Keresés

Részletes keresés

Riex Creative Commons License 2006.01.08 0 0 28
Nem rossz ötlet, majd ha úgy alakul számítok rád.
Előzmény: Mr Síroller (27)
Mr Síroller Creative Commons License 2006.01.08 0 0 27
Sok sikert.

Ha lesz északi összetett, szóljatok.

A sífutás oktatásában szivessen résztvennék.

Pl: nyári északi összetett: K 20 majd utána síroller.

Üdv Mr Síroller.
Riex Creative Commons License 2006.01.08 0 0 26

A fiadat teljenes megértem. Én is ezt érzem.

 

 

A FIS kategoriák:

 

Naming of the jumping hills:

The different ski jumps are divided by K-Point size into categories given by the FIS:

  20 m  to    45 m  :  small hill                         

  50 m  to    70 m  :  middle hill                       

  75 m  to    95 m  :  normal hill                       

100 m  to  120 m  :  large hill                         

145 m  to  185 m  :  ski flying hill 

 

Szerintem komolytalan lenne egy K8-al inditani, célszerű lenne elérni az alsó határt és esetleg megszerezni a FIS minősítést is.

 

Ezért gondolkodom a K15 vagy ha műszakilag lehetséges egy K20 -as mobil összehozásában. A lejtőjébe pedig még mobilabban be lehetne tenni egy kis nekifutót (puklit) amiről az legkisebb korosztály is elkezdhetné a síugrás tanulását.

Előzmény: Veszpremi (24)
Veszpremi Creative Commons License 2006.01.07 0 0 24
Ez a K8-as 14 méter magas és 35 méter hosszú, ennek is vannak méretei (a fiam erre azt mondja, "de hát 8 méter ugrani is szoktak" :))) ).
Előzmény: Riex (23)
Riex Creative Commons License 2006.01.07 0 0 23

A mobil  sánc ilyen is lehet, ez egy K8-as:

 

http://www.airsport.ch/Aktuell/Mobile%20Schanze/Bildgalerie%20mob%20Schanze.htm

 

 

 

 

Amit az előző képeken láttál az ha jól tudom egy K10 vagy 12 es.

Előzmény: Törölt nick (17)
Riex Creative Commons License 2006.01.07 0 0 22

Amit mondasz az a második fázisnak lenne jó amikor már az adott helyszínen legalább 20-50 gyerek síugró edzésre akarna járni.

 

Egy K10-K20-as sánc megépítéséhez kb 20-30 m szintkülönbség északi- északnyugati lejtő lenne szükséges és szüken számolva kb 20 millió forint.

Előzmény: janisch (20)
Riex Creative Commons License 2006.01.07 0 0 21

Igen, kb jól számolsz!

 

Ha viszont sikerülne egy állványrendszert, zsalu rendszert építő, kölcsönző céget főszponzornak megtalálni, akkor csak a borítás és az síugró felszerelésekkel kellene számolni.

 

A projectben teljesen igazad van, de sajnos a sport jellegű project menedzserelésben nem vagyok járatos. Csak a magam józan "paraszti" logikus gondolkozására támaszkodhatom.

Előzmény: Veszpremi (19)
janisch Creative Commons License 2006.01.07 0 0 20

Kösz a tegnapi válaszokat, ha nem zavar, itt is fogok néha kérdezni.

 

Nagyon tetszenek az ötleteid, drukkolok. Mi is sokmindenen godolkodtunk már, de a bennfentes biztosan más megvilágításból látja ezt az egész kérdéskört.

Kezdetnek valószínűleg a mobilsánc a legjobb megoldás, de én emellett olyasvalamire gondolnék, hogy több helyen kellene az országban a természetes terepadottságokat kihasználva kezdő "sáncocskákat" építeni /K10 - K20 (?)/, ahol esetleg el lehetne kezdeni ezt az egészet. Olyan helyekre gondolnék - nagyobb városokban (környékén)-, ahol a lehető legkevesebb földmunkával lehetne elkészíteni a kezdő sáncokat.

Nem néztem utána, de Te biztosan tudod, hogy egy kisméretű sánc (+ nyilván a kifutó) kb. milyen szintkülönbséget igényel?

Előzmény: Riex (-)
Veszpremi Creative Commons License 2006.01.07 0 0 19
Kb. 10 milla, asszem plusz a borítás, ami 5 milla körüli. A másik topikban voltak számok.
Előzmény: Törölt nick (17)
Veszpremi Creative Commons License 2006.01.07 0 0 16

Ez klassz, tudna működni! A síugrás újrateremtéséhez (Kőszeg már működik, nehezen, óriási önfeláldozással, de működik, számolni is kell velük!) sok jó gondolatod van, ez nagy öröm. Mivel benne éltél, rendelkezel a szakmai tudással, fel tudod építeni a dolgot.

 

Ehhez sokminden kell, szerintem kb. a következők a teljesség igénye nélkül:

 

1. Elszántság, mint pl. ami benned van. Enélkül nincs semmi.

2. Meg kell tervezni az egész "projektet". Projekten én itt az egész újrateremtést értem, meg kell jelölni fázisokat, hogy mikor mit akarunk csinálni milyen személyekkel és erőforrásokkal, mit akarunk elérni, mi a cél. (Ez először egy nagyvonalú terv, aztán részletezni kell, lebontani)

3. A tervhez meg kell teremteni az erőforrásokat, beleértve a pénzt, a szakembereket, a szponzorokat... Bárki akkor hajlandó finanszírozni, ha lát egy tervet, egy célt.

4. Mindezt valaki(k)nek vezetnie, menedzselnie kell, ill. ezt el kell adni (média, szponzorok...). De ezt az eladást szintén meg kell tervezni a projektben. A projekt közben változhat, fejlődhet, de mindig szem előtt kell tartani a tervszereűséget, hogyan, mivel, miért akarunk eljutni, mi a cél.

 

Ebben nem írtam le semmi újat, mert bármi komoly dolgot csinál az ember, azt így kell, így kéne, bocs, ha bármit feleslegesen írtam le, mert nyilvánvaló.

 

Pl. egy jó tervvel meg lehetne keresni Hofert, t.i. nekünk már van vele személyes kapcsolatunk (nem tudom, olvastál-e róla). Ő mondta nekünk, hogy az ő egyik célja a síugrás népszerűsítése a világban, pl. olyan országokban, ahol éppen most nincs síugrás. Ő bizonyára jelentős segítséget tudna kapcsolatain keresztül felkínálni. Csak egy ötlet, bizonyára neked is vannak ötleteid! egy ilyen projekttervel (üzleti tervvel) lehet megkeresni szponzorokat is. Nem is kéne itt akkora pénz, hogy azt ne lehetne megszerezni, én azt hiszem.

Előzmény: Riex (14)
zi_laj Creative Commons License 2006.01.07 0 0 15

Ez a műanyag sánc elképzelés szerintem nem rossz!

Nos, lehet, hogy figyelmetlen voltam, de nem lehetne valami alapítványt létrehozni vagy/és egyúttal az 1%-on túl valami támogatáási formát létrehozni.

Magam részérél, még ha szerény összeggel is, mindenképpen beszállnék!

 

Még valami: ennek a topiknak a linkjét egy ideig  néha nem árt betenni a másik topikba!

Riex Creative Commons License 2006.01.07 0 0 14

A Telesport riport óta, de már elötte is törtem a fejemet, hogyan is lehet újra itthon ismét legalább olyan szintű síugrás mint volt.

 

Jellemzően a riport valamikor márciusban készült, majd decemberben adták le! Mint Kelemen Zoli-tól megtudtam a riport végső megállapítása kb az volt, hogy semmi remény!

 

Nahát, azt azért mégsem!!!

 

Olvastam valahol, hogy a Síugró VK a tél F1-e, ha van nyári F1-ünk, akkor miért ne lehetne majd téli is?

 

De azért nézzük reálisan, a helyzetet!

 

A sáncok tönkre mentek, nemzetközi szintű síugróink nincsenek! Egyedül a Köszegi K10 és K30 használható és ott van az ország egyetlen síugró egyesülete. Ezekről a sáncokról, a kőszegi körülményekről inkább Ők illetékesek beszélni.

 

Más,a körülményeink - a legmeghatározóbb az éghajlat és a hóviszonyok!

 

Tudomásul kéne már végre venni, hogy Magyarországon nincs - versenysportolásra alkalmas - hó! Így szerintem minden fajta hóra alapozott (akár hóágyúval felszerelt) sípálya, síugró sánc építése eleve kudarcra van itélve.

 

A másik a tojás és a tyúk dilemája - csináljuk úgy mint az osztrákok, építsük síugró centrumokat, - kb. három négy kellene nálunk-, vagy elöször legyenek nemzetközi szintű ugróink és majd csak utána a létesítmények. Hát szerintem egyik megoldásra sem lehetne forrásokat találni.

 

 

Hogyan lehetne, akkor mégis elindulni! Talán egy teszttel- egy "SÍUGRÁS MINDENKINEK" programmal! Kellene egy mobil, bárhol, akár Árpádföldön is felállítható K10-K15-ös műanyagsáncot építeni, mindenkinek lehetővé tenni, hogy kiprobálhassa a síugrást. Körbe kéne vinni az országban hátha kedvet kapnak a gyerekek a rendszeres síugró edzésekhez. Ha lennének 200-300 -an akkor már talán lehetne valamit kezdeni! Megteremtve a helyi edzési lehetőséget.

 

 

A mobilsánc borításának első elemét, mint írtam a síugrás topikon (hsz. 27791) csütörtökön megkaptan a finnektől:

 

 

 

 

ez egy műanyagsánc borításának a komplet rendszere.

 

 

A mobil sánc megvalami hasonló:

 

 

 

 

 

akár, a faluszéli libalegelőn, vagy a Hősők terén is felálLitható lenne.

 

A  vadonat új műanyag borítás a K15-re kb 20.000,-EUR, a szerkezetet még nem tudom, azt igyekszem a FIS előírásoknak megfelelően megterveztettni.

 

Majd meglátjuk sikerül-e a komplett megvalósításhoz + 20 ugró szerelésére a pénzt előteremteni.

Előzmény: Veszpremi (10)
Awill Creative Commons License 2006.01.07 0 0 13

Egy magyar síugró esemény: január 14-15-én verseny Kőszegen, országos bajnokság is! Persze csak akkor, ha az időjárás közbe nem szól.

(a szombathely.lap.hu-n olvastam a hírt)

Riex Creative Commons License 2006.01.07 0 0 12

Voltunk sokkal többen a Négysáncon! Érdemes böngészni OZ Négysánc lapját!

 

A Magyar sportban csak az arany az eredmény, talán ezért nem volt róla szó!

 

A politika befolyását én soha nem éreztem, csak a támogatás hiányát!

 

Tiz- tizenkét éves síugró múlt után kaptam meg az első új ugrólécemet, akkor is csak azért, mert egy jugoszláv (szlovén) nyári-őszi versenysorozaton műanyag kissáncokon mind a négyen jól szerepeltünk! Ennek következtében elvittek az ottani sígyár üzemébe, végignézhettük hogy készül az ugrósí, majd a raktárba, ahol kíválaszttok nekünk 2-2 pár vadonat új sít. Haza felé majdnem beszakadt a zsiguli teteje, ahogy haza hoztuk őket. Pajor István az akkori edzőnk tudna erről többet mesélni.

 

Amikor végre én is kijutottam a Négysánc versenyre, akkor elötte három hétig Ausztriában voltunk sízni, és NEM ugrani! Többmint négy hétig nem volt ugrósí a lábunkon. A verseny előtt közvetlenűl Karácsonykor az innsbrukki sáncon, ami glat jég volt ugrottunk kb. 20-at. A kifutó tetején törtük összevissza magunkat, mert képtelenség volt megállni. Hát körübelül ilyen, vagy ennél nem sokkal jobbak voltak a felkészülési lehetőségeink az 1970 körüli években.

Előzmény: Veszpremi (7)
Riex Creative Commons License 2006.01.07 0 0 11
Köszönöm a segítséget!
Előzmény: Westmc (8)
Veszpremi Creative Commons License 2006.01.07 0 0 10
Riex! Tegnap a síugrás topikon (hsz. 27791) utaltál egy mobilsáncra, valamit akartál is mutatni az elemeiből, de nekem ott nem jelenik meg semmi. Tudsz erről ide tenni valamit, meg egyáltalán, hogy milyen egy ilyen mobil sánc, mitől mobil etc.?
gugugaga Creative Commons License 2006.01.07 0 0 9
vagy wagnerur@wagnerur.hu :-))

Örülök, hogyvantopik és bzom hogy 1szer eljutunk még oda, hogy odákat mondjunk a mi síugrásunkról!
Előzmény: Törölt nick (5)
Westmc Creative Commons License 2006.01.07 0 0 8
Ha Riex nem haragszik meg, én kértem a moderálási topikban a logó felhelyezését, remélem sikerrel járok..
Előzmény: Törölt nick (5)
Veszpremi Creative Commons License 2006.01.07 0 0 7

Én néztem is már akkor is! Külön szám volt mindig, mikor a magyar síugró megjelent a beülőben, ez emlékeim szerint csak a 4sáncon adatott meg, mármint hogy a TV is adta és nézhettük. Én 4 névre emlékszem kimondottan, Gellér László, Gellér Gábor, Fischer László, Kelemen Zoltán. De ahogy olvasgatom a 4sánc eredményeit, több név is felrémlik a múltból. Tényleg fantasztikus volt, és mindig azt reméltük, hogy majd egyre jobb lesz. Aztán dehogy, egyszer teljesen vége lett.

 

Tényleg, mi a helyzet evvel az elhallgatással? Táncsak nem politikai okból volt ilyesmi? Én akkor is néztem, ha tudtam, 1979-től az ORF jóvoltából meg szinte minden közvetített versenyt.

Előzmény: Riex (6)
Riex Creative Commons License 2006.01.07 0 0 6

Az eredményekről régen elég nagy hallgatás volt, de mit szóltok egy Bischoshofeni 9. helyhez, egy Kulm-i 4. helyhez, vagy egy Olimpiai 19. helyhez!

 

Mert ezt az akkori mostoha körülmények között 1968-1972 között Gellér László elérte.

Előzmény: Westmc (2)
Riex Creative Commons License 2006.01.07 0 0 4

A logó: Gellér László a legeredményesebb eddigi magyar síúgró!

 

Tovább az Ő nyomdokain...

 

és a mátraházai sánc mostani állapotában

 

innen kéne újra indulni!

 

Persze a Kőszegiekről ne feledkezzünk el, Ők eddig is kitartottak. Minden tiszteletem az Ővék!

 

( arra nem tudtam rájönni, hogyan lehet a logót a cím helyett kihelyezni)

Előzmény: Veszpremi (1)
zi_laj Creative Commons License 2006.01.07 0 0 3
Én szorítok, szurkolok érte! üdv
Westmc Creative Commons License 2006.01.07 0 0 2
Szép reggelt!

Nagyon jó, hogy van saját topik! Nagyon gyerek voltam még abban az időben amikor nálunk volt még síugrás, de remélem valami csak elindul, ha lassan is, hogy újra legyen!
Örülök, hogy itt talán összeszedhetek, sok információt a múltról. Előre is köszike.

A logó nagyon jó:-))
Előzmény: Riex (-)
Veszpremi Creative Commons License 2006.01.07 0 0 1
Jó a logo, remélem majd mindenki tudja, miből áll! Én 1980-ban ősszel jártam a Mátraházi sáncon, felmásztam a tetejére és onnan, a "beülőből" gyönyörködtem. Valahol biztos megvannak a diáim róla, majd megkeresem. Mikor használták azt utoljára?
Előzmény: Riex (-)
Veszpremi Creative Commons License 2006.01.07 0 0 0

Gratula a topikhoz, ez is egy lépés előre, hogy legyen újra síugrás!

Előzmény: Riex (-)
Riex Creative Commons License 2006.01.07 0 0 topiknyitó

 

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!