Keresés

Részletes keresés

!MARATHÓN Creative Commons License 2018.07.17 -1 1 150063

A vezéraroma másik fele a vágás előtt vélhetően a középpárlatban volt. 

A Nagyasszony körtét érdemes kipróbálni, frissességében felül múlja a Vilmost.

Előzmény: endrepp (150044)
mili70 Creative Commons License 2018.07.17 0 1 150062

Néne! Te is tudod, hogy a habzásgátlónak a forrás intenzív szakaszában vajmi kevés haszna van. Sok a gyümölcshús, a héj,  és a CO2 nyomja azt felfelé folyamatosan, és erőteljesen.

A hűtésre viszont többféle megoldás létezik. A klimatizált helyiségtől kezdve, a fagyasztott palackokon át, a duplaköpenyes vízhűtésen keresztül bármi szóba jöhet....

Előzmény: öreg_néne_b (150056)
zsorsz Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150061

Ja,de semmi újat.Te legalább normális érvekkel alátámasztottad.

Előzmény: endrepp (150059)
imre2018 Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150060

Üdv néktek.Az éven szeretnék főzni madárberkenyéből ,és ma pedig már láttam eladó berkenyét.Azt szeretném megkérdezni,hogy mikortol lehet gyüjteni,mert olyat is olvastam interneten,hogy a termésére a fagyokig kell várni.

endrepp Creative Commons License 2018.07.17 -1 1 150059

Ja, mellékesen a lényeget. :)

Előzmény: zsorsz (150058)
zsorsz Creative Commons License 2018.07.17 -1 1 150058

Megent csak írtál valamit:(

Előzmény: öreg_néne_b (150054)
endrepp Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150057

Mert ez kevés. Azt írtam a cefre egy részét tudod esetleg. Nekünk a cefre egészét át kell melegíteni és lehetőleg emberi időn belül.

Egyébként a zárt vizest, sokan gőzzel használják, konyhai üstök is így működnek, nem forráspont emeléssel, hanem kondenzációval, rejtett hővel.

Volt itt aki írt ilyen nyitott vizesről pontos adatokat régebben, rémes.

Előzmény: zsorsz (150052)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150056

120 liter 35C fokos Lepotica pép a 200l-es hordóból 12 óra múlva kifutott. 

Feltalálták már a habzásgátlót és a hűvös helyet. ;)

Előzmény: !MARATHÓN (150053)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150055

Küldj egy emailt légyszíves :-)

Előzmény: !MARATHÓN (150053)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150054

Hogy emberi idő alatt lehessen végezni a főzéssel.

Előzmény: zsorsz (150052)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150053

Igen, az előző klónja az első ráncfelvarrás után. Elképzelésemnek megfelelően jól pépesít. Irányított erjesztéssel 120 liter 35C fokos Lepotica pép a 200l-es hordóból 12 óra múlva kifutott. 

 

 

Előzmény: Törölt nick (149942)
zsorsz Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150052

Ha ez így van,akkor minek a zárt túlnyomásos vizes köpeny?

Előzmény: endrepp (150050)
schankox Creative Commons License 2018.07.17 -1 1 150051

Főzesd csak 46-osra, aztán majd otthon kisebb tételekben hígíthatod, próbálgathatod az ízét is és az opálosodást is. 40% azért már eléggé gyengének tűnik, én 42-43% alá szinte soha nem hígítom.

Előzmény: T-omti (150028)
endrepp Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150050

93C fokra kell melegítenie 10%-hoz, lehet, hogy a cefre egy része eléri a köpenynél ezt a hőmérsékletet és csepegtetve jön neki.

Előzmény: zsorsz (150049)
zsorsz Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150049

Továbbgondolva.Most lusta vagyok visszaolvasni,de úgy emlékszem a vizes duplafalunál 0,5 bar 110 C fokot lehet elérni és ennyi kell is a cefre 0-ra kifőzéséhez(javítsatok ki ha nem jól tudom!).

 

De itt,a belső nyomást a páracső-hűtő minimális ellenállása határozza meg,hogy lehet akkora hőt elérni hogy az alszeszt 10 fok alá viszi?

 

Ez itt a problémám.

Előzmény: zsorsz (150048)
zsorsz Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150048

A lényeg az hogy a hőközlő víz egy térben van az üsttel! Még ilyennel nem találkoztam,ezen akadtam fel.

Előzmény: Bárk_i (150047)
Bárk_i Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150047

En a cefrét 0-rá tudom levinni és finom lesz a pálinkám. 🙂 Az alszesz tisztázása már más kérdés.🙂 

Előzmény: zsorsz (150046)
zsorsz Creative Commons License 2018.07.17 -1 1 150046

Tegnap egy olyan pálinkafőzőt láttam(majdnem lehidaltam),elneveztem duplafalú egyterűnek.

 

Egy 200l-es hordóban alul víz,azon úsztatva egy 100l-es saválló üst és az egész egy deklivel(ezer csavarral körbe)lezárva.

 

Kb így (a rajzért bocs)   

 

Alá földbe ásott rögtönzött tűztér,páracső kb 1m 10-es v.rézcső,hűtő,kb 100l-es.

 

A tulaj szerint a cefrét 10 fok alá letudja főzni,persze 1 órán belül nem tudja megindítani,de szerinte nagyon finom pálinkát lehet vele főzni.

 

Egyenlőre ennyi,a következő főzésre megvagyok hívva.....hát,kíváncsi vagyok:)

Figyelget Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150045

Szeretném, ha ezt bővebben kifejtenéd, érdekelne az ok -okozat. 

Előzmény: !MARATHÓN (150043)
endrepp Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150044

Érdekes ez. Császárkörte: 5l 81%-os középpárlat, 1l 75%-os kicsavarás.

Külön kóstolva az utolsó liter kesernyés, aromájában felismerhető, de jóval szegényebb.

Fél litert bekevertem arányosan 5:1, az eredmény vastagabb, talán harmónikusabb is, teljesebb, de a keserny ott van a végén, éppen érezni, nagyon röviden. Azt gondoltam 5:0.7 arányban fogom összekeverni az egészet, most ebből van egy próba adag, ebben már nem érzem a kesernyés lecsengést.

Előzmény: !MARATHÓN (150043)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150043

Gondold végig, az alszesz nem kesernyés. Amit érzel az a legfőbb aromakomponens töményítve. 

Előzmény: Figyelget (150041)
Figyelget Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150042

Én szimpla falú géppel ügyködök, lényegében azonnal reagál a beavatkozásra. Nyilván az olajosnál a reakcióidő lassabb, késleltetett. Ki kell tapasztalnod. 

Előzmény: Törölt nick (150039)
Figyelget Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150041

Őszintén szólva, néha küzdök a kesernyével (legalábbis én érezni vélem, más meg nem feltétlen),de hogy ez a fűtéssel való manipuláció számlájára lenne írható, azt nem tudom. 

Előzmény: !MARATHÓN (150037)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150040

Az olaj a gőzteret is melegítette, ezért volt neked jóval száz fok felett a gőzöd. Ez már persze nem kondenzál le a felületen, ezért a deflegmáció felejtős. Ez a rendszer akkor működik jól, ha a belső folyadékszint eléri a köpenytér tetejét.

Előzmény: Törölt nick (150038)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150039

Akkor jól csináltam , csak a gázzsámoly tekergetése nem hozott nagyon eredményt.

Ráadásul most jutott eszembe, hogy a hőközlő olaj miatt a palást még egy óra múlva is forró volt.

Mikor UP végén lekapcsoltam a gázt és rajta hagytam a hűtést , még egy darabig csepegett is e miatt.

Előzmény: Figyelget (150035)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150038

Miki féle dupla falu 30 literesben deflegmátorral gázfűtéssel

Előzmény: öreg_néne_b (150027)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150037

Nem lesz így kesernyés ízű?

Előzmény: Figyelget (150035)
sogi01 Creative Commons License 2018.07.17 0 1 150036

                                                         vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (150012)
Figyelget Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150035

Pontosan így van, ezt tapasztalatból mondom. Up várható megjelenése előtt vissza szoktam venni a fűtést és nem kell jobban leszabályozni,mint ep -hez. Sőt, még annyira sem és úgy is csepegés lesz a csordogálásból. 

Előzmény: obsitos3 (150032)
Jolida Creative Commons License 2018.07.16 -1 0 150034

Ha az égőnél a levegő bevitellel -pl tekerőgomb- szabályzod a lángot, akkor -mondjuk- középen van a teljes kraft, az egyik végén a kis láng, a másikon elalszik. Ha ezen a végén az elalvás előtt megállsz, a "másik végi" kis lángnál jóval kisebbet is el tudsz érni.

Előzmény: obsitos3 (150032)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!