Most lett kész az idei harmadik kovászos uborkám és fogalmam sincs, hogy miért, de elég hülye íze van. Na most hagyom magában, aztán holnap megint megnézem.
Én mindkét fajtát szoktam csinálni, el is felejtettem már, hogy milyen finom. Megyek is holnap a piacra káposztát venni!
Szombatra nem főzök, unoka 5 éves, családi buli lesz.
Vasárnapra le akarok vágni 2 csirkét - hosszú idő után először csinálok ilyet. Elég aprók még, rántott csirke lesz belőlük. Levest még addig megálmodom, már kezdjük unni a cukkinilevest. Sütinek pedig valami szilvás süti lesz.
Főtt tészta, túró, tejföl, pirított bacon, reszelt sajt, zöld pesztó. Összekeverem, sütőben kicsit átsütöm, és kész.
Hasonlót sütöttem holnapra, éppen most vettem ki a sütőből, csak éppen túró-tejföl-pesto helyett fokhagymás spenót tejszinnel. Igazából frissen lenne finom, de hát a dobozolás...
Köszi! Most a túró még ugyanott van, ahol volt, mert fiúgyermek bejelentkezett szombatra ebédre. Miután holnap egy percem sincs, kénytelen voltam ma összerittyenteni a szombati kaját. Vadas marha, zsemlegombóccal. A gombócok már készek, a marha meg most fő. Egyébként meg mindjárt összeesek.
Ma főztem csirkelevest, sütöttem szilvás sütit, voltam vásárolni és 4-kor nekikezdtem a vadasnak, de nem volt itthon fehérrépám, azért külön el kellett menni, úgyhogy most azt érzem, hogy leszakad a lábam.
Holnapra. Maradt lecsó, borzasztó csípős volt benne a kolbász. Följavítani, lágyítani belekeverek egy sült padlizsánt.
Minden multinál katasztrófális a zöldséges rész. Van néhány kedvenc zöldségesem, de azok drágábbak a piacnál. Kedvelem a piacokat, a Nagycsarnokot, a Fény u-it, a Bosnyák térit, Békásmegyerit. Hangulatában páratlan a szentendrei, őstermelői piac a Bükkös patak partján, és még nem túristalátványosság.
Sós ételbe is finom, ezt épp most találtam ki, egy paradicsomos receptből koppintva. Sajtos ételhez nagyon szeretem a pesztót. Arányok függnek a létszámtól és izléstől.
Főtt tészta, túró, tejföl, pirított bacon, reszelt sajt, zöld pesztó. Összekeverem, sütőben kicsit átsütöm, és kész.
Ezt a héten készítettem, izlett. Én muffin formákba töltöttem.
Túrós kuglóf
A Túrós kuglóf egy tipikus desszert, amely kiváló választás egy gyors uzsonna részeként. A túrós kuglóf elkészítéséhez 90 percre van szükség. Ezt a receptet kezdő és haladó szakácsoknak ajánljuk. Olvasd el a Túrós kuglóf elkészítésének módját és próbáld ki!
A túrót szitán áttörjük. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk. A puha Ramát először magában, majd a kétféle cukorral keverjük habosra. A tojásokat egyesével beledolgozzuk, azután a túrót és a lisztet is hozzáadjuk.
A masszát Ramával kikent, belisztezett kuglófformába simítjuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (175 ˚C, légkeveréses sütőben 160 ˚C) kb. 50 perc alatt megsütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük. Csak akkor borítjuk tálra a formából, amikor már kihűlt.
Tipp: A kuglóf masszáját mazsolával vagy reszelt citrom- illetve narancshéjjal is ízesíthetjük.
Igazi, nyári napokra való töltöttkáposzta készülhet belőle. Csak lágy füstölésű húsokat tűr meg. A tölteléke lehet gombás is. Fűszere a borsikafű (csombor) és a kapor. Erdélyben kedvelt étel. Én is készülök ilyen étekre :-))
Na saját paradicsomtöveim nekem is vannak. No nem sok, talán négy. Ebből az egyiket ajándékba kaptam és egészen fura alakú és hatlamas paradicsomok teremnek rajta. Először kétkedve néztem, hogy ez vajon tényleg paradicsom-e, de aztán a piacon láttam egy kofánál ugyanilyeneket. A lucullus társa lehet, csak annál jóval nagyobb és a közepe elkeskenyedik.
A paradicsomaidnál lehet látni, hogy ezek tényleg biók. A bruscetták meg nagyon jól néznek ki!
en tegnap egy gombasztarsamtol kaptam egy szatyor sajat termesztesu paradicsomot. hat, mit mondjak, elkepeszto finom zamatuk van! vacsira gyorsan csinaltam is nehany szembol egy kis bruscettat, amit megbolonditottam friss galambgombaval. fogyott mint a cukor! ;)
Ja..., mikor még régen minden hétvégén el kellett töltenem a szombat délelőttöt a piacon, volt egy olyan stand, ahonnan messziről ránk köszöntek..., na ezt jól elkerültem mindig, a férjem még ma is cukkol, hogy "Vigyázz, rád köszönnek!" Áááá, még az emléktől is ideges leszek! Amúgy egyedül elbóklásznék..., dehát ő imád piacra járni..., akkor menjen.
Hamburg jó hely, bár ezer éve nem voltam már ott sajnos. Saturn és Média Markt nálam se jött be, igaz én csak Bécsig jutottam el a keresésben. Végűl Lényem neten rendelte meg nekem a tűzpiros Francis Francist, inkább nem akarom tudni mennyiért.
Neki van viszont egy Krups főzője és remek kávét tudunk főzni vele. A kapszulások elöntötték a piacot, kiváncsi lennék mennyi aromaerősitő van azokban a kapszulákban.:-(
De jó Neked. Én meg itt Hamburgban kísértek :-) megint pár napig, de hiába keresek jó kávéfőzőt, az ötemeletes Saturn meg a kétemeletes Media Markt is alig tart valamit a párszázezres Jura-kon kívül. Kapszulásban van csak nagy választék.
Azért egy fekete Francis Francis Trio-n (300 EUR) még el vagyok gondolkodva. .-)
Én a háztartást pont itthon kezdtem, de anyám is csak ritkán járt piacra, na meg a nagymamámék lakása (ami most a nagynénémé) a Lehel piacra nézett, ez bőven elég volt a megutálásához. Külföldön viszont jobban tetszenek a piacok.