Férjem elmegy egy hétre vidékre melózni, gondoltuk főzök neki mindnefélét, hogy ne ott kelljen pénzt költeni rá. Hááát ez nem is olyan egyszerű feladat, mint ahogy én ezt elképzeltem. Ott van hűtő, tehát bármit be tud spejzolni. Na de én még ilyet sose csináltam.
Főztem hentestokányt, lesütök két libacombit, párkáppal, de mi az uristent lehet még ennyi időre bedobozolni sima hűtőbe?
Én meg egyre inkább úgy vélem, hogy eljött az ideje, hogy új kávéfőzőnk legyen, tudod, akkor szerettem bele, mikor a Tiedet megláttam, ez olyan, csak beépített darálóval. Európában Gastroback 42612 néven kapni:
Az a baj, hogy 3-4 hónapon keresztül minden van, utána meg szinte semmi. Ezért van nálad is annyi minden otthon, akárcsak nálam. Nem akarok semmit se kihagyni.
Holnap dubarry csirkemell rizzsel,( fiúgyermek rendelte) előtte a múltheti húsleves a mélyhűtőből, csak sajnos abba még zöldséget kell főzni. 2 napja megcsináltam vagy 6db kápia paprikát előételnek. Megsütöttem, majd megtöltöttem feta sajttal. Most olivaolajjal leöntve, friss bazsalikom levéllel megdobálva várja a sorsát.
Vasárnap nálam is halászlé lesz bográcsban. Sokat nem kell már csinálni vele, mert az alaplé( kárászból,törpe harcsából, harcsafejből és farokból már a mélyhűtőben van. Én minden esetben paszírozok, ezért utálom annyira az alaplé főzését.
kicsit sok mindent vettünk tegnap a piacon, az esti halászlé után ma megfőztem a kukoricát, csináltam padlizsánkrémet, odatettem az uborkát kovászolni, és egy adag tökből csináltam tócsnit
(ezek mellett van a hűtőben milánói szósz, meggyleves, kétféle dinnye, és pont most egyeztünk meg, hogy naponta csak egyszer kellene uzsonnázni és vacsorázni - azt hiszem, néhány dolgot le kell fagyasztanom :-)) )
csiperkéből, hagymából, fokhagymából és a szarvasgomba "reszlijéből" főztem a gombapépet tejszínnel, ebbe forgattam bele a tésztát, és atetején a szletelt szarvasgomba. De holnap is hasonló étel lesz, mert megláttam egy német áruházláncnál vargányás metéltet, megvettem, és hozzá barna csiperkét is, ami jóval ízesebb, mint a fehér. azt csak némi zöldhagymával pároltam össze, szeletelve, azt fogom enni holnap.
Én azért árnyalnám a dolgot:a kettő összeadódik. Lásd: amilyen az adjonisten... Nyilván a személyiség adja az alapot, de nagyon is tudja befolyásolni az ember viselkedését az, hogy mások hogyan viselkednek vele, akár még személyisége ellntétét is mutathatja, ha valami/valaki miatt "kifordul önmagából".
a bajai halászlének épp az a lényege, hogy nem kell passzírozni...
én is két ibrikben szoktam elkezdeni, az egyikbe kerül az amit nem szoktunk megenni, a másikba, kicsit később indítva az, ami a tányérba is belekerül (mi nem szeretjük pl. a halfejet)
a vége felé az első fazékból a levet átszedem a másodikba, és még jól összeforralom
(bajai halászléba hivatalosan nem kell más, mint hal, hagyma, só, pirospaprika - após variációja szerint fokhagyma és paradicsompüré, illetve őszerinte halászlékocka is kerül bele - én most ez utóbbit kihagytam, csak ilyenkor kevesebb lé készül ugyanannyi alapanyagból)
(piacon meg majdnem jól megjártam, elnéztem, hogy a haltej/ikra ára nem kilónként, hanem 10 dekánként 400 ft, többet akartam venni, szerencsémre csak 10 dkg haltej volt, szidtam volna magam, ha megveszek fél kilót...)
A nyáron kétszer ettem halászlét. Egyszer sem én főztem. A gyerekem meg is jegyezte, hogy ez nem volt az igazi. Mi nagy halevők vagyunk. sütve, rántva is nagyon bejön.
Szóval.
Én nagy disznóságot szoktam elkövetni a halászlével. Nagyon utáltam a passzírozgatást, ezért...
Legalább 3-4 féle halból készül, belsőséggel (ikra nélkül, mert azt igazán nem nagyon szeretjük benne) a szokásos fűszerekkel, és babérlevéllel.
Hogy ne legyen olyan macerás, kitaláltam rá valamit. 2 edényben kezdem el főzni. Egy jó nagy edényben felteszem a halakat a fűszerekkel. A másikban a hagymát, 2-3 krumplit, halászlékockával. Amikor az utóbbi megfőtt, elő a botmixer, simára mixelem, és ráöntöm a megfőtt halra, pár percig együtt rotyogtatom. Így jó sűrű lesz. Az íze is nagyon jó.
Csak egyszer próbáljátok ki így! Senki sem mondja meg rajtatok kívül, hogy nem hal van benne lepasszírozva.
Köszi! Utálok konfrontálódni, de engem mindíg megtalálnak. A férjem szokta mondani, hogyha csak egyetlen izgága alak van valahol, azzal én biztosan összefutok:))
Holnap: gyümölcsnap
Kicsit elszaladtak a kilók és van itthon görögdinnye, sárga és őszibarack, körte, nyári alma. Ki lehet bírni.