Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Pontosan így van, ezt tapasztalatból mondom. Up várható megjelenése előtt vissza szoktam venni a fűtést és nem kell jobban leszabályozni,mint ep -hez. Sőt, még annyira sem és úgy is csepegés lesz a csordogálásból.
Ha az égőnél a levegő bevitellel -pl tekerőgomb- szabályzod a lángot, akkor -mondjuk- középen van a teljes kraft, az egyik végén a kis láng, a másikon elalszik. Ha ezen a végén az elalvás előtt megállsz, a "másik végi" kis lángnál jóval kisebbet is el tudsz érni.
Ezt az UP megjelenésekori fűtéscsökkentést még nem próbáltam, amit írtam,azzal csak arra akartam rámutatni,hogy ha az előpárlat elvételéhez eléggé leszabályozható a fűtés,tehát csak csepeg,akkor az UP-nál sem lehet sok,mivel a forráspont emelkedése ellensúlyozza az alszesz mennyiségének csökkenését,vagyis nem valószínű,hogy az UP csepegtetése kisebb lángot igényel,mint az EP.
Javaslat:főzesd továbbra is 46-osra,aztán kis mennyiséget hígíts apzó lépésenként.Ha megvan a számodra megfelelő töménység,már csak egy kis matek,és még a pálinkád is több lesz.(-:
Az utolsó részt a zsámollyal nem tudom értelmezni.Az utópárlatnál inkább tolni kell neki.
Nekem ez a megközelítésem erre a témára:
Normál lángon jön a középpárlat, az UP várható megjelenését jelzi az alkoholfok egyre rohamosabb csökkenése, ezt (az UP megjelenését) lehet késleltetni a deflegmáció emelésével, ami jobb híján a fűtés csökkenésével érhető el. Így több középpárlat nyerhető ki magasabb alkoholfokon, az UP ízek betörése viszont hirtelen fog megtörténni, belőlük arányosabban kevesebb kerül a középpárlatba jó elvétel esetén. Természetesen probléma, hogy ekkor már kis főzőnél csepegéssé csökkenhet a kihozatal.
Próbálkozni fogok én is ezzel a módszerrel csak ...megkérdezhetem hogy mit tapasztaltatok /kísérleteztetek ki? -mennyi alszesz finomítottál a 2,5literes flakonnal? Mennyi víz volt az edényben ( a furat magassága ? Ehhez viszonyítva a víz szint magassága esetleg még más tapasztalat? Alszesz főzésekor kísérletezkedtem de egy 200 mm magass 50 mm atmérőjű akril edény esetén azt tapasztaltam hogy az opálos rész túl “ vastag” lett és ki folyt ( igaz mondom ez alszesz volt)...... tervezem egy nagyobb cső amelyen kifolyó cső lenne
Ha zöldes-kékes, akkor az réz-hidroxid - réz-karbonát patina. Nedves volt az üst, mikor a sisakot belerakta. Borkősav vagy citromsav oldattal leoldható. Utána egyből, még nedvesen érdemes valamilyen semleges ásványi olajos ronggyal átdörzsölni. Például paraffinolaj.
Nem a táblázatban szereplő értéket kell tartani,az csak egy példa,hanem bizonyos töménységnél leolvasod a saját hőmérődet,és tudni fogod,hogy legközelebb is ilyen hőfokon az a bizonyos lesz a töménység.Nem tudtál túlmenni a 100 fokon,a cefrében,alszeszben csak víz és alkohol van,100 fok a max.,a többi mérési hiba.
Első próbálkozásnak elmegy,de azért legközelebb ne dobj el ennyit.4 L alszesz előpárlata kb 50-60 ml,ha a cefrézésnél nem követtél el túl nagy hibát.Azért nem érezted az előpárlatosságot,mert már az első pohárban is erősen felhígított volt,ha egyáltalán volt.Összesen azt a fél decit kellett volna felosztani 4-5 részre,akkor érezted volna a különbséget.Így egy csomó értékes anyag ment a lecsóba.Az utolsó részt a zsámollyal nem tudom értelmezni.Az utópárlatnál inkább tolni kell neki.A kis láng beállítása az előpárlat elvételekor szükséges,azért,hogy az oda nem illő párlatrészek minél kevesebb jó alkohol kiséretében csepegjenek ki.
A kb 4 liternyi alszeszből lett 1.5 liter 50 fokos (hígítás után) korai őszibarack pálinka.
A nagyon kis mennyiség miatt a poharakba levett mintából nem éreztem sem acetonos szagot sem semmit.
A legszélső nem látszik csak egy része , de semmi eltérés nem volt.
Azért eldobtam a két első pohárral (a fura alakú a legutolsó volt ott más színű az üveg)
A többi ment a középpárlatba.
Egy darabig 80 fokon ment és vékonyan végig.
Viszont az utópárlat közeledtével a 3 lábu 5.5 kw os gáz zsámolyt nem tudtam lejjebb venni és a párahőmérő szerint nem tudtam lejjebb tornázni 103 C fokos pára-hőmérsékletnél.
Lehet kisebb zsámolyt kellene vennem....
30 fok környékén elment az illat és az íz és jött az utópárlat.
Az üstbe beletettem a sisakot és a deflegmátort fordítva a tároláshoz és mikor kivettem belőele akkor láttam rajta a foltokat. Lehet a szeszgőz megmarta.
Igen,az az még egy kis munka van vele,a mag kidobó csúszdáját kell meg csinálni,de már használtam így is.Nagyobb lett az előzőnél és kapott egy nyitható mag kidobót,még az 1600 w -os motorral,de szerintem erre kell az 1800 w-os motor. Igaz lehetne szebb is,de nem igen mutogatom.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Wikipédia, Ón: ..........Felhasználása: Ma vaslemezek bevonására alkalmazzák, ez a fehér bádog. Az ónbevonat felszínén összefüggő oxidréteg alakul ki, amely gátolja a fém oxidálódását, vagyis a vaslemez rozsdásodását. Mivel vegyületei nem mérgezőek, gyakran készítik fehérbádogból a konzervdobozokat. Az ónnal olykor más fémeket is bevonnak, hogy azok korrodálódását meggátolja. Sok ötvözete van, rézzel ötvözve gyártják a bronzot, ólommal való ötvözete pedig a lágyforrasz (forrasztóón). Egykor papírvékony lemezzé hengerelve úgynevezett sztaniolpapírt is készítettek belőle (az elnevezés a fém latin nevére, a stannumra utal)............
Ennek ellenére valahogy én sem tennék bele pálinkát. Azon kívül nem teszünk mindenbe pálinkát, amin lyuk van.