Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

DJ Schultz Creative Commons License 2002.06.18 0 0 306
TOMMY

Mikor indultatok?

És mikor értetek a YU/BG határra? (Pénzváltás)

üdv

Előzmény: TOMMY (305)
TOMMY Creative Commons License 2002.06.18 0 0 305
Sziasztok!

Sikeresen megerkeztunk Gorogbe. Az uton minden rendben volt, kiveve, hogy a szerb/bolgar hataron nem tudtunk levat valtani es a shell kutnal atvagtak bennunket, amikor euroban fizettunk.

Tenyleg mindenhol mernek, de sehol sem kellett fizetni. Nagggyon lassan mentunk, igy beletelt 17 oraba az ut megallas nelkul, de legalabb jol fogyasztott az auto. Szerbiaban az 5+5+13 euro az stimmt. Meg a bolgar hataron jott hozza asszem 3 euro utidij.

Itt most a komposok 2 napig sztrajkolnak (Mi Thassos szigeten lakunk), de csutortokre miden rendeben lesz azt igerik.
Valaki kerdezte asszem a komp Kavala-Thassos utvonalra 22 euroba kerul.

Na kalinikta mindenkinek!
Tommy

stevie wonder Creative Commons License 2002.06.18 0 0 304
Na megyek, aztan jovo heten megnezem, hany nulla is van azokon a franya tablakon :-) Egyebkent nem nullak vannak, mert nem kerek szam, de mindegy :-)

Ami az otajtos Moszkvicsot illeti, a klasszikus 412-bol meg a szovjetek csinaltak az IZS-t (Izsevszkben, ilyen nevvel hol mashol) es ott keszultek a nalunk postasautokent funkcionalo puttonyos Moszkvicsok, azaz Izsek. Esetleg ez is keszult volna Buleszban?

En csak az Alekorol tudok, tehat a "legujabb", uszkve 15 eves, szigoruan Lada-motoros (dizelben: Ford) modellrol, ezt tenyleg szereltek ossze valahol Bulgariaban is.

Bolgar autoipar egyeb rejtelmei:
http://totalcar.hu/tortenelem/rodacar/

Előzmény: halley (303)
halley Creative Commons License 2002.06.18 0 0 303
Ez a 23 millió v. milliárd Euro összegű útépítési keret - mindamellett, hogy jó, hogy épül Bulgáriában - valahol igen furcsa összeg.
Nem tudom, mennyit építenek ebből az összegből, de ha ez ennyi milliárd lenne (sacc/kb 5500 mrdFt), az borzasztó soknak tűnik. Ebből 5000 km ÚJ autópálya lenne építhető (ami még a közismerten autópályákkal zsúfolt Németország pályáinak is közel a fele - ez itt ebben a Balkán félszigeti országban már megalománia lenne). Ha meg millió, úgy az valóban csak egy ilyen jelentősebb szakaszra lenne elég, arra is mindössze egy felújítás erejéig. Akkor meg hol maradnának a többi utak ?!
Szóval nem lehet, hogy a helyiérték a kettő között van valahol ? (És akkor legalább nem várunk el aranytéglával kirakott tranzit útburkolatot :)

A másik érdekesség a busz.
Én sajna kevésbé tartom hihetetlennek. Legfeljebb műszaki nonszensznek...
Az országot ugyan kedvelem, de nekem is van olyan emlékem Csavdar buszról, aminek a padlózatán lévő folytonossági hiányon át megtekinthető volt az alant tovasuhanó aszfalt. Az utastérből :o(

És a Moszkics-okon nincs mit csodálkozni, ugyanis ott is gyártották a márkát. Sőt, még némi kuriózum is van a dologban, merthogy ottani specialitás volt az ötajtós "kompakt"karosszériás típus. Amolyan sem nem kombi, sem nem normál Moszkvics.
De ezek még szinte fiatal jószágok, az általam látott (szófiai piacon a zöldséges használta) Warszava gépezethez képest.

Szóval van ott minden, az országot ilyennek kell felfogni. Nem érdemes ezeken hüledezni, hanem mindenre nyitottan amolyan érdekességnek tekinteni mindezt.
És akkor jó buli az út, meg még ez az emlék is később nem a "borzasztó", hanem a "húdeérdekes" kategóriájában fog előjönni.

No, jó utat !

Előzmény: stevie wonder (290)
Alexis Creative Commons License 2002.06.14 0 0 302
Clark : Nem tudom, mert ott nem figyeltem annyira, na meg ott kiírva sem mindig van :)))

De szerintem találsz, Salonikiben biztosan.

Előzmény: clark (299)
Laszloo Creative Commons License 2002.06.13 0 0 301
box: 500- Ft/nap
box + tartó: 800- Ft/nap

Kölcsönzés feltétele : minden kibérelt tartó teljes árát ki kell fizetni, az ár és a bérleti díj különbségét a visszahozatal után visszatérítik

Laci

Előzmény: Móró Gábor (300)
Móró Gábor Creative Commons License 2002.06.13 0 0 300
Sziasztok!

Én a múltkor számolgattam,lehet,hogy jobban jársz ha megveszed a csomagtartót,mintha mondjuk 2 hétre bérled.Kell keresni akciókat a nagyobb bevásárló üzletekben,nem sokkal drágább,és jövőre is tudod használni.Én Zuglóban,a Fogarasi-Lengyel u saroknál tudok 1 helyet,megdöbbentő árat mondtak a bérlésre.Igaz,mi 2 hétre mentünk volna plusz 2 nap az utazás.Ha jól emlékszem 8000 Ft-tal lett volna több,ha megveszem.
Helló Nektek!

Gábor

clark Creative Commons License 2002.06.11 0 0 299
Alexis!Görögben is sok LPG kút van?Kösz
Don Quijote Creative Commons License 2002.06.11 0 0 298

Köszi szépen. Keresem őket.

DQ

Előzmény: Laszloo (294)
stevie wonder Creative Commons License 2002.06.11 0 0 297
Igen, en irtam, a kedvetekert, az OMV kutrol :-) Szoval Belgradtol kereken 100 km-re van, azaz a magyar hatartol 300 kilometerre. Egy liter benzin 48 dinar, vagyis tenyleg 200 forint (kicsit kevesebb). En mar hasznaltam is ketszer: semmi bajt nem okozott, pedig eleg finnyas az autom (Octavia 1.8 20V, vagyis a "hires" gyori, hengerenkent 5 szelepes motor).
Előzmény: laci_x (295)
Alexis Creative Commons License 2002.06.11 0 0 296
Hello,

sajna pontosan nem tudom, mert mi 1 kis kannával átértünk Yugon + Bulgárián, csak dolgot végezni meg cigizni álltunk meg, visszafelé tankoltunk.
Belgrádhoz van közelebb az autópályán :) De itt lejjebb mintha írta volna vki, hogy mennyire.

A benzin ára átszámolva kb. 200 Ft körül volt, Görögországban is hasonló. A minőségével nem volt gond.

Még annyit kifelejtettem, hogy akinek gázos az autója : Számtalan LPG kutat láttam mind Yugoban, mind Bulgáriában.

Előzmény: laci_x (295)
laci_x Creative Commons License 2002.06.11 0 0 295
Alexis!

Jugoszláviában az OMV kút kb. hány km-re van a Magyar határtól, mennyibe került 1 liter benzin és milyen volt a minősége?

Köszi!


Laszloo Creative Commons License 2002.06.11 0 0 294

Helló!

Kölcsönző neve : Gombos Csomagtartó
Település : Budapest XIII.
Irányítószám : 1135
Utca, házszám : Jász u. 60/b.
Telefonszám : (1) 330-63-95, (60) 315-654

Laci

Előzmény: Don Quijote (292)
Alexis Creative Commons License 2002.06.11 0 0 293
Tudtam, hogy le leszek szólva :)))

De nem baj, a lényeg, hogy van út. Más szemszögből is lehet nézni a dolgokat azért.
Na mindegy, nem fikázni akarok, de nem mondhatjátok, hogy nem néz ki érdekesen a vidék. Semmi bajom velük.

A 3kerekű busznál 1 dologról egyeztünk meg mind a 4en : Ezt senki nem fogja elhinni :))))

Üdv,

Alexis

Don Quijote Creative Commons License 2002.06.10 0 0 292

Sziasztok!

Most készülök egy hosszabb családi túrára autóval. Már rengeteg hasznos információt gyűjtöttem tőletek, de lenne egy kérdésem. Nem tudtok véletlenül helyet, ahol lehet bérelni tetőcsomagtartó dobozt? Nagy segítség lenne mert anélkül nagyon bajosan férünk be a tigrisbe. Előre is köszi.
DQ

őrült elmebeteg Creative Commons License 2002.06.10 0 0 291
"Mindenhol tábla, hogy financed by the European Union 23 Millio Euro. Tehát nincs pénz útépítésre sem."
Hát nekünk van pénzünk dögivel. Meg is építettek belőlle 600 km fidesz-féle virtuális autópályát.

Én nagyon ,de nagyon szeretném, ha nálunk is az EU finanszírozná az útépítéseket, akkor talán épülne is valami.

Előzmény: Alexis (289)
stevie wonder Creative Commons License 2002.06.10 0 0 290
Alexis,

azt, hogy "tehát útépítésre sincs pénzük" elég erősnek éreztem. A magyar infrastruktúra építésébe is beszállt egy-két nyugati szervezet, ne firtassuk. Egyebkent egy par nullat elneztel, az utepitesi keret 23 milliard (!) euro volt.

A bolgar gazdasagot meg kar fikazni, nagyon jol allnak a dolgokhoz, evente 4-8 szazalekkal fejlodik a gazdasag (mondjuk van honnan). A magyar vallalatok is erdeklodnek: a MATAV reszt vesz a BTK (Balgarszka Telekomunikacija) privatizaios tenderen, az OTP pedig a DZI (legnagyobb bolgar lakossagi bank) megvasarlasat nyomatja.

A sok Moszkvics teny, a buszok kozul sok tenyleg szar allapotban van (a harom kereket azert koltoi tulzasnak tartom), neha szembejonnek ott is, ahol nem kene (tobbnyire Mercik es BMW-k).

Előzmény: Alexis (289)
Alexis Creative Commons License 2002.06.10 0 0 289
Sziasztok !

Na akkor 1 kis realtime beszámoló az útról :

Május 24-én indultunk, hajnal 2kor Pestről. Yugo határ 5 perc, hova megyünk - Görögbe, pecsét ennyi. Pénzt nem jelentettünk be. Kb. 50-60 km-re megfogott 1 rendőr, 80-nál 95. Nem volt dínárunk, simán elengedett, amúgy 1000 dinár lett volna.

Ugye Belgrádig nincs autópálya, a Belgrád-Nis közötti szakaszon van. Úthasználati díjak : 5+5+13 Euro, tehát összesen 23. Érdemes kikészíteni, tehát papír 5 Euros ill. apró, mert trükköznek, dinárban akarnak visszaadni, úgy hogy ne járj jól.

Itt az úton kisebb ugratóktól és kátyúktól eltekintve nincs probléma. A Nis utáni szakasz már kezd érdekesebb lenni, keskeny út, nagyobb lyukak. A környezet szép, de nem "szupergyönyörű", aki járt már hegyvidéken látott ilyet. Kisebb alagutak vannak, ha itt nagyobb forgalom lesz, az érdekes lesz.

Szép lassan elérkezünk a bolgár határra. Hova megyünk - Greco, Kulata Tranzit. Statisztikai lap kitöltése :-))), pecsét. Ha valaki nem a saját autójával megy (céges), mindenképpen vigyen minden részletre kiterjedő megbízólevelet, angolul vagy németül. Fizetendő díjak : 2 Euro dezinfekcija (k. büdös, de néha be sem töltik), 2 Euro úthasználat.

Innen 1 széles út vezet Szófiába, majd a körgyűrűn :))) elmegyünk, megtaláljuk a leágazást és elindulunk kifelé. Innen 1 normál út vezet végig, és a régi nagyon gáz utat felújították. Mindenhol tábla, hogy financed by the European Union 23 Millio Euro. Tehát nincs pénz útépítésre sem. A látvány végig önmagáért beszél. Lehet hogy nincs gáz, de ekkora gettót (és ennyi Moszkvicsot) már régen láttam. Brutál. Itt nem tudom, mi lesz, de néhány évnek el kell telnie.
A 3 kerekű buszról nem is beszélve. Jobb első kerék hiányzik, hátul a bal légrugó leeresztve, 50-nel. Köszi. Szófiában a járdaszigettel elválasztott úton kapásból jöttek szembe.

Görög határ, bolgárok stat. lapot elveszik, görögök bepecsételnek (kiszáll valaki az útlevelekkel, odamegy, lerendezik, autót bepecsételik, 5 perc) és végre átértünk.

Azt nem tudom, ha nyáron megindul a tömeg, mit fognak csinálni, de a várakozás nem lesz kismértékű.

Jótanácsok mindenkinek :

- Az összes határon a bódé előtt Stop-tábla van, mindig álljunk meg, ne hajtsunk oda rögtön !!! Egyből ordítanak. Meg az összes ilyen táblánál is. Ahol nincs senki kicsit várunk és megyünk tovább.

- Ha odamegyünk, legyünk nyugodtak, állítsuk le a motort (jó pont!!!), köszönjünk dobre gyeny vagy valami. Megyünk Görögbe, túristák vagyunk. Ha kész vagyunk megyünk tovább, de mindig nézzük meg nem akar-e valaki még valamit, mert utánunk is a bódéból ugrott a gyerek, hogy hova megyünk meg mi van, miért nem álltunk meg, de ugye nem állt ott senki.

- Amint kiléptünk Mo-ról, végig Görögországig 15-20-30 km-ként mérnek !!!! Mindenhol ! Tartsuk be a sebességet, baromi unalmas (úúútálok lassan menni), de egyrészt spórolunk a benyával, másrészt nem vágnak meg. Kis köbcentis autóval is lehet menni :)) Az egyébként megfigyelhető, hogyha elkapnak valakit, akkor általában csak vele foglalkoznak. Szoktak szembe villogni néha, hogy rendőr van. Ja és aki sietett, azt a legközelebbi rendőrnél mindig félreállva találtuk :)

Mi nem álltunk meg sehol útközben. Az yugo autópályán lévő OMV kút minden tekintetben európai szintű, mi tudtunk Euroval fizetni, 2 héten belül ígérték a bankkártyát is.

Visszafelé ugyanez. Szóval No para, útra fel, aki a buszt bevállalja, 24-30 órára számítson a régi 16-20 helyett. Mi 12 óra alatt kényelmesen megjártuk.

Hogy hivják a jugoszláv kisautót ?
Yugo.
És a nagyobbat ?
Wego.

Na csákó,

Alexis

rammi Creative Commons License 2002.06.10 0 0 288
Szia Stevie!
Megnéztem a térképen, valószinű hogy a "Trakia" nevű autópályán mehettünk mi is, hisz jóformán más autópálya nincs is az országban. Úgy hogy egyről beszélünk, csak az én olvasatomban az autópálya nem éri el a "nyugati" szintű autópálya fogalmát! De amúgy nincs gond velük, ha a trafipaxot leszámítom! :-)))

"Rammi"

Előzmény: stevie wonder (284)
őrült elmebeteg Creative Commons License 2002.06.07 0 0 287
Basszus ,amikor ott leszel a határon megkérdezed.
Rámutatsz a biciglikre és megkérdezed a vámostól: Regisztrálni kell? Így magyarul.
( regisztráció szót értik mindenhol)
Előzmény: nmsbalint (282)
Szilárd77 Creative Commons License 2002.06.07 0 0 286
mi nem jelentettük be:) meg minek? egyébként látszott kívülről az 5 bicaj akkor meg mit jelentsek?:)
Előzmény: nmsbalint (282)
rammi Creative Commons License 2002.06.06 0 0 285
Igen igen igaz !!
De tudod első útam ezekben az országokban , és olyan helyeken kaptak le ahol az emberben meg sem fordul a gyanu (belátható útszakasz, a helyiek döngetnek mint a meszes stb.) ! De igazad van!
Hogy merre mentem így fejből most nem tudom de holnapra megnézem a térképen és megírom.Mentünk mi is autopályán (jó minőségün is ) de nem hinném hogy 200KM lett volna. Nekem úgy tünt az egész Bolgár útszakaszhoz képest max 100KM, és a többi iszonyatosan rossz minőségű!

"Rammi"

Előzmény: stevie wonder (284)
stevie wonder Creative Commons License 2002.06.06 0 0 284
Namost ha elolvastad volna amit irtam, akkor ez mind nem lepett volna meg :-)))

Viszont Te Bulgariaban elvileg nagyon jo uton kozlekedtel -- a torok hatar fele visz a Trakia autopalya, ami majdnem 200 km, es nyugati szinvonalu, negysavos, osztottpalyas sztrada.

Ezt elkerultetek??

Előzmény: rammi (283)
rammi Creative Commons License 2002.06.06 0 0 283
Sziasztok!
Három napja jöttem meg Istambulból kocsival. Kifelé világosban mentünk a Yugokon, de ránk sötétedett már mire a Bolgár határra értünk. Egész éjel mentünk rajtuk keresztül és hajnal volt mire elértük a Török határt.Semmi gondunk nem volt a biztonsággal, sem nappal sem éjel. Amire nagyon kell vigyázni az a trafipax. A Szerbeknél is van belölük rendesen, de a Bolgároknál szerintem ebből tartják fenn az egész országot. A Yugo út frankó, elég jó az autó pályájuk, de tőlünk csak EURO-t voltak hajlandóak elfogadni az kapuknál,hiába volt dinár nálunk erre a célra.A Bolgár autópálya dij 20 EURO a határon, de siralmas az út minősége az ország 80%-ban. Sofiát elkerülő körgyürű ( elvileg tranzit útvonal ) PL.1-1 sávos út, és olyan szinten televan kátyuval,lukakkal mint ha a ROMAIAK tették volna le, és azóta élfelejtették volna.
Tele van az ország 60,50,40,30,20 táblákkal amit tényleg be kell tartani.Mi is azt hittük, hogy ügyesek vagyunk és hogy majd mi megmutatjuk, de az oda vissza úton 60 EURO és 20 DOLLÁR az amit elosztogattunk.Ja és volt ahol szerencsénk volt és megusztuk.Találkoztunk olyan idióta szerb rendőrrel, aki csak dinárt volt hajlandó elfogadni, hiába lobogtattunk EUROT vagy DOLLÁRT neki nem kellett, viszont volt dolgunk olyan rendőrrel is (igaz az bolgár volt)aki rögtön EURO-ban mondta a tarifát. Egy szó mint száz a 20-as tábla az 20KM/h, a 30-as az 30KM/h, a 40-es az 40KM/h, stb. Ja mégvalami! Egy bolgár rendőr az övért büntetett meg, úgy hogy tessék bekötni magunkat!!!!! :-)))

Jó utat mindenkinek!

"Rammi"

nmsbalint Creative Commons License 2002.06.06 0 0 282
Akkor a bringákat be kell jelenteni a határon, vagy nem?
Szilárd77 Creative Commons License 2002.06.05 0 0 281
azt el is felejtettem hogy fullra pakolva + 5 bicaj a tetőn + 5-en a kocsiba padlógázzal nem ment 142 fölé:))))
lehet hogy ezért nem állítottak meg:)
Szilárd77 Creative Commons License 2002.06.05 0 0 280
a bicaj nagyon jó útlevél mi voltunk finnországba kocsival 5 bicaj a tetőn sehol nem állítottak meg sőt volt hogy szedték ki a sorből a külföldi autókat látták hogy bicaj van a tetőn és csak intettek hogy menjünk tovább:)

jó kis túra volt 6400Km oda vissza:)

ja és az autó egy 79-es 1.6-os audi 80-as volt:)

Előzmény: nmsbalint (274)
őrült elmebeteg Creative Commons License 2002.06.05 0 0 279
Macedóniában nem is folyik a Duna :-)
Előzmény: Móró Gábor (278)
Móró Gábor Creative Commons License 2002.06.05 0 0 278
Helló Nektek!

Mi azért megyünk este,mert csak így megoldott a kocsi utasterének a hűtése.Ez az igazi,keveset fogyasztó klíma!És különben is,sokkal izgalmasabb!Kalandra fel!
3 éve utánfutóval mentünk Szerbián,Macedonián keresztül.Kutya sem foglalkozott velünk!Bár azóta sok víz folyt le a Dunán!
Gábor

Lokator Creative Commons License 2002.06.05 0 0 277
... viszont ha ejszaka mesz szereld le a cicaszemeket. :-)))
Előzmény: őrült elmebeteg (276)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!