Keresés

Részletes keresés

3ferret Creative Commons License 2010.02.26 0 0 580

Sziasztok!

Évek óta olvasom a fórumot, sütöm itthon a kenyereket, és most köszönetet szeretnék mondani, mert - hála Nektek - megúsztam egy reklamációt. Tegnap vettem egy HM 1301 gépet, mert a régi megadta magát, ez pedig le volt árazva. Mivel az utóbbi időben olvastam, hogy volt probléma a HM gépek tetejével, rögtön azzal kezdtem a vevőszolgálatnál, hogy nézzük meg. Persze, úgy lötyögött a teteje, ahogy csak kell, úgyhogy rögtön kicseréltem egy másikra, és így sikerült benzint és időt spórolnom azzal, hogy nem kell ma visszavinnem.

Este már ki is próbáltam, ETNA francia kenyerét sütöttem meg, amit egyébként még soha, de klassz lett, bár a teteje kicsit beesett (lehet, hogy az élesztő volt a gond, mert a sokat emlegetett CORA-s francia élesztőhöz itt nem jutok hozzá, mivel nincs a közelben CORA), így más élesztőket használok, bár az eddigi kenyereimnél nem volt ilyen gond. Általban rozsliszttel keverem a fehér lisztet, azt jobban szeretjük, de most rozsliszt sem volt itthon, ezért próbáltam ki. Állagra és ízre nagyon jó lett egyébként.

Gondolom, még hozzá kell szoknom az új géphez, remélem, lesz  benne annyi örömöm, mint a régi "no name" gépemben, gyakorlatilag kétnaponta használom, ahhoz képest jó sokat bírt ki. Szerintem nagyon jó találmány, főleg, amióta nemcsak kenyérsütésre használom, hanem még a karácsonyi beigli és stollen tésztáját is azzal kevertem-dagasztottam, a túrós táskáról és a langallóról már nem is beszélve. Egyet még soha nem próbáltam, hiába használok 4-5 éve gépet, lekvárt főzni benne. Tavaly ősszel ugyan gondolkodtam, hogy a fügelekvárt ki kellene próbálni, de végül maradt a hagyományos módszer. Ezzel kapcsolatban van tapasztalatotok? Szoktatok lekvárt készíteni a kenyérsütőben? Ha igen, és van bevált recept, szívesen venném, a géphez adott receptekben nem tudom, mennyire lehet megbízni, az eddigi gépeim (egy Clatronic és egy teljesen névtelen valami) receptjei katasztrófálisak voltak.

.ETNA. Creative Commons License 2010.02.25 0 0 579
Hát.. nagyjából azért, mert cseppet sem érdekel az, hogy esetleg több energiát fogyaszt, s ez többe kerül (a gyors 1:58 perc az alap 3:30 perc), mert a kenyérsütőm nem hangos, így felőlem 4 óra hosszán keresztül is elügyködhet egy kenyérrel, időmből kitelik, hogy kivárjam. Általában nem akkor kezdek hozzá az új kenyér sütéséhez, amikor az előzőből már egy morzsa sincs... kb. ezért. De előfordult, hogy bejelentkeztek a barátok és a ripsz-ropsz elkészített olasz salátához paradicsomos-fűszeres kenyér dukált és a gyors progin ez is éppen elkészült, mire jöttek.

Egyébként ez olyan, mint a sütemény készítésénél, van aki hosszabb ideig pihenteti a meggyúrt tésztát, mert van ehhez affinitása és türelme, van aki pedig nem, van akinek bírja a csuklója a hosszabb dagasztást, van aki félúton elfárad és megelégszik ennyivel, van aki beáztatja a lencsét előző este, van aki nem. Attól még mindkét süti egyformán finom, s a lencsefőzelék között sem hinném, hogy nagy lenne a különbség.

Nem állítom, hogy tök mind1, de ez szabadon választott gyakorlat.
Például az alapon jóval hosszabb az előmelegítés (amikor egyforma hőmérsékletre melegíti fel a hozzávalókat) és ezen a programon 3 egymást követő kelesztési fázis van, a gyorson csak kettő és ezek is rövidebb ideig tartanak, a sütés viszont nagyjából ugyanannyi ideig - 60, ill. 55 percig - tart.

Mostanában nem sütöttem friss élesztővel, csak ezért külön nem nyitottam ki egy zacsit. De most megmértem: 3 gr egy kis adagolókanálnyi gyorsélesztő por.
Előzmény: miki_ng (578)
miki_ng Creative Commons License 2010.02.25 0 0 578
ha nincs különbség, akkor te miért nem használod a gyors sütést?

lemérted, hány g 2kk élesztő?
Előzmény: .ETNA. (575)
.ETNA. Creative Commons License 2010.02.25 0 0 577
Egyenletes elteríted a vízre ráöntött lisztet a sütőedényben? Egyformán jól (könnyen stb.) működik mindkét lapátod?

Ezen kívül - hogy őszinte legyek - nekem még ötletem sincs, hogy mi okozza a ferdeséget.
Előzmény: reiszilona (574)
.ETNA. Creative Commons License 2010.02.25 0 0 576
Kedves Ilona!

Először is bocsi, de hülyeséget írtam, természetesen a SAF-INSTANT francia gyorsélesztőről van szó.

Korábban is mindig ezt írtam, de valahol "elcsúszott" és STAFT lett belőle:-)) Nem is értem, hogyan, na mind1:-) Pedig rendszeresen ezt használom, mondjuk nem szoktam nézegetni a csomagolását:-)

Ez 11 gr-os és szerintem a legjobb, a Dr Oetker-től kezdve mindegyiket próbáltuk már, de nekünk ez a francia vált be. A 367-es hozzászólásban még fotót is szúrtam be róla.

Általában a CORA-ban veszem (ez van hozzánk a sok bolt közül a legközelebb), de a METRO-ban is szokott lenni. Ha jól emlékszem legutóbb 72 Ft volt / db. Miután kevés helyen kapható (a kisebb üzletekben nincs is) egyszerre veszek belőle 10-20 csomaggal, mert amúgy jó hosszú a szavatossága :-))

Egyébként a friss élesztőt is a CORA-ban veszem, az 5 gr-os citromsárga papírcsomagolásosat szeretem, mert ennél a csomagolópapíron kívül (oldalt) grammonként van egy-egy vonal, így egészen pontosan le lehet vágni belőle 1-2-3-4 gr-ot a sütibe, vagy a kenyérbe.
Előzmény: reiszilona (572)
.ETNA. Creative Commons License 2010.02.25 0 0 575
Az én gépemen nincs ultra-gyors, "csak" gyors, néha használom, vészhelyzet esetén. A kenyér szerintem ugyanolyan, talán nem annyira magas, de nincs jelentős különbség, az ízben és állagban semmiképpen.
Előzmény: miki_ng (573)
reiszilona Creative Commons License 2010.02.24 0 0 574
Sziasztok!
Megsütöttem hoho45 köményes kenyerét. nagyon finom lett. Mivel köménymagos, jól érezni benne , engem a pogácsára emlékeztet az íze. Nem kaptunk BL-65-s , csak BL-80-as lisztet, abból készítettem.
Teljesen azonos arányban , a hogy le lett írva a receptben. Az élesztővel vacilláltam, mivel nem tudom Lild-s vagy Spar-s élesztő negyedét kell-e használni.
Lidl-s élesztő 4,3 dkg
Spar-s élesztő 5 dkg. (ezért nem mindegy melyiknek veszem a negyedét.)

mellékelek egy fotót a kenyérről. Látni lehet , hogy milyen ferde. Ezt már ecseteltem az 569-s hozzászólásomban, hogy a gépem dagasztási hibája lehet.
MI A VÉLEMÉNYETEK???? MITŐL ILYEN???? Szépen át van sülve azzal nincs semmi gond, de a formája nem tetszik.
miki_ng Creative Commons License 2010.02.24 0 0 573
és milyen lesz a kenyér, ugyanolyan marad?

te is ezeket használod?
Előzmény: .ETNA. (571)
reiszilona Creative Commons License 2010.02.24 0 0 572
Kedves ETNA! Szeretném megkérdezni, hogy hol vásárolod a STAFT porélesztőt? Már több helyen néztük, de sehol nem kaptunk.melyik üzletben kapható? Előre is köszönöm válaszod!
.ETNA. Creative Commons License 2010.02.24 0 0 571
A Quick a gyors, az Ultra Flash pedig az ultra-gyors progi, ha gyorsan kell a kenyér és nincs időd kivárni, ezekben a programokban lerövidülnek a különböző fázisok (kelesztés, dagasztás stb.).
Előzmény: miki_ng (570)
miki_ng Creative Commons License 2010.02.23 0 0 570
az jó lenne, mert nem hiszem, hogy élesztőből 12 g kellene bele
nekem most az 500g liszthez 5g élesztővel (1%) lett jó a kenyér 1. Basic (02h53m) programon
így nem esett össze

egyébként a 4. Quick (01h40m) és az 6. 7. Ultra-Fast I-II (00h58m) mód az mire jó?
Előzmény: .ETNA. (560)
reiszilona Creative Commons License 2010.02.23 0 0 569
Kedves Hoho45!Lenne egy kérdésem. Ha nem BL-65-s lisztet használsz, akkor hogyan módosítod a sikér mennyiségét?
Még valamit szeretnék megtudni. A Lidl-ben vagy a Sparban kapható élesztőt használod? Mivel a két élesztő nem egyforma súlyú ezért nem mindegy a negyedelés.
Írjátok le nekem akinek HM 1300-as sütője van, hogy az alap programnak mi a menete.
Szeretném összehasonlítani az én CLATRONIC sütőgépem alap programjával.Nálam ezt írja alap programnál:

nagyobb tömegnél: 3:30
20 perc előmelegítés
5 perc balra keverés
13 perc jobbra keverés
45 perc kelesztés
1 perc keverés (simítás)
18 perc kelesztés
1 perc keverés(simítás)
45 perc kelesztés
62 perc sütés

Azért vagyok rá kíváncsi, mert az előző kenyérsütőmnél is teljesen más volt az alap program.
Szerintem még az sem mind egy, hogy a két lapát merre forog. Nálam mindkét lapát vagy jobbra vagy balra forog.(talán ezért lesz hullám a tetején, mert amikor leáll az utolsó kelesztéshez, nem terül el szépen a massza) Az előző gépet, amit 3 napon belül visszavittünk, mert nem jól sütött, az pl. nagyon jól dagasztott, mert a két lapát ellentétesen mozgott, szépen befelé kavarták a masszát és ettől szép gömbölyű lett a formája.
Várom válaszotokat!
Előzmény: hoho45 (567)
.ETNA. Creative Commons License 2010.02.23 0 0 568
Kedves "férfiból lévő", ezt kipróbálom, ja és várjuk a fotót:-)))
Előzmény: hoho45 (567)
hoho45 Creative Commons License 2010.02.23 0 0 567
HM-1300 gépemhez csodálatosan bevált receptem: 320ml. langyos víz, 575gr. liszt /most pl.BL-65/ 1/4 élesztő /belemorzsolva/ 2 k.k só, 3 n.k olaj, 3 k.k cukor, 1 n.k szejtán. csipogáskor 3 k.k köménymag. Alap programom 2lb. és médium. Gyönyörű színe, magas domború, nagyon ropogós héjas, lágy szerkezetű... Ja és férfiből vagyok.

Mindenkinek ajánlom / csak a liszt minősége szokott változni/ ezt a szejtánnal korrigálom. Legközelebb teszek fel fotót.
.ETNA. Creative Commons License 2010.02.23 0 0 566
Egyszer valahol olvastam, hogy ha az előzőleg kimért lisztet a sütőedénybe való beleöntés előtt átszitálják (fellazítják), akkor azzal befolyásolható a kenyér, de azt már elfelejtettem, hogy mit is befolyásol ez a művelet - talán így magasabb, levegősebb, stb. lesz a kenyér? Nem tudom sajnos, elfelejtettem ... ez már a szenilitás lenne? :-))
Előzmény: reiszilona (564)
.ETNA. Creative Commons License 2010.02.23 0 0 565
Szia !

Szerintem nincs ezzel a kenyérrel semmi baj, nagyon is szép a kenyered, a színe is rendben van, biztosan finom is:-) A táplálkozással kapcsolatban írtakkal is maximálisan egyetértek. Arról már nem is beszélve, hogy az otthon készített kenyér (főleg, ha sikerül is) plusz sikerélményt is ad :-))) Biztosan láttad a fotómon, hogy az én kenyeremnek sem "egyenes" a teteje, de ez az élvezeti értékéből semmit sem von le, ráadásul ettől még tökéletesen szeletelhető is.

Talán tényleg kicsit magasabb az én kenyerem, s emiatt kicsit levegősebb is (nem annyira tömör), mint a Tiéd, ez pedig ha jól sejtem, alapvetően élesztő, ill. liszt-függő dolog. Pedig a fotón lévő kenyér is porélesztővel készült.

Ha friss élesztővel készítem, akkor egy alaprecept alapján készült kenyérhez én az élesztő kocka kb. egyharmad részét használom, egy csészében kb. 1 cm-nyi tej+pici cukor. Villanytűzhelyem van, ezen bekapcsolom az egyik lapot és a csészét egyszerűen a közelébe teszem, letakarom egy kistányérral és az átmelegedett tűzhelyen, a meleg lap mellett, nagyon hamar, szépen felfut. Ezután a felfuttatott élesztőt teszem a kenyérbe. Olvastam, hogy sokan csak "szárazon" belemorzsolják... nem tudom, van-e különbség, úgy még nem próbáltam.
Előzmény: reiszilona (562)
reiszilona Creative Commons License 2010.02.22 0 0 564
reiszilona Creative Commons License 2010.02.22 0 0 563
reiszilona Creative Commons License 2010.02.22 0 0 562
ETNA receptje alapján. Nagyon finom, csak egy kicsit hullámzó a teteje.
reiszilona Creative Commons License 2010.02.22 0 0 561
Sziasztok!
Olvasgattam amit a helyes táplálkozásról írtatok. nekem is az a véleményem, hogy nagyon fontos a helyes táplálkozás. Nem minden esetben sikerül úgy főzni, hogy teljesen egészséges legyen, de mindenképp oda kell figyelni. Állandóan körül vagyunk véve , már a víz és a levegő szennyezettségével, az élelmiszerek E betűs káros adalékairól már nem is beszélve. Nagyon nehéz minden esetben kizárni a táplálkozásunkból. Minden kis lépés is hasznos lehet az egészségünk megőrzése érdekében. Pl. KENYÉRSÜTÉS OTTHON.
Hajdina , köles , kókusz zsír, csírák, búzafűlé, nád és gyümölcs cukor használata , ha csak egy hajszállal is de akkor is közelebb visz az egészségünk megörzéséhes. A szervezetbe bekerülő káros mérgeket nap mint nap méregteleníteni kell. Évek óta fogyasztok táplálék kiegészítőket amivel segítem a szervezetem megszabadítani a káros mérgektől. Ebben az évben betöltöm az 50.évem, és még nem fogyasztok semmiféle gyógyszert. Remélem még mostanában nem is kell!!!

Megsütöttem ETNA receptjéből az alap receptet. Mivel itt a környéken nem kapható a STAFT szárított élesztő csak azt az egyet helyettesítettem friss élesttővel. A régi kis orion kenyérsütőmmel mindig olyan szép kenyeret sütöttem, mint ETNA csodás kenyere. Most csak ilyenre sikerül ezzel az új kenyérsütőmmel. Nem értem mért ilyen? Finom, és jó állagú, csak nem jön fel olyan szép magasra, mint szeretném. Kár, hogy minden sütőnél másképp van az alap és a többi program.
.ETNA. Creative Commons License 2010.02.22 0 0 560
Szerintem ugyanannyi, mint a só, tehát ha van egy teáskanalad, akkor egy kis adagolókanálnyi porélesztő az éppen annyi, mint amennyi belefér egy teáskanálba (nem púposan). De majd megmérem azt is.
Előzmény: miki_ng (559)
miki_ng Creative Commons License 2010.02.22 0 0 559
megmérnéd élesztővel is mennyi gr, egy kk?
Előzmény: .ETNA. (557)
.ETNA. Creative Commons License 2010.02.22 0 0 558
Persze, tudom én is, csak érdekességképpen írtam:-)

A férjem nem kimondottan a reformtáplálkozás híve, persze szereti a zöldségeket, a barna és a fekete kenyeret is, a nádcukrot, barna cukrot, barna rizst stb., de ennek ellenére szerinte az ő szervezetének az a jó, amit jóízűen, jó étvággyal elfogyaszt:-)

Nagyvárosban él a családom, tul.képpen mondhatom, hogy már évszázadok óta:-)
Az egyik dédim 92 évet élt, mindkét apai nagyszülőm szép kort ért meg, de ők már a 80-as éveikben jártak amikor elmentek, gyógyszert alig szedtek. Átélték mindkét világháborút. A nagypapám kb. 50 éven keresztül dohányzott (nem szuper filtereset, gondolhatod), élete utolsó 20 évében viszont már egy szálat sem szívott. Nem emlékszem olyan napra, hogy vagy egy kis bort, vagy egy-két kupica házi főzésű saját pálinkát ne gurított volna le, majd' mindennap belefért egy kis jóféle házi szalonna, fehér kenyérrel (de szerettem vele reggelizni a szalonna-kenyér "katonákat" imádtam). Szerette a húst, a belsőségeket, egy fajta liszt volt a boltban és egy fajta cukor.

A szüleim 60 éves koruktól - mindketten - már gyógyszereket szednek, érelmeszesedés, érszűkület, olykor megemelkedett cukorszint stb.stb., pedig könnyebb munkát végeztek, mint a nagyszüleim és modernebb étrend is rendelkezésükre állt, volt olaj, édesítőszer, ilyen-olyan lisztek stb.

A férjem és én is 45 évesen sajnos már gyógyszert szedünk, bár sokszor barna cukrot, barna kenyeret, sok zöldséget stb. is eszünk és nincs allergiánk.
A gyerekünk , na ő aztán tényleg mindenféle jókat és egészségeseket megkap kicsi korától kezdve, de 1,5 éves korától mégis pollenallergiája van (hol van, hol nincs, mint a mesében:-) .....

Szerinted a barna cukron és a teljes kiőrlésű gabonán, vagy a paleolit táplálkozáson múlik, hogy minden generáció egyre gyengébb "minőségű"?

Fenéket, a rohanó életmód, a létbizonytalanság, a kevés bér, magas rezsi, plusz a levegőben az élelmiszerekben, az ilyen-olyan táplálkozás kiegészítőkben, vitamin készítményekben, a szörpökben, gyümölcslevekben, zöldségekben, gyümölcsökben lévő ez+az - amit ráadásul többnyire ki sem tudsz kerülni, elrendezi a mi kis életünket, a megkérdezésünk nélkül is.

Ez van, még sem mehetünk az Amazonas őserdeibe lakni:-)

Előzmény: miki_ng (556)
.ETNA. Creative Commons License 2010.02.22 0 0 557
A nagy adagolókanálba éppen egy normál méretű evőkanálnyi mennyiség (nem túl púposan) fér bele. A kis adagolóba pedig egy teáskanálnyi (nem mokkás!!!).

Nagy: 12 gr (cukorral mértem)
Kis: 6 gr (sóval mértem)

Néhány kép egy sima+teljes k.rozs kilós- lenmagos kenyerem "maradványáról", mire odajutottam a fotózáshoz, már alig volt belőle, hiába a hazai kenyér mindig hamar elfogy:-)

Előzmény: miki_ng (555)
miki_ng Creative Commons License 2010.02.21 0 0 556
ez nagyon jó, de szendi gabi az evolúcióban is hisz, szóval a véleménye annyit számít, mint a grimm testvéreké
gondolom erre a paleolit táplálkozásra is épp annyi "bizonyíték"a van, szóval nyugodtan írhat mesekönyvet is, azt is annyira el lehet hinni

a (főtt)gabona délben (és akörül) egészséges, persze csak ha teljes értékű (őrlésű) és ha nincs tele cukorral, sóval, és egyéb adalékanyagokkal
Előzmény: .ETNA. (547)
miki_ng Creative Commons License 2010.02.21 0 0 555
le tudnád mérni, hogy 1 kk, meg egy evőkanál nálad hány g?
nekem nincs adagolókanalam
Előzmény: .ETNA. (545)
.ETNA. Creative Commons License 2010.02.21 0 0 554
Igazán nincs mit, örülök, hogy tudtam segíteni!
Előzmény: Gábor264 (550)
.ETNA. Creative Commons License 2010.02.21 0 0 553
Minden elismerésem, hogy meg tudtad állni, csak magamból indulok ki, de biztosan megviselne, ha ezekről le kellene mondanom, bár a cigarettát jó néhány évvel ezelőtt egyik napról a másikra letettem, azóta sem gyújtottam rá, de azért az más, a cukor és a kenyér.. hát:-))

Persze az egészség a legfontosabb, ha muszáj, ez nem áldozat, főleg, ha az ember belegondol abba, hogy esetleg nem látja felnőni a gyermekét.
Előzmény: ágika1 (552)
ágika1 Creative Commons License 2010.02.21 0 0 552
Kihagytam, hogy természetesen 0 hozzáadott cukor, méz.
ágika1 Creative Commons License 2010.02.21 0 0 551

Ezt már én is hallottam.

Nekem a cukorszintem a kevés kalória és a gyakorlatilag gabonamentes diéta mellett normalizálódott.

Előzmény: .ETNA. (547)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!