huszonsok darab...
Előzmény: krizsi_l (500)
H_G Creative Commons License 2008.12.19 0 0 504
Belgát hol próbáltál rendelni? A Dick (.biz), úgy emlékszem, tart belőle és az rendes, készséges társaság.

Állítólag az Arkansas kövekből is létezik egy extrakemény (fekete), ami összemérhető a belgákkal, de én még nem találkoztam vele. A soft Arkansast megelégedéssel használtam egy ideig, a Rákóczi 300/800-assal viszont sosem békültem ki igazán, csak csúszkált rajta az acél. (Vizesként próbáltam, az lett volna a hiba?)

Mostanában egy Fallkniven DC (Diamond-Ceramic) 4 lapnak a gyémántfelével kezdem, ez a soft Arkansasnál is virgoncabban harapja az acélt és nem kell beáztatni előtte -- de annak a kerámiaoldala se jön be valahogy, ezért befejezni egy Gatco Tri-Eps kerámiarúdon szoktam. Ez kapható Lansky Dog Bone néven is, de manapság már a Spyderconak is van hasonlója, a Pro-File. (Végül pedig kartonon húzom le.) Még így sem tökéletes a tudományom, a "youtube-os" akadálytalan A4-darabolást már elérem, de szőrborotválásra még nem jók a pengéim -- a korábbiakhoz képest azért ez már nagyon hatékony és kényelmes összeállítás.

(Ez a kép mutatja, hogy hogy *nem* használom a Gatcót -- én lekaptam a gumisapkákat és a rudat elfektetem.)

Előzmény: matyas53 (499)
aladik Creative Commons License 2008.12.19 0 0 503
Megtaláltam azt is, ami nekem van (a legelső a katalógusban).
http://www.wuesthof.de/data/pdf/Wusthof-Sharpening-Storing.pdf

Rákérdezek az extrametálra, h be tudják-e szerezni ezt:



aladik Creative Commons License 2008.12.19 0 0 502
Ezt most találtam. Javított és rontott is jelenlegi informáltsági szintemen:)

aladik Creative Commons License 2008.12.19 0 0 501
Egy fadobozban van, amire rá van írva h Wüsthof :). Szerintem egyébként mesterséges kő. Kb 150x50mm a mérete (Extrametálban lett véve, 7500 huf).
Az eladó nagyon készséges volt, azt mondta lehet olajjal is használni (feltéve ha kiszárítja rendesen az ember), de utána már nem lehet vízzel.
Megéleztem 2 késemet vele, összességében nem ment el a kedvem tőle, mert sokkal élesebbek lettek mint voltak (előtte fenőacéllal és egy tupperware-os élezővel voltak élezve). A papírt már vágják, de közel se úgy mint a jútyúbos videókon... Most olyan érzésem van, eljutottam volna félútig, de mintha nem lenne befejezve a dolog.
Mindenesetre szeretnék venni vmiféle extrafinom követ, amivel tényleg pengeélesre lehet élezni a késeket, de sajna nem nagyon találok.
Előzmény: matyas53 (499)
krizsi_l Creative Commons License 2008.12.19 0 0 500
Honnét lehet ilyen köveket beszerezni, ahol nem aranyárban mérik?
Előzmény: matyas53 (499)
matyas53 Creative Commons License 2008.12.19 0 0 499
Üdvözletem!

Elvileg a 240/800 finomság általános késélezésre megfelelő lenne. Meg lehet kérdezni a kő méretét? (Az a tapasztalatom, hogy nem árt, ha a kő 200 mm hosszú, és kb 50 mm széles, különösen hosszabb késeknél.) Én ugyanilyen finomságu követ használok(Rákóczi), csak az olajkő. Ahoz van ilyen méretű kb 2000-es kövem, de az is olajkő. 800-as után sorjamentesiteni tudsz bőrszijal is. A belga köveket én is néztem, rendeltem is, de nem válaszoltak. Amit én is szeretnék kipróbálni az a Szlovák Rozsutec-i kő. Vizes kő és kb 4000-es finomságu. Valójában a Wüsthof-kő mit takar? Nem lehet, hogy Tyrolit? Üdv:. Mátyás
Előzmény: aladik (498)
aladik Creative Commons License 2008.12.19 0 0 498
Üdv Mindenkinek!

Vizes fenőkővel kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni.
Vettem egy Wüsthof 240/800-as követ, de ez sajnos még kevés. Vennem kellene vmi finomabb szemcsézettségűt, de nem igazán találok. Az extrametal oldalán van Tojiro, de azon túl, h milyen színű tokban van nem írnak le róla semmit (kiváncsi lennék így kinek tudja eladni).

Találtam még az alábbi oldalt, ha vkinek van infója róla az érdekelne.
http://www.belgischer-brocken.com/hun/index.php

www.korin.com -on persze találtam, de majd akarok kést is venni később, külön nem rendelném le.
ninon222 Creative Commons License 2008.12.10 0 0 497
Nem sikerült megvenni, mert időközben eladták, csak jövőre lesz megint. Hát ez nem esett jól, pedig már bele éltem magam.
Előzmény: Honyaki (495)
comad Creative Commons License 2008.12.06 0 0 496
Honyaki Creative Commons License 2008.12.05 0 0 495

lol- a szerelem valóban nagy, de azért nem gondolom, hogy túl nagy tapasztalatom lenne. Csak ugatom a dolgot az igazán profikhoz képest, de talán egy lelkes otthoni amatőrnek ez megbocsájtható. Barátkozom a dologgal egy pár éve, majd meglátjuk, hová tud nálam a dolog fejlődni (most éppen a mukimono művészetét gyakorolom majdnem minden nap szétvágok egy uborkát szegény feleségem legnagyobb bánatára- de a japók azt mondták, hogy minden héten legalább háromszor egy óra gyakorlás egy éven keresztül- akkor menni fog...)

 

A leírásod alapján nagyon jó kis penge lesz az, amelyikkel szemezel- ha megvan, várjuk a képeket!!! És örülök, ha tudtam egy kicsit is segíteni :-) Ha meg majd nálad lesz, szívesen adok tippeket élezéssel kapcsolatban- ha érdekel.

 

üdv!

Előzmény: ninon222 (493)
Boarhunter Creative Commons License 2008.12.05 0 0 494
Ha jobban megnézed, nem olyan profi a csávó. Elég változatos a szeletek vastagsága, a hagyma nehezebben vágható részét is elegánsan eltünteti...
Előzmény: Honyaki (492)
ninon222 Creative Commons License 2008.12.05 0 0 493

Honyaki!

Ugy látom ha csak a Gyutou formáju késből van otthon három akkor nagy lehet a "szerelem". A leirásodból ugy érzem, hogy a Masamoto VG-10 áll legközelebb hozzám, jó ha egy kés könnyen kezelhető, gyors,  és hatékony.  Még szerencse, hogy van valaki itt a fórumozók között akinek gyakorlati tapasztalata van a Japán késekről. Köszi a leírást és a képeket.

 

Nyakára járok a boltosnak egy kés miatt, az alábbiakat tudtam meg. Egy Japán kis mühelyben készitik, a kés magja VG-10-es anyagból van, és 65 rétegű damaszkuszi mintáju kés 21 cm hosszu pengével. A szokás szerint a hüvelyk ujjamat elhuztam az élén, hogy meggusztáljam,   hát bizony az élén ott maradt a bördarab amit finoman lekapart rólam. Gyorsan vissza is adtam. Még gondolkodok rajta, de nem sokáig, mert még valaki elviszi:). Lehet hogy nincs hangzatos nagy neve, de igy ránézésre, forgatva, fogdosva elég meggyőző. Ha majd meglátom.

Előzmény: Honyaki (486)
Honyaki Creative Commons License 2008.12.04 0 0 492

Aki chukabocho-t (kínai bárd) keres annak javaslom ezt a videt:

 

http://www.youtube.com/watch?v=x9GzpSei6u0

 

elég jó a gyerek- bár meg kell jegyeznem, hogy szerintem amit ő csinál azt simán akár gyorsabban meg tudom csinálni egy séf késsel. Ez ízlés kérdése, hogy ki mit használ. Én a bárdot nem erre használom, hanem inkább a klasszik darabolásra, olyankor amikor a delikát éle egy gyutonak tuttira kimenne. Amúgy a Mizuno Tanrenjo Hontanren (kék #2 acél) széria teljesen hibátlan - erősen javallott!!!

 

forrás: http://www.japanesechefsknife.com/HontanrenSeries.html

 

A srácnak van egy vidje ahol egy wa-gyutot használ, érdemes megnézni, illetve van egy kés élező vidje is- én innen tanultam meg élezni- ami szintén nagyon ott van.

 

szép napot!

 

 

 

comad Creative Commons License 2008.12.04 0 0 491
Noo...azért nem olyan vészes a helyzet. Ez is csak egy kés, még ha szokatlan is lenne eleinte.
Előzmény: -sanci- (489)
comad Creative Commons License 2008.12.04 0 0 490
Belinkeltem a cikkat, kattints a kínai bárdra az előző hsz-omban.
Előzmény: H_G (488)
-sanci- Creative Commons License 2008.12.04 0 0 489
Nameg az is kérdés, hány ujjpercük bánja a tanulás egyes fázisait? :))
Előzmény: H_G (488)
H_G Creative Commons License 2008.12.04 0 0 488
Szerintem ezzel újra kellene tanulnod a főzést... Az benne volt a cikkben, a kínai szakácsok hány év alatt sajátítják el a használatát?

Előzmény: comad (487)
comad Creative Commons License 2008.12.04 0 0 487
Bárdot keresgetvén bukkantam az ún. kínai bárdokra . Az ottani szakácsok állítólag kést nem is nagyon használnak, csak ezt. Tetszik a dolog, de mielőtt belefeccölnék pénzt, gondoltam megkérdem, használ-e valaki és milyen vele dolgozni.
Honyaki Creative Commons License 2008.12.04 0 0 486

Gyorsan elő kaptam a kamerát és nyomtam egy képet a gyutokról, amik nálam szolgálatot teljesítenek jelenleg, hogy megmutassam őket. Azért, mert nekem pl. nagyon nagy bajom volt, hogy a kintről érkező cuccokat nem tudod megnézni, a webshopnak szarok a képei, és nincsen normális leírás sem gyakran.

 

Itt vannak a Gyutok:

 

 

gyutok

 

Fentről lefelé:

 

1- Masamoto VG10 Gyuto - 24cm.

 

Ez volt az első gyutom, azóta is nagy a szerelem. A japcsi favorit VG10-es rozsdamentes magas széntartalmú acélból készült, nem kézzel kovácsolt, gépi cucc, de méltó a nevéhez.

 

Használat: figyelemre méltóan könnyű, könnyen manőverezhető, nagyon vékony, nagyon gyorsan lehet vele dolgozni, mindent könnyen vág, mert nem terpeszti az ételt, éltartósság jó, könnyen élezhető, viszont egy kicsit pontatlan tud lenni pont az előbb említettek miatt.

 

2- Togiharu VG10 Gyuto kalapács mintázott nikkel damaszkusz héjban 24cm

Nagyon szeretem, mert teljesen más karakter mint a Masamoto, noha azonos a mérete. Sokkal merevebb, sokkal robosztusabb érzést ad. Nehezebb, mondjuk egy jó közepesnek mondanám. Szépen formált geometria, nem túl vastag gerinc, jó balansz (kb a nyél eleje előtt 1cm), jól irányítható, nem annyira rugalmas. Elég jó kés szerintem, egy picit lassabb mint az első, de még mindíg fürge szerintem. Vásárlás után sokat kellett reszelnem- nekem mániám a lekerekített gerinc, a meredekebb szögben élezett "sarok", valamint egy kicsit át szoktam csiszolni a markolatot is, hogy fincsibb legyen. Könnyű élezni, jó élet vesz fel, jól tartja.

 

3- Az korábban már bemutatott egyedi cucc: sokkal robosztusabb mint a másik kettő, érzésre kb kétszer olyan nehéz mint a Masamoto, totál merev, full controll van, minden kaját szétrepeszt, nincs pardon nála - egy igazi robosztus állat :-) nagyon szeretem, de nem minden munkára ő a legjobb. Húsokat, keményebb zöldségeket irdatlan jó vágni vele, viszont olyankor, amikor finoman kell deszkával párhozamosan bevágni dolgokat (pl csirkemell lapjára felezés, vagy cukkiniből 1 millis szeletek stb) akkor túl vastag -> nyúlok a masamotoért. Agyament nehéz élezni, egy igazi kihívás- mert atom kemény a belső ZDP-189-es mag. Viszont cserébe kb 5-6x hosszabban marad éles mint a VG10-es pengék.

 

A mindennapokban a Masamotot és az egyedi gyutot váltogatom kiegészítve egy 140mm-es kis késsel (petty) ez így nagyjából a meló 90%-át fedezi.

 

Beszerzési forrás: www.korin.com

 

most 15%-os Karácsonyi vásár van, ha valaki érdeklődik, akkor most érdemes venni valamit. Legközelebb nyáron van eksön :-)

 

ha bármi kérdésed lenne, csak írj, megpróbálok válaszolni.

 

 

Előzmény: ninon222 (476)
TIBIKE65 Creative Commons License 2008.12.03 0 0 485
Csa a véletlenszerű,és természetes csorbúlásra gondoltam,nem a brutalitásra.
Előzmény: comad (482)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!