Felmerült még egy kérdés. Azok a cefrék, amelyeknek a savszintjét foszforsavval állítottam be, a főzéskor erősen habzottak, míg amelyik cefrének nem kellett a savszintjén állítani, nem habzott jelentősen. A kérdésem, hogy a foszforsav használata és a főzéskor a cefre erősebb habzása között lehet összefüggés?
Még egy kérdés. Ezt a bolond időjárást is figyelembe véve most minden korábban érik. Szerintetek a besztercei szilva, ami normális esetben augusztus második felében érik, ebben az évben mikor fog érni?
Fajtától és állapottól is függ (ugye pl. a moníliás szemek nem mennek a cefrébe), nagyjából 10 százalék (mag + szemét) megy a kukába, szóval a 400 kilóval nem lősz nagyon mellé.
Semmi gond, 2 db 120 literes és 4 db 60 literes hordóm van, ez 480 liter. A 120 literes hordóba max. 85 liter, a 60 literesbe max. 45 liter cefre kerülne, így jön ki a 350 liter. És nem a napon tartanám, hogy 35 fokos legyen a cefre, hanem egy árnyékos garázsban, ahol legutóbb a kajszi is csak 27 fokig emelkedett a zajos erjedés során. Ha 4 mázsát veszek, magtalanítva kb. 350 kg marad?
Üdvözletem! Egy kis számoláshoz kérnék segítséget. Szilva cefréhez vennék szilvát. Van 350 liter cefréhez hordó kapacitásom és azt szeretném tudni, mennyi szilvát vegyek ahhoz, hogy magtalanítva maradjon 350 liter gyümölcshúsom. Röviden kb. mennyi 1 mázsa szilva magjának a súlya? Előre is köszönöm a segítséget!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Tulajdonképpen , nagyon gyerekes viselkedés folyik néha itt. Legutóbb ez a gázzsámoly téma, 3 napig mint az ovisok az óvodában. Az én mesém úgy kezdődött, hogy szombaton egy vödör szilvapépből lett készítve egy oltó; (CM, Lallzyme , sali tiaminati, kén-foszfor-tejsav. Vasárnap délután 4-re végeztem a szüreteléssel. Este 8 körül turmixoltam le az anyagot, közel 35C fokos volt a cefre, mert egész nap a fán napozott a szilva, a kocsiban is kánikula volt, a magozó is hevíti a súrlódás miatt. Ezeket a fajélesztőket 35-40 C fokon kell rehidratálni a gyártó előírása szerint. A gyümölcs, feldolgozás után a pincében erjed 20C fok körül. Eddig a cefréim beoltás után 6 órán belül mindig elérték a maximális bunda magasságot, rendszerint 30-40 cm emelkedik, most 45cm-t emelkedett. Lehet a Lepotica jól pépesítve 35-40C-fokon irányított erjesztéssel ilyen szaladgálós. Mindenképpen örülök, hogy hozzászóltál a témához.