Volt ennek az üstháznak egy előző verziója, amin volt egy ilyen nyílás az égővel szemben a felső részen, lemezzel zárható, nyitott állapotban alacsonyabb hőmérsékletet mutatott az üstház hőmérő, semmi más hatása nem volt. Próbáltam EP elválasztáskor kinyitni, ezzel csökkenteni a fűtést, de macerás volt, egy idő után leszegecseltem.
A légrés nálam kb. 7cm a szigetelésen kívül, abból adódik, hogy a felső és alsó domború lemez fémnyomónál készült és ilyen tartályfenékhez való szerszáma volt.
4-5cm bőven elég érzésre, 3-nál kisebbet nem készítenék, de ehhez sem tudok semmilyen magyarázatot fűzni, az biztos, hogy a hőszigetelő üvegek légrése ezért 16mm, mert abban már nem tud cirkuláció megindulni a meleg és a hideg oldal között, szóval annál jóval nagyobb kell ide.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Üdv nektek.Szeretném a thumert kiprobálni,olvastam utána az égetett szeszesitalok c. forumon,de ott az a topic már nem nagyon aktiv,vagyis már két napja nem érkezik válasz,lenne egy pár kérdésem vele kapcsolatba.Tudom nem ide tartozik,de mégis,ha lenne valakinek tapasztaltata és válaszolna egy pár kérdésemre a thumperal kapcsolatba,azt megköszönném.
Mint írták a cefre szintnek a légfürdő fölött kell lennie mert odakozmál a palásthoz. A kis illesztési hézagokat lehet hőálló szilikonnal tömíteni. Az égésterméket az üstház felső negyedében ki lehet vezetni.
Az oxidációt számos módon lehet gátolni. Pl. oxigéntől elzárt környezettel, ilyen a cefre felett kialakuló CO2 réteg. A borászok borként használnak, a cefrébe pedig aszkorbinsavat lehet tenni ebből a célból, minél hamarabb, még a pépesítés közben, mert később már ott a CO2, az elég. Fehér por formában kapható.
Több német gyártó a "füstelvezetést" az kb. az égő teteje magasságába rakja, így ki tud alakulni a hőcsapda a füsttérben. Levegő bevezető meg nincs, égő aljánál kap levegőt. Én így csináltam meg, és tökéletesen működik.
Nem ismerem a DES 34literest. A DES 100-as füstcsonkját gáztüzelés esetén úgy tudom el szokták zárni.
Az üstházak felső része egy hőcsapda, itt alakul ki a légfürdő a köpeny körül, ami nagy sebességű felszálló, leereszkedő örvény, 150-200C fokos. A gáz égéstermék elvezetéséhez elég egy öklömnyi nyílás, ami az égő bevezetés körül amúgy is adódik.
Enyém ilyen, annyi nyílás van, amit látsz, ez is azért ilyen nagy, mert különben nem látom a lángot.
A rögzítés azzal a belső lemezzel szalaggal van megoldva, amit a kép tetején látsz.
Ez alu kasírozott, csőszigetelés.
A hézag az üst és az üstház között nem jó, sok meleg elmegy, ez egy dolog, de a hőmérséklet ott olyan magas lesz a süvítő levegő miatt, hogy belül leég a cefre, főleg akkor, ha pont addig ér vagy kicsit alá, kínlódtam én is ezzel, egy szilikon szalag van most ott. Gyári berendezéseken általában az üstön lévő perem rátakar az üstházra.
Belülről praktikusabb és nem bonyolultabb, ha kívülre teszed, akkor kell még egy lemez burkolat rá vagy a hőszigetelés lesz a végleges felület, de az takaríthatóság, tartósság szempontból azért korlátokkal rendelkezik.
Ki kell rajta férni az égő nyelének, mert a keveréshez szükséges levegőt ott szívja (maga az égő úgy sem fog átférni rajta, azt belülről kell berakni és kidugni a nyelét).
Aztán lehet elgondolkodni egy egyszerű zsanéros ajtón, amit beljebb lehet hajtani (bezárni úgyse lehet a nyél végétől és gázcsőtől).