Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.14 0 0 41000

Mi is eltöltöttünk tegnap egy kis időt Dobogókőn (közelben jártunk, felmentünk) és ismét utolértek a régi kék jelek, pedig most tényleg nem kerestem őket! :-O

Gyalogoltunk a parkoló felől a Platán panzióhoz  -kultúristához méltón, a bográcsgulyás és a babgulyás volt a fókuszban-  :-)) aztán a Napsugár utcánál megláttam egy villanyoszlopon egy kék jelet, aztán beljebb az erdőben a fákon még vagy hármat, nyilakkal vezettek bele a Kanyargós-patak völgyébe már itt fent Dobogókőn. Itthon megnéztem, a 20 évvel ezelőtti füzetben megy így a túra. Te nem mentél ezen az útvonalon anno, Güszi?

piros vonallal jelöltem be a 20 évvel ezelőtti kék utat Dobogókőn, a térkép fotóját a netről vettem, nem saját.

Előzmény: Güsziológus (40996)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.14 0 0 40999

Ha jól megnézed, az útvonal mentén fekvő legtöbb várat gyakorlatilag azért érinti a kéktúra. A pár tíz vagy akár pár száz méteres kitérőket én nem venném úgy hogy azt módosítani kéne, mert az én olvasatomban ezeket a helyeket  -ilyen megközelítéssel-  gyakorlatilag felkeresi a kék. Egy-két kivétellel rövidke oda-vissza úttal lehet megnézni ezeket a látványosságokat, pl Füzér, Regéc, Boldogkő, vagy Tátika, Vitány, Gesztes, Csobánc, ha valaki ennyit nem akar menni még pluszban egy várért akkor azt a túrázót szerintem nem is érdekli igazán. Nehezen tudom elképzelni hogy ha ott vagyok a Regéci vagy a  Füzéri vár alatt a kéken akkor nem teszek egy kb 200-300 méteres kitérőt hogy megnézzem, vagy ha sietek nagyon a buszhoz akkor meg legközelebb iktatom be.
Ágasvár nekem olyan kicsit mint a Dédesvár, kb ugyanaz a kategória. Mindkettő nagyon szépen járható  -abban az esetben ha fentről érkezünk (Galyatető, vagy Bánkút felől)-  lefelé meg le lehet evickélni, de ugyanitt felfelé.... az már tényleg nehéz. Dédesvár ugyebár sokáig része volt az útnak  ez miatt a nehézség miatt tereltek, viszont cserébe kaptunk egy sokkal kevésbé szép, szintén nehezen járható dzsindzsás, fakidőlésekkel teli völgyet...
 Ezek esetében érzem én létjogosultságát az alternatív útvonalnak, esetleg Rezinél lehetne még egy ilyen (régi kék meredeken felment a várhoz a Zsidi-malomnál Zalaszántó felől, aztán le Rezi faluba) de aztán snitt.

Előzmény: nagypapi (40991)
HIMBALA Creative Commons License 2013.07.14 0 0 40998

Vértes, Visegrádi-hegység... Csodaszépek.

 

Maradva a Dunántúlon, nekünk is megadatott, hogy végigmentünk a Vállus - Tapolca - Badacsonytördemic részeken májusban. Hát mit is lehetne mondani: szépek, nagyon szépek ezek a szakaszok is - a maguk nehézségeivel...

 

http://www.youtube.com/watch?v=mloPL6TYulY&feature=youtu.be

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.14 0 0 40997

Jobbulást a térdednek! Tényleg ne hanyagold el, fontos résztvevője a túráknak! :) 

 

A vaddisznók röfögése a tizedik kinnalvás után már abszolute nem fog zavarni, hidd el. A gesztesi várkapitányt meg ne vedd komolyan, folyton panaszkodik, ahányszor csak ott járunk... Ha ennyire rossz lenne a helyzet, ahogy ő lefesti, akkor szerintem már rég elment volna árufeltöltőnek a tescóba. :)

Előzmény: Pápai vándor (40994)
Güsziológus Creative Commons License 2013.07.14 0 0 40996

OKT

Piliszentkereszt - Dobogókő

 

2013. július 14. (vasárnap)

 

Ilyen még nem volt, felautóztunk a hegytetőre, majd busszal le Pilisszentkeresztre.

Kávé, pecsét, "tankolás", majd irány a hegy.

 

Aprólékosan figyeltem az útvonalat, jegyzeteltem, bár aki itt eltéved, az már-már "művész".

A Zsivány-sziklák "fogadó szintjéig" intenzív emelkedés, majd innen egy kényelmes séta a parkerdőben.

Szinte egymásba érnek a padok, különösen azt követően, hogy a piros is "csatlakozik".

Sok-sok "kunyhó", asztal, pad, na és jó kemény murvás út.

 

A Matyi-büfé továbbra is stabil pont, forgalmas volt, mint mindig.

A turistaház előtt is rotyogatak a finomságok a kondérokban, de vendéget nem nagyon láttunk.

A pecsét a helyén, lenyomat OK.

 

A kilátás továbbra is páratlan.

Alaposan megszemléltük a PONT-ot, ennek ott a helye, hisz ott vannak a táblák is.

Erre is, arra is, mutatják az útvonalakat.

 

Itt indul majd a túra Visegrád felé, de majd csak akkor, ha a "távoli" szakaszokat "kipipálom".

 

Most pont került a 15. szakasz végére. Igaz, két részletben, de volt már máskor is, hogy soknak bizonyult a távolság:-)

hörpölin Creative Commons License 2013.07.14 0 0 40995

Ha két napra osztod a vértesi túrádat, akkor tényleg a mindszentpusztai szállás az optimális, én is így csináltam még anno 2007-ben. Akkor én is sátorral voltam, és a turistaház kertjében ütöttem fel. A második nap pedig kétségtelenül változatosabb, ez tény, de szerintem a szebb is a kettő közül, bár a csókakői várból nyíló kilátást nehezen múlhatná felül bármelyik másik panoráma a vértesi túrán.  

 

A térdedet pedig ne hanyagold el, mutasd meg orvosnak! Én is hasonlóan jártam a csereháti második bejárásomon, és amikor a doki két hónap túra-absztinenciát javasolt a bokám miatt, nyeltem egy nagyot és betartottam a saját érdekemben! Utána pedig egy csodaszép szeptemberi zempléni túrával fejeztem be a második bejárásomat!

 

Jobbulást és további szép túrákat!

Előzmény: Pápai vándor (40994)
Pápai vándor Creative Commons License 2013.07.14 0 0 40994

Sziasztok!

OKT

2013.07.12-07.13

Bodajk-Szárliget avagy keresztül a Vértesen.

 

Sikeresen teljesítettem ezt a szakaszt , életem első vadkempingezésével  együtt.

Mivel Mindszentpusztán a turistaházben nem fogadtak arra hivatkozva hogy telt ház van ( nem volt ott egy lélek se)  ezért itt kénytelen voltam sátorozni  mivel ha Gánton alszok a túristaházban akkor másnap 31 km-t kellett volna mennem és így is sok volt.Sajnos nem tudtam sokat aludni a sátorban mert nem messze tőlem egész éjjel ott röfögtek a vaddisznók ami nem volt valami kellemes.

Az úton fekvő községek mind nagyon szépek és rendezettek , van egy két szép kilátátópont is de összességében ez a túra tetszett a legkevésbe az eddigiek közül köszönhetően az állandó völgyeknek föl-le -föl -le és így tovább. Ez volt életemben az első és remélem utolsó túrája ís egyben ahol taxi vitt haza a vasútállomásról mert annyira szétmentek a térdeim hogy gyalog nem tudtam volna hazamenni. Voltam már meredekebb alpesi terepen is de ott se ment szét a térdem.

A bélyegzők mindenhol jó állapotban megtalálhatóak.

Gesztesi várkapitánnyal jól elbeszélgettem , szóba került az Orbán-MTSZ együttműködés is , ő azt mondta nem igazán bízik benne , mert a bérleti díjból amit fizet abból sem forgatnak semmit vissza a várra pedig ráférne.

hörpölin Creative Commons License 2013.07.14 0 0 40993

"Szerintem is baromi szép úton halad most a kék Kékestető és Sirok között, de egyes célcsoportok körében, akik felé az MTSZ nyitna, abszolút nem ideális!"

 

Számomra az egyik legfőbb szempont, hogy az Országos Kéktúrát - de a másik kettőt sem - szabad lesüllyeszteni óvodás szintre! Oké, legyen jelezve sűrűbben az útvonal, legyenek útvonaljelző- és tájékoztató táblák, aláírom, hogy építsünk több pihenőhelyet, de a lényegen, azon ne változtassunk! Az Országos Kéktúrának, de a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrának és az Alföldi Kéktúrának is kihívásnak kell maradnia nem csak az egyszerű emberek számára, de még a gyakorlott túrázók számára is! Számunkra nagy kihívás volt a Kékestető-Sirok szakasz még lefelé is, a DDK-n pedig a Homokkomárom-Kistolmács szakasz keresztben a zalai dombhátakon. És ez szerintem így helyes! 

 

Amikor én &sonnal elkezdtem járni az útvonalat ezelőtt több mint 10 évvel, akkor azonnal felmértem, hogy bizonyos tájegységekkel nem szabad kezdeni. Bevezetőnek jó volt a Pilis, a Gerecse, a Budai-hegység. Itt tanultuk meg a túrázást, először csak amatőr szinten, aztán évek hosszú során keresztül emelkedtünk fel arra a szintre, hogy bele merjünk vágni a Mátrába, a Bükkbe, vagy a Cserehátba. Büszke vagyok arra, hogy tíz év túrázás után már túravezető lettem, de még most sem vágnék bele elhamarkodottan egy Mátraháza-Sirok túrába! Visszafelé pláne!

 

Ezeket a dolgokat le lehet majd szépen írni a kiadandó szép színes prospektusokba is, hogy a kéktúrázás bizony nem játék, hanem komoly kihívás, mindenki csakis kellő tapasztalattal és felelősséggel vágjon bele a nehéz szakaszokba. Ez teszi szerintem széppé, érdekessé, de bizony embert próbáló kihívássá is a kéktúrázást. A saját felelősség hangsúlyozása nem maradhat ki a prospektusokból, még akkor sem, ha a marketingesek a hajukat fogják tépni miatta.

 

Az alternatív útvonalakról már írtam tegnap: ezek jelenleg nem léteznek! Nincs alternatív útvonal, csak az, amit K- (kék sáv) jelzésekkel festettek fel. Ennek pedig nincsenek (jelenleg) párhuzamos ágai! Illetve csupán egy van: Írott-kőn választhatsz: Budapesten vagy Szekszárdon keresztül akarsz eljutni Sátoraljaújhelyre! :-)

 

Egy ideig én is hajlottam az alternatív útvonalak felé, de beláttam, ilyen mélyen már nem szabadna belenyúlni az elődeink által lefektetett elvekbe. 

nagypapi Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40991

" Ha minden lehetséges útvonalhoz közeli látnivaló felé elvinnénk a túrát akkor lehetne akár 2000 km is, egyre lehetetlenebbé téve az amúgy sem túl nagy számú teljesítést."

 

Szvsz van néhány olyan lehetséges kitérő, amely nem hosszabbítaná meg a Kék útvonalát, csak (talán) szebbé, érdekesebbé tenné.  Ilyen az Ágasvár csúcs kitérő, bár aláírom, esős-havas időben nem egy leányálom, főleg a turistaház felöl. Vagy Vitányvár: nem megy fel a Kék, közvetlenül alatta halad; télen többet, nyáron kevesebbet lehet látni az útról a romokból.

 

"Aztán gondolj bele: levinnék Recskre... utána jönne Parád is, meg Parádsasvár..."

 

No ez meg a másik. Szerintem is baromi szép úton halad most a kék Kékestető és Sirok között, de egyes célcsoportok körében, akik felé az MTSZ nyitna, abszolút nem ideális! Még lefelé is komoly felkészültséget igényel, megszakítási lehetőség, szállás nincs közben. Ha népszerűsíteni akarják a Kéket a családok, iskolások között is, akkor valamit pedig ki kell találni.

Hasonló a helyzet Szajki-tavak és Sümeg között. Nem lehetne megoldani - legalább alternatív útvonalként -, hogy néhány közeli települést is érintsen a Kék? (Nem feltétlenül Kisvásárhelyre gondolok, ahol siker, ha már vizet lehet szerezni...)

 

Az egyik legaktuálisabb kérdés, hogy van-e szándék alternatív útvonalak kialakítására. Ha nincs, akkor sok helyütt kár is tovább gondolkodni, hiszen pl. az Ágasvárra (és Vitányvárra is) simán rá lehet fogni (túlzás nélkül is), hogy a meredekség miatt az év jelentős időszakában veszélyes, nem terelhetjük arra.

Ha van, akkor viszont el kell gondolkodni, hogy hol érdemes alternatív útvonalat kialakítani, lehetőleg úgy, hogy jelentősen ne emelje a távolságot/szintet.

Tény, nem lehet cél, hogy mindent megmutasson az OKT, de azért ne vigyük már el 100-200 méterre jelentősebb látványosságok mellett. (Kérdés persze, mit tekintünk annak).

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (40988)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40990

Csak éppen a linket hagytam le:

Előzmény: Törölt nick (40989)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40989

A kéktúra legelső, 1938-as útvonalának leghitelesebb leírása elolvasható az általam még másik nicknéven készített albumban, amely a jubileumi 1938-as bőrkötéses Turisták Lapjából lett "kiollózva". A teljes évad benne van egybekötve, a Szent István Vándorlás pontos, részletes leírásával.

(Többen mondják hogy a Szent István Vándorlás az más volt mint a kéktúra. Annyi biztos hogy itt már "országos kék jelzés"-ként, és "Nagy Kék Út"-ként is nevezik az útvonalat, tehát annyira nagy különbség nem lehetett)

Előzmény: Törölt nick (40988)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40988

"... Mindenhová nem mehet el az OKT."


A mondatodnak ezzel a felével tökéletesen egyetértek. Régebben én is úgy gondoltam hogy húúú, bele kéne még venni ezt is meg azt is az útvonalba, miért nincsen benne még ez meg az, de később rájöttem hogy nincs rá szükség. Valahogyan egyre inkább elfogadtam hogy így van jól az útvonal ahogyan van, csak akkor kell módosítani rajta ha van valami külső kényszerítő tényező. A példaként említett Rezi várhoz vagy Ágasvárhoz, (de mondhatnám Csobáncot, Sirokot is)  meg úgy is felmegy aki akar, akit érdekel, én is jártam mindegyiknél, igaz a mellettük húzódó kék ösvényt is bejártam.
 Ha minden lehetséges útvonalhoz közeli látnivaló felé elvinnénk a túrát akkor lehetne akár 2000 km is, egyre lehetetlenebbé téve az amúgy sem túl nagy számú teljesítést, ráadásul úgy nézne ki az útvonal mint egy hosszan, össze-vissza tekergőző kígyó, totálisan idióta útvonalvezetési megoldásokkal.  Aztán gondolj bele: levinnék Recskre... utána jönne Parád is, meg Parádsasvár, majd a végén már Salgón meg Somoskőn járnánk...  . Amúgy megdeklaráltan nem is célja a kéktúrának mindent egytől-egyig bemutatni, csak az hogy áttekintő képet kapjon a túrázó a vidékről, aztán majd megnéz amit jónak vél, gondol. Az eredetileg 1952-ben kijelölt OKT sokkal egyértelműbb, egyenesebb, célszerűbb, igaz szerintem nehezebb is volt a mainál, 848 km-en vezetett.


 Viszont két helyen én akkor is szükségesnek tartanék módosítást,  -mondjuk úgy, hogy külső kényszerítő tényező miatt, amit mindenki ismer-  az egyik már lehet hogy meg is történt, a bódvaszilasi.Ott csak egy utcával került arrébb a kék.
A másik jelentősebb lenne, a mátraverebélyi, ehhez már kéne a döntéshozó grémium is. Ott én már elvinném Sámsonháza-Tar-Pásztó-Ágasvár irányába. Szintén a külső kényszerítő tényező erőteljes jelenléte miatt. Indoknak nem ezt hanem a tari sztupát jelölném meg, az teljesen PC indok is lenne. Pásztó meg amúgy is benne volt a legelőször kijelölt útvonalban, ide úgymond "visszatérne" a kéktúra.

Előzmény: FarkasGyurka (40956)
annyi baj legyen Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40987

Azt hiszem, ezzel a hozzászólásoddal nagyjából egyet tudok érteni.

Előzmény: FarkasGyurka (40956)
Güsziológus Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40986

Időközben sikeresen feltöltöttem az EXCEL táblázatot a pilisi pecsételő helyek URL-eivel.

Ennyivel biztos előrébb vagyunk:-)

 

Hamarosan régi mozi van a TV-ben:-)

 

Szusszanjunk!

Előzmény: hörpölin (40984)
FarkasGyurka Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40985

ez nem bürökrácia, hanem kiszámítható szabályrendszer. enélkül nem megy

 

csak jelzem, hogy jelenleg egyetlen tisztségem van csak az MTSZ-ben és az az oktatási szakbizottság vezetése társadalmi munkában

Előzmény: Güsziológus (40983)
hörpölin Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40984

"Gesztusnak szántam."

 

Köszönöm! Egyébként később gondolkodtam azon, hogy ez vajon az én esetemben IRL adat-e, de nem az, hiszen a honlapomon nevesítem magam! Így hát nyugodtan hívhatsz azon a néven itt a fórumon, amit idestova 55 éve kaptam, amikor a taláros lecsurrantott! :-D

Előzmény: Güsziológus (40982)
Güsziológus Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40983

Ezt a bürökráciát!

Mindezt egy társadalmi munkában feladatot vállaló közösséggel teszitek közpénzen?

 

A szervezet nevében az áll, hogy szövetség.

Előzmény: FarkasGyurka (40978)
Güsziológus Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40982

Gesztusnak szántam.

Előzmény: hörpölin (40980)
FarkasGyurka Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40981

ez egy 50 éves lemaradás, de tény, hoyg nem egy bizonyos személyé. 

Az MTSZ,mint a mozgalom tulajdonosa már közelebb állhat a valósághoz, lévén az MTSZ egy közösség, aminek bárki a tagja lehet. Az MTSZ vezetése, mint végrehajtó szerv léphet képbe, de tény, hogy a tagság akaratával nem mehetne szembe a döntése

Előzmény: Güsziológus (40977)
hörpölin Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40980

Úgy látom, otthon a gép előtt ülve jár az agyunk, mint a motolla! Szerintem is kompromisszumokra kell törekedni, és jó, ha vitatkozunk a dolgokról. De a kéktúrázás elvének megváltoztatását (alternatív útvonalak) alaposan meg kellene fontolni, mert ez döntő momentum!

 

Szeretnélek megkérni, hogy itt a fórumon ragaszkodjunk nikkjeinkhez, mert habár sokan tudják azt, hogy hívnak bennünket a való életben, a modik ezt nem szokták értékelni! :-)

Előzmény: Güsziológus (40973)
FarkasGyurka Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40979

sok sikert a munkához!

Előzmény: hörpölin (40976)
FarkasGyurka Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40978

a felkérést mégis az elnökésg tette, amelyet Pálmai úr el is fogadott

Előzmény: Güsziológus (40975)
Güsziológus Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40977

"Azt is kérdezhetném, hogy kié az OKT, de ilyenekkel nem jövök elő :-)"

 

De elő kéne jönni, hisz ez a lényeg.

NEM az elnökségé, még csak nem is az MTSZ-é.

 

Azoké, akik életben tartják. Azoké, akik végigjárták, és átadják a tapasztalataikat másoknak.

Mesélnek, buzdítanak, segítenek, támogatják a bizonytalanokat.

Szerveznek, mozgósítanak, stb.

 

Mindezt az MTSZ keretében, de a mozgalmat nem lehet kisajátítani.

Az útvonalat sem.

 

Az a mienk.

Az állampolgároké, a turistáké.

Akik tettek valamit azért hogy lehessen menni.

 

Innen kéne tehát közelíteni, és sok minden kitisztulna!

Előzmény: FarkasGyurka (40974)
hörpölin Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40976

"ez elég erős csúsztatásokkal teli post, megkockáztatom, hogy nem igazán fedik a valóságot, de ezt hagyjuk"

 

Nem tudom, mi lenne benne a csúsztatás. 

 

"A csoport létrehozását a pályázati felelős kezdeményezte? milyen feladatokat kaptatok tőle illetve milyen felhívásra (publikus) jelentkeztetek?"

 

A munkacsoportot az MTSZ elnökének javasoltam, a létrehozására ő kért fel, a projekt akkori vezetőjével karöltve. A munkacsoport feladatait közösen határoztuk meg.

Előzmény: FarkasGyurka (40970)
Güsziológus Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40975

Én ott voltam, nem így történt.

Az hangzott el, hogy mi válasszuk meg a vezetőt, és azt az elnök el fogja fogadni. Ott helyben ezt meg is tette.

 

Amúgy közfelkiáltással választottunk.

Nem kaptunk esélyt arra, hogy tanácskozzunk, mérlegeljünk, "szervezkedjünk".

Pláne arra nem, hogy tegyünk javaslatot, esetleg alternatívát terjesszünk elő.

Előzmény: FarkasGyurka (40971)
FarkasGyurka Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40974

az, hogy merre megy az OKT, döntés kérdése. Ebben egyet értünk. A döntés mechanizmusa nem látható jelenleg így a fő gond itt rejlik.

 

Azt is kérdezhetném, hogy kié az OKT, de ilyenekkel nem jövök elő :-)

Előzmény: hörpölin (40972)
Güsziológus Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40973

Béla!

 

A kompromisszumnak az a lényege, hogy mindkét fél enged.

Az egyik azt mondja, legyen az útvonal máshol, a másik azt, hogy maradjon.

Ebből nem lesz értelmes döntés.

 

Lala bá javasolta az osztrák példát, én pl. ezt el tudom fogadni, kompromisszumos javaslatként.

 

Tételezzük fel hogy Zalaszántó és Rezi között két lehetsőség van, ugyanígy Mátraszentistván és az Ágasvári th. között.

Ettől még nem lesz érintőpontos a mozgalom!

 

Épp az lenne a vita lényege, hogy megoldást találjunk, és az érveket és az ellenérveket összeszedjük.

Előzmény: hörpölin (40965)
hörpölin Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40972

Mennyivel is nőtt meg az OKT hossza azáltal, hogy Kesztölctől nem egyenesen megy fel Dobogókőre, hanem tesz egy óriási vargabetűt Hűvösvölgyig? És ezáltal teljesebb lett vajon? 

 

Egy útvonalváltoztatás lehet jó, vagy rossz, de számomra az "életszerűsége" nem értelmezhető. :-)

Előzmény: FarkasGyurka (40966)
FarkasGyurka Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40971

vezetőjére javaslatot tettetek, amelyet az Elnökség elfogadott és felkérte Vencelt, hogy legyen a vezetője

 

szép civil szervezet lenne az MTSZ, ha egy szerve nem hajtaná végre az elnöksége utasításait :-)

 

 

Előzmény: Güsziológus (40969)
FarkasGyurka Creative Commons License 2013.07.13 0 0 40970

ez elég erős csúsztatásokkal teli post, megkockáztatom, hogy nem igazán fedik a valóságot, de ezt hagyjuk

 

olyan, hogy munkabizottság, nem szerve az MTSZ-nek. alapvetően nem is lehet, ezt az alapszabály meghatározta.

a pályázati munkában való részvételt a pályázat vezetője határozza meg (ez az ő döntése és kompetenciája), a feladatokat is ő osztja ki. 

A csoport létrehozását a pályázati felelős kezdeményezte? milyen feladatokat kaptatok tőle illetve milyen felhívásra (publikus) jelentkeztetek?

Előzmény: hörpölin (40968)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!