Keresés

Részletes keresés

kutya3 Creative Commons License 2000.12.15 0 0 20

Eszetekbe ne jusson Finnul meg eszperantoul meg mittudomenmiul megtanulni!!! Ne doljetek be ekkora marhaságnak. Azokat a nyelveket tanuljatok, amivel piackepesek lesztek.

mano: irtad, hogy "jobb lenne, ha egy kicsit rugalmassabban és humánusabban állnának hozzá a témához"
Sajnos ez reszedrol nem jo erv. Az életben mindenhol szivatják az embert, néha jobban is mint a rigó utcában. Az egyetemi kiképzés is erre megy ki: Az kapjon diplomát, aki helytáll nehéz helyzetekben. Nem véletlen, hogy normális álláshoz feltétel a felsőfokú végzettség.

Szemetsegnek en azt tartom, hogy a legtobb kozepiskolas jogait megsertik, akiktol még nem várható el, hogy jogait érvényesíteni próbálja. Pl. Ok még szolni nem mernek, amikor a rigo irasbeli ideje alatt a lakkbuz csipi az ember szemet, mert a szomszed helysegben epp akkor lakkozzak a parkettat.

mano6 Creative Commons License 2000.12.14 0 0 19
Nálunk is sokan csinálják ezt. Egy barátnőm kemény munkával, de egy év alatt szerzett egy eszperantó nyelvvizsgát. Én sajnáltam rá pazarolni az időt, inkább egy hasznosabb nyelvet tanultam. Neki van diplomája, s most küzd az angollal, nekem nincs, félévet csúszok, de amúgy is tanultam volna. Franc tudja, melyikünk járt jobban.
Előzmény: pancho (18)
pancho Creative Commons License 2000.12.14 0 0 18
Tanuljatok finnül meg eszperantóul, egy év alatt egy átlagos képességű ember könyvből el tud jutni a középfokig (a finn nem azért könnyű, mert rokon nyelv, hanem mert nagyon kevés benne a kivétel, még a létige is többé-kevésbé szabályosan ragozódik, ráadásul nem keménykednek állítólag a nyelvvizsgán, örülnek, ha megy valaki).
És már meg is van a diplomához szükséges 2 középfokú nyelvvizsga. Aztán lehet menni angolt-németet-franciát-szuahélit tanulni, aminek hasznát is veszed később (az eszperantó még ezeknél is hasznos...).
pőcsike Creative Commons License 2000.12.14 0 0 17
KObzoska!
Na akkor most idepötyögöm: Nem tudom mi az Rigó izé..na mindegy is.. szóval az Akreditációs központban mondták nekem azt,- ahol a honosítást csinálják,- hogy 6000 forintot lepergetek+szóbeli vizsga és megvan a honosítás..na akkor most hogy is van ez?? Hol csinálják vizsga nélkül??Mert ha ott ahol te laksz csinálnak ilyet (ezekben a napokban is) akkor utazok azonnal oda, ha az ország másik végén is van! Ha tényleg létezik ilyen akkor kérnék ide egy címet, és telefonszámot(az intézményét!)Köszönöm előre is ha igaz
ArkAngyal Creative Commons License 2000.12.14 0 0 16
mano6-tal teljes mértékben egyetértek. Egyetemen nem lehet megtanulni egy idegen nyelvet. És jobb volna, ha attól még elmehetne az ember államvizsgázni, ha nincs meg a nyelvvizsga.

TaNGó,
Való igaz, hogy jól jön a nyelvtudás, de nem azért, mert jól mutat az önéletrajzban, hanem mert enélkül lehetetlen dolgozni. A szakirodalom angol, esetleg német nyelvű. Aki dolgozni akar, az úgyis meg fog tanulni. Rá lesz kényszerítve. Én is így tanultam meg, nem volt más választásom.

A témafelvetés viszont inkább arra irányult, hogy akkor most kinek van igaza? Az OM-nek vagy a dékáni hivataloknak és a Rigó utcának?

Előzmény: Törölt nick (13)
mano6 Creative Commons License 2000.12.14 0 0 15
Tudom, erre már jó atyám megtanított.:)Nekem tavaly volt ilyen húsbavágó problémán, hogy nem mehettem államvizsgára, mert nem jött össze az írásbelim. Sőt, akkor nagy volt a cécó, mert a fentebb körök szóban kijelentették, hogy a nyelvvizsga körüli kavalkádok miatt, akinek nincs nyelvvizsgája, mehet államvizsgázni. De törvényjavaslatban nem hozták ki. Az egyetemeknek és a főiskoláknak volt a kezében a döntés joga. Én itt az ELTE-n a dékánig jutottam el, negatív válszt kapva.A tanszékem sem volt hajlandó levizsgáztatni. Ja és mindenki össze-vissza beszélt, senki nem tudott semmiről. Még ezután is voltak kavalkádok, de azt már nem írom le, így is hosszúra sikeredett.
Előzmény: wiener_user (11)
mano6 Creative Commons License 2000.12.14 0 0 14
Teljesen igazad van. De ha egy 18 éves egyetemre megy, s szivatják minden féle tárgyból, az egyetemi nyelv oktatás meg pocsék (már ha van és ingyenes), és nem kötelező, akkor az illető ellébecolja. Nem is beszélve arról, hogy az ösztöndíja kevés, örül ha fent tudja tartani magát, nem hogy kifzesse a drága kurzusokat. S ez így megy pár évig, utána meg kezdheti előről az egész nyelvtanulást, ámbár ekkor már legalább több pénze van. Ez most így nagyon sarkított, de igaz. Természetesen én is a nyelvvizsga mellett vagyok, meg hogy a diplomához kelljen, csak jobb lenne, ha egy kicsit rugalmassabban és humánusabban állnának hozzá a témához. Pl. akinek nincs meg, azért mehessen államvizsgázni stb.
Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2000.12.14 0 0 13
Az biztos, hogy sokan csak nyűgnek tekintik a nyelvtanulást, pedig nagyon jó dolog, hiszen a suli elvégzése után ettől (is) válik valaki piacképessé.
ArkAngyal Creative Commons License 2000.12.14 0 0 12
A hír a Népszabadság szombati számában volt, ha jól emlékszem.
Előzmény: wiener_user (11)
wiener_user Creative Commons License 2000.12.14 0 0 11
Valemelyik ujságban pár napja olvastam egy rövid cikket a témáról. A hír kb. így szólt:

"A nyelviskolák egyesülete illetve a nemzetközi vizsgaközpontok sérelmeztik, hogy a náluk letett nemzetközi egynyelvű nyelvvizsgákat nem fogadják el mindenhol, ezért fontolgatják, hogy jogorvoslatért fordulnak különféle hazai és nemzetközi szervezetekhez (Alkotmánybíróság, Európai Unió Bizottsága)"

A hír magáért beszél, kiváncsian várom a folytatását.

mano6:

A hivatali alkalmazottak nagyon gyakran tájkozatlanok a hatályos törvényeket illetően, ezért a szavukat nem szabad teljesen komolyan venni, hadakozni velük teljesen fölösleges. Vitás esetekben célravezető a hirerarchiában alulról kezdve addig menni felfelé, amíg nem érsz el eredményt, vagy amíg belátod hogy még sincsen igazad. Fontos tudnod, hogy csak akkor győzhetsz, ha a legaljáról kezded, nem hagysz ki senkit, és mindig figyelmesen meghallgatod azok szavait akikkel beszéltél, és elgondolkodsz azokon. Célszerű megtudnod, hogy akivel beszéltél, pontosan miben illetékes.

Mondjuk köztudott, hogy a nyelvvizsga helyzet még most is betononbiztosan próbálja megállni a helyét, a kisember pedig csak szív vele, ahelyett hogy balhézna.

leha Creative Commons License 2000.12.14 0 0 10
volt dolgom egyetemi dékánhivatallal. sóhivatal! a hallgató önkörmányzat vezetése általában többet tud náluk. a törvényt, illetve minisztériumi rendeletet (vagy ilyesmit) nem áll módjukban felülbírálni. tehát ha neked van egy államilag elismert nyelvvizsgád, akkor azt nem különböztethetik meg az alapján, hogy milyen utca hány szám alatt szerezted! ha mégis megtennék, ombudsman, hallgatói érdekképviselet, és az összes felügyeleti szerv ...
mano6 Creative Commons License 2000.12.14 0 0 9
Sorry, állami helyett elfogadhatót akartam írni.
Előzmény: mano6 (8)
mano6 Creative Commons License 2000.12.14 0 0 8
Azaz igazság, hogy tényleg nem olvastam el. Én személyesen mentem be a Rigóba, ott mondták, hogy úgy nem adják meg. Azt nem tudom, hogy más egyetemeknél hogy van, de az ELTE-n csak az ottani és a Rigó számít államinak. Ezt is személyesen kérdeztem meg a lektorátus vezetőjétől+ tanulmányi osztálytól. Szerintem az a legjobb, ha Te is ezt teszed. Bemész az ügyfélszolgálatra(Rigó), s ahová kell a nyelvvizsgád, s mindig csak az illetékes szavára adj. Van hogy egyszerre több embert is meg kell kérdezni. Esetleg lóbálod a törvénykivontatot, ha nem a benne megfogalmazottak szerintit mondják, hátha érsz vele valamit.
Előzmény: ArkAngyal (3)
mano6 Creative Commons License 2000.12.14 0 0 7
perproba
Előzmény: ArkAngyal (3)
leha Creative Commons License 2000.12.14 0 0 6
az államilag elismert nyelvvizsga, az államilag elismert nyelvvizsga attól függetlenül, hogy hol teszed le. nem a vizsgáztató intézmény hatásköre eldönteni, hogy A+B =C, vagy sem. ahogy az a belinkelt írásból kitűnik:
"Korábban az A és a B típus csak akkor számított C típusú vizsgának, ha a két vizsgarész között kevesebb, mint két év telt el. Az új jogszabály nem határoz meg időkorlátot, így
tehát a két külön megszerzett vizsgarész együttesen C típusú vizsgának számít"

komolyan nem értem! a topik egy nem túl hosszú, tényszerű, nem félreérthető linkkel indult. akkor minek írtok marhaságot, ahelyett, hogy előbb elolvasnátok?

Kobzoska Creative Commons License 2000.12.14 0 0 5
A Pitman szóbeli 3-ast automatikusan honosítják középfokú A-nak, nem kell hozzá külön vizsgát se tenni.
Előzmény: pőcsike (2)
BahnScorper Creative Commons License 2000.12.14 0 0 4
A Rigó utcában úgy van, hogy az A és a B között max két év lehet a különbség ahhoz, hogy C legyen. Amúgy meg elfogadják úgy is simán...
ArkAngyal Creative Commons License 2000.12.14 0 0 3
Azt hiszem nem olvastátok el a linket. >Itt egy másik az Oktatási Minisztériumtól. Legyetek szívesek megnézni, mert fontos a kérdésem megértéséhez.

Ezeken az oldalakon azt írják, hogy A+B=C, és hogy államilag elismert nyelvvizsga kell a diplomához. Tehát akár az ECL is jó. Akkor most vagy hülyeség van az OM WEBlapján vagy már megint nem a törvény szerint járnak el egyes helyeken.

Egyébként az ECL-en gondolkodok. Tud valaki valamit róla?

pőcsike Creative Commons License 2000.12.14 0 0 2
Tud valaki arról valamit hogy a Pitman A nyelvvizsgát honosítják e? És mennyiért? És mit kell csinálni?? Mert ugye nekem az van de a diplomához nem fogadják el csak ha honosítom. Itt Debrecenbe viszont azt mondják ebben az évben már nincs rá lehetőség.. Hát akkor mikor?? Sok a kérdésem de választ nem kapok:((
Egyébként ha nem kell honosított akkor a Pitmant melegen ajánlom mert hihetetlenül primitív, nyelvtani tudást alig-alig igényel.
mano6 Creative Commons License 2000.12.13 0 0 1
Sajna ez így igaz. Mivel a törvény nem határozza meg, hogy A+B=C, ezért úgy döntöttek, hogy nem veszik annak. Egy helyen kell lerakni mind a kettőt, de halasztani lehet, asszem max félévet. Piman és rokonai könnyebbek, mint a Rigó. Attól függ,neked mire kell. Diplomához csak a Rigót fogadják el. Még kérdés? Most nagyon benne vagyok a témában:)
Előzmény: hoppaaa (0)
hoppaaa Creative Commons License 2000.12.13 0 0 0
Jó kérdés, mert amit külföldön elismernek, azt itt nem, amit itt az külföldön 0.
A gyereket nemzetközi vizsgára biztatom, honosítással.
Előzmény: ArkAngyal (-)
ArkAngyal Creative Commons License 2000.12.13 0 0 topiknyitó
Ezt találtam. Ezek szerint a diplomához nem kell feltétlenül kétnyelvű vizsgát tenni? És az A-t és a B-t összevonják? Úgy hallottam, egyes helyeken csak akkor veszik C típusúnak, ha egyszerre teszi le az ember. Akkor most hogy van?

Más kérdés: Hova érdemes menni vizsgázni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!