Keresés

Részletes keresés

sogi01 Creative Commons License 2018.08.07 0 0 150626

  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

 

Előzmény: sogi01 (150598)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.07 0 0 150625

Ez a malna tenyleg egy kiszamithatatlan ribanc, nagyon koran up, majd up kozepen kp, ilyet meg nem csesztem. Kivancsi lennek masok tapasztalatara.

Előzmény: naivkezdo (150616)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150624

Igen, az nagyon extrem. De utana nem fozes kovetkezik, hanem megvarjuk szepen meg kierjed a bor. Nem a hejaban van a cukor.

Előzmény: 1zsakkrumpli (150623)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.08.06 -1 0 150623

"pár nap"=5 nap extrém esetben:)

Előzmény: naivkezdo (150622)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150622

Ahm, abban van a vitamin gondolom. Es az hogy van, hogy par ora (extrem esetben par nap) aztatas majd preseles utan igencsak fajtajelleges, illatos bort lehet kesziteni, es egyebkent az ebbol fozott palinka is az lesz?

Előzmény: 1zsakkrumpli (150621)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.08.06 -1 0 150621

Csak a magot kéne kivenni, a héját a cefrében kéne hagyni. Erre nem jó a prés.

Előzmény: naivkezdo (150620)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150620

Ezt nem tudom honnan szarmazik szolore, de nem gondolod, hogy fugg a cukortartalomtol? Amugy ha ennyire tema a magiz, miert nem preseled ki masodik vagy harmadik napon?

Előzmény: 1zsakkrumpli (150619)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.08.06 -1 0 150619

Max 72 óra a főerjedés, többi az utóerjedés, 20 fokon, bőven belefér az 5 napba. 2 hét alatt magíz lesz a domináns.

Előzmény: naivkezdo (150618)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150618

Azert ezzel ovatosan, mert mivan, ha az illeto 25 fokos kornyezeti es ettol magasabb erjedo hofoknal tapasztalta? Es ha mas 16fokon erjeszt, ahol eltart 2hetig? 5. napon tele van meg cukorral ebben az esetben.

Előzmény: 1zsakkrumpli (150617)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.08.06 -1 0 150617

Irsait a cefrézéstől számítva 5. nap főzni kell, ha forr, hanem, mert magízű, fáradt lesz.

Ezt egy profi mondta, idén ki is próbálom.

naivkezdo Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150616

Megmondom miert kerdezem a malnat, es vagom fel az ereimet. Csepegve indul, es tomeny illat jon ep helyett, de mar megindulas elott is. Tehat olyan, mintha nem lenne ep, mikozben kell, hogy legyen (ugye?!). Utana kevesbe illatos frakcio, es kis idovel az epnek felretett adagokbol elillan a jo egy resze. Hogy a turoba lehet ez? Az alszesz higitas nelkul gyenge, 18 kb. Es az illat a klasszikus ertelemben nem szaladhatott bele az ep-be, mert vegig lassan jott, csepegve epphogy folyva, tehat nem szaladt meg.

endrepp Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150615

Az illékony, az illatos, a kevésbé illékony kevésbé illatos. Az utóbbi elnyomja az előbbit, ha fölénybe kerül. A magasabban vezetett főzéssel arányosan több illatos kerül bele, ez elviszi illékony irányba az eredményt. Teória, egyenlőre jobbat nem sikerült találni. :)

Előzmény: naivkezdo (150611)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150614

Én is a magasabb cukortartalomra tippelek de 16,5 volt a brix, tehát nem túl magas.

Szépen habzik, tehát nem nyűgös az erjedés, még mindig magas kalappal.

Előzmény: naivkezdo (150612)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150613

Illetve a malna melyik kategoriaba tartozik, van tapasztalatod?:)

Előzmény: naivkezdo (150611)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150612

Es szepen erjed vagy szenved? Gondolom nem bockseres. Amugy nyilvan te is tudod, hogy picit tobb a cukor meg azirsaiban is, mint a szilvaban alapbol.

Előzmény: Jocó0423 (150610)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150611

A rezfelulet 110%, csak az van:) nem kicsi fedo, Sandor fele. Amit irsz, kevesbe illekony, magasan vezetett, nem ertem. A kevesbe illekony jobban kijon a magasan vezetettnel? Jozan parasztival nem forditva?

Előzmény: endrepp (150609)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150610

Érdekes az irsaim, már nyolcadik napja forr és még nem úgy tűnik, hogy abbahagyná.

A szilvám már ilyenkor tükrös volt és főztem.

endrepp Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150609

:) Nem tudom, hogy ennek a normának, ami itt a reggeli okosságban meg van fogalmazva , hogy felfűtés 1óra, főzés 2óra a praktikumon kívül van-e egyéb jelentősége, azt megfigyeltem hasonló paraméterekkel készült szőlőnél, hogy eléggé magízű volt, gondolom volt ideje kifőni. A 65%-os középpárlat a főzési időhöz képest nem magas, ez gondolom betudható a hőségnek és a rézfelület aránynak.

Írtad, hogy az EP elválasztás pontosságától remélsz több illatot, ennek is biztos van jelentősége, de azt gondolom az illat minden pálinkába átmegy, ha az alszeszben megvolt, viszont amelyikből nem jön elő, abban túlsúlyban vannak a kevésbé illékony komponensek, ezért illatoznak jobban a magasan vezetett párlatok.

Előzmény: naivkezdo (150608)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150608

Ujfeher, tegnap este: kulso hofok kb 20, futes lassu, 25l alszesz kb 4 ora a felfutes utan, 20-25ig siman lementem, semmi up, kp 65.

Ujfeher ma: kulso hofok kb 30, futes is picit erosebb, 30l alszesz kb 3 ora a felfutes utan, 30tol erezheto up, kp 62.

Indulas elvalasztas utan mindkettonel kb 81-82.

Kevero alacsony fordulaton mindkettonel vegig.

Paracso szogevel szenvedek meg, rendesen kiakarom haromszogelni a szogfuggvenyekhez:)) vagy ha van mas otlet, johet. De kb 20fok lesz.

Na mit mondasz ezek alapjan?

Előzmény: endrepp (150588)
zsorsz Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150607
Előzmény: roband (150606)
roband Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150606

Ilyenek a levelek:

Előzmény: roband (150604)
Bor Barát Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150605

Mármint deflegmátort...

Előzmény: Bor Barát (150603)
roband Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150604

Sziasztok!

 

Birs(körte) fám levelei elkezdte foltosodni, hullanak.

 

Érdemes egyáltalán még idén tenni valamit?

Monília ellen is kellene kezelnem a fát, mert  a gyümölcsökön annak a tüneteit szoktam látni nagyobb állapotban.

Ha lehet szeretném egyszerre kezelni a két betegség ellen.

Nagy kedvencem a birspálinka, örülnék, ha sikerülne valamennyi gyümölcsöt megmenteni.

 

Ettől a fától kb 5 méterre van egy körtefa, amiről most gyűjtöm a lehullott gyümölcsöt.

Ha lepermetezem  a birset, az mennyire lehet káros a körte cefrézésére?

Kiérződhet valami vagy még káros is lehet?

Nyilván óvatosan lenne lefújva, hogy minél kevesebb menjen a másik fa felé.

Köszönöm előre is.

Bor Barát Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150603

Én defkegmátort és pisztoriusz-tányérokat vásároltam tőle. Szépen és hatékonyan dolgoznak. Legalábbis a végeredmény ezt mutatja...

Előzmény: imre2018 (150593)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150602

Innen vettem a 30 literest , nincs vele gondom.

Előzmény: imre2018 (150593)
körte51 Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150601

Megnéztem az okleveleket a tavalyin és az idein is párlat a gyulain, de a megyei versenyeken pálinka.

Előzmény: mili70 (150599)
körte51 Creative Commons License 2018.08.06 0 1 150600

A párlat, mint megnevezés a magánfőzés bevezetésével került be és a pálinka elnevezés védelmére jött létre. Ha belegondolunk van logikája. Úgy magyarázta, hogy bizonytalan volt a minőségi változás iránya és abban az időben még a falusi túrizmus keretében volt lehetőség az értékesítésre és a vevő ne találkozzon bizonytalan minőségű pálinkával csak párlattal! Szerintem pozitív irányba ment, de akiknek az érdeke más az ezt vitatja. Mivel már nem jöhet szóba az értékesítés ,ez a párlat elnevezés már okafogyott,szerintem.

Előzmény: mili70 (150599)
mili70 Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150599

Ok, de be kellene másolni, hogy a pálinkatörvényben ( 2008. évi LXXIII. törvény) ez hol található. 

Ezzel kapcsolatban már olvastam egy NGM állásfoglalást, amit a szervezők a párlat vs pálinkaversenyek elnevezése körüli kérdések tisztázása miatt kértek. 

Mondjuk, azért kíváncsi lennék a magyarázatra, ami Gyulán elhangzott. ( mert nincs olyan szabályozás sem,  hogy kizárólag a kereskedelmi forgalomnak készült, vagy a kereskedelmi forgalomba került italt nevezhetjük csak pálinkának )

Előzmény: körte51 (150596)
sogi01 Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150598

    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (150581)
körte51 Creative Commons License 2018.08.06 0 0 150597

Forrás: Gyula, Országos szakmai konferencia ápr.27

Előzmény: körte51 (150596)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!