Keresés

Részletes keresés

crawen Creative Commons License 2005.08.03 -1 0 11
Véleményem szerint nem a 60 napos határidőt kell megpróbálni csökkenteni, hanem idejében le kell adni a kérelmet. Mivel az ép. eng. jogerőssé és végrehajthatóvá válásának napjától számítva 2 évig érvényes - ez akkor van, ha egy kapavágást sem csinálsz -, ezért érdemes minél hamarabb megkérni az engedélyt, nem kapkodva, az utolsó pillanatban.
Előzmény: NeomatiK (4)
crawen Creative Commons License 2005.08.03 0 0 10

Az, hogy egy építéshatósági engedély mennyi idő alatt emelkedik jogerőre, sok mindentől függ.

A hatóság az engedélyt első körben kipostázza az ügyfeleknek.

Jó esetben mindenki átveszi és minden ügyfél esetében letelik az a bizonyos 15 nap.

 

Amennyiben a fellebbezésre nyitva álló időn belül a határozat ellen jogorvoslati kérelem nem érkezik, vagy a fellebbezési jogról lemondtak, akkor az engedély jogerőre emelhető.

 

Az ügyfelek a fellebbezési jogukról lemondathatók, de nagy ügyfélszám esetén ez problémás és ebben adatvédelmi aggályok is vannak (hatóság kiadhatja-e az ügyfelek adatait azért, hogy az építtető meg tudja őket keresni, s le tudja őket mondatni a fellebbezési jogukról??).

 

Rosszabb esetben a határozat ismeretlen helyre költözött, meghalt, küldeményt nem kereste jelzéssel érkezik vissza a hatósághoz. Ilyenkor már cifrább a helyzet.

Ebben az esetben az ügyintéző átmegy Sherlock Holmes-ba és nyomozni kezd a kedves ügyfelek, vagy örököseik után. Emiatt -  nagy ügyfélszám esetén - akár több hónap is eltelhet, mire a határozat jogerőre emelhetővé válik és ebben az ügyintéző/hatóság már vétlen.

 

Kb. ennyi.

Előzmény: Krzysztof (-)
fámaszutra Creative Commons License 2005.08.03 0 0 9
A kéményseprőhöz, vagy a tervező, vagy a megrendelő viszi el a tervet (az a jobb, ha a tervező viszi!) mivel a kéményseprő nem szakhatóság! Emiatt, ha hiányzik a kéményseprői szakvélemény, azt hiánypótlásban kéri az önkormányzat.
Előzmény: zsomica (7)
fámaszutra Creative Commons License 2005.08.03 0 0 8
Ott van pl a környezetvédelmi felügyelőség. Ha az építési hulladék tervlapon szereplő értékek nem lépik túl a törvényben meghatározott határértékeket, nem kell az állásfoglalásuk. Ha meghaladják, szükség van rá. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi felügyelőség erre kb. a beadás utáni 60. napon szokott reagálni, a törvényben előírt max 30 nap helyett (postázással) Ez az pl. ami nem az önkormányzaton múlik.
Előzmény: NeomatiK (6)
zsomica Creative Commons License 2005.08.03 0 0 7

Szia,

 

nagyon optimista még a hozzáállásod, mi is így kezdtük :-)

Örülj, ha a 60 napodat betartják v. időben kérnek tőled hiánypótlást. Szerintem 60 napon belül csak akkor van esélyed, ha kicsi településre költöznél, ahol számít az utánad odautalt SZJA...

Ja, és a szomszédaid átveszik az ajánlott leveleiket és nem kötözködősek...

 

Némi segítség is: a kéményseprőkhöz pl. viheted te is a terved 2 példányát, nekünk 1 hét alatt lepecsételték, nem kellett az önkormányzatra várni (legalább ebben).

 

Zs.

Előzmény: NeomatiK (6)
NeomatiK Creative Commons License 2005.08.03 0 0 6

Idén szeretném/szerettem volna még tető alá hozni. Jó lenne, ha szeptember közepén már lehetne kezdeni. Bár ennek sok realitását már nem látom. :-(((

Várni sincs sok kedvem tavaszig. Áremelkedés meg miegymás miatt sem.

 

A szakhatóság mit vizsgál egyébként?

Ami előírás van, azt max 3 nap alatt össze lehet egyeztetni - ha nincs más dolga.

Előkert: stimmt, oldalkert: stimmt, gerincmagasság: stimmt, homlokzat: stimmt, beépítési százalék: stimmt, zöldefelületarány: stimmt, hőtechnika: stimmt, közművek: stimmt. 

Nemdebár? :)

Előzmény: kentaura (5)
kentaura Creative Commons License 2005.08.03 0 1 5
Ez attól fűgg, melyik önkormányzatról van szó. Ha vannak szakhatóságok, akkor a legrövidebb ügyintézés is minimum 40-50 nap, de csak optimális esetben. A kenőpénzzel egy kicsit lehet gyorsítani a dolgot (de nem mindíg!), de előtte meg kell tudakolni, hogy az aktuális ügyintéző hogy viszonyul a kenőpénzhez és csak négyszemközt, tanúk nélkül lehet ezt megtenni. Erre nagyon alkalmas időpont a helyszíni szemle. Ha rákérdezel, hogy megtudhatnád-e, hogy mikor lesz a helyszíni szemle, mert esetleg te is kimennél és erre nagyon készségesen válaszolnak, valószínűleg műxik a boríték. Egyébként azt javaslom, hogy építkezés megkezdésének tervezett ideje előtt 4-5 hónappal be kell adni az engedélyt, mert ebbe már belefér az önkormányzat esetleges "le vagy te szarva" hozzáállása is, amit már nagyon sok önkormányzaton tapasztaltam.
Előzmény: NeomatiK (4)
NeomatiK Creative Commons License 2005.08.03 0 1 4

S.O.S.!!!

 

Nem tudjátok, lehet-e valahogy rövidíteni az építési engedély kiadásának 60napos idejét?

Plussz illeték, kenőpénz, stb? Kitől lehet ezt megtudakolni? Ki bonyolítja az engedély kiadását? Kihez forduljak?

Ha burkoltan, de egyértelmű célzást teszek, megüthetem-e a bokámat? Persze nem írásban intézném :)

Illetve aki bonyolítja, tud gyorsítani a folyamaton és kb 30 nap alatt kiállítani az engedélyt?

jomy Creative Commons License 2004.11.28 -1 0 3
 Szerintem az érdemi ebben az esetben azt jelenti, hogy minden olyan információnak benne kell lennie, amit az építéshatóság az építkezéshez előír, csak nem jogerős a szomszédok miatt (15 nap, ha korábban nem nyilatkoznak), tehát nem változtatnak rajt. A baj az, hogy ha jól tudom, a engedélyezési idő meghosszabbodik a szakhatóságok nyilatkozásának idejével, tehát az nem számít bele a 60 napba.
Előzmény: Krzysztof (2)
Krzysztof Creative Commons License 2004.11.28 0 0 2
Vagy esetleg a lent említett törvény szöveg a jogerős epítési engedélre vonatkozik (mit takar "érdemi"?
Krzysztof Creative Commons License 2004.11.28 -1 0 1
0 nap alatt szerintem nem megy. Mivel közben meg "beleszolhatnak" a szomszédok, és nekik 15 napjuk van ra.
Tombolda Creative Commons License 2004.11.27 0 1 0
0 nap alatt és ez itt íratlan szabály.
Előzmény: Krzysztof (-)
Krzysztof Creative Commons License 2004.11.27 0 0 topiknyitó

Az 1997. évi LXXVIII. törvény 34§, (5) azt modja ki:

 

Az építésügyi hatósági engedélyezéskor az érdemi határozatot a kérelem előterjesztésétől számított 60 napon belül meg kell hozni.

De ez csak nem jogerős építési engedélyre vonatkozik. Vajon, mennyi idő alatt a hatóság köteles emelni az engedély jogerőre (miután kiadta a nem jogerős építési engedélyt), és ez melyik jogszobályban van leírva?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!