Keresés

Részletes keresés

Labor Creative Commons License 2001.09.20 0 0 19
Nem tudom hol, de olyan, évszakonként periodikusan változó elszineződések, amik simán lehetnek valamiféle biológiai aktivitás jelei.
Előzmény: cerebrum (18)
cerebrum Creative Commons License 2001.09.20 0 0 18
Valamit találtak mostanában a Mars-fotókon, nem?

Arra a magyar felfedezésre gondolsz? Hogy a sarkok közelében esetleg moszatszerű élőlények élhetnek?

Előzmény: Labor (16)
Lorinc_d Creative Commons License 2001.09.17 0 0 17
Miutan a vilagegyetem pontos mereteit nem ismerjuk (igaz tobb konyv is szuletett a vilagegyetem szelenek kutatasarol, mint pl. A voros hatar), igy az eselyet sem tudjuk megmondani annak, hogy van-e jelenleg eletforma valahol. Most csak az esetet nezzuk hogy idoben egybeesik a mi korunkkal, csak terben van mashol elhelyezve. Minel nagyobb a vilagegyetem, annal nagyobb ra az esely. Es ha meg az idotengelyen is mozgunk, meg tovabb no a valoszinuseg. Persze mas kerdes hogy akkor lehet a mi civilizacionk nem letezik...
Hogy miert a "foldi" elet felteteleit keresik mashol is, es ott kezdenek kutatasokba? Egyszeru. Ezek a kutatasok eloszor is nagyon dragak. Mar az is nagy szo, hogy olyan helyeken elkzdhetjk a kutatast ahol van mondjuk viz. Jelenlegi tudasunkkal ott nagyobb a valoszinusege a letformanak, akkor miert kutassunk (egyelore) olyan helyeken ahol ezek az elemek nincsenek meg? Igy sem jut eleg penz ezekre a kutatasokra...
Ami az uzeneteket illeti, emlitettek binaris jelsorozatot, meg az aranyplakettet ami melle koszonteseket meg tobbek kozott Beatles-t csatoltak... Mi van ha az esetlegesen letezo masik letforma teljesen mashogy kommunikal? Nem is erzekeli a binaris jelsorozatot.
Sok kerdes vetodik fel.
Labor Creative Commons License 2001.09.17 0 0 16
Valamit találtak mostanában a Mars-fotókon, nem?
cerebrum Creative Commons License 2001.09.17 0 0 15
A tudománynak is vannak vaskalaposabb képviselői, de vannak úttörők is...

Igen, ebben tökéletesen igazad van. És ahogy egy tudománytörténész mondotta (nem emlékszem a nevére), ők azok, akik mindig forradalmat csinálnak a tudományban, és elősegítik a tudomány gyorsléptékű fejlődését...

Előzmény: Törölt nick (14)
cerebrum Creative Commons License 2001.09.17 0 0 13
Tudod, engem mindig is az zavart, hogy ha valamilyen tudományos körben felmerült a földönkívüli élet lehetősége, akkor mindig az következett, hogy megvizsgálták van-e víz, szén és belélegezhető gáz az adott bolygón, és ha ezek a feltételek nem voltak adottak, akkor máris kizárták az élet kialakulásának lehetőségét.

És akkor kérdezem én miért ne alakulhatni ki olyan életforma, amely olyan életfeltételeket igényel, amiket mi a legmerészebb álmunkban sem mernénk feltételezni. Szóval én úgy látom, hogy el kellene vonatkoztatnunk mindattól, amit eddig ismerünk, és radikálisan új szemléletmódot kellene kialakítanunk a kérdést illetően...

Előzmény: Törölt nick (12)
cerebrum Creative Commons License 2001.09.17 0 0 11
...van egy egyenlőre nem elindított misszió, amelyik az Európa hold JEGE ALÁ vinne be egy tengeralattjáró-szerű szondát, és .... nemtudni mit találhat.

Egyesek szerint már halszerű lények is kialakultak az Europán, mások szerint viszont valószínűbb, hogy "csupán" egysejtű (vagy legalábbis ehhez a szerveződési szinthez hasonlatos) organizmusok élnek ott. Persze ki tudja? Lehet, hogy nagyon meg fogunk lepődni...

Előzmény: Törölt nick (10)
szenyor Lopez Creative Commons License 2001.09.17 0 0 9
Idegen létformák? Bizonyára vannak/voltak/lesznek. Találkozni velük? Minimális esély. Az emberiségnek kb. 2-300 éve van csak olyan mértékű "intelligenciája" illetve kapcsolatteremtő és kommunikációs kézsége, hogy egy esetleges másik fajjal megtalálja a közös hangot. Tegyük fel, hogy az emberiség 2000 év múlva kiirtja önmagát (ha bírja addig) vagy egyszerűen csak eltűnik (pl. katasztrófa). Az élet kialakulásához mennyi idő kellett? Sok.
Tehát a világegyetem marha nagy számegyenesében van egy hangyányi kis számegyenes, ami az élet kialakulásának időtartama. Ezen belül pedig ismét egy porszemnyi, szinte elhanyagolható, ami az értelmes, kapcsolatteremtésre kész emberiséget jelöli.
Ha ugyanez egy másik bolygón történik, mennyi esélye van, hogy a két icipici számegyenesnek vannak közös pontjai? Minimális. És ha van is, akkor sem biztos, hogy a két civilizáció találkozik.
Ami megnövelheti az esélyt: az emberiségnek tovább kell élnie, mint 2000 év vagy/és ki kell jutni a világűrbe és benépesíteni bolygókat, hogy a faj akkor se tűnjön el, ha valahol katasztrófa történik.

Lopez

code-77 Creative Commons License 2001.09.17 0 0 8
Sziasztok!
Új vagyok itt és örömmel láttam, hogy van egy ilyen topic is... Én azon
a véleményen vagyok, hogy nem vagyunk egyedül. Viszont a földi élet
és értelem (?) kialakulását nézve elgondolkodtató, hogy milyen sokáig
tartott, hogy az értelem is megjelenjen. Szerinten nagyon jó esélyünk
van rá, hogy hamarosan életet találunk... Mars, Europa... annál rosszabb
viszont az esély egy értelmes faj felfedezésére... de legalábbis, ahogyan
mi elképzeljük az értelmes életet. Mi a véleményetek arról, hogy az
értelem és egyfajta "elvont" gondolkodás még nem vonja maga után a technikai
civilizáció kialakulását? Például delfinek... Ha csak ők lennének
a Föld legértelmesebb lényei, őket sem lehetne a hagyományos SETI
módszerekkel felfedezni! Pedig mégis értelmes lények!
( Na jó, tudom: ez nem egy delfines topic... ) Van egy másik kérdésem,
javaslatom. Szoktam azon gondolkodni, hogy milyen üzenetet kellene küldeni
a csillagok felé, hogy esetleg valakik észrevegyenek minket. A jelenlegi
legjobb módszer a rádió, a lehető legegyszerűbb kódolási mód pedig
a bináris jelsorozat. Nincs kedve valakinek a próba kedvéért összeállítani
egy ilyen sorozatot és itt feladni, hogy ki mennyi idő alatt tudja
megfejteni? Mondjuk, ragaszkodjuk a nullákból és egyesekból álló
sorozathoz...
-Code77
Kenus Creative Commons License 2001.09.14 0 0 7
Sajtóhiba!
monduk = mondjuk
Előzmény: Kenus (6)
Kenus Creative Commons License 2001.09.14 0 0 6
A fura az a dologban, hogy itt, a Földön is több féle módon szerveződik az élet. Az óceáni hátságok vulkáni kürtői körül éső termofil és hipertermofil mikroorganizmusokról még kiderülhet, hogy egy esetleg felfedezendő marsi életformával inkább rokon, mint monduk az amőbával.
Előzmény: cerebrum (-)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.09.14 0 0 5
Ja, és akkor az egyidejűség problémájáról még nem is szóltam.
Meg persze nem biztos, hogy galaxisokon belül kell ôket keresni, mint pl. Fred Hoyle (nyugodjék békében) Fekete Felhôje...
Előzmény: Dr. Lecter (4)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.09.14 0 0 4
Tegyük fel, hogy találunk egy mási civilizációt a saját galaxisunkban. Nomármost ha összesen ez a kettô van (mi meg a másik), akkor elég pici az esélye, hogy mindkettô ugyanabban a galaxisban van a lehetséges sokszázmilliárd közül. Tehát ebben az esetben valószínű, hogy a többiben is lehetnek, akkor viszont milliárdszámra kell lenniük. Ha viszont nincs sok, akkor kicsi az esélye, hogy ezek egymás közelében legyxenek.
Ergo: ha vannak más civilizációk is, akkor vagy hemzseg tôlük a Világegyetem, vagy hihetetlenül magányosak vagyunk a környéken...
cc Creative Commons License 2001.09.14 0 0 3
ha valamely letforma nem fog a mienkre hasonlitani, akkor azt eppen annyira nem fogjuk felismerni, mint azt, ha valamelyik joszag inteligensebb, mint az ember. bar felek tole, hogy ha csak megsejtene, akkor kapasbol ki is irtana. de lehet, hogy ez csak az egyeni szkepticizmusom.
Előzmény: cerebrum (1)
Stocker Creative Commons License 2001.09.14 0 0 2
Szerintem a kapcsolatablak sélessége függ az adott intelligenciától. Lehet, hogy ez az ember esetében csak néhányezer év lesz, de lehet, hogy másoknál több millió év.
Nem beszélve arról, hogy mi még "ki sem nyitottuk" a kapcsolatablakunkat...

SD

Előzmény: Törölt nick (0)
cerebrum Creative Commons License 2001.09.14 0 0 1
No és ha az élet teljesen másképpen is képes szerveződni, mint itt a Földön? Ha az élet nem feltétlenül igényli azokat a tényezőket, amiket állítunk?
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.14 0 0 0
Ja,biztos nyüzsög.Csak esetleg 1000 fényévre vannak az életet hordozó bolygók,az inteligenciát hordozók meg nűmondjuk 10 000 fényévnyire egymástól.(és esetleg csak 5000 éven keresztül vannak komunikativ állapotban,lásd LEM)
cerebrum Creative Commons License 2001.09.14 0 0 topiknyitó
Ki hogyan vélekedik erről a témáról? Kialakulhat élet a Marson vagy az Europán? Egyedül vagyunk vagy az univerzum nyüzsög az élettől?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!