Keresés

Részletes keresés

sacperkb Creative Commons License 2005.08.03 0 0 17
A határozat jogerőre emelkedésétől számított egy évig, a jegyző saját hatáskörben, visszavonhatja/módosíthatja a határozatot, ha a határozat hibás, jogszabállyal ütköző módon került kiadásra vagy időközben az elbírálásra nézve döntő tényre derült fény. Kártérítésért persze lehet pert indítani, a vétkes vagy mulasztó félnek kártérítési felelőssége ilyenkor is van, de a jóhiszeműen szerzett jog csak 1 év letelte után érvényes!
Előzmény: kentaura (15)
sacperkb Creative Commons License 2005.08.03 0 1 16

Egyébként piszok egyszerűen lehetne, akár 20-30%-al hatékonyabbá tenni az éphat munkáját. Egyszerűen hiánytalan, elbírálásra alkalmas terveket kellene beadni minden szükséges melléklet csatolásával és nem kellene hetente telefonon v személyesen az ügyintéző idejét rabolni azzol, hogy "csak érdeklődnék, mikor lesz engedély, mert nekem baromi sűrgős...".

 

A múlt hónapban csináltunk egy kis statisztikát az első félévről (képviselőtestület mániája) amiből néhány, idevonatkozó érdekes adat:

A beadott dokumentációk 80%-a (!) hiányos

Az épeng kérelmek 5%-a és a használatbavételik 7%-a jogosúltság nélküli tervező/femű által van aláírva. A 7% több mint felénél nincs is femű.

A beadott kérelmek 8%-a eleve nem engedélyezhető (beépítettség, építményszám, építménymagasság stb..)

A hiánypótlás átlagos ideje 16 nap

Az esetek 25%-ban az első szemle az ügyfél távolléte miatt eredménytelen (ez inkább csak a bővítéseknél és használatbavételi engnél fontos)

A kérelmek 32%-ban az ügyfél címe a tullapon nem a tényleges címe

A kérelmek 63%-ban valamelyik (esetenként több) szomszéd tullapi címe nem a tényleges címe

Az ügyek 18%-a a "szerintemtúlnagy/másholvan/szabálytalan a szomszéd háza, jöjjenek nézzék meg" illetve "zavar a szomszéd kerítése/tetője/emésztője" tipusú, egyébként többnyire alaptalan ügy

Az építések 93%-a (!) nem a terv szerint kerül kivitelezésre, 67%-a elvileg fennmaradásisnak kellene lenni, 29%-a csak fennmaradásival kaphat használatbavételit

A kivitelezések 81%-ban nem jelentik be a feműt és az elkezdést

Fél év alatt 12 engedéllyel abszolut nem rendelkező építményre írtunk ki kötelezést és jelen pillanatban 63 (!) van a listán, amikre még ezt meg kell tenni (hozzáteszem, hogy ezek a felderítések, idő hiányában, nem célirányosak, hanem kizárólag azok amiket az egyébb ügyek helyszíni szemléje kapcsán tapasztalunk. Ja, és ez egy 3500 lelkes kistelepülés, mindent egybevéve kb 2500 ingatlannal) Szerény számítás szerint, az építmények 15-20 %-a engedély nélkül illetve attól eltérően, 10 évnél nem régebben épült/átalakított

 

És ezek a hibák-hiányosságok nekünk plussz levelek ill határozatok, felesleges helyszínelések és egyeztetések, amik az érdemi munkától veszik el, az egyébként igen kevés időt!!!!!!!

 

Néha nem gondolkoztok el azon, kedves ügyfelek, hogy ennyire szarul még az éphat se tud működni csak saját hibájából?

kentaura Creative Commons License 2005.08.03 0 0 15

Van olyan tervem beadva, aminek 6.-án fog lejárni a 90. napja! Mindez a szakhatóságok miatt! Pedig törvény szerint nem kellene figyelembe venni a szakhatóságok időn túli reagálását, az önkormányzatok mégis megvárják! Ez eléggé törvénysértő hozzáállás az önkorik részéről! Azt mondják, hogy azért várják meg, mert ha a szakhatóság akár a 120. napon elutasító határozatot hozna, nekik vissza kellene vonni a határozatot. Viszont a törvény azt mondja ki, hogyha közben az építtető jóhiszeműen elkezd építkezni, nem vonható vissza a határozat!

Előzmény: NeomatiK (6)
kentaura Creative Commons License 2005.08.03 0 1 14

Egy kollegának most épp 200 feletti ügyirata van párhuzamosan.

 

Hát ez eléggé szomorú dolog! Ilyen esetben kellene az előadók létszámát növelni, de gondolom erre nincs kerete az önkorinak.

Előzmény: crawen (13)
crawen Creative Commons License 2005.08.03 0 1 13

Ha nem kell hiánypótlást kiírni, akkor helyszíni szemlével együtt egyszerűbb esetben (pl. 2 szintesnél nem nagyobb családi ház) egy ép. eng 2-3 hét alatt lazán kiadható, feltételezve, hogy az ügyintéző nincs elúszva, s a Földhivatal időben küldi a szomszédok tullapjait!

 

Egy kollegának most épp 200 feletti ügyirata van párhuzamosan.

crawen Creative Commons License 2005.08.03 -1 0 12

mit takar "érdemi"?

 

Érdemi határozat: az ügyet véglegesen lezáró. Tehát ép. eng. esetében vagy engedélyező vagy elutasító határozat.

Előzmény: Krzysztof (2)
crawen Creative Commons License 2005.08.03 -1 0 11
Véleményem szerint nem a 60 napos határidőt kell megpróbálni csökkenteni, hanem idejében le kell adni a kérelmet. Mivel az ép. eng. jogerőssé és végrehajthatóvá válásának napjától számítva 2 évig érvényes - ez akkor van, ha egy kapavágást sem csinálsz -, ezért érdemes minél hamarabb megkérni az engedélyt, nem kapkodva, az utolsó pillanatban.
Előzmény: NeomatiK (4)
crawen Creative Commons License 2005.08.03 0 0 10

Az, hogy egy építéshatósági engedély mennyi idő alatt emelkedik jogerőre, sok mindentől függ.

A hatóság az engedélyt első körben kipostázza az ügyfeleknek.

Jó esetben mindenki átveszi és minden ügyfél esetében letelik az a bizonyos 15 nap.

 

Amennyiben a fellebbezésre nyitva álló időn belül a határozat ellen jogorvoslati kérelem nem érkezik, vagy a fellebbezési jogról lemondtak, akkor az engedély jogerőre emelhető.

 

Az ügyfelek a fellebbezési jogukról lemondathatók, de nagy ügyfélszám esetén ez problémás és ebben adatvédelmi aggályok is vannak (hatóság kiadhatja-e az ügyfelek adatait azért, hogy az építtető meg tudja őket keresni, s le tudja őket mondatni a fellebbezési jogukról??).

 

Rosszabb esetben a határozat ismeretlen helyre költözött, meghalt, küldeményt nem kereste jelzéssel érkezik vissza a hatósághoz. Ilyenkor már cifrább a helyzet.

Ebben az esetben az ügyintéző átmegy Sherlock Holmes-ba és nyomozni kezd a kedves ügyfelek, vagy örököseik után. Emiatt -  nagy ügyfélszám esetén - akár több hónap is eltelhet, mire a határozat jogerőre emelhetővé válik és ebben az ügyintéző/hatóság már vétlen.

 

Kb. ennyi.

Előzmény: Krzysztof (-)
fámaszutra Creative Commons License 2005.08.03 0 0 9
A kéményseprőhöz, vagy a tervező, vagy a megrendelő viszi el a tervet (az a jobb, ha a tervező viszi!) mivel a kéményseprő nem szakhatóság! Emiatt, ha hiányzik a kéményseprői szakvélemény, azt hiánypótlásban kéri az önkormányzat.
Előzmény: zsomica (7)
fámaszutra Creative Commons License 2005.08.03 0 0 8
Ott van pl a környezetvédelmi felügyelőség. Ha az építési hulladék tervlapon szereplő értékek nem lépik túl a törvényben meghatározott határértékeket, nem kell az állásfoglalásuk. Ha meghaladják, szükség van rá. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi felügyelőség erre kb. a beadás utáni 60. napon szokott reagálni, a törvényben előírt max 30 nap helyett (postázással) Ez az pl. ami nem az önkormányzaton múlik.
Előzmény: NeomatiK (6)
zsomica Creative Commons License 2005.08.03 0 0 7

Szia,

 

nagyon optimista még a hozzáállásod, mi is így kezdtük :-)

Örülj, ha a 60 napodat betartják v. időben kérnek tőled hiánypótlást. Szerintem 60 napon belül csak akkor van esélyed, ha kicsi településre költöznél, ahol számít az utánad odautalt SZJA...

Ja, és a szomszédaid átveszik az ajánlott leveleiket és nem kötözködősek...

 

Némi segítség is: a kéményseprőkhöz pl. viheted te is a terved 2 példányát, nekünk 1 hét alatt lepecsételték, nem kellett az önkormányzatra várni (legalább ebben).

 

Zs.

Előzmény: NeomatiK (6)
NeomatiK Creative Commons License 2005.08.03 0 0 6

Idén szeretném/szerettem volna még tető alá hozni. Jó lenne, ha szeptember közepén már lehetne kezdeni. Bár ennek sok realitását már nem látom. :-(((

Várni sincs sok kedvem tavaszig. Áremelkedés meg miegymás miatt sem.

 

A szakhatóság mit vizsgál egyébként?

Ami előírás van, azt max 3 nap alatt össze lehet egyeztetni - ha nincs más dolga.

Előkert: stimmt, oldalkert: stimmt, gerincmagasság: stimmt, homlokzat: stimmt, beépítési százalék: stimmt, zöldefelületarány: stimmt, hőtechnika: stimmt, közművek: stimmt. 

Nemdebár? :)

Előzmény: kentaura (5)
kentaura Creative Commons License 2005.08.03 0 1 5
Ez attól fűgg, melyik önkormányzatról van szó. Ha vannak szakhatóságok, akkor a legrövidebb ügyintézés is minimum 40-50 nap, de csak optimális esetben. A kenőpénzzel egy kicsit lehet gyorsítani a dolgot (de nem mindíg!), de előtte meg kell tudakolni, hogy az aktuális ügyintéző hogy viszonyul a kenőpénzhez és csak négyszemközt, tanúk nélkül lehet ezt megtenni. Erre nagyon alkalmas időpont a helyszíni szemle. Ha rákérdezel, hogy megtudhatnád-e, hogy mikor lesz a helyszíni szemle, mert esetleg te is kimennél és erre nagyon készségesen válaszolnak, valószínűleg műxik a boríték. Egyébként azt javaslom, hogy építkezés megkezdésének tervezett ideje előtt 4-5 hónappal be kell adni az engedélyt, mert ebbe már belefér az önkormányzat esetleges "le vagy te szarva" hozzáállása is, amit már nagyon sok önkormányzaton tapasztaltam.
Előzmény: NeomatiK (4)
NeomatiK Creative Commons License 2005.08.03 0 1 4

S.O.S.!!!

 

Nem tudjátok, lehet-e valahogy rövidíteni az építési engedély kiadásának 60napos idejét?

Plussz illeték, kenőpénz, stb? Kitől lehet ezt megtudakolni? Ki bonyolítja az engedély kiadását? Kihez forduljak?

Ha burkoltan, de egyértelmű célzást teszek, megüthetem-e a bokámat? Persze nem írásban intézném :)

Illetve aki bonyolítja, tud gyorsítani a folyamaton és kb 30 nap alatt kiállítani az engedélyt?

jomy Creative Commons License 2004.11.28 -1 0 3
 Szerintem az érdemi ebben az esetben azt jelenti, hogy minden olyan információnak benne kell lennie, amit az építéshatóság az építkezéshez előír, csak nem jogerős a szomszédok miatt (15 nap, ha korábban nem nyilatkoznak), tehát nem változtatnak rajt. A baj az, hogy ha jól tudom, a engedélyezési idő meghosszabbodik a szakhatóságok nyilatkozásának idejével, tehát az nem számít bele a 60 napba.
Előzmény: Krzysztof (2)
Krzysztof Creative Commons License 2004.11.28 0 0 2
Vagy esetleg a lent említett törvény szöveg a jogerős epítési engedélre vonatkozik (mit takar "érdemi"?
Krzysztof Creative Commons License 2004.11.28 -1 0 1
0 nap alatt szerintem nem megy. Mivel közben meg "beleszolhatnak" a szomszédok, és nekik 15 napjuk van ra.
Tombolda Creative Commons License 2004.11.27 0 1 0
0 nap alatt és ez itt íratlan szabály.
Előzmény: Krzysztof (-)
Krzysztof Creative Commons License 2004.11.27 0 0 topiknyitó

Az 1997. évi LXXVIII. törvény 34§, (5) azt modja ki:

 

Az építésügyi hatósági engedélyezéskor az érdemi határozatot a kérelem előterjesztésétől számított 60 napon belül meg kell hozni.

De ez csak nem jogerős építési engedélyre vonatkozik. Vajon, mennyi idő alatt a hatóság köteles emelni az engedély jogerőre (miután kiadta a nem jogerős építési engedélyt), és ez melyik jogszobályban van leírva?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!