Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

.psp Creative Commons License 2009.06.22 0 0 4519
5 mikron
Előzmény: ax14d (4518)
ax14d Creative Commons License 2009.06.22 0 0 4518
Az autókba szerelt diesel üzemanyagszűrök hány mikronosak?
odourizing Creative Commons License 2009.06.22 0 0 4517
Biztos én vagyok a hülye, de ezt nem igazán értem, pontosabban nem tudom elképzelni, hogy hogyan is néz ki ez. Egy egyszerű rajz sokat segítene, mint amiket pl. Uldin töltött fel a statikus keverőről stb. Az a wikipédiás rajz nem túl egyszerű és nem is értem, ugyanis ha jól értelmeztem, akkor ez a szeparátor a reaktoron belül helyezkedik el. De a krakkolt cucc csak hűtés után válik ki, úgyhogy nem értem ezt a "felfelé nem tud kanyarodni a folyadék" dolgot, hiszen a reaktoron belül az egyedüli folyadék pl. a motorolaj, de itt nem azzal van a gond, hanem a gázokkal.
Előzmény: naox (4516)
naox Creative Commons License 2009.06.21 0 0 4516
"Honnan tudják az egyes gázok, hogy nekik melyik csövön kell távozni? "
kell egy un. folyadek-gaz szeparatort beepitened. nem bonyolult, legegyszerubb esetben egy 2-3 collos fuggoleges cso, amibe benyulik egy lefele nyitott 1 collos, ami oldalt vezet ki. A vastag cso aljan van egy szifon (mint a buzelzaro), igy ott csak a folyadek jut at, a vekony csovon meg elmegy a gaz, hisz a folyadek nem tud felfele kanyarodni.
egy kicsit bonyibb elrendezest itt talalsz (hezd a kepet):
http://en.wikipedia.org/wiki/Vapor-liquid_separator

"Ja, és hogyan adagolom pl. a motorolajat?"
szabalyozhato adagolo szivattyu, vagy egyszeruen egy magasan levo tartalybol szabalyozhato szelepen keresztul csopogteted.
"Honnan tudom, hogy mennyit lehet beleereszteni a reakciótérbe?"
ki kell alakitanod egy nezouveget, azaz egy olyan csonkot a reaktorra, amit vastag uveggel takarsz, es igy belatsz a reaktorba. A homerseklet miatt ez nem konnyu, az uveg elott a nyakat kellokeppen huteni koll, ami gondot okzhat, hisz itt lecsapodik az elparolgott olaj, visszafolyik, es fordul megegyet... Az uveget termeszetesen hermetikusan kell zarnod (ezen a homersekleten ezt mar nem nagyon lehet megoldani...). Csak speci, nezouvegkent gyartott lagyuveget, vagy kvarcot hasznalhatsz. (es nem art, ha ketto van, az egyiken vilagitasz befele, a amasikon nezel.)
Előzmény: odourizing (4515)
odourizing Creative Commons License 2009.06.21 0 0 4515
Na, ez a nem semmi!: http://www.youtube.com/watch?v=R-Lg_kvLaAM&feature=related
Egyre jobban érdekel megint ez a krakkolás, de azért van jó néhány sötét folt, hogy hogyan is néz ki egy ilyen készülék, mármint, hogy hogyan lehet megépíteni és hogyan kell biztonságosan használni. Mert az OK, hogy felmelegítjük a rozsdás szögeket 400°C-ra, kiszoratjuk a levegőtráeresztjük a motorolajat vagy a műanyagot, vagy akármit, aztán egy pl. 2 coll-os csövön át kivezetjük a gázt és átvezetjük 1 vizes kondéron, a gáz lehűl, kicsapódik, folyékony lesz gázolaj, benzin, kerozin, meg lesz egy kis víz is. De hogyan tudom ezeket elkülöníteni és mi van azzal a biz. felesleges gázzal, amit el kell égetni, különben robban a ketyere? Honnan tudják az egyes gázok, hogy nekik melyik csövön kell távozni? Meg mi az, hogy felesleges gáz? Keletkezik pl. 5 féle vagy 20 féle gáz, rendben, de melyik megy ki a 2 coll.os lecsapatós csövön és melyik megy ki a felesleges gázt kivezető csövön? Ezek azért nem elhanyagolható kérdések. Ja, és hogyan adagolom pl. a motorolajat? Honnan tudom, hogy mennyit lehet beleereszteni a reakciótérbe?
Szívesen megépítem ezt a cuccot, mert tényleg van benne fantázia, de azért kellene egy kicsit pontosabb leírás is, mit az a Suarez féle PDF. Mondjuk, ahogyan Naox leírta, az már érthetőbben hangzik, csak nem túl részletes és a fentebb említett kérdésekre nem ad választ.
Előzmény: Uldin (4388)
ax14d Creative Commons License 2009.06.21 0 0 4514
"25 K ( + a szerelés) forintból elektromos vezérlésü kéttankos cuccod lehet ."

Hol lehet megvenni és mik vannak ebben a 25-ben? Köszi!
Előzmény: .psp (4511)
CokeMisi Creative Commons License 2009.06.21 0 0 4513
Igy van!!! Nemsokára elérem 200EKM-T szerencsére mindenféle vegyészkedés nélkül.

Monnyuk a kémija nagyon távol áll tőlem.:)) Minden tiszteletem a vegyészkedőknek!!!
Előzmény: .psp (4511)
Yamaha20 Creative Commons License 2009.06.21 0 0 4512
Helló!
Bocs, cetánszámra gondoltam. Csak, hogy minél közelebb legyen a jelenlegi üzemanyagom tulajdonságait tekintve a gázolajhoz. Köszi!
.psp Creative Commons License 2009.06.21 0 0 4511

Szard már le :-)

 

 

25 K ( + a szerelés) forintból elektromos vezérlésü kéttankos cuccod lehet .

Előzmény: odourizing (4510)
odourizing Creative Commons License 2009.06.20 0 0 4510
"szep lassan atfolyatsz rajta 10-30-szoros terfogatu metanolt"

Azért az nem semmi, mármint a 10-30-szoros térfogat. Ezt jó, hogy megtudtam, mert így akkor biztos, hogy nem veszek ilyen anyagot. Arra számítottam, hogy pl. 1 liternyi gyantát ki tudok mosni 1-2 liter bioetanollal. És ugye itt a bibi, hogy az E85-öt csak az desztillálgatja, aki robbanás következtében szeretne elhunyni. :-) Szóval ez talán még macerásabb, mint a vizes mosás. Akkor inkább várok, amíg a "majonéz" kiadja a lényeget magából. :-) Egyébként nem értem, hogy miért lesz állandóan "majonéz", mikor összekeverem a BD-t vízzel, régebben jobban ment a dolog. A reakció valószínűleg rendben végbemegy, mert meg van mindig a megfelelő mennyiségű glicerin. Az alkoholát mennyiségét betartom, nem adok fölösbe hozzá, napokig ülepítem, hagyom kipárologni a mégis ott maradt alkoholt/benzint, de mégis beszivat állandóan. Lehet, hogy a lúg sok? De az E85 amúgy nem vesz fel 4,5-5 g-nál többet és olvastam olyanról, hogy a metanolba akár 7-8 g-ot is bele lehet oldani. És ha az nem sok, akkor a 4-5 g miért az?
Előzmény: naox (4509)
naox Creative Commons License 2009.06.19 0 0 4509
"Mert ugye ha újra átáramoltatom a gyantán a már egyszer átfolyt, már glicerines metanolt, akkor nem szedi vissza belőle ez a száraz mosó anyag a glicerint? "
szep lassan atfolyatsz rajta 10-30-szoros terfogatu metanolt. cirkulaltatni nem jo. Majd a metanolt ledesztillalod, es legkozelebb ujra hasznalhatod. iparban nem nagy ugy, otthon kicsit maceras.
Előzmény: odourizing (4508)
odourizing Creative Commons License 2009.06.19 0 0 4508
Olvasgattam egy kicsit ezekről a tisztító gyantákról és valóban nem csökkentik 0-ra a dolgokat, csak jó esetben 0.01%-ra. Mondjuk ez nem hangzik rosszul. Vannak az ioncserélő gyantás kezelés előtt használatos anyagok, amik meghosszabbítják a gyanta élettartamát. De minden esetben beszélnek egy "final purification", azaz végső tisztítási fázisról a gyanta használat után. Na az meg hogyan, miként, mivel zajlik? Gyanítom az csak iparilag lehetséges és gazdaságos. De arról nem írnak sehol, hogy ez mi is akar lenni.
A másik nagy kérdés, meg, hogy hogyan lehet tisztítani a gyantát használat után? Azt írják, hogy metanollal kimosható, de hogyan, cirkuláltassak át rajta több liternyi metanolt? De ha átmosom metanollal, akkor az hogy lehet, hogy a metanol kioldja belőle a glicerint? Mert ugye ha újra átáramoltatom a gyantán a már egyszer átfolyt, már glicerines metanolt, akkor nem szedi vissza belőle ez a száraz mosó anyag a glicerint? Mert ha igen, akkor a végtelenségig lehet ezt játszani, sosem lesz tiszta újra a gyanta legyen az Amberlit vagy akármelyik. Ráadásul ezek a szarok nagyon érzékenyek az emulzióra, a tökéletlen reakcióra, mert ez esetben hamar elvesztik a glicerin megkötő képességüket. Szóval, nem is hangzik olyan túl jól ez a száraz mosási történet.
Egyébként meg találtam egy ilyen érdekességet:

http://www.biodieselcommunity.org/waterprewash/

ELŐMOSÁS 5%-nyi vízzel, érdekes, erről még sosem hallottam. Elvileg segít megakadályozni a "majonéz" képződést a teljes mosásnál.

Előzmény: naox (4507)
naox Creative Commons License 2009.06.19 0 0 4507
igen. altalanosan elterjedt felfogas, hogy "csak a nullat tudom elfogadni". Sajnos a vilag olyan, hogy "nulla" nem letezik, nem van. Aki azt mondja, hogy "nem tartalmaz", az egyszeruen nem mond igazat. Jo esetben csak koznapi nyelven fogalmazza meg, hogy a gyakorlat szempontjabol lenyegtelen mennyiseget tartalmaz, rossz esetben tudatosan csusztat.
Előzmény: odourizing (4506)
odourizing Creative Commons License 2009.06.18 0 0 4506
Szeretem ezeket a határértékeket. Főleg, mikor élelmiszerekről, mérgező és radioaktív anyagokról van szó. :-)
Előzmény: naox (4505)
naox Creative Commons License 2009.06.17 0 0 4505
igen, nyilvan van ra egy specifikacio, amiben megadnak egy hatarerteket, ami az auto normal futasidejet figyelembe veve nem okoz problemat. A dizel eseten is vannak olyan komponensek, amik utan szilard egestermek marad vissza.
az pedig egy technikai dolog, hogy egy specifikacioban nem szerepelhet olyan, hogy nulla, csak olyan, hogy x hatarertek alatti. Sajnos sokan ezt nem kepesek megerteni, es ragaszkodnak a nullahoz, aminek ugye egyszeruen nincs ertelme.
Előzmény: odourizing (4504)
odourizing Creative Commons License 2009.06.17 0 0 4504
"az a baj vele, hogy a lug szilard egestermeket ad, ami koptatja a hengert."
Akkor az iparilag gyártott BD-ben is marad lúg? Mert úgy veszem ki a szavaidból, hogy igen, tehát a BD mindenképp károsítja a hengert?
Előzmény: naox (4502)
naox Creative Commons License 2009.06.17 0 0 4503
"egymással ellentétes követelmények."
elso kozelitesben igaz, hogy a ketto osszege kb. allando. De a ket tulajdonsagot mas-mas moccerrel merik, ezt nem szabad elfelejteni.
Előzmény: 409 (4501)
naox Creative Commons License 2009.06.17 0 0 4502
"És a vizes mosás sem csökkenti nullára a lúgos glicerin mennyiségét?"
erre egeszen egyszeru az elmelet:
K=c(vizben)/c(BDben)
K erteke (megoszlasi hanyadosnak hijjak) ugy 10-50 kozott lehet valahol glicerinre. Szamold ki, akarhanyszor mosol, c(BDben) nem lesz nulla. Kicsi lesz, tetszolegesen kicsi, de nem lesz nulla (ok, az atomelmelet miatt megis, de ez iszonyu sok mosast igenyelne). A gyakorlatban 2-3 mosassal mongyuk a kezdet 1%-ara lehet csokkenteni a glicerin mennyiseget.
"De ha marad a BD-ben lúgos glicerin, akkor előbb-utóbb tönkreteheti az üzemanyagrendszert."
annak szvsz kevesse art, inkabb az a baj vele, hogy a lug szilard egestermeket ad, ami koptatja a hengert.
Előzmény: odourizing (4500)
409 Creative Commons License 2009.06.16 0 0 4501

Leegyszerüsítve:

oktánszám: kompressziótűrés ( otto-motor üzemanyagnál lényeges)
cetánszám: gyulladó képesség ( diesel üzemanyagnál lényeges )

A kettőt értelmetlen összehasonlítani, egymással ellentétes követelmények.
Előzmény: naox (4499)
odourizing Creative Commons License 2009.06.16 0 0 4500
És a vizes mosás sem csökkenti nullára a lúgos glicerin mennyiségét? De ha marad a BD-ben lúgos glicerin, akkor előbb-utóbb tönkreteheti az üzemanyagrendszert.
Előzmény: naox (4498)
naox Creative Commons License 2009.06.16 0 0 4499
az oktanszamot kiserleti ("benzin") motorban merik. mivel a hasznalt olajjal ez nem muxik, praktice nincs neki. Viszont vannak egyeb, nem szabvanyos moccerek, amikkel a hosszu alkanok is merhetoek (n-hexadekan pl. -30). Igy merve valszeg olyan -10--20 lehet az etolaj.
Előzmény: odourizing (4497)
naox Creative Commons License 2009.06.16 0 0 4498
"hanem csökkentse 0-ra"
nincs olyan, hogy nulla, csak olyan, hogy egy adott ertek alatti. Ez nem szarakodas a szavakkal, hanem egy fontos elvi kulonbseg. Sajna az atlagember nem kepes felfogni a dolgot ("csak a nulla elfogadhato").
es nem jodtartalom, hanem jodszam, ami kb. a kettoskotesek szamat mutatja, ami azert fontos, mert a kettoskotesek idovel oxidalodnak, es surusodik, vegul megkot az olaj, mint az olajfestek, esetleg az uzemanyagrendszerben. Na ezert fontos.
Előzmény: odourizing (4496)
odourizing Creative Commons License 2009.06.16 0 0 4497
Oktánszáma? :-) Étolajnak? :-) Gyanítom, a cetán számra gondoltál. :-) De egyébként kétlem, hogy annak lenne bármiféle száma is. :-) De majd a vegyész kolléga megmondja, hogy mennyi az az annyi. :-)
Előzmény: Yamaha20 (4494)
odourizing Creative Commons License 2009.06.16 0 0 4496
Ez a nagyon alacsony glicerin tartalom nem hangzik túl jól. Ez a cucc nem olcsó, úgyhogy a legkevesebb, amit az ember elvárna tőle, hogy ne "alacsonyítsa" :-) a glicerin tartalmat, hanem csökkentse 0-ra. Egyébként azt írják ezekről a gyantákról a forgalmazók, hogy kristály tiszta PH semleges BD-t lehet vele készíteni megközelítve az elfogadott szabványokat (EN 14214). Persze, tudom, hogy ezt a 14214-est csak repcéből lehet megcsinálni, mert a napraforgónak magas a jód tartalma. Az amerikai egyébként sokkal barátibb az ASTM D 6751. De egyébként nem értem ezeket a hülye szabványokat, ki találja ki ezeket? Miért ne lenne jó egy magasabb jódtartalmú olaj BD-nek? Meg felmerül a nagy kérdés is, hogy a biofilter minek gyűjti a sok napraforgó olajat, pálmazsírt meg egyéb moslékokat, ha úgysem megfelelő a jódtartalma?
Előzmény: naox (4495)
naox Creative Commons License 2009.06.15 0 0 4495
"Mos, szűr, jónt cserél vagy leköt ?"
egyiket sem. abszorbeal. olyan a szerkezete, hogy a glicerin jobban erzi magat benne, mint az eszterben. Egyszeruen a glicerin beleoldodik a muanyagba, a gyongy megduzzad. Amikor az esztert leengeded a gyongyrol mar nagyon alacsony a glicerintartalma. Es az alacsony glicerin-tartalom miatt a szappan is kivalik.
Előzmény: hdi2800 (4492)
Yamaha20 Creative Commons License 2009.06.15 0 0 4494

Helló!

Valaki meg tudja mondani, hogy a kisütött étolaj oktánszáma mekkora lehet körülbelül?

Üdv!

Uldin Creative Commons License 2009.06.15 0 0 4493

Amberlite Polymeric Adsorbent néven kell keresni. A hollandok árulták a Bioking-nél. Természetesen a pontos típusszámot nem adták meg.

 

Így néz ki:

 

A maradék lúgos glicerint kiszedi a BD-ből. Utána a szappan is kiválik szép lassan az anyagból. Nem kell vízzel mosogatni. A tiszta golyócskáknak sárgásbarna színe van. Használat közben megdagad és sötétbarna lesz a színe.
Előzmény: hdi2800 (4492)
hdi2800 Creative Commons License 2009.06.14 0 0 4492
A Biódizelt gyártó cég vegyésze szerint min 15 féle Amberlite van ! Kb 15 Euró kilója . Volt a kezembe . O,2-O,3 milliméter átmérőjű aranysárga gömböcskék . Az cég szűrőjébe, jón cserélőjébe 3O Kg fér bele ami 45O Euró Hollandiában. Ez a mennyiség 12.OOO Liter Észterhez elegendő . MI az, hogy száraz mosás ? Mit csinál ez az Amberlite? Mos, szűr, jónt cserél vagy leköt ? Hogy győzi 3O Kg azt a rengeteg szappant kivonni 12.OOO Lit észterből ? Vagy át alakitja ?
Előzmény: odourizing (4479)
rakiii Creative Commons License 2009.06.10 0 0 4491

Sziasztok!

 

Tankváltó szelep eladó,kéttankos üzemhez kapcsolóval !2/2 bemenet - 1/1 kimenet !

képeket emilen ,10000 Ft

 

Üdvw

Rakiii

odourizing Creative Commons License 2009.06.05 0 0 4490
Az teljesen korrekt összeg, és a 4 óra nem is hosszú idő. :-) Ha nem sikerülnek az újabb BD kutatásaim :-D, akkor vevő vagyok a dologra ha még meg lesz a cucc. És mennyit kérsz magáért a szettért? Csak, hogy tudja a végösszeget. :-)
Előzmény: .psp (4489)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!