Bocsáss meg ha felzaklattalak de továbbra sem értem a dolgot.
Mondjuk adott egy konyha, amiben a gázterv szerint is egy normál gáztűzhely üzemelt.
3 gázégővel + sütővel. Főztek rajta lekvárt órákig meg süteményt meg mindent! Normál légtér, ablakkal, ajtóval!
A gáztűzhely helyére kerül egy gázzsámoly, mindenféle biztonsági cuccal, kisebb összteljesítménnyel.
Átalakítás nem történik a gázhálózaton, ugyanaz az ablak és ajtó, amivel jóváhagyták a bekötést annak idején.
Felnem foghatom mi a hiba. Hangsúlyozom semmiféle átalakítás nem történt a gázhálózaton, még a végpont is ugyanaz.
Ha ezért megpróbálnának megbüntetni, na az érdekes harc lesz! Vagyok annyira civil, hogy nem kevés problémát okoznék a kedves gázszolgáltatómnak!
De leírok neked egy hasonló történetet ami nem gáz de a hatósági hozzáállás megegyezik.
Nem tudom kinek rémlik a locsoló vízmérők mizériája.
Nálunk nem volt csatorna de pár éve végül bekötötték nálunk is, nagy volt az öröm.
Jöttek a tervezők, hogy megcsinálják a locsolóvízmérők tervét x összegért :)
Nos az én házam ikerház volt annak idején és két főmérővel rendelkezik (két hálózattal is, amit, amikor megvettem, úgy alakítottam ki, hogy az egyik csak locsolásra alkalmas)
Egyből így kértem a tervezőt, hogy adja be 2 főmérővel, az egyik locsoló.
Visszadobták, hogy aztat nem lehet :D
Én meg mondtam, hogy márpedig lehet és elmentünk a DRV vezérig, aki kijelentette, hogy miért is ne ha külön hálózat, ennyi!
Mondjuk azóta is kapom minden évben a talajterhelési díjról a határozatot de egy telefonnal lehet tisztázni, hogy van csatornánk csak nem arra a mérőre.
Szóval ezzel csak azt akartam megértetni, hogy a hülye szabály ellen lehet harcolni és kell is!
Én már évek óta úgy cefrézek, hogy csak félig rakom hordót. Ha kell kettőbe teszem a cefrét. Nálam nem állnak a hordók garmadával, nincs tonnányi cefrém. Az első, max második nap még esetleg kevergetem. Ha már szétdobta a pektinbontó a cefrét, lehet nyomkodni is.
A harmadik napon lezárom, kotyogóval. Ezután naponta többször, később naponta megbillegetem a hordókat, átforgatva az anyagot. Hallani, amikor belekeveredik a bunda a lébe, és el kezd lötyögni. Ha már rögtön lötyög, nem rázogatom tovább. Ezt csak fél hordónyi cefrével lehet csinálni. Így még, ha rávitt a kényszer, még egy-másfél hónap elteltével is friss marad a cefre. Két és fél hónap volt a leghosszabb idő így, és tele volt még széndioxiddal, amikor felbontottuk.
Egyebkent jok ezek a tanacsok. 3 het? Miert pont annyi? Nagyon nem mindegy, hogy pinceben vagy melegben erjeszted. Amugy az ecetesedes fentrol indul, ott lehet karmentest is vegezni, felso fertozott reteg kidob, tobbit talan mentheted fozessel maskor.
Ne haragudj, én tovább nem magyarázok semmit, a törvényről világosítottalak fel, ott ez van megfogalmazva.
Egy dolgot nem árt, ha tisztán látsz: más kérdés, hogy nincs engedélyed erre és más kérdés, hogy jelenleg a rendszered műszakilag nem megfelelő. Ha bemegy hozzád valaki nem fog tőled kérdezni semmit, meglátja, hogy egy zsámolyt üzemeltetsz zárt helyen, földgáz hálózatról, szabályos friss levegő utánpótlás és elvezetés nélkül, ha éppen olyanja van helyben intézkedik, később lesz időd kimagyarázni, hogy szerinted mi van. Ne kerüljön sor erre, de itt mindenki pénzt akar beszedni, nem árt tisztában lenni vele, hogy minek, mi a következménye.
De magyarázd már meg, hogy mi a különbség egy 3 égős, sütővel ellátott nyitott gáztűzhely ( teljesítményben nagyobb mint az egy szem égőfejem) és a gyári gázzsámoly között?
Nyilván nagyüzemben (90 hordó) máshogy csinálják,mint mi otthon megtehetünk.
Főerjedési szakaszig kevergetni szoktam, utána már nem. Az ezt követő pár nap, amíg vastag a bunda, óvatosan lenyomom, épp csak annyira, hogy ne legyen száraz. Vigyázva, hogy ne mozgassam ki a co2-t. A végén már abszolút nincs nyitogatva, legfeljebb egy kis hordómozgatás(harmincas edénnyel könnyű, de hatvanassal is megy).
Semmi jelentősége ennek. Ha revizió történik és kiderül, hogy egy nyitott készüléket üzemeltetsz szabályos frisslevegő pótlás és égéstermékelvezetés nélkül, az üzemeltető azonnal elzárhatja az utcai elzárót és leszerelheti az órádat ledugózza a csonkot, leplombálja, az eljárás végeztével visszarakja.
Én úgy jártam, hogy szekrényajtókat támasztottam az órának, nagy rendetlenség volt körülötte, a leolvasó tett a papírra valami megjegyzést. Pár nap múlva telefonáltak, hogy ellenőrzik az órát és a mért vezetékszakaszt biztosítsam a bejutásukat. Jöttek, átnézték, én nem alakítottam semmit, tervezett, szabályos rendszert. Kaptam egy jegyzőkönyvet, hogy fessem sárgára a rozsdás csövet a garázsba.
Ha kevergeted, nagy valószínűséggel viszel be levegőt, ami elősegíti a rossz bacik életben maradását, szaporodását (főleg, ha nincs rendben a pH érték).
Ha nem nyomkodod le, akkor a bunda esetlegesen berohad, ráadásul a benne levő cukrot se tudod kinyerni.
Üdv mesterek egy eldöntendő kérdésben kérném a segítségeteket:
Kell a cefrét kevergenti?
Tavaly 120 liter almám ment a levesbe, mert meg ecetesedett, állandóan kevergettem. Idén rengeteg ringló szilvám van, abból akarok cefrét.
A pálinkafőzőben azt mondták hogy jobb ha hozzá sem nyulok, tegyem 3/4-ig a hordót, majd kotyogót rá és legközelebb (3 hát mulva) főzéskor nyissam ki, a bundát se nyomkodjam, csak ártok vele. Ami miatt ez számomra hihető, az a főzdemester megállapítása: "Nézze, itt forr nekünk 90 hordónyi szilva. maga szerint mindennap átkeverjük őket?"
Ezzel ellenben viszont a neten mindenhol azt írják, hogy kevergetni kell a cefrét, meg bundát lenyomkodni..
Csinalja valaki ugy hogy egyaltalan nem kevergeti?
Akkor én szerencsés vagyok mert egy kiépített gázcsonkom volt sárga csappal együtt, amin gáztűzhely volt régen. Így vettem a házat, tehát nem alakítottam semmit a gázhálózaton :)
Mindössze tűzhelynek használom azt a csonkot, amit előtte is arra használtak.
Az hogy nem FÉG tűzhely van rajta hanem egy Németh gázzsámoly földgázra méretezve gyárilag, az probléma?
Nem,külön engedély kell.Közelemben egy ker főzde neki állt,de nem csinálják,elmondása szerint két lepárlás után nem a legjobb ízű,mintha komló ízt említett volna,de ebben nem vagyok biztos.
Ha szimplán marad, akkor nagyon nehéz elkerülni a leégést.
Ne haragudj, de ezt 3éve folyamatosan cáfolom, egy rendes üstház, lángosztás és egy keverővel 45perc alatt fűtöm fel a hígítatlan birset főzelék állapotban, a többit 30perc alatt. Ez az olajos dolog a fenéken egy ügyes trükk, de a hátránya több, mint az előnye, mellette szól, hogy egyszerű kivitelezni.
Le kell vágni, mindenképpen, ha üstházban van, legalább részlegesen, ugyanis a lemez összegyűjti a hőt, a belső sarokban koncentrálódik és gyönyörűen leég a vonal mentén belül. Talán jobb megoldás, hogy a fenék nagy részét egy vékony lemezzel eltakarni a láng elől, így a hő egy része éri csak a feneket, a többi nyalja a palástot, egyenletesebb az elosztás. Ez nem működik túl jól, ha az üstházon van felül fűst gáz elvezetés.
Azt már azért sem szokták levágni, mert általában az van befenekelve és olajjal töltve. Ha szimplán marad, akkor nagyon nehéz elkerülni a leégést. Ez ellen csak egy intenzív keverő nyújt megfelelő megoldást. De ha üstházban van, a meleg akkor is felmegy a palást mellett, ha nem vágod le...
Erről jut eszembe, hogy a KEG-ből készült üstök alsó peremét, amin áll, le szokták vágni, hogy a meleg jobban érje az edény oldalát is? Vagy ha üstházban van, jut elég meleg akkor is, ha rajta marad a talprész?
Készen vásárolva, pedig előkerül a jó öreg probléma, hogy a hőátadó felület kizárólag az edény aljára korlátozódik, nincs hőbevitel a paláston, mint egy üstházban, csak hőveszteség van, vagy a felfűtési idő lesz hosszú vagy a leégésveszély lesz magas, vagy pont jó lesz. Szóval ez erős kompromisszumokkal működik, ezt szem előtt kell tartani.
Akkor úgy mondom inkább, hogy egy már kész, állítható elektromos fűtéssel precízen lehet dolgozni. További előnyei: tiszta, nem kell palackot cserélni,fűtőanyag ár.
Ezzel együtt én (is) teljesen elégedett vagyok a pb-vel, a jelenlegi apparátot maximálisan szolgálja ki.
Nem feltétlenül egyszerű ez. Azt lehet, hogy kW-os fűtőszálakat ki-be kapcsolni, de pl. 1.5kW-ot nem tudsz kiadni, ha erre van szükség, akkor jön az impulzus szélesség szabályozás pl. PID vezérlővel adott hőmérsékletre fűteni a köpeny teret. Finom teljesítmény szabályzásra alkalmas trimmer pl. igényes kialakításban igen drága. Szóval ez addig egyszerű, amíg eltalálod, hogy a főződnek az adott teljesítményű patron megfelel, ha szabályozni kell és nem egy készen vásárolt rezsóról van szó, akkor lehet pakolni bőven a kütyüket a kapcsolószekrénybe. Ehhez képest egy jól kiválasztott gázégő, egy üstházban, amin van hőmérő, sokkal egyszerűbb kialakítás és egy szeleppel oda állítod, ahova akarod.
A 30 literes olajos üst plusz 30 kg lé alatt valószínűleg összeroppanna a kis üveg tetejű villanyrezsó aminek a kezelőszerve is valószínűleg az üst alá kerülne.
Egész jól lehet gázzal is játszani, hiszen cseppes elvételt is lehet állítani vele. Ettől függetlenül természetesen precízebb állítási lehetőséget nyújt az árammal való operálás.
Ez így érdekes. A végét még soha nem szedegettem le külön, most kipróbálom majd. Bár én kicsi DES-sel ( 30l ) játszok, így a párlat mennyisége is töredéke a tiédnek, de a jobb pálinka érdekében mindent megteszek. Időm tenger, meg türelmem is van :)
50%-nál (epruvetta) váltok, külön gyűjtöm a 45, 40, 35, 30%-os utópárlat kifolyókat (négy üveg), aztán megzavarom és lepárlom a vegyes gyűjteménybe valót (jó lesz az majd tavasszal, mikor nincs mit főzni, ennek a tisztázásával pucolom ki igazán a főzőt).
Volt, amikor -napok múlva történő kóstolásnál- a 35%-os is ment a középpárlathoz!
Illegálisan vételezel a hálózatból gázt, mert nem terveztetted meg erre jogosult tervezővel, nem engedélyeztetted a szolgáltatóval, regisztrált kivitelezővel nem alakíttattad ki és nem adtad át a helyi üzemeltető műszaki ellenőrének.