Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2015.01.11 0 0 2026

Én úgy tudom, hogy a metszőolló belső lapját (homorú, konkáv) nem szabad fenni, csak a külső (domború) oldalát. Akárcsak az oltókésnél. A régi kés-borotvák voltak még ilyen homorú oldalúak.

Hepci Creative Commons License 2015.01.11 0 0 2025

Hát, tényleg felesleges vitázni, ha nekem sem hiszel, meg a szemednek sem (nézz meg egy új, márkás mellévágós metszőollót csukott állapotban, miután letörölted a pengékről az olajat!). A szabóolló és a metszőolló működése között mechanikai értelemben - a rugó meglétén vagy hiányán kívül - nincs számottevő különbség.

Miért kellene a penge belső oldalát/síkját házilag újraélezni? Szakszerű használat (= megfelelő szorosságra állított, időnként utánállított tengelycsavar) esetén a belső oldalon csak azt a bizonyos másodlagos élszalagot újítjuk fel időnként, másképp fogalmazva eltávolítjuk a külső oldali fenés nyomán keletkezett sorját.

Az olló elvi működésének műszaki részét - a nálam láthatóan nagyobb műszaki affinitással rendelkező - Budai2 fórumtárs kissé lentebb precízen és érthetően leírta. Ahhoz nem tudok mit hozzátenni, olvasd el.

Előzmény: Mozo66 (2023)
Mozo66 Creative Commons License 2015.01.11 0 0 2024
Előzmény: Mozo66 (2021)
Mozo66 Creative Commons License 2015.01.11 0 0 2023

Akkor vajon miért van, hogy az olló (és metszőolló) zárt állapotában átlátsz a pengék között?

 

  Én nem látok át a pengék között .  ( természetesen ne kvantumméretekben gondolodjunk )

 

És magyarázd már el , hogy miért kellene átlátni az élek között ???

 

 Az ollót ( papírvágó szabó ) vékony anyagok hosszú metszésére tervezték ott valóban halad előre a metszési pont ahogy zárjuk a pengéket ....ez ad egyenletes és hosszú metszést . A metszőollóval nem ezt csináljuk hanem kör keresztmetszetű viszonylag kemény ágakat vágunk és nem kell , hogy haladjon előre a metszéspont , mert a metszés iránya nem párhuzamos az élekkel hanem merőleges  ( mindig az él ugyanazon része kezdi és fejezi be a vágást    akár az olló hegyével csipkedünk akár a közepével vágunk erősebben ) Ezért működik teljesen másként és ezért nem értem , hogy miért kellene az összeillő sík felületektől bármilyen más alakúnak lenniük ??? Most ne lovagoljunk az elnevezéseken , de a kagylós köszörülés szerintem semmiképp nem helyes ....eleve ezt otthon házi eszközökkel nem is lehetne élezni .

 

  Tehát a kérdés :   Miért kell átlátni tehát hézagnak lenni az élek között ???  Ha a tengely csavar szorosra van húzva , hogy ne kotyogjon akkor hogy viselkedik vágáskor a hézag ??? ha nyitott állapotban passzentos akkor becsukáskor megszorul ...ugye . Ha csukott állapotban is kinyílik akkor nyitott állapotban kotyogni fog és félrevág .  Egy esetben működne ha a penge rugalmas lenne , mint apapírvágó  ollónál , de a kovácsolt pengék nem rugalmasak .

 

 

 Persze felesleges vitatkozni , mert mindenki olyan ollót vesz amilyet akar és úgy élezi ahogy akarja .... nálam a nyelek szoktak eltörni , életlenség vagy nyaklás miatt még nem dobtam el ollót .

 

 

Előzmény: Hepci (2022)
Hepci Creative Commons License 2015.01.11 0 0 2022

Vitatkozhatunk itt evidens dolgokon... pl. volt időszak, amikor egyesek nem hitték, hogy a Föld forog... hiszen nem látták...

Az idézeteidről először.

Az elsőt én írtam, köszönöm, hogy idecitáltad (forrás: www.metszoollo.hu, szerző Oláh Gábor kertészmérnök, alias Hepci).

A második idézetet máshonnan vetted, az elsőhöz fűzni így minimum nem szerencsés. A forrást kiguglizni lusta vagyok, de annyit azért leírhatok róla, hogy nettó marhaság.

Az a helyzet, hogy a kiművelt szerző - aki valószínűleg kések élezéséről-köszörüléséről elmélkedik -, keveri a kétoldalas (szimmetrikus) élezés fogalmát a konvex (domború) élezéssel, míg a konkávnak az egyoldalas (aszimmetrikus) élezést gondolja, miközben a konkáv egyszerűen homorút jelent.

 

Nem tudom, töprengtél-e már azon, hogy mi az, hogy olló. Az olló két lapos vasdarab, amiknek az egymással szembeforduló részeit ("pengék") kívülről uszkve 20 fokban megköszörülik és utána ezeket összefogják egy csapszeggel, meg netán ellátják rugóval? Akkor vajon miért van, hogy az olló (és metszőolló) zárt állapotában átlátsz a pengék között?

Ha ezt egy kicsit emésztgetted, akkor esetleg kipróbálhatod, hogy a metszőollód mindkét pengéjét leszereled és a belső oldalukkal lefelé egy darabig csiszatolod sík felületű, durva fenőkövön.

Utána ne tőlem vegyél új ollót, mert nem fogsz szeretni...

Előzmény: Mozo66 (2021)
Mozo66 Creative Commons License 2015.01.11 0 0 2021

Nézd ...ebben az esetben a konkáv nem azt jelenti , mint a geometriában .... ott ugye lényegében homorút jelent , de itt nem az . Egy példa az ARS ollók leírásából :

 

A pengék belső oldalának köszörülése erősebben konkáv, mint az európai termékeknél, ezért nagyon tisztán vágnak, de érzékenyebbek a pontos beállításra.

 

  ...és a magyarázat , hogy mit jelent a konkáv :

 

 "

  • Él: a penge köszörült része (egyes késeken ezt fűrészfogazat helyettesíti, illetve néha fogazat és él is van egymástól függetlenül.) Létezik ún. fokél is, ez a penge hátának csúcshoz közeli harmadán helyezkedik el, és a szúrást könnyíti meg. Az él kialakítása lehet konvex (kétoldalról köszörült) vagy konkáv (egyoldalról köszörült).

  Tehát a konkáv nem homorút jelent hanem egyoldalról köszörültet .

 

  Most azt nem akarom elmagyarázni , hogy amit leírtál az a papírvágó ( szabó )  ollónak a működése és a metszőolló nem úgy működik ( de ha kívánod akkor elmagyarázom )  csak annyit , hogy más célra tervezték a két szerszámot és másként is működnek . Abban megegyezhetünk , hogy jól működő metszőolló kizárólag sík lapú penege belső felülettel működhet , ha nem ilyen akkor a végpontban ( zárt állpotban ) szorulna a szerkezet hasonlóan , mit egy homorú pengével működö papírvágó olló . Azonban míg a papírvágó ( vagy szabó )  ollót a nyélen levő karikákba bújtatott újjal visszafelé is lehet nyitni addig a metszőollót a rugó nyitja kifelé és az általában a legkisebb ragadásra már erősen idegölő hatást nyújt .

Előzmény: Hepci (2020)
Hepci Creative Commons License 2015.01.11 0 0 2020

Khmmm... feltehetőleg eddig kizárólag konkáv (elnézést a szóért, a homorú nem jutott korábban eszembe) pengés ollót használtál, ha mellévágós ollóval metszettél, és vágott az ollód...

Előzmény: Mozo66 (2019)
Mozo66 Creative Commons License 2015.01.11 0 0 2019

Mutass már egy ilyen konkáv vágóéles metszőollót rendkívül kíváncsi vagyok én is rá .  Én ilyennel még nem találkoztam .

 

 Amúgy a vágóél fenését én lapos kövön szoktam végezni majd egy nagyon egyszerű konyhai  késélezővel finomítom az élét .  A lapos fenőkő használata elsősorban a könyebb működést segíti elő . A konkáv penge ezért nem igazán érthető számomra , mert már az első fenéskor is teljesen rálapul  a kőre .  A konkáv rendszer olyan ollóknál működhet csak amelynek rugalmas a pengéje  , mert he nem rugalmas akkor a forgó tengely minden esetben kapna egy oldalirányú erőt ...ahogy a vágás vége felé haladva feszíti szét a pengéket egymástól . Arról nem is beszélve , hogy ha nem rugalmasak a pengék de konkáv ( valamelyik ) akkor nyitott állapotban kotyogni kell neki , mert ha nem akkor nem tudod összecsukni  ... de természetesen kíváncsian várom , hogy milyen az a konkáv pengés metszőolló .

 

 

Előzmény: Hepci (2017)
budai2 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 2018

Hogy jobban el tudd képzelni:

A dolog lényege az, hogy a pengék belső oldala nem sík, hanem enyhén homorú. Mint  a nem teljesen kinyitott tenyered.
Ha a két tenyered egymással szembefordítod és csuklónál összeszorítod, akkor találkoznak az ujjbegyeid, meg a csuklód. A homorúság miatt átláthatsz a két tenyered között. Nem látsz  át sem a csuklódnál, sem az ujjbegyeknél.
Na most, ha a két tenyereddel ollót játszol, és a csuklót forgáspontnak használod, akkor észreveheted ennek a befelé ívelésnek a hasznát: a vágóélek egy pontban találkoznak (pontban! és nem vonalban!). E miatt a munkadarabra jutó hasító erő egy pontra koncentrálódik, és ez hatékony vágást eredményez.
Természetesen a találkozási pont az olló zárása során eltolódik és a teljes keresztmetszetet elvágja az olló.

Innen folytatható azzal, amit Hepci 2010-ben magyarázott, hogy az  egyik márka homorúságának mértéke eltér a másik márkáétól és ennek gyakorlati következményei vannak.

Előzmény: alfi13 (2016)
Hepci Creative Commons License 2015.01.10 0 0 2017

Szó szerint ezt: a metszőolló pengéjének belső felületét konkávra (enyhén kagylós) köszörülik. Késnél holkeresnek is szokták nevezni az ilyet.

Amennyiben az a felület nem csak síknak látszik, hanem valóban sík, az olló nem működik, a két penge csak elcsúszik egymás mellett.

A metszőolló (és más mellévágós rendszerű olló) attól vág, hogy a pengék mindig csak egy ponton találkoznak. Ez adja a nyisszanó hangot a pengék zárásakor, és a pengék zárt állapotában átlátsz közöttük.

Ha nem, a konkáv köszörülést megspórolták, az olló pedig használhatatlan.

Előzmény: alfi13 (2016)
alfi13 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 2016

Ez a szakkifejezés pontosan mit takar?  "belső felületének konkávra köszörülését"

Előzmény: Hepci (2015)
Hepci Creative Commons License 2015.01.10 0 0 2015

Persze, sőt, ha a normál papírt (újságpapír) nem vágja, nem szabad megvenni.

Egyébként nem az élességgel szokott gond lenni olcsó ollóknál, hanem a belső felületek köszörülésével.

Aránylag neves (hobbi) gyártóknál is gyakran előfordul, hogy a vágópenge belső felületének konkávra köszörülését megspórolják (nincs nyisszanó hang, amikor összenyomod az ollót), ezen pedig a belső élszalag megléte vagy későbbi ráhúzása sem segít.

Előzmény: budai2 (2014)
budai2 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 2014

Köszönöm a tapasztalatod megosztását.

Ezek szerint, ha Wc papírra  nem is, normál papirra vonatkozó vágóképességet el lehet várni egy jó gyári új ollótól.

Előzmény: alfi13 (2011)
budai2 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 2013

Azt hiszem, igazad van.

Túlzottan passzentos olló előbb kezd ragadni, ezért ebből a szempontból is kell némi kompromisszum.

Köszönöm.

Előzmény: pintjano (2009)
budai2 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 2012

Világos. "egyre tisztább víz van a fejemben".

Komolyra fordítva: azt hiszem, hogy most értettem meg, hogy mi az a "belső élszalag". Egy minimális méretű ellenoldali ék segít a siklás megkezdésében, ezzel csökkenti az olló zárásához szükséges erőt és munkát. Ha ez nincs, fárasztóbb a munkavégzés, mint akkor, ha van. Ezt könnyebbséget kapjuk cserébe azért, hogy nagyon vékony, tartás nélküli anyagot nem tudunk elvágni az ollóval.
Köszönöm a magyarázatot.
Meglevő olloim karbantartásánál is hasznosítani fogom.

Előzmény: Hepci (2010)
alfi13 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 2011

A Felco 2-es ollóm  a normál fénymásoló papírt élezés után szépen vágja igaz én csak síkba csiszoltam eddig a metszőollót . Ha jól emlékszem az olló vásárlásakor a boltos ép papír vágással demonstrálta a külömbséget a boltban levő másik ollókhoz képest. De ahogy azt Hepci és más fórumtársaim ajánlották hogy a kell egy kb 10 fokos élszalagot csiszolni utána  lehet hogy nem vágja a papírt.

Előzmény: budai2 (2008)
Hepci Creative Commons License 2015.01.09 0 0 2010

Igen, túlzott elvárás.

Nem az élesség terén, hanem azért, mert a metszőollók pengéjének belső felületére is köszörülnek egy keskeny (0,1-0,3 mm széles), 10-15 fokos körüli élszalagot, ami segít elcsúsztatni egymás mellett a pengéket. Ha a penge belső oldala erősen konkáv (pl. ARS), ez az élszalag szemmel is jól látható. Ha kevésbé (pl. Felco), akkor inkább csak úgy tűnik, hogy eltávolították onnan a sorját. Mindkét megoldásnak van előnye, ha erősen konkáv a penge, akkor kisebb sávban, de intenzívebben koptatja egymást a támasztópenge és a penge - ha foglalkozunk vele, legalább a normál papír vágása elérhető sok használat után is. Kevésbé konkáv belső köszörülésnél pedig nagyobb felületen "terül szét" az elhasználódás, a tengelycsavar utánállítása nélkül kisebb marad a lötyögés, viszont a papírvágós élesség nem nagyon érhető el több év után, hajlamosabb az olló becsípni.

Ha az említett belső élszalag nem lenne, vagy a használat során nem állítjuk helyre, tehát a belső oldalon nem fenünk (= távolítjuk el a sorját), a penge a legjobb acél esetén is gyorsan elveszti az élét. Nem lehet tökéletes egy ollópenge egyszerre rettentő kemény anyagra és nagyon finom működésre.

A fentiek miatt tartás nélküli vékony anyagot egy metszőolló nem tud elvágni, ellentétben egy jó háztartási ollóval. Természetesen ez nem keverendő össze az olyan olcsó metszőollók produkciójával, amik a vacak köszörülés miatt már újonnan se vágnak fénymásoló papírt.

Előzmény: budai2 (2008)
pintjano Creative Commons License 2015.01.09 0 0 2009

Szerintem igen... s ha belegondolsz, akkor jó is igy, hogy nem tud elvágni ilyen papirt.

Miért kell tisztitani a metszőollót? Mert amit vág az ember az él, s előbb utóbb ragadni fog.

Papirollóval nem élő anyagot vágunk, s ha tényleg jó éles, akkor elviszi a selyempapirt is.

üdv PJ

Előzmény: budai2 (2008)
budai2 Creative Commons License 2015.01.09 0 0 2008

Azt, hogy vágás során ne gyűrjön a metszőolló lágy papir (WC papir) vágásával szeretném tesztelni, de eddig egyetlen fajtánál sem sikerült.

A kereskedők megpróbálták rámdumálni, hogy a metszőollónak ezt nem is kell tudni, vegyek papírvágó ollót, vagy körömollót.

Valóban túlzott elvárás a részemről ez a követelmény?

 

 

Előzmény: Hepci (2000)
-sanya bácsi- Creative Commons License 2015.01.09 0 0 2007

bocs ,elirtam,jobb kezes vok-) nekem is a 7-es van! először furcsa volt ,de már megszoktam,nem kellene más olló!

Előzmény: Kapa bácsi (2006)
Kapa bácsi Creative Commons License 2015.01.06 0 0 2006

Balkezes vagy?A jobb kezes változata a Felco 7-s.Forgónyeles ollók,nagyon jók!

Előzmény: -sanya bácsi- (2005)
-sanya bácsi- Creative Commons License 2015.01.04 0 0 2005

Sziasztok! Neke egy felco 10 -em van ,nagyon meg vok vele elégedve! előtte a régi kundékat használtam,azok is jo ollók!

Ali-bá Creative Commons License 2015.01.04 0 0 2004

Akinek sok alma és körte fája van, kezdheti a metszést. Sokkal jobb havon (fagyon) metszeni, mint ha kiolvad.

/-5°C fölött/

pintjano Creative Commons License 2015.01.04 0 0 2003

Megérkezett a Kuker olló még 23-án, de nem sokat volt időm teszteltelni. Nem volt élezve rendesen. Vastag volt az éle  (küldött hozzá fenőkövet, ezzel később utána lehet húzni).

Lassú fordulatú kövön megéleztem és lehúztam filckorongon, igy használható, s jónak is mondható.

 

Szerintem jobb, mint  kinai Kunde--pláne attól, amire még a Kunde név sincs felirva--s olcsóbb is. 

Jó lesz "birkózóollónak", amig vki nem tanulja meg, hogy nem illik csavargatni metszés közben az ollót... Utána adható kezébe cserélhető pengés akár Felco, akár Löve... 

A 40-nél idősebb Leyat-om sokkal jobb, s főleg könnyebb vele metszeni. De ezt a forgalmazó is előre megirta.

üdv PJ

Előzmény: pintjano (1988)
Bátor aligátor Creative Commons License 2014.12.24 0 0 2002

Nekem is Felco 2m van. Valóban feltűnő a hasonlóság,de a felfogása sajnos tényleg nem stimmel. :-(

Előzmény: Hepci (2000)
Ali-bá Creative Commons License 2014.12.23 0 0 2001

Válasz a "Kerti szerszámok" -ban.

Előzmény: Bátor aligátor (1998)
Hepci Creative Commons License 2014.12.23 0 0 2000

Ez Felco 2 koppintás, több német cég is gyártott ilyet, valamikor Németországban, mostanában inkább Kínában. Gardenában is volt valaha pont ilyen olló, narancs nyéllel, ma is van számtalan nagyon hasonló, noname másolat. A Felcóval ellentétben ezeknél általában nem 3 csap, hanem 1 csavar rögzíti a pengét, tehát pl. Felco pengét nem lehet belerakni.

A pengék felfogása egyébként is csak akkor azonos még két másolat között is, ha egy beszállító gyártotta őket több cégnek.

Vedd le a pengét, akkor tudod összehasonlítani a lyukakat.

Előzmény: Bátor aligátor (1998)
pintjano Creative Commons License 2014.12.23 0 0 1999

Ha szétszeded az ollót látod, lehet valamelyik német ugyanezt a pengét gyártja

Lövenek lehet ugyanaz a pengéje???

Én min irtam a Leyat régi oolómnak Felco 8 pengéje felel meg.

üdv PJ

Előzmény: Bátor aligátor (1998)
Bátor aligátor Creative Commons License 2014.12.23 0 0 1998

Örököltem egy metszőollót, kb 30-35 éves lehet. Sajnos elég leomlott állapotban van, mivel számomra kedves emlék szeretném rendbetenni. "Romulus Germany" felírat szerepel rajta, alu nyeles. Alapos takarítás után a pengéjét szeretném kicserélni. A gyártó honlapját megtaláltam, mostani kínálatában metszőolló már nem szerepel. A Google-n sem találtam semmilyen használható találatot alkatrészekkel kapcsolatban. Valakinek ismerős esetleg a márka? Esetleg valamelyik nagy márka koppintása lehet? Alkatrész  esetleg fellelhető hozzá, mint pl a Felcohoz?

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.12.23 0 0 1997

2.00

hány szem gyümölcsöt akarsz a fán, mit gondolsz mennyit bír el

megszorzod 1.5-tel, annyi virágrügyet hagysz

ha kisszemű gyümölcs, akkor egy ágon hagysz számosat, ha nagy, akkor kettőt

megkeresed mozo videoját, végignézed

ő túlmetsz, de tanulhatsz belőle

Előzmény: hamvasat (1993)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!