Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
"Összeségében jó eredményt lehet vele elérni, de a youtube-on található papírszeletelő videókhoz hasonlóra ne számíts, ahhoz ez kevés."
Elég a 800 grit a papírszeleteléshez. (Azért az még mindig nem vmi ijesztő foka az élességnek, ügyesebbek akár egy baltával is elérik.) Ezt már korábban is sejtettem, de nem akartam beírni kipróbálás nélkül; ui. én a finom kerámiarudam pontos értékét nem tudom, sejtésre nem lehet sokkal finomabb az sem. De most ragasztottam egy garantáltan 800-as csiszolópapírt egy fadarabra -- a másik oldalára egy sorjalehúzó bőrdarab került -- és fölújítottam vele 3 konyhai kést (kicsi Victorinox, közepes Richardson és IKEA), kiindulásként mindhárom gyűrte már a papírt az esetek többségében, a végére akadálytalanul szeletelték.
De egy másik fórumon pont most írta valaki, hogy egyedül a Byrd "Duckfoot" 600-as gyémántporos élezővel is eljutott a jó vágóképességhez, csak nem sima éllel, hanem mikrofogazatot csinált a pengének.
Pardon, nem vette meg még, csak mérlegeli... Szóval ez szerintem bőven elég, ha gyárilag már rendes éllel érkeztek és nincsenek nagyon elhanyagolva, az 500-asnál sosem kell durvább, az 1500 meg már bőven elég a nagyonszottyos paradicsomot is könnyen vivő simaságú élhez.
Én ha most kéne vennem akkor kb 2-3000/6000 (JP) követ vennék. Tovább tartana vele a dolog, de általában nem botot akarok megélezni vele (akkor már úgyis jobb köszörűshöz vinni). Jelenleg 240/800 (eu) kövem van. A 240 része az tényleg szinte ráspoly, ha már van vmi éle a késnek akkor nem szabad vele hozzányúlni. Most akarok rendelni 1 1000/2000EU (kb3500/8000JP) követ, szal a finomabb kövekkel még nagyon nincs tapasztalatom, csak azt látom, h ami van az kevés.
boda007: A fenőkövet az Extrametál-ban vettem, Duna pláza.
Pharaoh85: Az 1000/3000 japán számozás kb 400-500/800 eu szabvány szerint (lásd korábbi hozzászolásom - 502). Az amerikai számozás megint más. Összeségében jó eredményt lehet vele elérni, de a youtube-on található papírszeletelő videókhoz hasonlóra ne számíts, ahhoz ez kevés. (Ha csak nem akarsz túlérett paradicsomból papírvékony szeleteket vágni, akkor elég.)
kata 03: Nekem van egy Arcos szakácskésem - kb 10 éve vettem - és nagyon szeretem. A Zwilling késeknél puhább anyagból készült (természetesen itt már egyik esetben sem biliacélról van szó), ez viszont azt is jelenti, hogy lényegesen gyorsabb és egyszerűbb újraélezni is. Az egyémnek a nyele már kezdi megadni magát, majd ha egyszer nagyon ráérek csinálok neki egy fanyelet. Összeségében nem hiszem, h rossz vásár lenne.
Szerintem jó kő, van ilyenem kisebb méretben.(100*50*20 mm). A 1000/3000 grit ne tévesszen meg, a japánok máshogy számolják. Ez körülbelül európai/amerikai mércével 500/1500-asnak felel meg, ami általános célra tökélletes. A sárga oldala után bőrszijon meg kell fenni, és annyi!
A Dick köztudottan kiváló, ha attól vmivel rosszabb a Zwilling, még mindig lehet eléggé jó.
Elnézést a tanácsot adóktól, én végül a szeletelőt vittem közülük -- ez ha másra nem, szülinapi tortákhoz biztosan jó lesz :) Az első benyomás vegyes, jó karszőr-borotváló élesen érkezett, de hajlékonyabb, mint vártam.
sziasztok! sikerült leejteni a szilveszteri szerzemény ICEL kést a gránitmosogatóra olyan 20 centi magasról, miközben épp hagyta el a tokját. emiatt olyan 2mm hosszan egy 0.5mm-es mélységben elvesztette az élét. azonkívül, h kést leejteni bénaság, ez normális? elvileg ez ultrakemény kovácsolt acél... 15 centi esés után ilyen hiba előfordulhat benne?
másik kérdés, h utánaélezve ez a csorba kiküszöbölhető? Sajnos az itthoni élező egy trágya, kell venni azt is.
Félelmetes :)) Én ingyen kaptam vagy két késre valót.
Az első benyomásaim szerint a Dick jobb acélból készült mint a Zwilling. 3-4 ezer Ft-ért vettem egy Ikeás séfkést, olyan 25cm körüli, azon csak sikít az acél. Ez fenhető vele.
Sziasztok! Egy pár napja kezdtünk utánanézni a késeknek, mert az otthoniak nagyon trágyák. Így találtam ezt a fórumot is.
A KIKA után az Extrametálban voltunk (Aréna, Budaörs), mind a két helyen nagyon kedvesek és készségesek voltak, az Arénában végül vettünk is egy 20centis ICEL Platina portugál szakácskést, kovácsolt acélból, azonos széntartalmú acélpengével, mint a Wüsthof, és csak 11500Ft volt, aki kést keres, sztm ennél jobbat nem talál. Link itt.
Nademindenesetre, hazahoztuk életünk első "KÉS"-ét... és hát... leírhatatlan :---o (állat leejtős smiley).
Nem is tudom hogy tudtunk eddig enélkül élni. :-o A filézőkés 8000Ft, sztm jövő héten megyek vissza azért is. Húsz perce hülyeségeket darabolunk! :)
A CS Prémiummal van vkinek tapasztalata? Igen-igen olcsó kovácsolt vas termékek, talán a hámozó- és zöldségkésnek jobbak lesznek az olcsóbbak is.
Nekem is van már pár darab késem. A család, munkatársak adtak egy csomó pontot. Santukut és chef kést is vettem. Igazából nem tudok határozottan állást foglalni egyik mellett sem. A chefkés végétől tartottam, ha vastag nem jó vele hagymát vágni, de egész jól meg van csinálva. Azt nem tudom mennyire lesznek éltartóak, még csak pár napja vannak meg. A santuku könnyebb, a teljes penge vékonyabb.
Á dehogy. 25 pöttyért ment eddig mind, de kaptam sokat másoktól is, akinek nem kellett. Ha csak egyet akarsz venni, akkor szerintem a séfkés jobb választás. A santoku alakú késnek jóval vékonyabb pengéja van, ami jól jön, ha nagyon vékony szeleteket akarsz vmiből, de a másik általánosabb dolgokra sokkal használhatóbb. De ez végülis ízlés dolga.
Egyhez való pontszám azért már nálam is összegyűlt (és azzal abba is hagyom, két új nagykést nem igazán szeretnék már, kicsiből meg végképp van bőven). Szerinted melyiket vigyen inkább -- a santokut vagy séfkést?