Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150039

Akkor jól csináltam , csak a gázzsámoly tekergetése nem hozott nagyon eredményt.

Ráadásul most jutott eszembe, hogy a hőközlő olaj miatt a palást még egy óra múlva is forró volt.

Mikor UP végén lekapcsoltam a gázt és rajta hagytam a hűtést , még egy darabig csepegett is e miatt.

Előzmény: Figyelget (150035)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150038

Miki féle dupla falu 30 literesben deflegmátorral gázfűtéssel

Előzmény: öreg_néne_b (150027)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150037

Nem lesz így kesernyés ízű?

Előzmény: Figyelget (150035)
sogi01 Creative Commons License 2018.07.17 0 1 150036

                                                         vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (150012)
Figyelget Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150035

Pontosan így van, ezt tapasztalatból mondom. Up várható megjelenése előtt vissza szoktam venni a fűtést és nem kell jobban leszabályozni,mint ep -hez. Sőt, még annyira sem és úgy is csepegés lesz a csordogálásból. 

Előzmény: obsitos3 (150032)
Jolida Creative Commons License 2018.07.16 -1 0 150034

Ha az égőnél a levegő bevitellel -pl tekerőgomb- szabályzod a lángot, akkor -mondjuk- középen van a teljes kraft, az egyik végén a kis láng, a másikon elalszik. Ha ezen a végén az elalvás előtt megállsz, a "másik végi" kis lángnál jóval kisebbet is el tudsz érni.

Előzmény: obsitos3 (150032)
endrepp Creative Commons License 2018.07.16 -1 0 150033

Igen, ez logikusnak tűnik.

Előzmény: obsitos3 (150032)
obsitos3 Creative Commons License 2018.07.16 -1 0 150032

Ezt az UP megjelenésekori fűtéscsökkentést még  nem próbáltam, amit írtam,azzal csak arra akartam rámutatni,hogy ha az előpárlat elvételéhez eléggé leszabályozható a fűtés,tehát csak csepeg,akkor az UP-nál sem lehet sok,mivel a forráspont emelkedése ellensúlyozza az alszesz mennyiségének csökkenését,vagyis nem valószínű,hogy az UP csepegtetése kisebb lángot igényel,mint az EP.

Előzmény: endrepp (150030)
obsitos3 Creative Commons License 2018.07.16 -1 1 150031

Javaslat:főzesd továbbra is 46-osra,aztán kis mennyiséget hígíts apzó lépésenként.Ha megvan a számodra megfelelő töménység,már csak egy kis matek,és még a pálinkád is több lesz.(-:

Előzmény: T-omti (150028)
endrepp Creative Commons License 2018.07.16 -1 1 150030

Az utolsó részt a zsámollyal nem tudom értelmezni.Az utópárlatnál inkább tolni kell neki.

 

Nekem ez a megközelítésem erre a témára:

Normál lángon jön a középpárlat, az UP várható megjelenését jelzi az alkoholfok egyre rohamosabb csökkenése, ezt (az UP megjelenését) lehet késleltetni a deflegmáció emelésével, ami jobb híján a fűtés csökkenésével érhető el. Így több középpárlat nyerhető ki magasabb alkoholfokon, az UP ízek betörése viszont hirtelen fog megtörténni, belőlük arányosabban kevesebb kerül a középpárlatba jó elvétel esetén. Természetesen probléma, hogy ekkor már kis főzőnél csepegéssé csökkenhet a kihozatal.

 

 

Előzmény: obsitos3 (150021)
gyugyu. Creative Commons License 2018.07.16 -1 0 150029

Próbálkozni fogok én is ezzel a módszerrel csak ...megkérdezhetem hogy  mit tapasztaltatok /kísérleteztetek ki?   -mennyi alszesz finomítottál a 2,5literes flakonnal? Mennyi víz volt az edényben ( a furat magassága ? Ehhez viszonyítva a víz szint magassága esetleg még más tapasztalat? Alszesz főzésekor kísérletezkedtem de egy 200 mm magass 50 mm atmérőjű akril edény esetén azt tapasztaltam hogy az opálos rész túl “ vastag” lett és ki folyt ( igaz mondom ez alszesz volt)...... tervezem egy nagyobb cső amelyen kifolyó cső lenne 

Előzmény: Green Corner (149970)
T-omti Creative Commons License 2018.07.16 -1 1 150028

Sziasztok

 

Főzetni viszek barackot, eddig 46 fokosra főzettem, de a barátaim így is erősnek mondták.

 

Szerintetek a 40 fokos nagyon gyenge lenne már ?

 

A boltban is árulnak  40 fokosat .

Csak nem opálosodik be.

 

köszi a segítséget

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2018.07.16 -1 0 150027

Mekkora és milyen főzőben főzted le azt a négy liter alszeszt?

Előzmény: Törölt nick (150020)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.16 -1 0 150026

Köszönöm , legközelebb szárazra törlöm majd !

Előzmény: kopasz szuzukis (150025)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.07.16 -1 0 150025

Ha zöldes-kékes, akkor az réz-hidroxid - réz-karbonát patina. Nedves volt az üst, mikor a sisakot belerakta. Borkősav vagy citromsav oldattal leoldható. Utána egyből, még nedvesen érdemes valamilyen semleges ásványi olajos ronggyal átdörzsölni. Például paraffinolaj.

Előzmény: mili70 (150018)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.16 -1 0 150024

Köszönöm !

Előzmény: obsitos3 (150023)
obsitos3 Creative Commons License 2018.07.16 -1 0 150023

Nem a táblázatban szereplő értéket kell tartani,az csak egy példa,hanem bizonyos töménységnél leolvasod a saját hőmérődet,és tudni fogod,hogy legközelebb is ilyen hőfokon az a bizonyos lesz a töménység.Nem tudtál túlmenni a 100 fokon,a cefrében,alszeszben csak víz és alkohol van,100 fok a max.,a többi mérési hiba.

Előzmény: Törölt nick (150022)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.16 -1 0 150022

Tulajdonképpen ezt szerettem volna tartani , de bőven túlmentem a 100 Celsius fokon :

 

http://palinkafozoarak.hu/palinkafozes/homerseklet-szeszfok-tablazat-palinkafozohoz/

Előzmény: obsitos3 (150021)
obsitos3 Creative Commons License 2018.07.16 -1 0 150021

Első próbálkozásnak elmegy,de azért legközelebb ne dobj el ennyit.4 L alszesz előpárlata kb 50-60 ml,ha a cefrézésnél nem követtél el túl nagy hibát.Azért nem érezted az előpárlatosságot,mert már az első pohárban is erősen felhígított volt,ha egyáltalán volt.Összesen azt a fél decit kellett  volna felosztani 4-5 részre,akkor érezted volna a különbséget.Így egy csomó értékes anyag ment a lecsóba.Az utolsó részt a zsámollyal nem tudom értelmezni.Az utópárlatnál inkább tolni kell neki.A kis láng beállítása az előpárlat elvételekor szükséges,azért,hogy az oda nem illő párlatrészek minél kevesebb jó alkohol kiséretében csepegjenek ki.

Előzmény: Törölt nick (150020)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.16 -1 0 150020

A kb 4 liternyi alszeszből lett 1.5 liter 50 fokos (hígítás után) korai őszibarack pálinka.

A nagyon kis mennyiség miatt a poharakba levett mintából nem éreztem sem acetonos szagot sem semmit.

 

 

A legszélső nem látszik csak egy része , de semmi eltérés nem volt.

Azért eldobtam a két első pohárral (a fura alakú a legutolsó volt ott más színű az üveg)

A többi ment a középpárlatba.

 

 

Egy darabig 80 fokon ment és vékonyan végig.

 

Viszont az utópárlat közeledtével a 3 lábu 5.5 kw os gáz zsámolyt nem tudtam lejjebb venni és a párahőmérő szerint nem tudtam lejjebb tornázni 103 C fokos pára-hőmérsékletnél.

Lehet kisebb zsámolyt kellene vennem....

30 fok környékén elment az illat és az íz és jött az utópárlat.

Első próbálkozásnak egészen meg vagyok elégedve.

 

Meddig szellőztetitek a nyers pálinkát ?

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2018.07.16 -1 0 150019

Az üstbe beletettem a sisakot és a deflegmátort fordítva a tároláshoz és mikor kivettem belőele akkor láttam rajta a foltokat. Lehet a szeszgőz megmarta.

Előzmény: mili70 (150018)
mili70 Creative Commons License 2018.07.16 0 0 150018

Honnan, és miért?

Ha zöldes-kékes, akkor az nem rézoxid.

 

Előzmény: Törölt nick (150017)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.16 -1 0 150017

Zöld rézoxid foltokat mivel távolítjátok el ?

(ha el kell)

mili70 Creative Commons License 2018.07.16 0 0 150016

Csókoltatom tóthpetikét :)

raczno Creative Commons License 2018.07.16 -1 0 150015

Jó..., látom, maradsz a korábbi formánál.

A szépség, pedig relatív. Télen, ha majd unatkozol, felpolírozhatod, és majd csillogni fog...

Előzmény: kivimánia (150014)
kivimánia Creative Commons License 2018.07.16 -1 0 150014

Igen,az az még egy kis munka van vele,a mag kidobó csúszdáját kell meg csinálni,de már használtam így is.Nagyobb lett az előzőnél és kapott egy nyitható mag kidobót,még az 1600 w -os motorral,de szerintem erre kell az 1800 w-os motor. Igaz lehetne szebb is,de nem igen mutogatom.

Előzmény: raczno (150007)
raczno Creative Commons License 2018.07.16 -1 0 150013

Volt elég időm hazafelé...

És talán annyira nem is voltam fáradt...🤔

Előzmény: 1zsakkrumpli (150008)
sogi01 Creative Commons License 2018.07.16 0 1 150012

    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (149996)
rézmanó75 Creative Commons License 2018.07.16 -1 0 150011

:)

Előzmény: kardosur (150010)
kardosur Creative Commons License 2018.07.15 -1 4 150010

Wikipédia, Ón:
..........Felhasználása: Ma vaslemezek bevonására alkalmazzák, ez a fehér bádog. Az ónbevonat felszínén összefüggő oxidréteg alakul ki, amely gátolja a fém oxidálódását, vagyis a vaslemez rozsdásodását. Mivel vegyületei nem mérgezőek, gyakran készítik fehérbádogból a konzervdobozokat. Az ónnal olykor más fémeket is bevonnak, hogy azok korrodálódását meggátolja. Sok ötvözete van, rézzel ötvözve gyártják a bronzot, ólommal való ötvözete pedig a lágyforrasz (forrasztóón). Egykor papírvékony lemezzé hengerelve úgynevezett sztaniolpapírt is készítettek belőle (az elnevezés a fém latin nevére, a stannumra utal)............

Ennek ellenére valahogy én sem tennék bele pálinkát. Azon kívül nem teszünk mindenbe pálinkát, amin lyuk van.

Előzmény: Kiss Norbert72 (150002)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!