Keresés

Részletes keresés

tuutuu Creative Commons License 2009.01.21 0 0 579
No, majd lefényképezem, mert az enyém két durvasági fokozat, de a durvának a hosszoldali élénél még külön más minőség van ( ha véletlen valaki kaszakőként használná...)
Előzmény: tuutuu (578)
tuutuu Creative Commons License 2009.01.21 0 0 578

Höhö, ilyen kövem nékem is van, Prágában vettem vagy 20 éve.

Meg csináltam egy fenőszíjat, így elvagyok...

Előzmény: Pandacsökhy (577)
Pandacsökhy Creative Commons License 2009.01.21 0 0 577

Én a mindennapi technikai tárgyam ama  egyharmadát  amit valóban haszonnal, és praktikusan használni tudok:  zsibvásárokon szerzem be.

A bolhapiacokon persze messze nem csak ócskaságokat árulnak, a tárgyak egy része használt, de attól még igazán jó.  De sok vadiúj is van, nevetségesen olcsón.

(A kézihajtányos -lengyel-  húsdarálómat is ott vettem vagy 20 éve, ma is kifogástalan)

Egy ilyen bolhapiacin vettem valami 15 koronáért ezt a követ, ami olyan vágóélt csinál  ha "vizesen" fenek rajta, hogy a papírt lazán vágja a penge.

Elõször olajosan használtam, (étolajjal kenve a felületet) de azt hiszem az olaj eltömitette a kõ pórusait a korund pórusait, mert  akkor csak polírozott, de nem fogott.

Szódával és forró vizzel kimostam az olajat, és azóta csak vizesen használtam, és teljesen perfekt.

Előzmény: Pharaoh85 (554)
Pandacsökhy Creative Commons License 2009.01.19 0 0 576
Hoppszi!...lemaradt lentebbrõl a kép...
Előzmény: Pandacsökhy (575)
Pandacsökhy Creative Commons License 2009.01.19 0 0 575

Huvassze... ez egy igen  elegáns bárd,....  elmondom a tapasztalatomat a bárdokról.

 

A kínai kommersz-bárdok olyan 3 mm vastagok felül, az enyém pl. 32 centi hosszú, és egy bolhapiacon vettem  Bordigherában 2 Euróért (!!!)

 Négyre tartotta a  csaj,  én a felére lealkudtam, idehaza aztán  úgy-ahogy kipofoztam, mert elég  sok csorba volt benne.

A kinai, vietnami, és különösen a thailandi éttermek szakácsai, de az ottanni  piaci halasok és húsosok  is ilyet használnak, kés valóban alig van ott, ha igen, akkor az is jobbára kisebbfajta   bárd alakú.

 

A zöldségeket is ezzel metélik a WOK-kajákba,- fergeteges gyorsasággal-, és metélttésztai vastagságúra.  Mindent meg lehet szokni, ...gondolom én is rászoknék  idõvel a bárdra, de az én európai kezem inkább a késre jár,  így én ezt az itt ábrázolt bárdot csak azért vettem, mert  néha valóban csontot, inat,  keményebb  füstölt csülökbõrt stb...   kell átnyesni,  és a késeim  élét  féltem a  csontoktól,  így  aztán nem árt, ha van egy bárd,  (ha mégolyan drága is mint  ahogy leirtam volt) ---hehehehe!---és nekem ez a 2 Ajrós használt akármi jól  kitart ebben a szerepben már amíg megvagyok.

Előzmény: comad (487)
Pandacsökhy Creative Commons License 2009.01.19 0 0 574

Nehezet kérdeztél, .....nem tudom, ugyanis nem boltban vettem, hanem egy bolhapiacon --tekercsben--, vagy 2 méter hosszú, 50 centi széles  darabot. 

A kiszerelés hasonlított egy vékonyabbfajta tapétatekercsre. Papír alapanyagon  antracitszürke NAGYON fínom smirgli, szóval az nem is  csiszol már  hanem szinte csak políroz, de ha hosszasan nyüvöm rajta a pengét olyan 30 fokra döltve, akkor istentelenül ki tudja élezni a már amúgy is felélezett acélt.

 

Van fenõkövem is, Köszörükorong!)  egy  nagy, 40 centis átmérõjü nagyipari  szaküzembõl  kidobott puha olivzöld köszörükõ,  amit vagy 10 éve még a kádra áttett deszkára fektetgettem,   és állandó vizfolyás alatt éleztem fel havonta rajta azt a 10-12 késemet,  de az a döheder kõ (a belemélyitett jel szerint svájci, solothurni gyártmány)  az vagy 15 kilós,  szóval a smirglis metód az egyszerübb lett, és még jobb is.

Előzmény: H_G (572)
Boarhunter Creative Commons License 2009.01.19 0 0 573
Eleven Íjászbolt, közel a Déli pályaudvarhoz

Az az "xs eleven", Subby boltja. A "rendes" eleven rákosrettentőn van...
Előzmény: Hepci (570)
H_G Creative Commons License 2009.01.19 0 0 572
Hányasat?


Előzmény: Pandacsökhy (569)
H_G Creative Commons License 2009.01.19 0 0 571
Igen, a Mora nagyon jó, és még olcsó is.

http://www.elevenv.hu/index.php?action=product&id=145
Előzmény: kriszilvi (567)
Hepci Creative Commons License 2009.01.19 0 0 570
Marttiini késeket használok vagy 25 éve, a pengék minősége jó. Most is ilyet vennék (mérettől és kiviteltől függően 4-12000 Ft). Egy ősi példánynak a pengéje kijött a nyélből egyszer. Hogy eltörik? Hát... Nem valami dél-sanghaji hamisítvány volt?
Van egy picit exkluzívabb skandináv márka (Normark), aminek a pengéjét szintén a Marttiini gyártja. Ilyen volt eddig a legjobb filézőkésem, kézzel varrott bőrtokkal, de aztán pár vágás után inkább eladtam. Túl szép és túl drága volt használni.
Valaki lejjebb ajánlotta a Mora márkát. Eleven Íjászbolt, közel a Déli pályaudvarhoz, 3000 Ft körül vannak, tokkal, szimpatikusnak tűnnek.
Egyébként használok egy régebbi fazonú Fiskars kést is, elfogadható az árához képest, persze ennyi pénzért ne várjunk csodát. Az újabb, jóval dizájnosabb típusaik már nem tetszenek.
Előzmény: kriszilvi (567)
Pandacsökhy Creative Commons License 2009.01.19 0 0 569

A síma deszkára, vagy akár csak vastag kartonpapírra is  felragasztott fínom smirli az perfekt.

Én 18 éve élezek ezzel,  a  müvelet végén már a nagyonfínom (polírozó) smirglit használom -étolajjal lecsöpögtetve-,  és a késeim olyanok mint az orvosi  szikék.

Előzmény: H_G (566)
comad Creative Commons License 2009.01.18 0 0 568
Bocs a reklámért, ezt most találtam és nagyon tetszik:
kriszilvi Creative Commons License 2009.01.18 0 0 567

Sziasztok!

Filéző kést keresek.Tudtok ajánlani vmilyen bevált darabot?

Már 2 ajándék Martini tört el a nyél és a penge találkozásánál, én ezt ismerem , de ilyenre már nem akarok pénzt tölteni

Az se gond ha 5000ft alatt van az ára.

H_G Creative Commons License 2009.01.13 0 0 566
"Összeségében jó eredményt lehet vele elérni, de a youtube-on található papírszeletelő videókhoz hasonlóra ne számíts, ahhoz ez kevés."

Elég a 800 grit a papírszeleteléshez. (Azért az még mindig nem vmi ijesztő foka az élességnek, ügyesebbek akár egy baltával is elérik.) Ezt már korábban is sejtettem, de nem akartam beírni kipróbálás nélkül; ui. én a finom kerámiarudam pontos értékét nem tudom, sejtésre nem lehet sokkal finomabb az sem. De most ragasztottam egy garantáltan 800-as csiszolópapírt egy fadarabra -- a másik oldalára egy sorjalehúzó bőrdarab került -- és fölújítottam vele 3 konyhai kést (kicsi Victorinox, közepes Richardson és IKEA), kiindulásként mindhárom gyűrte már a papírt az esetek többségében, a végére akadálytalanul szeletelték.

De egy másik fórumon pont most írta valaki, hogy egyedül a Byrd "Duckfoot" 600-as gyémántporos élezővel is eljutott a jó vágóképességhez, csak nem sima éllel, hanem mikrofogazatot csinált a pengének.
Előzmény: aladik (560)
H_G Creative Commons License 2009.01.12 0 0 565
Pardon, nem vette meg még, csak mérlegeli... Szóval ez szerintem bőven elég, ha gyárilag már rendes éllel érkeztek és nincsenek nagyon elhanyagolva, az 500-asnál sosem kell durvább, az 1500 meg már bőven elég a nagyonszottyos paradicsomot is könnyen vivő simaságú élhez.

Előzmény: H_G (564)
H_G Creative Commons License 2009.01.12 0 0 564
Szerintem a 17 eurós szomszédja (Naniwa), amit pharoah topiktárs is vett, sokkal jobb vétel!
Előzmény: stevetudor (563)
stevetudor Creative Commons License 2009.01.11 0 0 563
http://www.dick.biz/dick/product/711050/detail.jsf

Erről a kőről mi a véleményetek jo lenne csak ezt használni a késeimhez nincsenek rossz állapotba csak picit ráfennék néha néha.
aladik Creative Commons License 2009.01.11 0 0 562
Én ha most kéne vennem akkor kb 2-3000/6000 (JP) követ vennék. Tovább tartana vele a dolog, de általában nem botot akarok megélezni vele (akkor már úgyis jobb köszörűshöz vinni). Jelenleg 240/800 (eu) kövem van. A 240 része az tényleg szinte ráspoly, ha már van vmi éle a késnek akkor nem szabad vele hozzányúlni. Most akarok rendelni 1 1000/2000EU (kb3500/8000JP) követ, szal a finomabb kövekkel még nagyon nincs tapasztalatom, csak azt látom, h ami van az kevés.
Előzmény: Pharaoh85 (561)
Pharaoh85 Creative Commons License 2009.01.10 0 0 561
Akkor inkább egy 1000/6000 követ vegyek? Vagy ott meg túl nagy az ugrás a kettő között? Azért jó lenne papírt is vágni a késekkel. :)
Előzmény: aladik (560)
aladik Creative Commons License 2009.01.10 0 0 560
Hali,

boda007:
A fenőkövet az Extrametál-ban vettem, Duna pláza.

Pharaoh85:
Az 1000/3000 japán számozás kb 400-500/800 eu szabvány szerint (lásd korábbi hozzászolásom - 502). Az amerikai számozás megint más. Összeségében jó eredményt lehet vele elérni, de a youtube-on található papírszeletelő videókhoz hasonlóra ne számíts, ahhoz ez kevés. (Ha csak nem akarsz túlérett paradicsomból papírvékony szeleteket vágni, akkor elég.)

kata 03:
Nekem van egy Arcos szakácskésem - kb 10 éve vettem - és nagyon szeretem. A Zwilling késeknél puhább anyagból készült (természetesen itt már egyik esetben sem biliacélról van szó), ez viszont azt is jelenti, hogy lényegesen gyorsabb és egyszerűbb újraélezni is. Az egyémnek a nyele már kezdi megadni magát, majd ha egyszer nagyon ráérek csinálok neki egy fanyelet. Összeségében nem hiszem, h rossz vásár lenne.
Előzmény: boda007 (551)
joy Creative Commons License 2009.01.10 0 0 559

Nem én, a zasszony -mindenütt.

 

Nem, ilyen nem kell. Lehet, mégiscsak megveszek még 1 Sparosat. Akkor legalább azok egyformák lesznek.

Előzmény: H_G (558)
H_G Creative Commons License 2009.01.09 0 0 558
A konyhában varrsz?

Fa tartóból is van elég szép az IKEÁ-ban, mindössze 2000-ért, de az függőleges nyílású:

http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/10066670
Előzmény: joy (557)
joy Creative Commons License 2009.01.09 0 0 557

Nem szeretem a fölmágnesezett késeket. Nálunk könnyen összeszednek mindenféle varrodai apró fémsz.rt...

:o/

Ráadásul a falakon szinte nincs hely, mindenütt lóg valamizé.

Az a fa tartó, amit a Spar árul a késeihaz nagyon bevált, csak kellene még, de sajnálok érte 6 000 HuF-ot kiadni!

Előzmény: H_G (556)
H_G Creative Commons License 2009.01.06 0 0 556
Másfélébe nem biztos, hogy bele fognak férni a meglévő késeid... Ami tuti, az a mágneses fali léc (pl. IKEA).

Előzmény: joy (553)
matyas53 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 555

Üdv!

 

Szerintem jó kő, van ilyenem kisebb méretben.(100*50*20 mm). A 1000/3000 grit ne tévesszen meg, a japánok máshogy számolják. Ez körülbelül európai/amerikai mércével 500/1500-asnak felel meg, ami általános célra tökélletes. A sárga oldala után bőrszijon meg kell fenni, és annyi!

 

Üdv: Mátyás

Előzmény: Pharaoh85 (554)
Pharaoh85 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 554
Hi!

Egy ilyennel megfelelően élesre lehet fenni egy kést? Vagy kell finomabb is?
joy Creative Commons License 2009.01.05 0 0 553

Kinek-kinek mi tetszik, azt patronálja, a másikat leszólja.

Én csaxakembereknek hiszek, fölhasználóknak nem.

 

Csupán két /a nagy ikrek/ Sparos késem van, de a Tramontina-khoz képest mennyei.

Pontosabban pokoli jók, szépen össze is saraboltam velük az ujjaimat.

Nem vagyok hozzászokva ehhez az élességhez, így még mindig van 5 vágás az évvégi főzőcskéból.

Már régen akartam jó fenőacélt venni -van pár vacak a családban- ez most valóban fenőacél lett a sorozatból.

 

Ha összejönnek a pontok még átalános ollót veszek.

 

Tudja valaki, hol lehet ilyen /vízszintes vágatú/ késtartót kapni emberibb áron?

Előzmény: UseR (546)
kata 03 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 552

Sziasztok.

Valaki tudna véleményt mondani a z ARCOS késekről?

boda007 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 551
Hi!
Hol vetted a fenőkövet?
Előzmény: aladik (537)
H_G Creative Commons License 2009.01.04 0 0 550
A Dick köztudottan kiváló, ha attól vmivel rosszabb a Zwilling, még mindig lehet eléggé jó.

Elnézést a tanácsot adóktól, én végül a szeletelőt vittem közülük -- ez ha másra nem, szülinapi tortákhoz biztosan jó lesz :) Az első benyomás vegyes, jó karszőr-borotváló élesen érkezett, de hajlékonyabb, mint vártam.
Előzmény: krizsi_l (547)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!