Keresés

Részletes keresés

nddori Creative Commons License 2010.09.16 0 0 9341
Elhiszem, hogy nem vágsz át, a többiek se (mindig) akarattal tették. Mostanában viszont tényleg nem járok Pest-felé, meg mint mondtam, nem akarok minden áron megszabadulni a nyuszitól. Azt mondtam, ha komolyan kell, akkor őt oda tudom esetleg adni. Ha marad, akkor januárban elviszem Kondorosra kiállításra és ott lesz eladónak kikiáltva. Novembertől meg nagyobb lesz a választék (remélem) :). Viszont tényleg jobb szeretem, ha egy érdeklődő eljön, szétnéz, mert ugyan egy kép sokat elárul, de azért élőben mindig mást mutatnak.
Egyébként milyen célra kellene?
Előzmény: lifeman (9331)
lifeman Creative Commons License 2010.09.16 0 0 9340
Bocsi a kérdésözönömért, de a féléves olvasgatás közben jócskán bennem maradt egy jópár kérdés, idővel biztosan lecsillapodok és már nem csak engem láttok/olvastok itt mindenféle butaságokat írogatni. Kérdés: mivan ha, az anyanyunyu nem a fialtatóba, hanem a rácsra fészkel? Mennyire nagy lesz a halálozási arány? A sőtétség ill. a magasabb hőmérséklet a fialtatóban az biztos, hogy kell. Viszont, ha biztosítani tudunk nekik optimális hőmérséklet egy zárt szobában télen, vagy nyáron szabadban, akkor is muszály fialtatóládát alkalmazni rácspadozaton vagy rácshálón?
lifeman Creative Commons License 2010.09.16 0 0 9339
A konyhasóból nyalósó probléma megoldásában szeretnék segítséget. A zacsiba töltitek a sóra a vizet, vagy esetleg egy formába öntsük a sót és ott higítsuk vízzel? 1Kg sóhoz Kb. mennyi vizet tegyünk, hogy ebben a borús és hűvös időben a lehető leghamarabb száradjon ki? Jódozott sót vagy még véletlenül se? Az egyik internetes oldalon határozottan állítják, hogy a jód megfelelő adagolásban még a kokci ellen is segítheti a nyúl immunrendszerét. Véleményetek?
lifeman Creative Commons License 2010.09.16 0 0 9338
Förike... Szépek a Magyar oriásaid. A gondom velük csak annyi, hogy én még nem tudom biztosra, hogy esetleg lerontána. vagy javítaná a húsminőséget....???
Ha 2--2,5 Kg vágási súlyt veszem alapul. akkor gondolom eléggé csontos lesz az eredmény még Új-Zélandival kersztezve is. Bár neked már van ebben tapasztalatod.
Kokcival hogy állsz. Hogy tudod telepadlón elkerülni? Csak gyógyszer, vagy valami titkos összetevő esetleg?
förike Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9337
Véletlenül gondolom kiről van szó!!!Mikor nekem is volt újzélandim akkor engem is meg keresett, azt mondta hogy 8 hónapos és hogy cseréljünk mert vérfrrisítés céljából kellene! Mondta hogy oké, ide el is jött csak épp több mint 1 éves volt és a talpára farkára rá,száradt a kaki!!Itt el kellett volna picsázni és nem szórakozna most senkivel!!
Előzmény: törpecser (9332)
lifeman Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9336
Tom... Ha az a cél, hogy megtartsuk a nyúl jellegét a kolbásznak, de ne legyen száraz sem, akkor mennyi szalonnát érdemes hozzáadni. Ahogy kivettem a soraid közül, egy kicsit szárazra sikeredett az első nekifutás :). Úgy gondolom, a nyalósó szénazsákba a legütősebb kombináció tényleg. Neked most milyen nyulaid vannak, mennyire jóra tudtad kihozni a húselosztásukat? Esetleg milyen keresztezést ajánlanál, ha legjobb húselosztás a cél. Én a következő keresztezésekre gondoltam: Új-Zélandi + Kaliforniai // Új-Zélandi + Új-Zélandi // Óriás Kosorrú + Új-Zélandi // Oriás Kosorú + Kaliforniai.
lifeman Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9335
Én szívesen bizonyítok itt a fórumon. Mert azért akárkinek nem akar az ember megfelelni, de itt vannak olyanok, akinek bármikor. Dóri? Egy próba? A bizalmatlanságot megértem, nem sértődök meg még véletlenül sem. Senkit nem szeretnék semmire rábeszélni, vagy befolyásolni, de aki már amúgy is erre jár, az nyugodtan tegyen velem egy próbát.
tooommm0013 Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9334

Ezek az esetek kellemetlenek valóban. Mert a mai világban az adott szónak alig van jelentősége. Ritka akiben még bízni lehet. Én mikor monorra mentem nyúlért, akkor megbeszéltük hol lesz aki hozza, felírtam a aszámát papírra és a telefonba is elmentettem. Így indultam. Szerencsére nem is volt semmi gond soha.

 

Viszont nekem volt már hogy rosszul esett mikor nem bíztak meg bennem (nyilván a keserű tapasztalatt miatt). Ezzel együtt kell élni. Sajnos.

 

Csak hogy én is írjak valami "érzelgőset". Tőlem ennyi tellik.

Előzmény: törpecser (9332)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9333

Konyhasó. 29 Ft/kg. A takarmány 0,5%-a.

De a nyalósó sem rossz. Én simán bedobom a szénazsebbe és ott tudják nyalni, de nem kenik el. Van aki kifúrja és feldrótozza.

Előzmény: lifeman (9328)
törpecser Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9332

Sziasztok!

Szia Dóri!

Én is így jártam mint Te! A legutóbbi esetem:

Múlt héten talán pénteken este telefonál egy tenyésztő Ózdról, hogy milyen bajban van -   és örül, hogy sikerült az elérhetőségem megszereznie -  kb. 3/4-ed órán keresztül ecsetelte milyen nagy szüksége van újzélandi fehér bakra. Ha megyek vasárnap Monorra, akkor ott tuti átveszi, vagy valakit megkér erre. Jelzem ezt a kis bakot nem volt szándékomban eladni, de végül meggyőzött és abban maradtunk, hogy viszem .

Vittem, se egy telefon, sem semmi, nem jelentkezett. Én sem telefonáltam ne az én költségemet növelje még ez is. Na most megfogadtam, hogy ilyet többé nem. Én is szívesen látok bárkit, oldja meg, ha érdekli a dolog, akkor megoldja....

Üdv.

Előzmény: nddori (9326)
lifeman Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9331
Dóri... Ahogy ránézem a képre a következőt éreztem: hang bennakad, szó megszakad, forróság elönt egy kis belső remegéssel. Ez most teljesen komolyan így volt. El is gondolkodtam azon, hogy mi válthatta ki belőlem ezt a heves érzelmi reakciót, amikor én egy erőteljesen racionális típus vagyok. Rájöttem: a gyönyörű nyúszó mellé, jóformán azonnal asszociáltam tudat alatt a másik gyönyörű nyuszira. :) Én szeretném ezt a nyunyót...lécci...léccii...lécccii. Nem foglak átvágni, eddig még senkit sem csaptam be. Amit megbeszéltem valakivel, az mindíg úgy is volt. Az, hogy nem bízol meg már ilyentéren senkiben, vagy legalábbis nagyon leszűkült a kör, teljesen megértem. Én is hasonlóan gondolkodom ezen a téren. Ha esetleg erre jársz, beszéljünk meg egy találkozót. Bocsi az újabb kitérőért, de nem bírtam visszafogni, kikívánkozott belőlem, ezentúl minden erőmmel a tárgynál próbálok maradni. Előre is köszi mindent...
tooommm0013 Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9330

Én is csak remélni merem hogy nem kevertem el a receptet.

:)

De vagy azt csináltam amit Feri rakott föl régebben, vagy valamelyik netről szedett sertés kolbász receptjét. Ízre sem mondaná meg senki hogy nem sertés. 7 kilóhoz kb 2 kiló húsos szalonna lett rakva de aki nem szereti a száraz húsokat, kolbászt annak több is mehet bele. És füstölni nem füstöltem. De mint olvastad egyben nyulat igen. Tegnap az volt a menü. Krumplileves füstölt nyúllal.

A kolbász maradékból, ami nem lett betöltve meg töltött fasírt lett. Na abba elég volt a zsír.

 

És tegnap volt itt egészségnap. Meg is nézték többek közt a koleszterinemet. Meg lettem dícsérve. Pedig nem eszek kevés húst. De úgy fest a minőség csak számít! Vagy a genetika.

;)

Előzmény: lifeman (9323)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9329

Eleinte minden nyúl rácson volt. Anyák 3-4 cm széles lécrácson, hízók meg azon ami jutott. Aztán próbáltam a felét telepadlósra, de tapasztaltam hogy a sarokba begyűlik a szemét. Így jött a 2 oldalt rács középen tele megoldás. Illetve valóban még lejt is egy picit és hátul ki is fér ami odagurul vagy folyik. Ebben a ketrecben kb 4 hónapja vannak az óriások és én belül még egyszer sem takarítottam, de nincs is mit. A szénaetető is rács fölött van, így az elszórt széna is ki tud hullani ha tapossa. A képet akkor láttad.

Nem láttam hátrányát a teljes rácspadozatnak, csak az óriásokat féltem rátenni. A bakom is teljes rácson van 6 kg 2.5 éves de semmi baj a talpával. Viszont ő nem kimondott óriás. Ennyi volt a váltás oka. Prevenció.

 

A nyulaknak az ősz nem kimondott szaporodási időszak. Néha tovább kéretik magukat. Ha egyébként is rosszabbul ivarzik, akkor most egy kicsit lehet még nyűgösebb. 2-3 naponta be kell rakni a bakhoz egyszer csak sikerül. Én is szenvedtem most az egyik német óriással. Támadta a bakot 2 hétig. Aztán egyszer csak megállt neki és meg sem állt a dolog míg 3x meg nem tette a bak amit tennie kell.

Előzmény: lifeman (9322)
lifeman Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9328
Tanácsot szeretnék só ügyben. Milyen sót? Jódozottat vagy jód nélkülit ill. nagyszemű durvát vagy aprószeműt keverjek a takarmányhoz? 1 mázsa takarmányhoz hány kiló sót célszerű keverni, ha viszonylag kevés tápot adunk nekik? Valakinek van tapasztalata ezügyben? Nyalósót azért nem szeretnék, mivel arra is csak rápisilnek meg kakilnak a ketrecben, utána meg lenyalják róla a piszkukat.
nddori Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9327
Egyébként ő lett volna :)
nddori Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9326
Üdv a fórumon (is, ezek szerint :))!
Köszönöm a dicséretet. Nem az a probléma, hogy nem járok Pest felé, hanem volt már rá többször példa, hogy elcipeltem nyuszikat egy megbeszélt helyre és több órás autózás/várakozás lett belőle, mert nem futottunk össze, vagy a vevő elfelejtette, útlezárás és ettől cifrább dolgok..... akkor mondtam, hogy többet nem viszek el sehova nyulat, viszont minden érdeklődőt szeretettel várok és szívesen segítek bármiben, ha tudok. :)
Köszönöm az infót a talpfekélyről is :) Szerencsére csak én ijedtem meg, az egyik öreg nyulam hátsó lába volt olyan, a többiek jól vannak :)
Bolya Károlyék Jasovában (Jászfalu) laknak, Komáromtól kb 40 km-re.
Előzmény: lifeman (9316)
lifeman Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9325
Ez az anya a nyáron már kétszer fialt, mindíg csak egyszer vette fel a bakot, de azt azonnal és a párzást követően már támadta is teljes erőbedobással. A Holland bakom alig 3kg míg a nőstény 5,5 KG. Attól félek, ha hosszabb ideig magukra hagyom, akkor a baknak hamar vége lesz. Egyébként ez az anyám nagyon jól nevel és eddig az ivarzással sem volt gondom. Megnéztem az ivarszervét, de nem piros. Három napja bőrszínű, ma meg inkább lilának tűnt. A bak jelenlétben a sarokba dugja a fenekét és nem tágít, nyüsszög és nyafog már két hete. A piciket két hete választottam tőle, 10-et nevelt fel tökéletesen. A többi anyám is nevel piciket, ott még nem választottam le a kisnyulakat. A próba kedvéért megpróbáltam őket is pároztatni a bakkal, de azok sem állnak meg neki, pedig lelkesen próbálkozik. Dobbantanak erőset, elfutnak, nyüsszögnek, nyafognak. Úgy gondolom nálam sztrájk van. Nem tudom mi lehet a gond. Tavasztól egészen idáig, egyikkel sem volt gondom. Egy kicsit elkenődtem. Nyuszikkal kapcsolatban ajánlatokat továbbra is szeretettel várok.
nyuszihopp Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9324
Próbáltad bakhoz berakni, lehet attól, hogy nem ivarzik még felveszi, vagy kiváltja nála és másnap összejön.
Nekem volt egy nőstényem aki nem akart pározni és nem ivarzott mindig menekült a bak elől, volt, hogy két hétig együtt hagytam őket, de semmi. Egyszer aztán kiraktam őket a kifutóba és ott rövid ismerkedés után felvette nem is egyszer, meg is lett az eredménye, azóta nincs gond vele -általában az első problémás, persze gondolom ezt te is tudod.
Előzmény: lifeman (9322)
lifeman Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9323
Tom... Az én fantáziámat is megmozgatta a nyúlkolbász gondolata. Amit írtál a kolbászkészítésről azt már ki is nyomtattam, viszont hiányoltam az arányokat a fűszereknél. Jó..., tudom,... ízlés dolga.... De én elég béna szakács vagyok és jót csak úgy tudnék csinálni, ha legalább az arányokat tudnám.
lifeman Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9322
Tom... Te az anyáidat telepadlón tartottad, mostanában már csak a közepe telepadlós és lejt ill. a két széle rács, ha jól emlékszem. Az anyák teljes rácspadozaton tartásánák milyen hátrányit látod? Másik kérdés: az egyik anyám két hete nem ivarzik, pontosan azóta mióta bejött ez a hideg idő. A sósszénán, répakoszton, fogyókúrán, vitaminkúrán, bakszékletbedobás-otthagyás, egymás mélléköltöztetés és a ráolvasós pörköltbedobós modszeren kívül tanácsolnál valamit. :)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9321

Én nem voltam ott, de úgy tudtam komáromhoz közel lakik. És te meg Komáromot említetted mint átvételi hely.

Na majd akik voltak ott megírják.

Előzmény: lifeman (9320)
lifeman Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9320
Ha jól látom, ezen az oldalon egy Szlovák cím van. Az nagyon messze van :(
tooommm0013 Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9319
Előzmény: lifeman (9318)
lifeman Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9318
Nem, a képeket nem én készítettem. Én már bejártam az elmúlt fél évben az egész internetet, hogy csillapítsam az információéhségemet a nyulászattal kapcsolatban. A mondás viszont igaz: mindenhol jó, de legjobb otthon. Nálatok otthon éreztem magam- itt a fórumon-, még úgy is, hogy nem szóltam eddig hozzá semmihez. A légkör és attitűd olyan pozitív és építő jellegű, amit más fórumoknál külön tanítani és elvárni kellene. Nem szokásom így ömlengeni, de muszály volt :) Kijött... Ömlengés OFF...
Bólyairól olvastam itt (a tejporos pasi a drága pici nyulaival(szó szerint), amik rövid ideig élnek, a pénz az isten és az isten a pénz), az én olvasatomban ez jött le. Bár, ha tudnám pontosan merre keressem, akkor megnézném a tenyészetét.
tooommm0013 Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9317

Először is köszönöm az őszinteséget!

:)

Ez az amit igazán értékelni tudok!

 

A képeket te készítetted? Látod már is te tanítasz. Legalább is engem. A talpfekély az eddig elkerült (remélem ezután is) de mivel még most 10 hónaposak az óriások, még utol érhet a végzet.

 

Kosorrút miért nem veszel Bolyától? Igaz itt elég eltérő tapasztalatokat olvashattál. De ha úgy is ott vagy a közelben...

Előzmény: lifeman (9316)
lifeman Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9316
Bárki, akinek van fajtiszta Újzélandija vagy Kaliforniai tenyészérett, fiatal, egészséges nyuszija eladó itt a fórumon és a Pest vagy Pest környéki, esetleg komáromi átvétel megoldható, az bombázzon nyugodtan az ajánlataival. 1 bak + 2 anya kellene nekem mindkét fajtából. Természetesen mindkét fajtánál a baknak külön vérvonalúnak kellene lennie. 1 Oriás kosorrú bak is érdekelne, de legnagyobb sajnálatomra Dóri nem jár mostanában Pesten. :(
lifeman Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9315
A talpfekély felismeréséhez egy kis segítség, ha még valaki nem találkozott vele:
lifeman Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9314
Dórinak szeretnék egy kis infóval szolgálni a talpfekéllyel kapcsolatban. (Okos és gyönyörű tenyésztő, a legszebb oriásokkal amit valaha láttam.) Bocsi a zárójelesért, de ezt muszály volt :) ....
lifeman Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9313
Tooommm0013, köszönöm a bízatást, bár a hozzászólásaidban többnyire megjelenő kissé irónikus fennhang érezhető volt, ez már virtuálisan ölt itt embert :) lásd: förike, de tőled még ez is jól esett. Te voltál az egyik, akitől a legtöbb dolgot átvettem, és a gyakorlatban eredményesen alkalmaztam. Pl: rácspadozat az alap... igaz...a fekete szárnyasaidon meg egy jót mulattam magamban, mivel nekem meg majdnem az összes nyulam fekete lett. Én is tarkabarka állományt akartam, de nem jött össze.
tooommm0013 Creative Commons License 2010.09.15 0 0 9312

Gratulálok az eredményhez! Csak így tovább. És lassan majd mi tanulunk tőled.

;)

Előzmény: lifeman (9310)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!