Keresés

Részletes keresés

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2013.06.08 0 0 459

A megállapításod jó.

 

Szerintem itt inkabb az lesz, hogy az anno beadott rajz es a jelen allapot kozott elteres van.


A kérdés az, ha a tulajnak nincs meg a rajz, akkor a cégnek vajon megvan???

Ha megvan, akkor miért Tőlünk kérik?

Ha megvan akkor csak az eltérést kéne nézni, (illetve azt, hogy ez végig lett-e futtatva a rendszeren).

 

Én azt gondolom, nekik sincs meg, és így egyszerűbb a júzert szivatni.

Előzmény: asdf_ (458)
asdf_ Creative Commons License 2013.06.08 0 0 458

A gazbekotes mondjuk 40 eve tortent, azota mondjuk haromszor tulajdonost valtott a lakas/haz? Van valami, ami eloirja, hogy a jelenlegi tulajdonosnak rendelkeznie kell egy olyan dokumentummal, melyet az adott be, akit igen nagy valoszinuseggel nem is ismer (pl. elozo elotti lako). Szerintem itt inkabb az lesz, hogy az anno beadott rajz es a jelen allapot kozott elteres van. Az persze szopo, ha az elozo tulaj modositasa miatt buntetik a mostanit...

(a rezsicsokkento huszaroknak meg ezuton is koszi)

Előzmény: Blue_Sky_007 (457)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2013.06.08 0 0 457

A mai pletyka az, hogy a gázelosztó (tudtommal tigáz érdekeltség TIGÁZ-DSO?) házról házra jár és a gázbekötési jóváhagyott tervrajzokat kéri a lakóktól. (a több tíz éve bekötött kecóknál is). Ha nincs akkor 100eFt.

lizy72 Creative Commons License 2013.06.08 0 0 456

 

Sajnos igazad van :(

Nagyon nehéz bármit is elintézni .

 

Talán annyit módosítanék, hogy az ott ülő munkatársak a főnkökeik és a tulajdonos által kiadott utasítások alapján járnak el. Vélelmezhetően nem saját döntést hoznak, csakhát ez a munkahelyük, ebből tartják el a családot.

A beszélgetéseket már az ügyfélszolgálaton is rögzítik, semmi olyat nem mondhatnak, ami segítene az ügyfélnek.

Saját tapasztalatom szerint az ügyintézőn láttam a felháborodást, és az együttérzést.

 

A problémát én ott látom, hogy az ellenőrzéssel, kikapcsolással megbízott szerelők, nem tigáz alkalmazottak, érdekeltek a kikapcsolásban és főleg az óra manipulálás megállapításában.

Elég ha valamelyik anyagilag megszorul, rögtön csinál két-három jegyzőkönyvet és pénzhez jut.

 

Köztük is a többség rendes becsületes ember, de mint mindenhol, előfordul, hogy morálisan gyenge egyének keverednek közzéjük.

A gazdasági válság is megetette a hatását.

 

És ha valamely döntést hozó Tigázos olvasná a topikot (gondolom igen), akkor javasolnám a teljes jogi tanácsadó gárda lecserélését, mert az elmúlt hetekben hozott határozatok szerint nem igazán állnak a helyzet magaslatán!

 

 

 

 

 

Előzmény: lex perfecta (455)
lex perfecta Creative Commons License 2013.06.06 0 0 455

A TIGÁZ ügyfélszolgálatával nem érdemes levelezni, mivel álláspontjuk szerint Ők mindíg, mindent a hatályos jogszabályok szerint tesznek.

 

A baj csak az, hogy a lenti NFH határozatok,  a jogerős bírói ítéletek, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság döntése nem támasztja alá az állításukat.

 

Igaza volt annak a panaszosnak, aki nemrégiben azt írta, hogy "a  tigáz ÜFSZ-ön megpróbálni elintézni valamit vagy a Ráróval leülni ultizni az nagyjából egy kategória".

 

Csak hajtják a magukét, a hatályos jogról tudomást sem véve.

 

Persze ez is a TIGÁZ alkalmazottait minősíti.

Előzmény: lizy72 (453)
lex perfecta Creative Commons License 2013.06.06 0 0 454

 

A teljes bejegyzés így szól:

 

 

Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság megállapításai TIGÁZ ügyben

 

 

 

Egy konkrét ügyben a  Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság megállapította, hogy az Infotv. 15. § (1) bekezdése értelmében  a TIGÁZ-DSO Kft. jogsértően járt el akkor, amikor a gázmérő vizsgálatával kapcsolatos szakvéleményt és az annak alapját képező jegyzőkönyvet a fogyasztó részére nem adta ki, egyben –a jogkövetkezmények feltüntetésével- felszólította a társas vállalkozást, hogy a mulasztást pótolja, a szakvéleményt és a jegyzőkönyvet adja ki, továbbá a megtett intézkedésről harminc napon belül tájékoztassa a Hatóságot.

 

Az ügy előzménye, hogy a fogyasztót a TIGÁZ (Tiszántúli Gázszolgáltató) az előzőleg leszerelt gázóra úgynevezett igazságügyi szakértői vizsgálata tárgyában telephelyére idézte, azonban a fogyasztót a szakértő kiválasztásából kihagyta, a tájékoztató levélen a szakértő adatai (neve, elérhetősége, nyilvántartási száma,  szakterülete) nem szerepelt, azt az eljárás teljes tartama alatt –eddig tisztázatlan okból- a fogyasztó elől mind a szolgáltató, mind a szakértő titkolta. (Vélhetően Ő is hozzá nem értő pl. ujjlenyomat szakértő volt, azaz szakkérdésben hozzá nem értő szakértő végzett vizsgálatot, illetve adott ki szakvéleményt, ami viszont azon túl, hogy etikátlan nyilvánvalóan jogsértő is.)

 

A vizsgálat során –megsértve ezzel a tisztességes és pártatlan eljáráshoz való jogot-  az ügyfél észrevételeit kifejezett kérése ellenére sem jegyzőkönyvezték, a vizsgálat alatt jegyzőkönyvet nem vezettek, a vizsgálat végén a fogyasztónak a jegyzőkönyvből nem adtak.

 

A TIGÁZ a fogyasztó írásbeli megkereséseit, amelyben kérte biztosítani az irat betekintési és irat másolat készítési jog gyakorlását elutasították, a jegyzőkönyv és a szakvélemény kiadását nyíltan megtagadták.

 

A fogyasztó ezt követően a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult.

 

A hatóság megállapította, hogy az Infotv. 15. § (1) bekezdése értelmében  a TIGÁZ-DSO Kft. jogsértően járt el akkor, amikor a szakvéleményt és az annak alapját képező jegyzőkönyvet a fogyasztó részére nem adta ki, egyben –a jogkövetkezmények feltüntetésével- felszólította a társas vállalkozást, hogy a mulasztást pótolja, a szakvéleményt és a jegyzőkönyvet adja ki, továbbá a megtett intézkedésről harminc napon belül tájékoztassa a Hatóságot.

 

 

Megállapításra került továbbá az is, hogy a TIGÁZ Soós Gábor nevű ügyvezetőjének álláspontja, miszerint az, hogy a szakértői vizsgálat eredményéről tájékoztatta a fogyasztót, illetve hogy szíves elnézést kért a fogyasztótól az okozott kellemetlenségért (idegeskedés, 1 nap szabadság, oda-vissza utazás a szolgáltató telephelyére stb.)  nem mentesíti ezen okmányok kiadásának kötelezettsége alól.

Az ügy eddigi tanulságai:

  1. A fogyasztó ragaszkodjon a törvényben előírt jogaihoz és ha azt a szolgáltató tudatosan félreértelmezi, vagy nyíltan megtagadja, úgy azt hatóság, vagy bíróság útján  érvényesítse.

 

  1. A TIGÁZ Üzletszabályzata nem írja felül Magyarország hatályos jogszabályait, azaz a  döntően a TIGÁZ érdekeit védő és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál kilobbizott  Üzletszabályzatra alappal nem lehet hivatkozni hatályos  törvény kógens rendelkezésével  szemben.

 

  1. A TIGÁZ a hatályos jogot meglehetősen sajátosan, kizárólag a saját gazdasági érdekeinek szem előtt tartásával  értelmezi.

 

  1. A TIGÁZ is köteles betartania Magyarország hatályos jogi normáit.

 

 

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságának levele a hasonló módon járt fogyasztók érdekében szabadon terjeszthető, megosztható, azt kérésre  a doluseventualis@citromail.hu e-mail címről minden érdeklődőnek megküldik.  

 

 

Forrás: http://www.jogiforum.hu/forum/31/11407

 

 

 

Előzmény: reimre (452)
lizy72 Creative Commons License 2013.06.05 0 0 453

A múlt hét végén megjött a szerelőkkel kapcsolatos panaszomra a válasz.

 

A szokásos:

 

A szerelők nem jogosultak a számlabefizetést ellenőrizni, és ők megadtak minden tájékoztatást stb

 

Na persze.....

reimre Creative Commons License 2013.06.05 0 0 452
lex perfecta Creative Commons License 2013.06.05 0 0 451

Ismerve a TIGÁZ gyakorlatát ez valóban reális esély, ugyanis a TIGÁZ az ellenőrzési jogosultságát nem rendeltetésszerűen, hanem azzal visszaélve, mintegy a fogyasztó megfélemlítése és megrendszabályozása céljából használja, ami ellen a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szintén nem hajlandó fellépni.

 

Konkrét esetben a Tigáz Üveges Julianna nevezetű dolgozója közvetlenül  az után rendelte el a fogyasztó teljes gázvezetékrendszerének és gázkészülékeinek, valamint a gázórájának az átfogó ellnőrzését, miután a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a fogyasztó alapos panasza alapján a  Tiszántúli Gázszolgáltatót 100.000 Ft.- fogyasztóvédelmi bírságban marasztalta.

 

Ha tehát a TIGÁZ jogsértései ellen a fogyasztó panaszt tesz, majd ha bebizonyosodik, hogy ez a panasz jogos, sőt a jogsértés oly mérvű, hogy azért indokolt százezres nagyságú bírságot kiszabni a TIGÁZ nem a jogsértés megszüntetéséről, hanem a fogyasztó megrendszabályozásáról intézkedik.

 

(A Magyar Energia Hivatal pedig a fogyasztó ezirányú panaszát elfekteti,  eltussolja.)

 

 

 

 

Előzmény: reimre (447)
reimre Creative Commons License 2013.06.04 0 0 450

Nem igazán értem, hogy pontosan mi is van nálad. Az órádat is elvitték? Mert ha elvitték egy cuki papírdobozban akkor a helyedben én a napokban számítanék egy jóképű 540E Ft-os csekkre. Esetleg még nagyobbra.

Ha nem vitték el akkor nem értem az egészet. Ha elvitték akkor se, mert általában cserélik.

Előzmény: Vincent3d (449)
Vincent3d Creative Commons License 2013.06.03 0 0 449

Nálam ma van 4 hete hogy felrakták a bilincset. Télen fával fűtöttem és mivel nem fogyasztottam éppen kivizsgálás alatt vagyok (4 hete!!!!).

Az hagyán hogy meggyanusítanak, nem érdekel. De kicsit unom hogy 1 hónapja a szomszédba és a rokonokhoz kell menni főzni hogy a két kiskorú gyerekemnek főtt ételt tudjak adni. Szerintetek megérim immáron 5*-re is felhívni őket hogy ugyan mikor akarják leszedni a bilincseket?? Mikor tehetem meg a feljelentésemet a fogyasztóvédelemnél, elég ez a 28 nap??

 

Ui.: valakinél az órát el is vitték pedig az illető is más fűtést választott a télen. Én még szerencsésnek mondhatom magam. :(

***Robin*** Creative Commons License 2013.06.03 0 0 448

Kedves reimre

 

Sajnos a Tigáznál semmi nem zárható ki. Így az is előfordulhat, mint amit említettél. Ugyanakkor ez külön levelezgetés nélkül is megtörtént már sok ezer emberrel.  Annyiban kedvezőbb a helyzet, hogy a gázt a kötbérezés miatt csak az alábbiak figyelembevételével kapcsolhatják ki:

GET 29. §(3b)109 Ha a (3) bekezdés a) pontja szerinti fizetési kötelezettség nem vagy nem kizárólag számlatartozásból ered, a földgázkereskedő a lakossági fogyasztók földgázellátásból történő kikapcsolását a nem számlatartozásból eredő fizetési kötelezettség vonatkozásában akkor kezdeményezheti, ha annak polgári peres vagy fizetési meghagyásos eljárás útján történő érvényesítését igazolható módon megindította.

109  Beiktatta: 2013. évi XXIV. törvény 24. § (1). Hatályos: 2013. IV. 11-től.

Ez azt jelenti, hogy a Tigáz vagy a Tigáz-DSO Kft. ha ki is veti a kötbért, a szolgáltatásból nem zárhat ki, és semmilyen törvényes eszköze nincs a kötbér behajtására. Mindezt csak akkor teheti meg és csak ennek révén tudja a kötbért törvényesen behajtani, ha ő indítja meg a polgári peres vagy fizetési meghagyásos eljárást. Ez esetekben viszont a tigázosoknak kell az előzetes költségeket kifizetni, és rajtuk van a bizonyítási kötelezettség terhe.  Szerintem nehéz ténylegesen is bebizonyítani a fogyasztó bűnösségét, a gázlopás tényét. Egy jó ügyvéddel ezek a perek megnyerhetők, és ez esetekben már egy ellenkeresetet is be lehet nyújtani kártérítési igény céljából.  

Ha esetleg előfordulna, hogy értesítést kapsz ellenőrzésről, előzetesen mindent dokumentálj, és az ellenőrzés során annak minden mozzanatát is. Semmiképpen ne írj alá olyat, hogy elismered a gázlopást!!!

 

Csak megjegyzésként említem meg, hogy ezek a mágnesezési ügyek nem az NFH-hoz, hanem a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal-hoz tartoznak.

 

Üdvözlettel: Robin

Előzmény: reimre (447)
reimre Creative Commons License 2013.06.02 0 0 447

Mivel ezzel a kis akcióval, ami a napokban zajlik köztem és a tigáz között esélyessé váltam néhány gyors egymásutánban bekövetkező "mérőhely ellenőrzés" című performanszra ami nagy eséllyel végződik majd bezacskózott órával és mágnesezési váddal, gondoltam előreolvasok egy kicsit a teendőimet tekintve. Viszont erről érdemit nem találtam az NFH honlapján.

Előzmény: ***Robin*** (445)
larus Creative Commons License 2013.06.02 0 0 446

Igen. Ugyan nem este, meg nő volt, de a Posta alkalmazottai. Ő is azt mondta, hogy évent 3 szor jönnek.

 

A villanyórát is postások olvassák le mostanában.

Előzmény: dr.Stefan76 (444)
***Robin*** Creative Commons License 2013.06.02 0 0 445

Kedves reimre

 

Látom, hogy te is megtaláltad az NFH honlapján a határozatok menüpontot. Nagyon helyes, nézegessék csak egyre többen.  Pontosan erről beszélek, hogy az Internet nyilvánossága az a fegyver,  amelynek révén a Tigáz legyőzhető.

 

Üdvözlettel: Robin

Előzmény: reimre (442)
dr.Stefan76 Creative Commons License 2013.06.01 0 0 444

Hozzam ma jott egy pasas (egyedul) hogy le akarja olvasni a gazorat. Beengedtem, leolvasta, pedig gyanus volt a tag. Igazolvanya a nyakaba volt, lathatoan, meg is neztem , de csak furcsallom hogy igy Szombat este ideallitott hirtelen. Azt mondta hogy ezentul 3 szor jonnek evente, es hogy o a Magyar Posta emebere. Mas szomszedoknal is volt !!

 

Nallatok jart mar valaki ilyen ? mostanaba ? ? ?

 

reimre Creative Commons License 2013.06.01 0 0 443

Ahogy látom a kikapcsolásoknál ezek soha semmit nem tartanak be, se az üzletszabályzat előírásait se a joxabályokat:

 

http://www.nfh.hu/data/5900780/12400360_2086_TIGAZ_DSO_Kft._-_kikapcsolas_nem_idoben_-_publ.doc

 

Előzmény: reimre (442)
reimre Creative Commons License 2013.06.01 0 0 442

Több lesz az......

 

http://www.nfh.hu/data/5901478/12252297_hatarozat_12252191_pub.pdf

http://www.nfh.hu/data/5901538/12047838_hatarozat_12044282_pub.pdf

http://www.nfh.hu/data/5901556/11903084_hatarozat_11899033_pub.pdf

http://www.nfh.hu/data/5901636/12110498_hatarozat_12108041_pub.pdf

http://www.nfh.hu/data/5901648/12321444_hatarozat_12320693_pub.pdf

http://www.nfh.hu/data/5901642/12140434_hatarozat_12132113_pub.pdf

 

Ráadásul ez egy kivételével mind Heves megye. Hogy az egy szolnokiban mi van az meg nem is derül ki ebből, igaz az az egy csak "határozat" és nem bírság+kötelezés. Gondolom ha több időt szánnék a keresésre lenne több is.

 

Ahogy látom mindegyik egy sablonra épül, ergo a tigáz kikapcsolási gyakorlata egy az egyben jogszerűtlen. Volt. Az abszurdisztáni szokások alapján ugyanis a joxabályt igazították hozzá az üzemszerűen jogszerűtlenül eljáró multi igényeihez. Vagyis a hármasával küldött számlák "hatására" a kikapcsolások számának további nagymérvű emelkedése várható.

Előzmény: ***Robin*** (441)
***Robin*** Creative Commons License 2013.05.31 0 0 441

Kedves Sorstársak!

 

Örömmel tudatom az érintettekkel, hogy immár 7 elsőfokú jogerős és 1 másodfokon is jogerős NFH határozatról van biztos tudomásom, a jogosulatlan kikapcsolások témakörében. Messze nem kizárható, hogy még ennél  is több van, de a jogerős határozatok közzététele kissé döcögős. A legfontosabb, hogy ezek már megszülettek és jogerővel bírnak.

 

Türelem sorstársak. Az idő már nekünk dolgozik.

 

A türelem rózsát terem, és rengeteg a Tigázt elítélő határozatot.

 

Robin

reimre Creative Commons License 2013.05.30 0 0 440

A tigáz ügyfélszolgálat tényleg egy valódi kupleráj. Előzmény: 05.21-én kaptam egy emailt "A" ügyintéző aláírással, hogy törölték a jogszerűtlen kikapcsolás díjait. 05.23-án kaptam egy emailt "B" ügyintézőtől amiben az állt, hogy kikapcsolás qvára jogos volt, ergo a díj is. Erre persze reagáltam. 05.24-én megkeresett "B" ügyintéző telefonon és emailben "elnézést kérni a téves tájékoztatás miatt". Ma (05.30) kaptam egy emailt "C" ügyintézőtől, amiben közli, hogy törölték a számlákat.

Amúgy már a múlt héten megjöttek papír alapon is a számlatörlések, úgyhogy tulajdonképpen a no komment kategória lenne, de elgondolkodtam rajta, hogy a tigáz ÜFSZ-nek ez a fajta kaotikus felépítése vajon szimpla hülyeség miatt ilyen vagy valaki direkt ilyenre csinálta?

***Robin*** Creative Commons License 2013.05.30 0 0 439

A dőlt betűs kiemelések nem tőlem származnak, hanem azokat a technika ördöge csempészte a szövegbe.

Előzmény: ***Robin*** (438)
***Robin*** Creative Commons License 2013.05.30 0 0 438

 

Kedves reimre

 

Folytatva a megkezdett magyarázatot megpróbálom a legegyszerűbben és remélhetően közérthetően elmondani, hogy miért volt lesgól a lesgól, és ma már miért számít ez érvényes gólnak.

 

Azaz tekintsük át röviden, hogy a számlatartozás miatti kikapcsolási eljárást hogyan kellett volna jogszerűen végrehajtani 2011.07.01-től  2013.04.23-ig. (Természetesen még számos más betartandó előírás is vonatkozik ide, de a könnyebb megérthetőség miatt csak a lényegi vonásokat emelem ki.)

 

„A földgázkereskedő a lakossági fogyasztók földgázellátásból történő kikapcsolását fizetési késedelem esetén kizárólag az alábbi feltételek együttes fennállása esetén jogosult kezdeményezni a földgázelosztónál:”

 

„a lakossági fogyasztó fizetési kötelezettségével 60 napot meghaladó késedelembe esett.”

 

Ebből az következik, hogy legkorábban a 61. napon kezdeményezheti a földgázkereskedő

(Tigáz) a földgázelosztónál (Tigáz-DSO Kft.) a fogyasztó kikapcsolását. Ekkor rendelheti meg legkorábban a földgázelosztótól a kikapcsolást.

Ezt megelőzően, tekintettel arra, hogy a számlázást a Tigáz végzi, a Tigáz-DSO. Kft-nek még csak tudomása sem lehet a fogyasztó fizetési kötelezettségeiről.

 

„a földgázkereskedő a tartozásról és a kikapcsolás lehetőségéről a lakossági fogyasztót legalább kétszer értesítette.”

 

A földgázkereskedő (Tigáz) figyeli a fogyasztó folyószámla adatait, és ha fizetési késedelmet tapasztal, elküldi az első értesítést.

 

„a lakossági fogyasztó első értesítése postai vagy - a lakossági fogyasztó előzetes hozzájárulása esetén - elektronikus úton…történik.”

 

Ez felel meg az esedékességet követő 15. nap után elküldött „Értesítés számlatatozásról” tárgyú levélnek.

 

A földgázkereskedő (Tigáz) tovább figyeli a fogyasztó folyószámla adatait, és ha további fizetési késedelmet tapasztal, elküldi a második értesítést.

 

„a kikapcsolás lehetőségére és az azzal járó szolgáltatás-szüneteltetésre vonatkozó második értesítése tértivevényes levélben vagy a lakossági fogyasztó általi átvétel igazolására alkalmas egyéb módon történik.”

 

Ez felel meg az esedékességet követő 45. nap után elküldött „Fizetési felszólító” levélnek, amelyben egyben felhívja a fogyasztó figyelmét a kikapcsolás lehetőségére.

 

Én viszont az olvasó figyelmét hívom fel arra, hogy a törvény szerint itt még szóba sem kerül a földgázelosztó (Tigáz-DSO Kft.), azaz mindkét eddigi levél elküldésére kizárólag a földgázkereskedő (Tigáz) jogosult illetőleg kötelezett.

 

Vagy a korábbi bejegyzésem focis hasonlatával élve a Tigáz-DSO Kft. a törvény szerint ekkor még be sem léphet a pályára, hanem csak a kispadon üldögélhet. A bíró, jelen esetben a törvény csak a 60. nap után engedi be játszani.

 

A földgázkereskedő (Tigáz) tovább figyeli a fogyasztó folyószámla adatait, és ha további fizetési késedelmet tapasztal, és a fizetési kötelezettség eléri a 60 napot, akkor a 61. napon kezdeményezi a földgázelosztónál a fogyasztó kikapcsolását. Értesíti a Tigáz-DSO Kft-t a számlatartozás tényéről, átadja a szükséges adatokat, és megrendeli a fogyasztó kikapcsolását.

 

És a földgázelosztó csak ekkor értesítheti levélben a fogyasztót.

 

„A lakossági fogyasztónak a földgázkereskedő által kezdeményezett kikapcsolására csak olyan időpontban kerülhet sor, amelyről a földgázelosztó a lakossági fogyasztót előre értesítette. Az értesítésben a földgázelosztó köteles meghatározni azt az 5 munkanapot, amely időszakon belül a kikapcsolást végre kívánja hajtani.”

 

És ez felel meg a „Kikapcsolási Értesítő” levélnek.

 

Tehát ez volt a törvényben előírt eljárási rend  (legfontosabb része) a kikapcsolásra vonatkozóan 2011.07.01-től  2013.04.23-ig. Ezek a törvényi előírások viszonylag még kedvezőbbek voltak a fogyasztók számára, tekintettel arra, hogy ez esetben a postai kézbesítési idő miatt kb. a 70.-80. napra esne a tényleges kikapcsolás időpontja. Ez azért fontos körülmény, mert az egyébként is nehéz anyagi helyzetben lévő fogyasztók ennyi idő alatt 3 havi fizetést is kaphatnak, így még sok esetben lehetőségük is lett volna befizetni a hátralékot.

 

Most nézzük a Tigáz feltételezhetően és megalapozott gyanú alapján általánosnak nevezhető eljárását, de ismételten hangsúlyozom, hogy ennek tényszerűségét majd az elkövetkezendő hatósági vizsgálatok fogják majd megállapítani.

 

A korábban ismertetett törvényes eljárással szemben ezt a „Kikapcsolási Értesítő” levelet, a már szintén tárgyalt tigázos félretájékoztatással ellentétben nem a Tigáz küldte el a fogyasztóknak a 45. napon, hanem az ekkor még pályára sem léphető Tigáz-DSO Kft.

 

Hogy még véletlenül se legyenek kétségek, idézek egy ilyen levélből:

 

                                            „Kikapcsolási Értesítő.

Tisztelt Fogyasztónk!

2011.07.01-től a GET módosításának értelmében 60 napot meghaladó tartozás miatt már kikapcsolhatjuk ügyfeleinket.

Ezúton tájékoztatjuk, hogy lejárt fizetési határidejű tartozása miatt Földgázkereskedőjétől/Egyetemes szolgáltatójától megrendelést kaptunk a gázszolgáltatás felfüggesztésére…..”

 

Hogy e nyilvánvaló tényt hogyan lehet értékelni, és, hogy ez nemcsak az én álláspontom,

idézem az NFH vonatkozó véleményét, amely az NFH honlapján olvasható:

 

 „ 5.4. Kikapcsolás, visszakapcsolás
Bármely közüzemi szolgáltatásért fizetendő díj követelésének végső eszköze a szolgáltatásból történő kikapcsolás, mely az energiaszektor mindennapjaikat meghatározó voltából fakadóan jelentősen kényelmetlenné teszi a fogyasztók életvitelét.
Mindkét szolgáltatási területen – a hatályos törvényi feltételek értelmében - a szolgáltatók a kikapcsolási eljárást a lakossági felhasználók 60 napos számlatartozása után jogosultak
kezdeményezni. Az ellenőrzés során a felügyelőségek több esetben azt tapasztalták, hogy a szolgáltatók a kikapcsolási értesítőt már a törvényi határidő leteltét megelőzően – vagyis a 60 napos számlatartozás megvalósulása előtt, például a késedelem 42. napján – küldik ki a fogyasztók részére.”
(Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Összefoglaló jelentés.
A villamosenergia- és földgázszolgáltatás fogyasztói panaszokon alapuló átfogó vizsgálatáról.
Budapest, 2013. február)

 

És azt a tényt, hogy ez nemcsak egy egyszerű vélekedés az NFH részéről, hanem joghatással bíró jogi állásfoglalás, azt négy elsőfokú jogerős határozat, és immár egy másodfokú jogerős határozat igazolja.

 

Ez volt eddig a múlt.

 

Amint említettem 2013.04.24-től viszont már új szabályok vannak. A korábbi törvényi szövegbe néhány apró változtatást beillesztettek.

 

 

„A lakossági fogyasztónak a földgázkereskedő által kezdeményezett kikapcsolására csak olyan időpontban kerülhet sor, amelyről a földgázelosztó a lakossági fogyasztót a GET 29. § (3a) bekezdése szerinti második értesítéssel egyidejűleg előre értesítette. Az értesítésben a földgázelosztó köteles meghatározni azt az 5 munkanapot, amely időszakon belül a kikapcsolást a földgázkereskedő a GET 29. § (3a) bekezdése szerinti kezdeményezése esetén végre kívánja hajtani.”

És a másik változtatás:

„A GET 29. § (3) bekezdése szerinti kezdeményezést a földgázkereskedő legkorábban a fizetési kötelezettség határidejének lejártát követő 63. napon teheti meg a földgázelosztó felé. A kezdeményezés tartalmazza, hogy a lakossági fogyasztó nem rendezte a tartozását és a kikapcsolás végrehajtható.”

 

De ha nem szereted a paragrafusokat, akkor az a lényeg, hogy immár a bíró a 45. napon beengedi a pályára a Tigáz-DSO-Kft-t és a 63. napra engedélyezi a kikapcsolást.

 

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy mindezen jogszabályi változások nem mentesítik a Tigázt a korábbi jogsértő magatartás jogkövetkezményeitől, amennyiben a hatósági eljárások megállapítják e jogsértő magatartás általános jellegét.

 

Üdvözlettel: Robin

 

Előzmény: ***Robin*** (436)
reimre Creative Commons License 2013.05.29 0 0 437

Általában nincs hangulatom hosszú és bikkfanyelven íródott, többféleképpen értelmezhető megfogalmazásokkal teletűzdelt joxabályszövegeket olvasgatni. Ha alaposabban belegondolok most sincs. Éppen ezért nem szeretek hatósághoz fordulni, most sem szívesen tettem. Meg amúgy is a jelek szerint a tigáz által évek óta folytatott jogszerűtlen eljáráshoz hozzá lehet igazítani a törvényt én meg birkahülye álambógár higgyem azt, hogy a hatóságok értem vannak. Meg a nagy lófax az.

Az energiahivatal (és/vagy jogutódja) évek óta nem tesz semmit az elszabadult hajóágyúként tomboló tigáz megrendszabályozására. A fogyvéd hatóság 2012 második felében hozta meg az első elmarasztaló határozatokat, röhelyes 100E Ft-os büntetésekkel.  De legalább ez utóbbiak már tettek valamit. Az általam egyébként nem túl sokra becsült viszont kormánypárti pócs képviselő úr már vagy 15 hónapja interpellált az ügyben a Duna parti kuplerájban. Történt valami? Igen, még több lett a jogtalan kikapcsolás és még több lett az alaptalanul megvádolt tisztességes ember. Abszurdisztán, én így (se) szeretlek.

Előzmény: ***Robin*** (436)
***Robin*** Creative Commons License 2013.05.29 0 0 436

Kedves reimre

 

Elsősorban is nyugodj meg, mert az említett jogszabályi változások a te esetedre még nem érvényesek, ebből következően nálad a kikapcsolás teljességgel jogszerűtlen volt, és ezért a törvény alapján nem kell a ki-és visszakapcsolás díját befizetned, továbbá jár számodra az 5.000 Ft kötbér.

 

„Szal mitől lett jogszerű, 04.24. után, ami addig nem volt az?”

 

Ami a dolgok indoklását illeti megpróbálom a legegyszerűbben, egy példasor keretében megmagyarázni.

 

A fociban vannak szabályok, a mi esetünkben pedig vannak vonatkozó törvények.

A törvények esetében pedig az a megszokott, hogy időről időre változnak. Hozzátesznek, vagy elvesznek egy-egy paragrafust, vagy csak módosítanak egy-egy bekezdésen belül néhány szót, vagy mondatot.

A mi esetünkben a kikapcsolásra vonatkozóan voltak jogszabályi rendelkezések, amelyek érvényesek voltak 2011.07.01-től  2013.04.23-ig.

A foci szabályait ismerjük. Tudjuk, hogy a lesgól (kikapcsolás) érvénytelen.

Ugyanakkor fennáll a megalapozott gyanúja annak, (de ennek tényszerűségét csak valamely hatósági vizsgálat döntheti el) hogy a Tigáz ezen időszak alatt számolatlanul rugdalta a lesgólokat. (azaz nagyon sok esetben jogosulatlanul kapcsolta ki a fogyasztóit.)

Tegyük fel, hogy a FIFA 2013.04.23-án hozott egy határozatot, amelynek alapján 2013.04.24-től a lesgól immár érvényes gólnak számít (a korábbi jogosulatlan kikapcsolási eljárás immár törvényes)

Ennek a FIFA határozatnak a mi esetünkben a Kormány 119/2013 (IV.23.) Korm.rendelete felel meg.

 

Üdvözlettel: Robin

Előzmény: reimre (432)
Kukorica J Creative Commons License 2013.05.29 0 0 435

Kössz, hogy ehez a bloghoz is elküldted, mert úgy látom be is került a kapcsolódó anyagok közzé linkkel.

 

"Az ilyen "cég" - akár maffia, akár nem - megérdemli, hogy bármelyik kormány csavargassa a tökét. Nem csak a -10, -20, -30% os kötelező gázárcsökkentéssel, vagy hasonlóval, de akár a külföldi felelős "tulajdonosok" kártérítés nélküli kiebrudalásával is az országból."

 

http://vilagnezet.blog.hu/2012/12/07/tigaz_mentalistakkal_koti_ki_a_gazt


Előzmény: lex perfecta (429)
sinhead Creative Commons License 2013.05.28 0 0 434

Szevasztok.

Engem is megkínált a Tigáz egy 540.000 forintos csekkel "szabálytalan vételezés" indklással.

A "független" Tigázügyi szakértő ugyanis ezt állapította meg.

Sajnos a vizsgálatra egyedül mentem el,se ügyvéd,se szakértő nem volt velem.

Mivel állítólag lehetőségem van új szakértői vizsgálatra , ezért ha valaki tud egy valóban független és korrekt igazságügyi szakértőt javasolni kérem közölje elérhetőségét.Lehetőleg Budapest és környékéről.

Előre is köszönöm.

reimre Creative Commons License 2013.05.28 0 0 433

Kár, hogy ebből se bírt kimaradni a gyomorforgató napi politizálás. A "rezsicsökkentés" még a fasorban se volt amikor a tigáz már (meg korábban az émász) sorozatban folytatta a boszorkányüldözést ami nagyon nagy százalékban jogszabálykövető, tisztességes embereket érintett akik nem loptak.

 

a szolgáltatók és a fogyasztók közötti erőegyensúly hiánya miatt meglévő fogyasztói magatartás az utóbbi időben vélhetően a rezsicsökkentésnek mintegy retorziójaként egyes szolgáltatóknál és az ország egyes részein felerősödött.

 

Ennek a mondatnak csak sztem nincs így értelme?

 

 

Előzmény: ***Robin*** (431)
reimre Creative Commons License 2013.05.28 0 0 432

Az más kérdés, hogy ez esetben viszont 2013.04.24-e előtt ez az egész eljárás jogszabályba ütköző, amint ezt az NFH immár öt jogerős határozata is állítja.
Az már megint egy más kérdés, hogy a korábbi szabálytalan eljárás az új törvényi rendelkezések alapján immár törvényes.
Ugyanakkor fontos, hogy e törvényi rendelkezések az időben nem visszaható hatályúak.

 

Már ne haragudj, de én itt elvesztettem a fonalat.  Nem vagyok jogász és nincs is kedvem hosszú, kétértelmű joxabályszövegeket tanulmányozni. Szal mitől lett jogszerű 04.24 után ami addig nem volt az?

Előzmény: ***Robin*** (430)
***Robin*** Creative Commons License 2013.05.28 0 0 431

Tisztelt lex perfecta

 

Köszönöm, hogy közreadta.

 

Üdvözlettel: Robin

Előzmény: lex perfecta (429)
***Robin*** Creative Commons License 2013.05.28 0 0 430

Kiegészítésül a korábbi bejegyzésemhez, és a félreérthetőség elkerülése miatt szükséges megjegyezni, hogy az ott leírtak egy jelen időben fogalmazó szabvány tájékoztató levél esetére vonatkoznak, azt példázva, hogy a Tigáznál milyen lassan valósul meg a jogszabálykövetés. Azaz könnyen előfordulhat, hogy akár még fél év múlva is a korábbi lejárt lemezt szajkózzák.

Természetesen abban az esetben, amennyiben ez nem egy tájékoztató szabvány szöveg lett volna,  akkor úgy kellett volna fogalmazniuk, hogy: a jelenleg hatályos jogszabályok szerint a 63. napon kezdeményezzük a kikapcsolást, de az Ön esetében ez még nem volt hatályos, ezért így a 61. napon kezdeményeztük a kikapcsolást.

Az más kérdés, hogy ez esetben viszont 2013.04.24-e előtt ez az egész eljárás jogszabályba ütköző, amint ezt az NFH immár öt jogerős határozata is állítja.

Az már megint egy más kérdés, hogy a korábbi szabálytalan eljárás az új törvényi rendelkezések alapján immár törvényes.

Ugyanakkor fontos, hogy e törvényi rendelkezések az időben nem visszaható hatályúak.

 

Robin

Előzmény: ***Robin*** (428)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!