Keresés

Részletes keresés

Iko Creative Commons License 1999.10.05 0 0 74
Kedves SaGa!
Ha valaki nem árulja a lopott szoftvert, hanem megveszi tudván, hogy lopott, akkor az orvgazda. Nem hiszem, hogy az "ártatlan" vásárlónak nem tűnt fel, hogy egyik helyen 100.000.- az Office, a másik helyen meg 3.000 Ft-ért megkapja. Ez nem ugyanaz a kategória, mintha a piacon vettél volna Adidast, hanem inkább az, amikor listáról kiválasztasz egy autót, s másnapra ellopják neked. Szerinted ez esetben sem megy ki a rendőrség hozzád?
Előzmény: SaGa (66)
Öki Creative Commons License 1999.10.03 0 0 73
initex!

Mivel nekem van rálátásom a dologra, hidd el, hogy a rendőr nem döntheti el a helyszínen, hogy amit ott neki "vetítenek" az jogtiszta, vagy sem.
Abszolúte nem döntheti el. Ennek eldöntése a szagértő dolga. Gondolj bele a következőkbe:
1. A rendőr kimegy, szabályosan, házkutatási paranccsal, illedelmesen stb. Talál egy számítógépet, amin mondjuk a winkszksz fut. Te mutatsz egy beszerzésről szóló számlát. OK. Ezen kívűl a gépen futó progijaidhoz mondjuk az OSCAR 2000-ből szereztél serialt. Mind a nevedre van "regisztrálva". Ezt pengén ki is írja a monitoron. Ezzel nem tudod bizonyítani, hogy ezek jogtiszta szoftverek és jogosan használod őket. Az meg már eleve gyanús, hogy ezekről nem tudsz hitelt érdemlő bizonylatokat felmutatni...

2. Ha valaki felnyomott, akkor már eleve gyanús vagy. Még akkor is, ha tényleg minden szoftvered jogtiszta! Ha mindegyikről számlát mutatsz, akkor sem a rendőr mondhatja ki azt, hogy minden OK, maximum egy olyan jelentést mellékel a tőled elhozott cuccokhoz, hogy mindenhez mutattál számlát.

3. A rendőrök között is vannak guruk és vannak abszolúte lámák.

4. Hiába mutatod a Linuxot a gépeden, ez még nem bizonyíték arra, hogy nincs olyan progi a gépeden, amely "jogtalanul" dekkol a vinyódon. Mivel a rendőrnek is egy csómó minden más, fontosabb dolgot a fejében kell tartania, nem biztos, hogy a felhasználóknál előforduló kalóz szoftverek neveit is betéve tudná. Sőt köztük is akad olyan, aki mondjuk nem is tudja mi az a Linux. Esetleg összetéveszti annak grafikus felületét a win9x-el.

Szóval ne legyél te abban olyan biztos, hogy nem spájzolják be a cuccodat!

Na és mi van akkor, ha a vinyódat kiszereltetik veled? Akkor esetleg ott maradsz vinyó nélkül, jobb esetben csak a jogtiszta programjaid nélkül.

A vinyó sérülékenyebb kiszerelve, mint a házban.

Hiába tudnád pótolni a programjaidat, hogy esetleg tovább végezd a melódat, biztosan vannak olyan fájljaid, amikről nincs biztonsági mentésed (esetleg azt is elviszik), és tuti, hogy azokra lenne a legnagyobb szükséged.

Egyébként még mindezek mellett is én azt hangsúlyozom, hogy ebben az egészben az a leg_elszomorítóbb, hogy elég, ha egy rosszakaród van, aki felveszi a telefont, vagy tollat ragad!!!

SZÓVAL EZ A VESZÉLYES!!!!

A rendőrségnek minden szabálysértésre és bűncselekményre utaló bejelentésre reagálnia kell!!! Tehát, ahogy a BSA fütyül, a rendőrség úgy táncol...

Előzmény: initex (71)
initex Creative Commons License 1999.10.03 0 0 71
SaGa:
Ahhoz, hogy megnezzek, hogy van-e adathordozo a gepben, nem kellett volna bekapcsolni a gepet, es nem kellett volna megmutatnia az urgenek, hogy milyen programok vannak rajta.
Eleg lett volna egybol kinyitni a gepet, es kiszerelni a merevlemezt.

Olvasd el megegyszer az idezett cikket es a kiemelt reszletet.

Előzmény: SaGa (70)
SaGa Creative Commons License 1999.10.03 0 0 70
initex!

Mi ebben az érdekes? Ez is arról szól, amit írtam.

Nem mérlegeltek, csak azt nézték meg, hogy egyáltalán van-e adathordozó a gépben. (másképp nem indul el, az meg nagy blama, ha egy vincsi nélküli masinát visznek be, bár vittek el scannert és nyomtatót is eleinte...). Miután meggyőződtek róla, hogy van, kiszereltették amit akartak. Függetlenül a tartalmától. Vagy esetleg szerinted nem ez történt?

Nem azt nézték meg, hogy mi van a gépen, csak azt: van-e benne vincsi.... Azt elvitték. Majd a szakértő eldönti (néhány hét alatt), hogy visszadható-e. Ugyanis ha egyetlen nem jogtiszta program is van rajta, megsemmisítik. Ezt írja elő a törvény.

Ha neked lenne igazad, a fentlevő programok demo voltáról, illetve a DOS jogtisztaságáról meggyőződvén megírták volna a jelentést és elnézést kérve a zaklatásér jobbra el. Nem ez történt.

SaGa

initex Creative Commons License 1999.10.03 0 0 69
SaGa:
Erdekes...
http://internetto.hu/cikk3/email/
"[...] Az én számítógépemben (szerencsére) nem volt winchester, de ott volt a régi kis 486-osunk, ill. javításon két másik kisgép. Be kellett kapcsolnom, megmutatni, hogy mi van rajtuk. Hát, volt rajtuk Dos 6.22, NC 4, AMOBA, RAPTOR, SUPAPLEX, DINO, meg talán még 5-6 hasonló kis játék, szerintem többségében demo, dehát nem tudom, ezeket még az első géppel kaptuk, és őrizgették őket a fiúk, ill. én is átmásoltam, ha ki kellett próbálni egy gépet.
Kicsit gondolkozott a két nyomozó, majd úgy döntöttek, szereljem ki a HDD-ket, elviszik."

Aha.
Es szerinted ezekutan megnezik a gepet, vagy nem nezik meg?
Mert nekem ebbol a reszletbol ugy tunik, hogy igenis MEGNEZTEK.
Persze lehet, hogy te ezt mashogy ertelmezed.

Előzmény: SaGa (67)
SaGa Creative Commons License 1999.10.03 0 0 68
Ja: szakértď a helyszinen nincs, ott ugyanis nincsenek meg a feltételek, illetve annyira magas a díjszabása, hgoy nem érné meg...
Marad a nyomozó és a rendör, plusz a hatósági tanu. Ezek vagy tudják mi az a PC vagy nem...

SaGa

Előzmény: SaGa (67)
SaGa Creative Commons License 1999.10.03 0 0 67
initex!

Jó lenne, ha igazad lenne! De nincs. A rendďr, ha házkutatási parancsa van, mindent elvisz (kötelessége) mérlegelés nélkül (ehhez ugyanis nincs joga, a paranscot kell végrehajtania. Maximum annyit tehet, hgyo nem az egész gépet viszi, csak az adathordozókat. Vincsit, CD-t, lemezt, sďt ha kicsit tájékozott, akkor a video kazettákat is, mert arra is lehet menteni). Majd a szakértď eldönti, hgyo igaza volt-e vagy sem.

Úgy látom besorolhatlak iko mellé: Te is csak írsz és nem olvasol!

SaGa

Előzmény: initex (62)
SaGa Creative Commons License 1999.10.03 0 0 66
iko!

Tévedsz! Pistike, akiról a 91-ek esete szól vásárló. Abban a sztoriban egyetlen olyan muki volt, akiról Te beszélsz. A nála talált feladóvevények alapján mentek ki a többi 90-hez. Azokhoz, akik tďle vette CD-t Még olyanhoz is, aki _üres_ CD-t vett a pasastól. És válogatás nélkül mindenkitďl elvitték a gépet, de minimum az összes fellelhetď lemezt (a nyilvánvalóan nem PC-be valóakat is).

Mielďtt sületlenségeket írsz, tájékozódj! Herótom van azoktól, akik úgy nyilvánítanak véleményt, hogy fogalmuk nincs a témáról.

Ha Te is olyan Pistike voltál, akiról írsz, a Te dolgod. Ha csak velük foglalkoznának éber rendďreink, senki sem pattogna. De nem így van.

Az ügyben szereplďk vettek programot. igaz, olcsóbban, mint a bolti ár, de vettek. Néhányan még azt sem tudták, amit veszenk nem legális. Honnan a fenébďl tudták volna? Vannak interneten hirdetď cégek is, akik valóban legális árut forgalmaznak. Ha meghozza a postás a csomagot, csak akkor nézhetsz bele, amikor már kifizetted. Csak ekkor derül ki, hogy a lemez egy írott anyag.
Ugyanaz a kategória, mintha a piaco vettél volna hamis Adidast. Azért sem tartanak a vevďnél házkutatást, csak az eladónál. Itt a difi...

SaGa

Előzmény: Iko (57)
micu Creative Commons License 1999.10.03 0 0 65
Van amit igen, van amit nem. Sok olyan játék van, amit csak megnézek, játszom vele egy kört és eldobom, mert rosszul leszek tőle. Tipikus ilyen a quake, doom és társai. Van ami jó, pl anno a Lemmings, az speciel jogtiszta. De ezen kivül is van néhány százezer forint értékű jogtiszta szoftverem, amiért kipengettem a zsozsót, és már nem használom. Ilyen egyébként az NT wokstation-öm is. Egyébként sem érzek mérhetetlen gyűlöletet senki iránt, még B$ iránt sem. Inkább kissé aggódva figyelem az IT világ sorsát, hogy mi lesz még ebből...
Más. Szerintem a BSA azért CSAK ennyire szopatja a népet, mert egy lopott W$ felhasználó még mindig sokkal jobb B$ számára, mint egy linuxos.
Előzmény: ttime (59)
Yfel Creative Commons License 1999.10.03 0 0 64
Természetesen a RedHat Linux 6-ot boltban megvásároltam és amiket leírtam egyedül az alapcd-n található dolgok. Mindezek mellé kapsz egy Application CD-t is, amit még mindig nem volt időm végignézni, annyi minden van rajta. Na ennyit a Win-Linux csatáról. Kéretik kicsit kevesebb MS marketinget beszopni. Én rögtön kihányom, úgyhogy rám már nem hat :)

Yfel

Előzmény: Yfel (63)
Yfel Creative Commons License 1999.10.03 0 0 63
Nem tudom már, hogy ki írta, hogy a RedHat6 bolti ára is majdnem annyi mint egy Win98-é.. legközelebb légyszíves nézd meg, hogy mit írsz, hogy ne röhögjelek ki ennyire.
Win98: CAD$249 + adó (15%)
RedHat6: CAD$144.99 (adó az árban)
Win98 tartalmaz: 0
RedHat6 Tartalmaz: Office csomag, Perl, C, C++, Objective C Assembler, FORTRAN, BASIC, Python, SendMail SMTP server&client valamint Apache, DHCP, DNS valamint képszerkesztő és még a jóisten sem tudja mi. Akkor nézd már meg légyszives, hogy mekkora értéke van a RedHat6-nak és mekkora értéke van a Win98-nak és legközelebb ne írj ekkora baromságokat mint most mert idegbajt kapok.
A RedHat és a legtöbb Linux Disztrib megvásárolható mint egy könyv CD melléklete és mindezek a dolgok rajtalesznek amiket ha összevetsz akkor az értékük jóval CAD$1000 fölött jön ki (és akkor a programozási nyelvekről még nem is beszéltem amik alapban felkúsznak a rendszerre installáláskor)

Yfel

initex Creative Commons License 1999.10.02 0 0 62
Öki:
"...hiába mutatod a megjelenő különítménynek kaján vigyorral, hogy hehe nekem pl. tuti tiszta Linux rencer fut a gépemen csupa FREEEEEE alkalmazással, mert akkor is elviszik a gépet!!!"

Szerintem ez nem igaz.
Meg kellene nezni a hazkutatasi torvenyt, de csak akkor vihetik el a gepet, ha gyanus dolgot talalnak rajta (pl. egy Windows, stb.).
Szakerto a helyszinen is van, a vizsgalat nem ugy tortenik, hogy gepeket osszepakolni, es csa'.

Előzmény: Öki (60)
WAN Creative Commons License 1999.10.02 0 0 61
Az is érdekes, hogy mig egy program az USAban pl. 249 USD (60ezer HUF), itthon meg akciósan 90ezer HUF+ÁFA (112ezer). Majdnem a duplája... De miért? (ennyivel jobb a magyar support?:)
Én fizetésből is az amerikai dupláját szeretném :)
Öki Creative Commons License 1999.10.02 0 0 60
Miért kell micuról feltételezni, hogy a játékot nem vette meg! Egyébként remélem eljön az idő, hogy ha egy jót akarunk játszani egy klasz játékkal a gépen, akkor nem kell hozzá az M$ és nem kell konzol játékketyerét sem venni.

Egyébiránt a problémát én is abban látom, hogy a BSA megteremtette azt, amit az ÁVH-s időszak óta kezdett elfeledni ez az ország.

Azt ne feledje senki, aki a BSA-t a keblén akarja melengetni, hogy ha bemókszerolnak, akkor hiába mutatod a megjelenő különítménynek kaján vigyorral, hogy hehe nekem pl. tuti tiszta Linux rencer fut a gépemen csupa FREEEEEE alkalmazással, mert akkor is elviszik a gépet!!! Miért? Mert véleményt csak szakértő mondhatja ki. A rendőr nem szakember és még ha szakember lenne, nem mondhatja ki a szakvéleményt. És a szakértői vizsgálat időbe telik. Te meg addig ülsz és nézhetsz ki a fejedből! Ha tiszta vagy, akkor jobb esetben törheted valami kártérítési peren a fejed. Azért jobb esetben, mert ha speciel bedolgozol valahová alkalomszerűen, mondjuk webre és ezért hivatalos számla ellenében még pénzt is kapsz, az alkalomszerűség miatt nem biztos, hogy valamit is legombolhatsz...

Egyébként mi van akkor, ha az XY, miután a BSA megbuktatta és arra próbálja rávenni, hogy a B$&Tsai progikat vegye meg, azt mondja, hogy köszöni szépen, de ezen meghurcoltatások miatt inkább áttér egy teljesen más és szabad OPra?

Egyébiránt nekem is az a véleményem, hogy nem kell itt egymással háborúzni, mert nem ez a lényeg. Viszont azért mindenkinek egységesen kellene fellépnie, hogy senkit se kötelezzenek egy konkrét OPrendszer, vagy alkalmazás használatára valaminek a megoldása céljából! Lehet (sőt valószínű), hogy egy másik alkalmazással sokkal jobban meg tudod oldani a feladatot (meg esetleg olcsóbban)!

Előzmény: micu (58)
ttime Creative Commons License 1999.10.02 0 0 59
Kedves micu!

És mondd csak: a kedvenc játékodat ugye megveszed?! Gondolom, csak W98-at lopod el B.G. iránt érzett mérhetetlen gyűlöletből, a játékért kipengeted az árát.

Ttime

Előzmény: micu (58)
micu Creative Commons License 1999.10.02 0 0 58
1. A BSA azokat üldözi, akiket a jóakarójuk feljelent. Akár egy másolt Office-ért, vagy egy játékért is elvihetik a géped (söt teszik is) nem csak a tucatnyi lopott quake-ért.
2. Én speciel linuxot használok. Mint lejjebb leirtam, csak azért van Win98 a gépemen, hogy játszani tudjak kedvenc játékommal. Azaz nem a W$-t akarom használni, hanem csak és kizárólag az adott játékot. De mivel ez csak W$ alatt van meg ....
Előzmény: Iko (57)
Iko Creative Commons License 1999.10.02 0 0 57
Végigolvastam a topicot, s nagyon csodálkozom, hogy a legfontosabb dologról nem írtatok: Mégpedig arról, hogy az a bizonyos "Pistike" akiről a cikkeket írják, nem azért tart otthon több tucat Kvék másolatot, mert több tucat gépe van, s a haverokkal egymás ellen játszanak vele, hanem abból él, hogy lemásolja, s eladja a programokat. Nem kell sajnálni "szegényt", mert ha ügyesen csinálja, nagyon sok pénzt keres azzal, hogy mások által megírt programokat értékesít.
Nagyon sok számítástechnikai kereskedést, és "Pistikét" ismerek (én "Pistike" voltam több mint 10 évvel ezelőtt - már elévült, ugye?) és az a tapasztalatom, hogy a BSA csak azokat üldözi, akik pénzt keresnek a softverrel. Aki felhasználó, azt csak arra kötelezi, hogy megvásárolja azokat a szoftvereket, amiket a munkájához használ. Szerintem ez korrekt. S szerintem az is korrekt, hogy azokat, akik százezreket keresnek havonta azzal, hogy lopott szoftvert árulnak, megbüntetik. De ebben az esetben is ritka a komoly büntetés, általában csak keményen meghurcolják az illetőt, esetleg kap néhány évet felfüggesztve, hogy más jövedelemforrás után nézzen. Én még nem hallottam olyat, hogy valakit ok nélkül zaklattak volna. Esetleg azért, mert "Pistikétől" vásárolta a szoftvert, s ettől is el akarják venni a kedvét, de büntetés nem jár érte, csak egy kis hercehurca.
Még egy kérdés: ha annyira utáljátok a Windowst, s féltek a BSA-tól, miért nem használtok Linuxot?! Akkor nem idegesít a Windows, és nem kell félni a BSA-tól sem.
SaGa Creative Commons License 1999.10.02 0 0 56
Kei-Satu!

Ezt most nem értem.... 8-(((
Ki kiabált?

SaGa

Előzmény: Kei-Satu (54)
SaGa Creative Commons License 1999.10.02 0 0 55
micu!

Korrekt a leírásod. A PartMag arra szolgál, hgyo adattörlés és vesztés nélkül lehessen partíciókat egy fizikai lemezen belül mozgatni, kicsinyíteni, nagyobbítani, illetve más formátumúra alakítani. Tud mindenféle FAT-eket, NTFS-t, HPFS-t és Ext2FS-te kezelni. Ez utóbbit csak erďsen korlátozottan. A fájlokat egyok partíciórol másikr már Neked kell átjuttatni.

A család másik tagja a DriveImage, ami a vincsi partícióit egy fájlba menti, (menet közben tömörítve ha kell), majd ezeket a partyciókat (akár egyenként is) másik vincsin újra létrehozza, röptiben átméretezi, ha kéred, ha bootolható volt, az új helyen másik méretben is az lesz. A fájlrendszert a DRVImage nem képes átalakítani, csak a méreteket módosítani. A kettďvel együtt egy teljes vincsi klónozó rendszered lesz. Ha még Netware (Novell ként közismertebb, csak így hibás) particiókat is akarsz így buherálni akkor a ServerMagic-kal megteheted. Elég drága csomag.
A Ghost jóval olcsóbb, hasonlókat tud, mint a DRVImage, ileltve bétában van már Netware-s verzió is.

SaGa

Előzmény: micu (52)
Kei-Satu Creative Commons License 1999.10.02 0 0 54
Jól van na, nem kell mindjárt kiabálni...
Előzmény: SaGa (53)
SaGa Creative Commons License 1999.10.02 0 0 53
Sziasztok!

Kicsit kevésbé heves oprendszer vitával messzebb juttok, itt most a BSA-ról kellene szó essen!

Végigolvastam a topic-ot. nem emelek ki névszerint senkit, aki akar magára ismer, de reagálok pár felvetett problémára:

(iletve még elďtte: ajánlom mindenki figyelmébe az euroastra.com-ot, azon is a MIME forumot. Meg a szeptemberi Uj Alaplapot /az októberit is, mert abban meg az oprendszereket mérik majd össze/. ezekbďl elég sok homályos pontra fény derül. Különösen felhívnám a figyelmet arra az írásra, ami mindkét helyen megvan: Berényi Péter elmélkedett az aófizetďk pénzébďl vásárolt szoftverekrďl egy jót. Kár, hogy nem nekem jutott eszembe a dolog iylen közelítése...)

A M$ programok hibáinak javítására buzdít egy kedves M$ hívď: nem oly egyszerš az ügy. Az a jog, ami mellett oly hevesen kiállsz tiltja ezt. A M$ programjaiban senkinek nincs joga (a licesz alapján) kutakodni. Emiatt ha rá is lelsz egy hibára (nem kunszt), nem javíthatod ki, legföljebb felhívhatod a supportot, ahol elmondják: nem hiba, szolgáltatás, illetve ha mégis hiba, akkor majd a következď, szintén drága pénzért vehetď verzióban kijavítják, addig meg élj vele együtt, ahogy tudsz.
Ha Linux-ot használsz, azt javíthatod. Azt írtad, hogy ez se jó: miért nem javítod ki, hgoy jó legyen. Ezzel megteheted, a Windows-zal nem.

Programok ára: valaki összehasonlította a RedHat árát a W98-éval és arra jutott, hogy kb azonosak. Nos nem egészen, mert még a legjobb átváltáson számolva is minima kétszerese a w98 ára a RedHat-énak. De van még egy csöppet sem elhanyagolható körülmény: a w98 huszonezer Ft-os áráért kapsz egy féligkész oprendszert, kopaszon (van benne böngészď, sok biztonsági hibával meg valami wordpad, de aztan slussz). A RedHat kb 12 e Ft-os áráért kapsz vagy 2 CD-re való alkalmazást is, amelyek jórésze M$ Office teljesítményš és értékš, csak nem oly pofátlanok a fejlesztďk, hogy külön legomboljanak Rólad érte még párszázerzer Ft-ot. Ha ezt is odaszámolod, akkor minimum egy nagyságrend az árdifi (bocs: érték difi) és nem a W98 elďnyére. Ha Te úgy hiszed, hogy a RedHat ára csak a support és az oprendszer, akkor valószinšleg sosem láttál még dobozolt Linux-ot.
A kopasz oprendszer csak dísznek jó, munkára nem. Alkalmazások is kellenek, azok meg vagy ingyen, vagy elenyészď összegért szerezhetďek be a különbféle *NIX-ek alá. Windows alá is, csak nem kapnak akkora publicitást, mint a "gyáriak". Win alatt is összeállítható olyan csomag, ami rengeteg, jól hasznosítható, szabad, vagy nagyon olcsó programot tartalmaz. Csak ennek tudatosítása nem vág a M$ és a BSA politikájába. El tudok képzelni olyan gépet, amin _csak_ az oprendszer kereskedelmi és valamely windows, a többi program meg free vagy share. CSak ez nem érdeke a BSA-nak, sďt ha a törvénykezés továbbra is ebbe az irányba megy. lassan azért is elvisz a rendďr, mert Windows-on nem kizárólag M$ terméket használsz. Az üzletpolitoka erre megy. Lásd: M$ Proxy és használata...

Ennyit az oprendszerek vitájáról, nem ide való. Kicsit a BSA-ról. Az euroASTRA-n egy-két napja kint a cikk (Kiss János jegyezte le) a BSA nyomulás új irányáról, érdemes elolvasni. Rájöttek ďk is: a negatív kampány (bilicses plakátok) és a rendďrök válogatás nélküli (vagy inkább válogatottan a legkisebb ellenállás felé irányuló) ekciói csak ártottak a dolognak. čk meg pénzbďl élnek, a gazdáiknak nem az az érdeke, hogy sok bšnöst állítsanak bíróság elé, hanem az, hogy sokan vegyék a programjaikat (vigyázat: a BSA _kizárólag_ a BSA tagok programjaiért ont(at) könnyeket, a többiek szerzďi jogára magasról tesz)
Az elsď ötletük, "jó" politikusi szokásként a fenyegetés volt, de nem jött be. Nem nďttek az eladások. Sďt (bá errďl nem csak a rendďri akciók, hanem az idď közben (részben ezek miatt is) magára talált szabadszoftver alkalmazói kör szélesedése, a szabadon felhasználható, komoly teljesítményš programok (pl StarOffice) terjedése is tehet) erďsen visszaestek.

Váltani kell hát. Ezt a lépést üdvözlöm is. Újra deklarálták, hogy nem céljuk a végfelhasználó cseszegetése, Pistikék lecsukatása. Csak az a baj, hogy már késď. Az elmúlt évek beetetď taktikája (Horn Gyula ajándék W95-je és társaik, meg az, hogy éveken át hallgatólagosan bíztattak a Win ingyenes beszerzésére, mint a drogkereskedďk a gyerekeket), zsarolásai (kedvenc fogása a BSA tagoknak, hogy megegyeznek a kormányzati szervekkel: ha kötelezďvé teszik pl az Excel használatát, átalakítják a törvényeket, akkor nem csapnak botrányt) már megtették amit kell: a törvények nem a polgérokat védik, hanem a multikat. A BSA hiába fúj visszavonulót, ha a törvény gépezete már belendült. Bármikor bárkire lecsaphat, névtelen feljelentés alapján, vagy akár csak gyanura is. Hisz a Rendörségi törvény kimondja: ha bšncselekmény megakadályozása, vagy bšnjel eltüntetésének gyanuja merül fel, akár parancs nélkül is házkutathatnak, lefoglalhatnak, majd utólag találnak valami indokot. Ez van. De nem kötelezď belenyugodnunk. Nem arról van szó, hogy a M$ programok jók-e vagy sem, még csak arról sem, hogy a M$ monopóliumával visszaél-e (vissza, de ez magánvélemény és nem hivatalos). Ezt majd eldönti az amcsi bíróság. Arról van szó, hogy a hibás törvények alapján bárki fenyegetetté válik. Az is, aki csak tiszta programokkal dolgozik. Ezt ugyanis idďbe telik kideríteni. Addig viszont se gép, se program.

A hatályos törvényeket persze be kell tartani arról szól a jogállam. De arról már nem, hogy ha egy törvény rossz, akkor nem is kell ellene harcolni. Szintén jogállami keretek között: felvilágosítani a többi választópolgárt arról, hogy amit a törvényhozók tettek, az káros. És aki tud gondolkodni, nem dugította be az agyát a reklám, az ha máshol nem is, a szavazóurnáknál majd véleményt nyilvánít. Persze nekünk, akik látjuk, hogy ez így nem jó (nem csak a szoftver kérdésében hibás az egész SZJT, hanem globálisan a Sony, Virgin és hasonló vcégek védelmét célozza és nem a szerzďkét, meg a fogyasztókét) fel kell emelnünk szavunkat a dolog ellen. Úgy, hogy közben betartjuk a rossz törvényt is. Fröcsögve, egymást marva, oprendszeri vallásháborúkat víva csak a saját esélyeinket rontjuk.

Többek között emiatt van herótom attól a jelenségtďl is, ami a Politika fórumon is zajlik: táborokra oszlott a gondolkodásra képes emberek alkotta "polgárság" és határokat emelt maga közé. A határok mentén harcokat vív a Fensďbbség nevében. És ez hülyeség. A Fennsďbbség vívja meg a maga harcát a saját zárt körében, ha nincs jobb dolga. Csak tegye ezt úgy hogy közben arra is jusson ideje, amiért oda küldtem(tük) ahol vannak: képviselje az érdekeinket. Hozzon jó törvényeket. Ha hülyeséget csinál, ne várja el, hogy azt fogom mondani, jól csinálja.

Mivel így is hosszú lett gyorsan: az oprendszer vitákat vívjátok ott, ahol ezeket szokás. Ha a topik címe a BSA-ról szól, akkor esetleg próbáljátok meg azokat a támadási pontokat közösen meglelni, ami alapján a jelenlegi rossz gyakorlat megszünését ki lehet kényszeríteni! Ne egymást marjátok, hanem azokat, akik ilyen helyzetbe hoztak minket! Ki a rákot érdekel, hogy valamelyik nick mögött olyan ember ül, aki szerint Gates a világ megváltójaš? Legyen vele boldog! De ha az, és hajlandó megfizetni a sarcot, legalább ne hozzon (vagy legalább ne segítsen, neszurkljon azoknak, akik ezt teszik) nehéz helyzetbe olyanokat, akik szerit nem az. Akiknek nincs pénzük megfizetni a használhatatlan programok hasznát. Léteznek szabad szoftverek, olcsók, sokszor ingyenesek. Valóban ezeket néha nehezebben kezeli, aki nem szokta. Aki most kezd, annak mindegy, mert a "könnyen kezelhetď" programok kezelését is tanulni kell. Azokkal pont olyan nehéz együttélni, mint a nem felhasználóbaráttal. Éveken át oktattam felnďtt embereket számítógépes alapismeretekre. A DOS-szal, Windows-zal pont annyit kellett küzdeni, mint a Linux-szal, vagy az OS/2-vel. Ki mit tanult, szokott, azt használja könnyen. Nekem a Windows használata nehézkes, semmi nem ott van ahol keresem, nem azt csinálja amit akarok. És? Nem is használom és nem is akarok senki le vagy rábeszélni. Kinek-kinek mi tetszik, mire van szüksége. De bármelyiket is válassza valaki: csak annyit kelljen fizetni érte amennyit valóban ér, ne többet. És ne a rendörség kötelezzen egy program megvételére. Ha kell és megfizethetď, megveszem. Ha nem kell, akkor nem is használom. Ha kell és nem megfizethetď, nincs más megoldás: elveszem onnan, ahol van. Azért küzdjetek, hogy _ne legyen kötelezď egy program sem, csak az egységes forma_! Ahhoz, hogy ezt mivel érem el, senkinek semmi köze.

Még egy megjegyzés (bár mostanában a vízcsapból is StarOffice folyik): Az ingyenes, szabadon használható SO ismeretében már soha nem fogom elhinni senkinek, hogy egy többszázezer példányban eladott program ára valóban 100-120 e Ft/példány. Hazugság! A StarDivision miért tudta megcsinálni ingyen? Amíg nem volt szó ingyenességrďl, addig is a teljes, full supporttal, doksival, postán rendelhetď Enterprise edition ára: 169 USD volt. Ami még mai áron sem több, mint 40 ezer Ft. Ennyibďl is ki lehetett hozni, úgy, hogy magán célra meg ingyen adták. Mégsem ment tönkre a StarDiv. Aki esetleg nem ismerné ďket: német nyelvterületen ďk Az Office és nem a M$. Ebbďl kifolyólag akár drágábban is adhatták volna, mint azt. Mégse tették. Mégis megélnek. Igaz, nem multimilliárdosok.

SaGa

PS: a tavaszi pingvin vs BSA bilincs plakátra nem azért került Tux, mert csak a Linux-ot tartjuk a BSA szemlélet elleni harcban bevethetďnek. Lehetett volna az a kis ördögöcske is, aki a FreeBSD emblémája, vagy bármi, ami kifejezi: a BSA és a rendďrileg segített eladás ellen van alternatíva, csak egy kicsit gondolkodni kell. És ma még Tux az, "aki" eléggé ismert ahhoz, hogy azonnal erre asszociáljon, aki látja.

micu Creative Commons License 1999.10.02 0 0 52
Nem igazán, még soha nem volt rá szükségem. Amit tudok róla, az az, hogy ha van egy particiód, amin van 1G, de nem használsz csak .5 G-t, akkor átalakithatod. De file-okat nemigen mozgathatsz vele két partició között. Megteheted viszont ezt a linux vagy a Win98 segitségével, mindkettő ismeri a vfat, és a fat32 filesystemet, mv parancs vagy midnight commander rulez!
Előzmény: Kei-Satu (51)
Kei-Satu Creative Commons License 1999.10.02 0 0 51
*** kicsit offtopic ***
Lenne egy kérdésem: ismered-e a Partition Magic-et?

Ha igen: Elvileg törlés nélkül lehet újrapartícionálni a viccmestert. Milyen alapon kerül akkor át az info az egyikről a másikra (mert mondjuk 32-ről 16-ra khm...)? Konkrétan az a gondom, hogy a Matrix 2.cd-je nem fér el semelyiken sem, és egy kis helyet kéne neki szorítani.

Előzmény: micu (50)
micu Creative Commons License 1999.10.02 0 0 50
> Szerencsére én sem vagyok ...
Bocs, de az első leveled dizájgnja (vagy design-ja) kissé megtévesztett :) Nálam is hasonló a helyzet, van egy 1G-s fat16, a maradék 12 a linux-é. A fontosabb dolgok nem a vfat-on vannak :)
Előzmény: Kei-Satu (49)
Kei-Satu Creative Commons License 1999.10.02 0 0 49
Szerencsére én sem vagyok kommunista.

Van Linux is. Meg van Win '98 is. Meg kell adni az eseélyegyenlőséget [meg Linux alatt nem lehet játszani:)], így kapásból három partíción vannak a dolgok: FAT32, Linux, FAT16 (ez utóbbin vannak a fontos dolgok. Így ha kedvenc Bewöhlkter Himmel '98-unk úgy dönt, hogy lefekszik a Mesemacival (rossz az, ki rosszra gondol), akkor csak azt kell leformatálni. Teljesen, mert az unistallban nem bízok.

Előzmény: micu (47)
Kei-Satu Creative Commons License 1999.10.02 0 0 48
Szerencsére én sem vagyok kommunista.

Van Linux is. Meg van Win '98 is. Meg kell adni az eseélyegyenlőséget [meg Linux alatt nem lehet játszani:)], így kapásból három partíción vannak a dolgok: FAT32, Linux, FAT16 (ez utóbbin vannak a fontos dolgok. Így ha kedvenc Bewöhlkter Himmel '98-unk úgy dönt, hogy lefekszik a Mesemacival (rossz az, ki rosszra gondol), akkor csak azt kell leformatálni. Teljesen, mert az unistallban nem bízok.

Előzmény: micu (47)
micu Creative Commons License 1999.10.02 0 0 47
Az igaz, hogy állam bácsi már nemigen foghatja meg B$-ékat, még ha akarná sem. Az USA trösztellenes pere enyhén szólva vicces. Ha az M$ és a BSA koncentrációs táborban égetné el a lopott Win95 felhasználókat., akkor sem tudnának mit csináni. Az M$ ugyanis multi. Egyetlen dolgot tehetsz, hogy ahol lehet Linux-ot használsz, és ha ezt sokan teszik, előbb-utóbb több szoftvergyártó is elkezdi portolni a termékeit (a héten a Borland is bejelentette hogy igy tesz) és megfordulhat a kocka.

Üdv: Micu (aki egy kicsit sem baloldali, igaz jobb sem...)

Előzmény: Kei-Satu (45)
Kei-Satu Creative Commons License 1999.10.02 0 0 46
Nem akartam az egészet ekkora betűkkel írni, bocs...
Kei-Satu Creative Commons License 1999.10.02 0 0 45
Ez forradalom!

A Neo-Komintern ezennel kikialtja a Fuggetlen Katonai Gazdasagi CsoPortosulas (FKgP) hatalomatvete utan, hogy az Egykori Magyar Koztarsasag hivatalos allamformaja Anarchia! ("Eljen az anarchia!".-Jahn)(Le a burzsoaziaval!-Vladimir Iljics)(Ez Forradalom!-Kabir Bedi)(Ez az!-Musztafa Kemal Ataturk)(Aaaaaaaaaaa!-Nep)(Meghalt a cselszovo es eljen a kiraly!-korus (vezenyel: Herbert von Karajan))(Vivat Las Vegas!)(Erezd a ritmust es vedd at az utemet!)(Nyomulok a kocsiban es hallgatom a zenet. De akarhova megyek, kurva nagy a szemet!-Ganxsta Zolee)(Fegyverrogas es halalsikoly toltse be ezt az ejszakat, amikor a nagy dicsoseges neoMaonemzetkozepicocialistaliberalisdemokrata kommun leszamol a nep ellensegeivel!- Ho Shi Minh)(Vilag proletarjai, egyesuljetek!-ismeretlen plakat)(Forr a vilag bus tengere o magyar!-nemjuteszembedeidevalo)(Valoszinuleg reggelre logni fogunk.-Jaszi Oszkar)

Ez igazsagtalansag! Mocskos aljas ragalom! A szemelyi szabadsagjogok korlatozasa! Mitobb! A sarbatiprasa! Vissza Haynaut! Provizoriumot! Le a kormannyal! Arulok! Disznok! Kapitalista malacok! Kemek! Besugok! Satobbi!

Voros Csepel zugjon a hangod! Vaci ut felelj neki! Zug a Volga/Heej nyuh nyam! Koszonjuk Neked Rakosi Elvtars! Taaatatataata! Mint a mokus fenn a fan, az uttoro oly vidam! ...hmmmhmhmmhmm es burzsoak (erre nem emlexem)! Ez hazaarulas! Agrarkonjukturha! Miazannyaurisenit! Te sotetben bujkalo! Te ellenforradalmar! Reszkess! Meg kulonben is. Meg tudnek egy-ket dolgot irni, de nem teszem!

:) (Egyébként jól vagyok.)

Szóval tényleg bűzlik itt valami. Én egyébként úgy tudom, hogy a nem M$ kategóriájú fejlesztőknek qrvára elegük van a kiadóikból. Egyre inkább szükségtelenné válik a létük. Élősködők.
De amíg politikusok vannak, addig korrupció is van, csalás is van, árulás is van, meg jogállam is. Főleg az utolsó. (Nem vagyok anarchista.)

Szerintem egy dologt tehetünk (ezért lehet, hogy itt helyben kivégeznek): beletörődünk. Akkor kellett volna ugatniuk a hatóságoknak, amikor elkezdtek a billgétszék kicsúszni a garázsajtón. Most már túl erősek ahhoz, hogy lehessen tenni ellenük valamit. Bárkit megvehetnek, bárkit elintézhetnek. Mi a különbség a maffia és mondjuk az MS között? Az utóbbi nyíltan csinálja.

micu Creative Commons License 1999.10.02 0 0 44
Kedves Knight of Improbability!

Azt hiszem, nem igazán értek egyet veled. El kell különiteni a rendszer szoftvert, és a felhasználói programokat. Ez utóbbiak szerintem is mindig pénzért fognak menni, de az alapszoftvernek előbb-utóbb open source-osnak kell lennie. Alapvetően eltér ugyanis egymástól egy játék, vagy egy ügyviteli program, és egy oprendszer. Vegyünk egy példát. Én a kicsi linuxomon jelenleg minden feladatomat meg tudom oldani, igy a vfat particiómat akár meg is szüntethetném. De nem tehetem, mivel van egy játék amit szeretek, és a DirectX miatt muszály 98-at is a gépemen tartani. Na most ebben az esetben (és szeritem az esetek 99.9%-ában) ez az egyetlen indok, hogy a gépeken W$ előfordul. És ez az a dolog, ami az M$-t életben tartja. Ha ugyanis a szoftver csak az adott platformra van meg, akkor a felhasználó nem választhat a rendszerek kötött. Ha viszont a rendszert sok felhasználó használja, akkor a mezei szoftvercégek nem fogják a tömegszoftvereiket más rendszerre portolni, és ez a folyamat önmagát erősiti. Ezért nem lesz pl a BEOS, Mac, Amiga soha alternativája a W$-nak. Engem egyébként is igazán az zavar, hogy dagadtra keresik magukat, sőt nem is az, hogy ellenérdekeltek abban, hogy normális oprendszert fejlesszenek(akkor ki venné meg a következő verziót ?), hanem az ahogy a monopóliummal visszaélnek(böngésző háború és társai). A linuxnak az a szerencséje, hogy egy már meglévő platformnak, a unixnak a klónja. Más. Az RH6 csakugyan annyiba kerül supporttal, mint egy OEM win98, amihez NEM jár support. Arról már nem is beszélve, hogy ha valaki nem játszani akar a gépével, akkor pici eltérés azért van az RH6 és egy Win98 képességei között...
Mellesleg én is szoftvert fejlesztek (linux + M$ platformra, C++-ban, SQL szerverrel) pénzeset. Kicsit sértőnek találom, hogy a linuxosokat hülyének nézed. Legtöbbjük ugyanis legalább rendszergizda, és akik az M$-t szidják, többnyire elég jelentős M$-os múlttal rendelkeznek. Ami az oprendszereket illeti, szerintem hosszú távon csak az open source modell lehet életképes. Előbb-utóbb egy normális (nagy) cég informatikai menedzsere sem lesz olyan hülye, hogy a cége adatait olyan rendszerre bizza, aminek a forráskódja nem hozzáférhető. Amig a cégek nem voltak ilyen mértékben a hálóra kötve, ez nem volt gond, de most már erősen az.
Más. Szerintem enyhe naivitásra utal, ha valaki azt várja, hogy a BSA nem fog foglalkozni az otthoni felhasználókkal. B$ nem azért tett bele pénzt a DirectX fejlesztésébe, hogy a vállalatoknál sokat játsszanak... Az otthoni piac is nagy piac. Ami a "csak vinyót visz a BSA" elméletet illeti, az egyik ismerősömtől a BSA az egész gépet vitte, szőröstől, bőröstől cdiróstól vagy két lemásolt szoftver (azt hiszem játék) miatt...

Bocs, ha kicsit hosszú voltam...

Üdv:Micu

Előzmény: Knight of Improbability (42)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!