Keresés

Részletes keresés

Robesz73 Creative Commons License 2018.07.18 -1 0 150101

Felmerült még egy kérdés. Azok a cefrék, amelyeknek a savszintjét foszforsavval állítottam be, a főzéskor erősen habzottak, míg amelyik cefrének nem kellett a savszintjén állítani, nem habzott jelentősen. A kérdésem, hogy a foszforsav használata és a főzéskor a cefre erősebb habzása között lehet összefüggés?

mili70 Creative Commons License 2018.07.18 0 1 150100

Hűtőkamrás lehetősége aránylag elég kevés otthonfőzőnek van, a hűtőláda meg macerás, és kicsi. 

De pl. a lefagyasztott PET palackkal is elég jó eredményt lehet elérni. Reggel és este 2-2 db. 2.5-öst beleraksz a cefrébe.

Ha van megfelelő kádad, amibe bele tudod rakni a hordót/hordókat, akkor a kútvízzel is szépen lehet tartani a 20 fok körüli hőmérsékletet.

Előzmény: !MARATHÓN (150099)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.07.18 -2 1 150099

Igazad van, még nem értem az út végére. A kérdés, hűtőkamra vagy fagyaszóláda?    

Előzmény: rézmanó75 (150088)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.18 -1 0 150098

Szia!

Írtam privátban!

Tisztelettel!

Előzmény: rézműves1 (149847)
Robesz73 Creative Commons License 2018.07.18 -1 0 150097

Még egy kérdés. Ezt a bolond időjárást is figyelembe véve most minden korábban érik. Szerintetek a besztercei szilva, ami normális esetben augusztus második felében érik, ebben az évben mikor fog érni?

Robesz73 Creative Commons License 2018.07.18 -1 0 150096

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: öreg_néne_b (150094)
Robesz73 Creative Commons License 2018.07.18 -1 0 150095

Besztercei szilvát szeretnék :)

Előzmény: öreg_néne_b (150094)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.07.18 -1 0 150094

Fajtától és állapottól is függ (ugye pl. a moníliás szemek nem mennek a cefrébe), nagyjából 10 százalék (mag + szemét) megy a kukába, szóval a 400 kilóval nem lősz nagyon mellé.

Előzmény: Robesz73 (150091)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.07.18 -1 1 150093

90kg mirobalan szilvának 16kg volt a magja.

Előzmény: Robesz73 (150089)
Robesz73 Creative Commons License 2018.07.18 -1 0 150092

Természetesen fajélesztővel irányítva az erjedést és - ha szükséges - Foamsol-t bevetve, de erre a baracknál sem volt szükség.

Előzmény: Robesz73 (150091)
Robesz73 Creative Commons License 2018.07.18 -1 0 150091

Semmi gond, 2 db 120 literes és 4 db 60 literes hordóm van, ez 480 liter. A 120 literes hordóba max. 85 liter, a 60 literesbe max. 45 liter cefre kerülne, így jön ki a 350 liter. És nem a napon tartanám, hogy 35 fokos legyen a cefre, hanem egy árnyékos garázsban, ahol legutóbb a kajszi is csak 27 fokig emelkedett a zajos erjedés során. Ha 4 mázsát veszek, magtalanítva kb. 350 kg marad?

Előzmény: beetee (150090)
beetee Creative Commons License 2018.07.18 -1 1 150090

Öööö...

Olvass kicsit vissza még ezen az oldalon!

 

Tulajdonképpen azt kéne még most eldöntened, hogy mit szeretnél tenni a kifutott lével.

Vagy 350 l plusz az erre kalkulált tartalék a kapacitásod?

 

 

Előzmény: Robesz73 (150089)
Robesz73 Creative Commons License 2018.07.18 -1 0 150089

Üdvözletem! Egy kis számoláshoz kérnék segítséget. Szilva cefréhez vennék szilvát. Van 350 liter cefréhez hordó kapacitásom és azt szeretném tudni, mennyi szilvát vegyek ahhoz, hogy magtalanítva maradjon 350 liter gyümölcshúsom. Röviden kb. mennyi 1 mázsa szilva magjának a súlya? Előre is köszönöm a segítséget!

rézmanó75 Creative Commons License 2018.07.18 -2 3 150088

Az persze nem gyerekes, hogy valamilyen szintre elhelyezed magad, oszt 35 fokos a cefréd? 

Előzmény: !MARATHÓN (150081)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.18 -1 0 150087

Köszönöm a tanácsot!

Előzmény: !MARATHÓN (150082)
sogi01 Creative Commons License 2018.07.18 0 1 150086

                                                        vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (150036)
naivkezdo Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150085

jó pénzért tudok, de szerintem úgy te is.

Még mindig nem döntöttem el melyik körtével kezdjem meg az ismerkedést, eddig soha nem volt dolgom.

Amiket legutóbbi kérdésemre írtatok, még rágom.

Előzmény: endrepp (150069)
barkócza Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150084

Igen, ez madárberkenye. De október előtt nem érdemes leszedni.

 

Várom a többi képet!

Előzmény: imre2018 (150083)
imre2018 Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150083

ez a két kép amit hirdetnek,hogy már eladó,holnap lefényképezem a falumban ami van,és megmutatom azt is,remelem lehet belőle majd fözni valamit :D

Előzmény: barkócza (150079)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.07.17 -1 2 150082

A fátyolt óvatosan szedd le, szórd meg a tetejét kabaival, mihamarabb főzni kellene. 

Előzmény: Törölt nick (150080)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150081

Tulajdonképpen , nagyon gyerekes viselkedés folyik néha itt. Legutóbb ez a gázzsámoly téma, 3 napig mint az ovisok az óvodában. Az én mesém úgy kezdődött, hogy szombaton egy vödör szilvapépből lett készítve egy  oltó; (CM, Lallzyme , sali tiaminati, kén-foszfor-tejsav. Vasárnap délután 4-re végeztem a szüreteléssel. Este 8 körül turmixoltam le az anyagot, közel 35C fokos volt a cefre, mert egész nap a fán napozott a szilva, a kocsiban is kánikula volt, a magozó is hevíti a súrlódás miatt. Ezeket a fajélesztőket 35-40 C fokon kell rehidratálni a gyártó előírása szerint. A gyümölcs, feldolgozás után a pincében erjed 20C fok körül. Eddig a cefréim beoltás után 6 órán belül mindig elérték a maximális bunda magasságot, rendszerint 30-40 cm emelkedik, most 45cm-t emelkedett. Lehet a Lepotica jól pépesítve 35-40C-fokon irányított erjesztéssel ilyen szaladgálós. Mindenképpen örülök, hogy hozzászóltál a témához. 

Előzmény: öreg_néne_b (150073)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150080

Sziasztok!

A cefrèmet egy fehèr fátyol szerű valami lepte be!

Nagyon nagy a baj? 

A sava 2,9, 3.1 között van! 

Szilva ill. Meggy.

A válaszokat köszönöm!

barkócza Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150079

Köszönöm, megnéztem. Tényleg madárberkenye, és valamelyik nagy termésű, ehető fajta. Reméljük, hogy nem szedik le ősz előtt...

Előzmény: öreg_néne_b (150078)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150078

Nézd meg a levelezésed!

Előzmény: barkócza (150077)
barkócza Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150077

Mondjuk, nem biztos, hogy madárberkenye, amit madárberkenyeként hirdetnek. Van képed vagy linked?

Előzmény: imre2018 (150075)
zsorsz Creative Commons License 2018.07.17 -2 0 150076

Na na,azért föld forgási sebessége nem elhanyagolható!

Előzmény: öreg_néne_b (150072)
imre2018 Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150075

A narancssárga berkenyét adták el már igen,de akkor leghamarabb oktoberben vagy novemberben lehetlesz csak szedni.

Előzmény: öreg_néne_b (150074)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150074

Nem, a narancssárga bogyójú berkenyét hirdették. Tudod, az eladónak mindegy, mennyire éretlen, ha színe van, akkor már eladó... :( 

Előzmény: barkócza (150066)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150073

Szerintem nála még az is segítene, ha árnyékba tenné...

Előzmény: mili70 (150062)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.07.17 -1 0 150072

Ilyen hőátadásnál a felület mellett a delta T a meghatározó. A felület adott, a delta T növelhető...

Előzmény: zsorsz (150058)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!