Szia "Rézmanó75, Nagyon szép munka ez a gömb deflegmátorod.Megkérdezhetem milyen vastag a réz amit használtál hozzá? Készítesz megrendelésre is?kösz, üdv Zsolt
Csak rettentő sok kérdést generál/hat az emberben. Pl. hol a határ az amatőrizmus és a szuperprofizmus között? A szuperprofi mindig szuperprofi? stb... Én már nem akarom ezeket kutatni, vonja le mindenki magának a konzekvenciát. :)
De te előtte elvetted az ep-t. Ne vedd el, a keletkező koncentrálódott homályos részt szívd le injekciós tűvel és azt vizsgáltasd be! Az a kevéske valamitől büdös, előpárlatos a pálinka.
A meggynél azért keletkezett homályos rész, mert ep-ből keveset vettél el, vagy erősebb volt a csorgás a hűtőből.
A tesztalany C. Rana. A petpalackban kb. 6 cm széles, olajszerű anyag maradt vissza a víz tetején, ami a palack megdöntése után elkezdett billegni, majd rövid idő múlva megint vízszintbe állt úgy, hogy közben nem keveredett az alatta lévő vízzel. Az egész tisztázás alatt a kifolyó pálinka alatt volt a palack, kivéve az ep elvételekor. Ami a tisztázás végeztével leszívtam egy csővel a felső részt. A mennyisége pontosan 0.5 liter lett, alkoholfoka 20%. Megillatoltam, de sem különlegesen jó, sem különlegesen rossz illatot/szagot nem éreztem. A kóstolással ugyanígy jártam, tehát se nem rossz, se nem jó ami a víz tetején maradt.
A tesztalany meggy. Ugyanaz a tapasztalat mint az előzőnél, azzal a különbséggel, hogy a 6-6.5 cm-es rész egy kicsit opálosabb, tejszerűbb lett.
A kész párlat mintha valamivel lágyabb lenne ( de ezt lehet, hogy csak bemesélem magamnak )
Összességében arra jutottam, hogy a kidobandó résszel ( ami esetleg mehet az ep-up gyűjteménybe ) nem dobok ki olyan aromaanyagokat, amelyek fontosak lennének a középpárlatba, ezért elgondolkodom rajta, hogy ezentúl mindig alkalmazom ezt a technikát
Bár nem ártana megtudni, hogy ténylegesen mit tartalmaz ez a rész. Elvileg lesz lehetőség laborvizsgálatra is, ha minden összejön.
Annyit tennék hozzá, hogy én 2,5l-es Cocás palackot használok, abból a meggondolásból, hogy a víz minél nagyobb felületen találkozzon az alkohollal. Fúrni nem tudod, csak kisütni, olvasztani. Raktam már fel képet az ősszel(?), naívkezdő megkeresheted!:) Mikor végeztél a kp-al, akkor vizestől, a tetején levő alkoholostól borítod a gyűjteménybe, majd a valamikori újrafőzéshez.
Ezzel most végeztem, a homály alatt tiszta víz van, felette alkohol, a hűtőből kifolyó párlattól mindig egy picivel erősebb, ezért folyik ki a PET palackon fúrt lukon a már a vízzel találkozott párlat. Kis idő elteltével a homály egy keskeny csíkká koncentrálódik, valószínű alacsonyabb a fajsúlya a víznél, de magasabb az etilnél. A tegnapi meggy tisztázásánál jóval kevesebb volt a zavaros rész, mint most az eup gyűjtemény főzésénél.
Ez ugyan az a megoldás, mint Miklós1 féle 5 poharas, csak itt folyamatosan vízzel érintkezik a párlat, nem csak az elején.
Fogsz egy inkább magas, mint széles edényt/poharat/PET palackot levágott tetővel. Fúrsz egy lyukat az oldalára a tetejétől pár centivel lentebb (ezért jó a PET.. :) )
Töltesz bele vizet a lyuk és az alja közé szintezve, majd ebbe folyatod ki a hűtőből a párlatot. A kifolyó alkoholt fel kell fogni valahogy, ha nincs más, csak a lyuk, akkor az egészet egy edénybe kell állítani (látni ilyen képeket videókat a neten is)
A víz tetején meg fog ülni az alkohol, a nyílásig feltelik, és a teteje kiúszik a lyukon. A rétegződésben külön rétegként elvben megül a nem kívánatos EP rész a víz és a róla lefolyó középpárlat között. Mivel a szint az edényben marad, le lehet folyatni róla a teljes középpárlatot.
Nekem sem volt abban az esetben , mikor elvettem az elejét.Tegnap megkockáztattam, hogy nem veszem el az ep-t, hanem rögtön a vízre engedem. Működik!! A tegnapi meggy tisztázásánál egy vékony réteg alakult ki, a mostani eup gyűjteménynél már most látom, hogy vastagabb lesz a homály.:) Végzek vele,akkor megpróbálok egy fecskendővel a rétegből mintát venni, a felette levő részből már vettem, az egy aroma bomba. De már látom, hogy a végeredmény is! Majd látod holnap!:)
Rendes cefréből készített alszesszel tettem a magam kísérletét, ott nem nagyon volt büdös EP. A víz és az alkohol között nem volt plusz sáv, csak egy fénytörés-határ.
Most tisztázok egy eup gyűjteményt, vízre engedem, úgy hogy nem vettem el az ep-t. A víz tetején, az alkohol alatt, egy opálos részben benne van az összes büdös, pálinkában nem való valami. Tegnap egy meggyet is így tisztáztam, csak középpárlat volt!
pH mérő után újabb kütyü került a főzőkészletbe. a refraktométeren ( BATC 25RHW ) a brix mekkora értéket mutathat kb. egy jó erjedés végén, kifőzés előtt közvetlenül. Én két heti lassú erjedés végén főztem a meggyet, ekkor már minden jel arra utalt, hogy készen áll. a mérő szerint viszont 6-7 volt a brix érték. Vagy csak az esést kell figyelni, hogy honnan hová ér a cefrében mért érték ? a mérőn csináltam desztvízzel próbát, szépen adta a nulla értéket.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Balatonon vagyok a telkemen, lehoztam a hordókat, itt vettem a kajszit és itt cefréztem be. Nincs rekeszem, csak fúrógép és festékkeverő. Ezek önmagukban nem váltak be.
Az a baj, hogy a barack elég kemény volt. Így nem volt annyira egyszerű magozni. Végül befejeztem kézzel.
Magozás után már a kis fetékkeverő és a 800W-os fúrógép nagy nehezen elpépesítette.
A saját kajszim ennek ellenkezője.
Az enyém nagy szemű, nagyon édes és lédús. Ha teljesen megérett, akkor már csak lekvárnak és cefrének jó, annyira felpuhul. Rekeszbe két sorban nem lehet rakni, de szállítani sem, mert a rázkódástól is ellapul.
Ja és még egy fontos különbség, az enyém lefagyott ez meg nem... :-/
Vígasztal a tudat, hogy olvastam olyat, hogy jobb a pálinka, ha nem túlérett gyümölcsből készült. Kevesebb talán az alkohol kinozatal, de a minőség javul.
Persze annyi mindent olvastam már és annak az ellenkezőjét is.
Jobb híján azt hiszem el, ami nekem jobb lenne! :-) Erre biztosan jó az internet.
Rézeleje akkor volt, amikor a főzőt két használat között a disznóólban ásták el és jóféle, napon érlelt ecetes cefréket főztek, ami lemarta a grünspant a rézcsőről.
Normálisan tisztán tartott főzőben és rendes, időben főzött cefrénél nincs ilyen. Előpárlat van, azt meg érzékszerileg kell elválasztani.
Sziasztok tisztelt fórumozók!Lenne egy kérdésem:ha az összes alszesz alkoholfoka nem éri el a 25 fokot,akkor változik e az a képlet,hogy 0,5% rézelejét,és 1,5% előpárlatot kell elvenni(ami ugye 25 fokos alszesz te vonatkozik)?Szóval az ,hogy az alszesz gyengébb,befolyásolja e az előpárlat és a rézeleje mennyiségét!Válaszukat előre is köszönöm!
Sikerült vennem 70 kg apró szemű magyar kajszit. Az én három fám lefagyott. Az egyik felét már kézzel kimagoztam és becefréztem, de a kezem már nem bírja a többit, baromira fájnak az ujjaim.
Mit javasoltok, mivel lehetne megoldani a többi magozását?
Engedjem rá kisebb adagokban a festékkeverőt, amivel pépesítettem és a magokat utána halásszam ki? Az kevesebb kínnal jár... talán...