Majoranna mindenféle húsokhoz jó, mint a koriander. Én speciel a marhapörkölbe is szoktam tenni. Csak: Ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit." Ne lógjon ki!
Pörkölt, vagy ragu... U.a. A készítési eljárás azonos, csupán a fűszerezése különbözik. Én kedvelem a magyar (paprikás), belga (barnasörös), görög (babéros) pörköltöt is.
Nem ahogy mondtam ez IS egy olyan recept, ahol eleszto es sutopor kell. Ezt nem kellett pihentetni, ennel nem irtak, hogy sokfelet lehet vele sutni - csak a fahejas csigat (ami nem jelenti azt, hogy masra nem lehet hasznalni, csak nem irta a recept). Ez tenyleg gyors, osszekevered es sutod. Es! Finom!
1. FOR THE FILLING: Combine brown sugar, granulated sugar, cinnamon, and salt in bowl. Stir in melted butter and vanilla until mixture resembles wet sand; set aside.
2. FOR THE DOUGH: Grease dark 9-inch round cake pan, line with parchment paper, and grease parchment. Pour ¼ cup milk in small bowl and microwave until 110 degrees, 15 to 20 seconds. Stir in yeast and 1 teaspoon sugar and let sit until mixture is bubbly, about 5 minutes.
3. Whisk flour, baking powder, salt, and remaining 5 teaspoons sugar together in large bowl. Stir in 2 tablespoons butter, yeast mixture, and remaining 1 cup milk until dough forms (dough will be sticky). Transfer dough to well-floured counter and knead until smooth ball forms, about 2 minutes.
4. Roll dough into 12 by 9-inch rectangle, with long side parallel to counter edge. Brush dough all over with 2 tablespoons butter, leaving ½-inch border on far edge. Sprinkle dough evenly with filling, then press filling firmly into dough. Using bench scraper or metal spatula, loosen dough from counter. Roll dough away from you into tight log and pinch seam to seal.
5. Roll log seam side down and cut into 8 equal pieces. Stand buns on end and gently re-form ends that were pinched during cutting. Place 1 bun in center of prepared pan and others around perimeter of pan, seam sides facing in. Brush tops of buns with remaining 2 tablespoons butter. Cover buns loosely with plastic wrap and let rise for 30 minutes. Adjust oven rack to middle position and heat oven to 350 degrees.
6. Discard plastic and bake buns until edges are well browned, 23 to 25 minutes. Loosen buns from sides of pan with paring knife and let cool for 5 minutes. Invert large plate over cake pan. Using pot holders, flip plate and pan upside down; remove pan and parchment. Re-invert buns onto wire rack, set wire rack inside parchment-lined rimmed baking sheet, and let cool for 5 minutes.
7. FOR THE GLAZE: Place cream cheese in large bowl and whisk in butter, milk, vanilla, and salt until smooth. Whisk in sugar until smooth. Pour glaze evenly over tops of buns, spreading with spatula to cover. Serve.
Ha jol ertettem a receptet, nem a gyorsasag a lenyege, hanem az, hogy sokfelekepp fel lehet hasznalni.
Ami a gyorsasagot illeti - aki gyorsan akar vacsorat, az nem elesztovel kezd :)). De... ezt is (mas elesztost is) lehet fagyasztani, es akkor maris ott a gyorsasag...
Bár, olyan nagyon nem látom az értelmét. Ha jól értem, felhasználás előtt fél órát kelni kell hagyni. Utána formázni, újra kelni hagyni. Ok, talán fél órát meg lehet vele spórolni. De szó nincs arról, hogy hazaesik valaki a melóból és pikk-pakk kész a kelttésztás kaja.
80 g fresh yeast or 4 tsp active dry yeast or 4 tsp instant yeast
6 2/3 cup all-purpose flour 1 kg
3 tsp baking powder
3 tsp salt
1 1/2 cup (360 ml 360 g) plain yogurt
2 whole eggs
Instructions
In a small bowl, combine lukewarm milk with sugar and yeast. Let stand until yeast activates. It will become foamy and start expanding.
Put the yeast mixture together with all other ingredients in a bowl of your mixer or food processor. Mix well. You should get soft dough, similar to pizza dough. If the dough is too dry, add a little bit of milk or water. If it is too soft, add just a little bit of flour.
You can use Crazy Dough immediately. Shape it into whatever shape you like, wait a little bit (15-20 minutes in the warm kitchen) until it starts expanding, then pop in hot oven.
Recipe Notes
Put Crazy Dough in a plastic bag, squeeze the air out and close the bag. Just to be safe, you can put it all together in another bag because the dough will continue expanding and the first bag could burst.
Keep it in your fridge for up to 3 days. You can freeze it, too.
A korsóról jut eszembe, nemrég Párkányban ebédeltünk, és hát a csapolt sernek olyan habja volt, mint a jól felvert tejszínnnek, kanállal ettem le a pohár tetetjéről, halk cuppogások kiséretében... :)
Ha jol taroljak... a bolti kenyeret hetekig lehet tartani - meg akkor is ha szeletelt (vagy meg inkabb, mert azok ossze-vissza tartositottak).
A hazi maradekot fel szoktam kockazni es a melyhutobe teszem. Ha kell crouton - frissen keszitem - mert a bolti szinten tartositott kenyerbol keszul - es meg tesznek hozza...
Igen - es en nem altatom magam azzal, hogy ez igazi... de mint minden amiben nincs tartositoszer - frissen a legjobb. Egyet megettunk Papussal. Egyet atvittem a gyerekeknek - es egy maradt mara.
Nem friss - de sokkal jobb mint a bolti kenyer... es lenyegesen olcsobb mint a bolti baguette.