Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2018.07.20 -1 0 150156

!MARATHÓN kolléga kezében van a fúró. :)

Volt ennek az üstháznak egy előző verziója, amin volt egy ilyen nyílás az égővel szemben a felső részen, lemezzel zárható, nyitott állapotban alacsonyabb hőmérsékletet mutatott az üstház hőmérő, semmi más hatása nem volt. Próbáltam EP elválasztáskor kinyitni, ezzel csökkenteni a fűtést, de macerás volt, egy idő után leszegecseltem.

Előzmény: Törölt nick (150150)
endrepp Creative Commons License 2018.07.20 -1 0 150155

A légrés nálam kb. 7cm a szigetelésen kívül, abból adódik, hogy a felső és alsó domború lemez fémnyomónál készült és ilyen tartályfenékhez való szerszáma volt.

4-5cm bőven elég érzésre, 3-nál kisebbet nem készítenék, de ehhez sem tudok semmilyen magyarázatot fűzni, az biztos, hogy a hőszigetelő üvegek légrése ezért 16mm, mert abban már nem tud cirkuláció megindulni a meleg és a hideg oldal között, szóval annál jóval nagyobb kell ide.

Előzmény: Törölt nick (150152)
Mszalka Creative Commons License 2018.07.20 -1 0 150154

Jó napot!

Èrdeklődnèk h Fehèrgyarmat környèkèn valaki foglalkozik e lepárló,-pálinkafőző- kèszítèsèvel?

Válaszokat köszönöm!

Figyelget Creative Commons License 2018.07.20 -1 1 150153

Nem kell megfúrni, csak viccelt. A kemencén sincs plusz lyuk. :-) 

Előzmény: Törölt nick (150150)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.20 -1 0 150152

Mèg azt szeretnèm megkèrdezni h az üst ès a szigetelès között kb mennyi a lègrès?

Ès hogy az úgy jó, vagy változtatnál rajta?

Előzmény: endrepp (150149)
rézműves1 Creative Commons License 2018.07.20 -1 0 150151

Igaz, hogy ott mostanában nincs nagy élet, de keress rá Öregmuslica hozzászólásaira a "thumper" témában és okosabb leszel...

Előzmény: imre2018 (150146)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.20 -1 0 150150

Ha így jól működik, mièrt fúrod meg?

Akkor veszít a hőcsapda a hatásfokából!

Ès hol gondoltad megfúrni? Az ègőfej nyele fölött, v a szemben lèvö rèszen?

Előzmény: endrepp (150149)
endrepp Creative Commons License 2018.07.20 -1 0 150149

olyasmi :) ...amíg meg nem fúrom a felső negyedében.

Előzmény: Törölt nick (150144)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.20 -1 0 150148

Sajnos nálam ez nem fog létrejönni , mert nincs fix helyem a főzéshez.

Polcról le , összerak , majd kinti fedett helyen főzés , utána takarít és visszapakol.

Ezért van a tetején a két részből összerakható zárórész.

Előzmény: !MARATHÓN (150145)
sogi01 Creative Commons License 2018.07.20 0 1 150147

                                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (150123)
imre2018 Creative Commons License 2018.07.19 -1 0 150146

Üdv nektek.Szeretném a thumert kiprobálni,olvastam utána az égetett szeszesitalok c. forumon,de ott az a topic már nem nagyon aktiv,vagyis már két napja nem érkezik válasz,lenne egy pár kérdésem vele kapcsolatba.Tudom nem ide tartozik,de mégis,ha lenne valakinek tapasztaltata és válaszolna egy pár kérdésemre a thumperal kapcsolatba,azt megköszönném.

!MARATHÓN Creative Commons License 2018.07.19 -3 0 150145

Mint írták a cefre szintnek a légfürdő fölött kell lennie mert odakozmál a palásthoz. A kis illesztési hézagokat lehet hőálló szilikonnal tömíteni. Az égésterméket az üstház felső negyedében ki lehet vezetni.

  

Előzmény: Törölt nick (150125)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.19 -1 1 150144

Akkor a te üstházad, úgy müködik mint egy első kèmènyes dongás kemence!

Előzmény: endrepp (150139)
ackileus Creative Commons License 2018.07.19 -1 1 150143

Köszönöm szépen.

A "fehér porra" gondoltam :) 

Arra voltam köszönni.

Előzmény: öreg_néne_b (150142)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.07.19 -1 1 150142

Az oxidációt számos módon lehet gátolni. Pl. oxigéntől elzárt környezettel, ilyen a cefre felett kialakuló CO2 réteg. A borászok borként használnak, a cefrébe pedig aszkorbinsavat lehet tenni ebből a célból, minél hamarabb, még a pépesítés közben, mert később már ott a CO2, az elég. Fehér por formában kapható.

Előzmény: ackileus (150141)
ackileus Creative Commons License 2018.07.19 -1 0 150141

Sziasztok.

 

Halottam olyanról a minap,hogy oxidáció gátló?

Ilyet hol lehet kapni,vagy hogy néz ki?

Lehet nem jól írom le,mert interneten sem találtam semmi hasznos információt.

 

Előre is köszönöm a segítségeteket.

1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.07.19 -1 2 150140

Több német gyártó a "füstelvezetést" az kb. az égő teteje magasságába rakja, így ki tud alakulni a hőcsapda a füsttérben. Levegő bevezető meg nincs, égő aljánál kap levegőt. Én így csináltam meg, és tökéletesen működik.

Előzmény: endrepp (150134)
endrepp Creative Commons License 2018.07.19 -1 1 150139

A forró égéstermék a nyílás tetején távozik gondolom, a friss levegő pedig alul érkezik, nincs szó itt óriás áramló mennyiségekről.

 

Előzmény: Jocó0423 (150136)
endrepp Creative Commons License 2018.07.19 -1 0 150138

Megosztoznak a likon. :)

A levegő nagy részét a nyelén bekeveri, az pont a nyílásban van nálam. A "folytás", oxigén hiány kormolással járna. 

 

Előzmény: Jocó0423 (150137)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.07.19 -1 0 150137

Nem folytja a rendszert?

Előzmény: Jocó0423 (150136)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.07.19 -1 0 150136

Bocsi de ezt továbbra sem értem :(

Ha ott megy ki a meleg co és co2 ahol szívná az oxigént (mert a nyél végén a beszívó ) akkor hogyis van? :)

Előzmény: endrepp (150134)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.19 -1 0 150135

Èrtem!

Köszönöm!

Előzmény: endrepp (150134)
endrepp Creative Commons License 2018.07.19 -1 1 150134

Nem ismerem a DES 34literest. A DES 100-as füstcsonkját gáztüzelés esetén úgy tudom el szokták zárni.

 

Az üstházak felső része egy hőcsapda, itt alakul ki a légfürdő a köpeny körül, ami nagy sebességű felszálló, leereszkedő örvény, 150-200C fokos. A gáz égéstermék elvezetéséhez elég egy öklömnyi nyílás, ami az égő bevezetés körül amúgy is adódik.

 

Enyém ilyen, annyi nyílás van, amit látsz, ez is azért ilyen nagy, mert különben nem látom a lángot.

 

Előzmény: Törölt nick (150133)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.19 -1 0 150133

"Gyári berendezéseken általában az üstön lévő perem rátakar az üstházra"

 

Lehet h hülyesèg amit kèrdezek, de nem èrtem!

 

Hol távozik az ègèstermèk?

Èn használtam gyári DES 34literest.

Az üst ès az üstház között kb 5 mm hèzag volt körbe, ès ott távozott a"füst".

Előzmény: endrepp (150132)
endrepp Creative Commons License 2018.07.19 -1 1 150132

A rögzítés azzal a belső lemezzel szalaggal van megoldva, amit a kép tetején látsz.

Ez alu kasírozott, csőszigetelés.

A hézag az üst és az üstház között nem jó, sok meleg elmegy, ez egy dolog, de a hőmérséklet ott olyan magas lesz a süvítő levegő miatt, hogy belül leég a cefre, főleg akkor, ha pont addig ér vagy kicsit alá, kínlódtam én is ezzel, egy szilikon szalag van most ott. Gyári berendezéseken általában az üstön lévő perem rátakar az üstházra.

Előzmény: Törölt nick (150130)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.19 -1 0 150131

Köszönöm , én csak a vasas ember mellett álló és ötleteket adó ember voltam.

Van ugyan flexem és hegesztő trafóm is , de a flexem kicsi , a trafóm meg ehhez nagy :-)

Előzmény: Törölt nick (150126)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.19 -1 0 150130

Köszönöm mindenkinek az üst tanácsokat.

 

Jó ötlet a láb lefogatás.

 

Hogy rögzítetted a hőszigetelést illetve alufóliával együtt kapható ?

 

A gázégő levegő beáramlási része pont kint van , ott fog levegőt kapni.

 

A két részből összeilleszthető fedélnél lesz annyi légrés, hogy az égéstermék távozni tudjon.

 

Az üst kb 2/3- a lesz csak bent , mert az olajbeöntő csapot és a sisak lefogató csatokat nem akartam belülre tenni.

Az olajbeöntőt főzésnél nyitva kell hagyni (biztonsági szempontok) és nem akartam a közvetlen hőnek kitenni az olajgőzt, ezért került kívülre.

 

Gondolom le kellene festeni valamivel illetve gondolkodom még vasporon is.

Előzmény: endrepp (150129)
endrepp Creative Commons License 2018.07.19 -1 0 150129

Belülről praktikusabb és nem bonyolultabb, ha kívülre teszed, akkor kell még egy lemez burkolat rá vagy a hőszigetelés lesz a végleges felület, de az takaríthatóság, tartósság szempontból azért korlátokkal rendelkezik.

 

 

Előzmény: Törölt nick (150125)
Jolida Creative Commons License 2018.07.19 -1 0 150128

"ilyen szèles lègrèst hagytál"

Első ránézésre nem széles az, sőt...

 

Ki kell rajta férni az égő nyelének, mert a keveréshez szükséges levegőt ott szívja (maga az égő úgy sem fog átférni rajta, azt belülről kell berakni és kidugni  a nyelét).

Aztán lehet elgondolkodni egy egyszerű zsanéros ajtón, amit beljebb lehet hajtani (bezárni úgyse lehet a nyél végétől és gázcsőtől).

Előzmény: Törölt nick (150125)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.07.19 -1 0 150127

Hőszigetelésen még gondolkodom.

Ne gondolkozz, csináld. :)
A hordó másik feléből készítesz egy hengert, ez lesz az üstház belső fala és a rést kitöltöd kőzetgyapottal.

Előzmény: Törölt nick (150124)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!