:-)) Kedves Contributor! Szépen összefoglaltad, hogy mi is az otthoni kenyérsütés, ill. a kenyérsütőgép használatának (egyáltalán "létének") értelme, haszna!!!!
Ha van rajta gyors program, azt is próbáld ki, én különösebb eltérést nem véltem felfedezni az alap (több mint 3 órás) és a gyors (alig 2 órás) progi eredményeképpen elkészült kenyér között. Ez a következő előny: a gyorsprogin, mire megérkezik a váratlanul bejelentkezett vendégsereg, már az asztalon illatozhat a különleges hozzávalókból/adalékokkal készített egészséges házikenyér, pl. szendvicsként stb.stb.
Sziasztok! A topicot olvasva kedvet kaptam arra, hogy most már én is vegyek egy elektromos kenyérsütőt. Igazából évek óta terveztem, de eleinte 15-20 ezer forintba került, amit sokalltam érte. Néhány hete viszont az egyik hiperben akciós áron csak 8990 forintért árultak egy alapgépet (gondoltam kezdetnek ez is megfelel). Vannak pozitív és negatív tapasztalataim, de mindent összevetve nem bánom, hogy megvettem. Jó például, hogy a használati útmutató sok receptet tartalmaz (a legizgalmasabb talán a reszelt sárgarépás, de van banános is). A készülék méretéhez képest (ami nagy) csalódást okozott a kivehető, tapadásgátló bevonattal ellátott sütőkosár mérete (ami kicsi). Az első kenyerem elég jól sikerült ahhoz képest, hogy az első volt :-). A súlya csak 560 g lett, pedig a géphez adott füzet szerint 700 g-osnak kellett volna lennie. Még csak egy negatívumot tudok említeni, nevezetesen azt, hogy a dagasztás-sütés során (ami közel 3 óra!) nem túl kellemes élesztőszag tölti be a konyhát (bár most, hogy jön a tavasz, nyitva lehet a konyhaablak végig a sütés alatt). Úgy számoltam, hogy 1-2 év alatt (attól függően, hogy milyen kenyeret, és milyen gyakran süt az ember) hozza be az árát. Végül egy recept (600 grammos /1 órával sütés után mérve/ kenyér lesz): 1,1 pohár langyos víz, 1 ek olivaolaj, só ízlés szerint (én egy csapott tk sót teszek hozzá, így sótlan lesz a kenyér, de egészséges :-)), 1 kockacukor, késhegynyi őrölt rozmaring (vagy kömény, aki szereti), 2,5 pohár BL80 liszt, 1 pohár teljes kiőrlésű rozsliszt, 1/3 pohár zabpehely, 10 gramm instant porélesztő. Költsége: 215 Ft (1 kg-ra számítva 360 Ft). A kenyérsütő fő előnyei: kiélheti az ember a kreativitását (szinte csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek); tudod, hogy miből készült (nem eszel annyi E-anyagot, csökkentheted a sófogyasztásodat /amiben mi magyarok élen járunk/); a 3 napos ünnepek végén is ehetsz friss kenyeret :-).
Clatronic BBA 2866 /egylapátos gépem van/ ehhez vettem 10kg BL-80 as kenyérlisztet.Tud e valaki kipróbált receptet adni ehhez a tipushoz ? 70-75 dk kenyeret szoktam sütni.Egészségesebb hozzávalókból is lehet.Köszönöm.
Ha nincs teljesen megkelve, rágós, akkor a hiba általában az, hogy túl vizes a tészta, vagy valami miatt nem keverte rendesen össze a gép a tésztát.
Az 591-es hsz-ben írtam recepteket, általában vegyesen szokták használni (pl: 400 fehér búza+160 rozs), mert a tiszta teljes kiőrlésű rozsból készült kenyér elég kemény.
Javaslom, hogy ha látsz itt receptet mentsd el magadnak a gépedre egy fájlban, akkor nem kell kérdezni, mert hirtelen a sok hozzászólás közül elég nehéz megtalálni azt amelyikre éppen szükséged van.
Ha nem akarod fehér, vagy teljes kiőrlésű búzaliszttel keverni, esetleg próbáld a sima fehér rozsliszttel (a jele RL 60-as), vagy a világossal (RL 90-es) és ehhez adj sötét "barna" rozslisztet (RL125-ös) vagy teljes kiőrlésű rozslisztet (RL-190-es). Bár még nem próbáltam, de ha ezt a kétféle rozslisztet kevered, hátha jobb lesz az eredmény.
A fehérből legyen több, pl. 35 dkg fehér rozsliszt+15 dkg teljes rozs vagy ilyesmi. Én spec. tejsavóport nem használnék.. de hát ízlések és pofonok:-)
Használd az 591-esben a mézes teljes kiőrlésű kenyérnél megadott receptet. De ha jól emlékszem ebben írtam a barna kenyér receptet is (én még nem próbáltam).
Egyébként csak megjegyzem, hogy a hazipatika.com-on most jelent meg egy cikk arról, hogy a Lund Egyetem kutatói kimutatták, hogy a fehér rozsliszt jobb inzulin- és cukorháztartást eredményez, mint a korpát tartalmazó búzakenyér, tehát nem feltétlenül a teljes kiőrlésű rozsliszt a jó, hanem a fehér, vagy világos rozsliszt is!
Eddig teljes örlésű búzával csináltam a kenyeret és jó is lett. Kb 500 g liszthez adtam 300 ml vizet, kevés élesztőt, mézet, sót, olajat. Most áttértem a rozslisztre és nem jó a kenyér. Túl puha lesz, szétmálik a szeletelésnél. Igaz többet próbáltam sütni 650 g liszt és 400 ml víz, két kanál méz, élesztő, só Már a tésztája sem az igazi, olyan mint a csíriz, nehezen gyúrja a gép. Megdagad, megkel, igaz barázdás a teteje de azért jól mutat. Viszont ha szeletelem szétesik. Mi lehet a gond? http://bit.ly/dq9tic
A Dacia példát arra értettem, hogy nem tudod eldönteni, hogy melyik gép a legjobb, mert ez mindig attól függ, hogy adott ember az adott kenyérsütőjével mennyire van megelégedve. Tehát nem két különböző, hanem két AZONOS gépre gondoltam! Van aki esküszik a Hausmeisterre (nekem is ilyen van, max 2,5 fontot - 1,2-1,3 kg-t tud), van akinek nem jött be, mert fehér a kenyér teteje meg stb.stb. ... de az enyém nem fehér, tökéletes, korábban fotókat is tettem be, a használatijában lévő recepteket már sokan kipróbálták, elégedettek voltak ... na szóval nem egyszerű történet:-))
Ja még egy példa: a mi Thomson tévénket Japánban szerelték össze (Made in Japan) az öcsémét Kínában, szerintem a Thomson szuper, szerinte elmegy... ezek alapján vennél Thomson tévét? Max. ha megnézed, hogy hol gyártották:-)) Sok ilyen példa van.
A 40 ezer szerintem is nagyon jó ár, igaz ott meg a márkanevet kell megfizetni, de időnként előfordul, hogy a márka valóban minőséget is jelent, bár ennek a fordítottjával is találkoztam már:-)
Majd írd meg, hogy végül melyik gépet választottad és milyen lett az első kenyér!
Off: Ez a Dacia példa nem tökéletes. :-( Működik az enyém, csak nem olyan jó. A Daciával is és a Bentleyvel is eljutsz a célba, csak nem mindegy közben hogyan éled meg az utat. :-) ON
Mostmás csak egy nagyobb kenyeret sütni tudó Panasonic kellene. Megérne 40 körüli árat.
Ezek szerint van az úgy, hogy a drágább a jobb:-)) Szerintem ez is olyan, mint amiről már itt is írtam. Van ismerős, akinek a Dáciája tökéletesen működött évtizedeken keresztül, soha nem hagyta őket cserben, ment mint a "kisangyal". Egy másik ismerősnek, a garázsszomszédunknak pedig a vásárlást követő első hónapoktól kezdve, állandóan gondja volt vele. Akkor most jó a Dacia, vagy nem... hát attól függ, hogy melyik ismerőstől kérdezem:-))
Most néztem, hogy az Elektroudvar hirdetése szerint már 40ezerért is kapható Panasonic SD-255 (az átlagos 60-63ezres árhoz képest ez elég jó).
Sajnos a Panasonic SD-255 messze sokkal finomabb kenyeret sütött a Hauseremnél. Minden ugyanolyan, ugyanannyi volt. Még az anyagok hőmérséklete is. A programot is megpróbáltunk hasonlót. (egyazon ideig csinálta.)
Kedves Csapszi! Én azt tapasztaltam, hogy létezik gép és gép között különbség. Nekem volt egy jól bevált receptem amit szinte minden nap megsütöttem két éven keresztül. Aztán a nem rég vásárolt új sütőmben egyáltalán nem lett jó. Az új gépemnél még azt is észrevettem, hogy az alap programon nem lesz olyan jó a kenyerem , mint a szendvicskenyérprogramon. Most már ezen sül az összes kenyerem. Kíváncsi leszek a kenyérsütőgép verseny eredményére!
Az ehetetlen természetesen túlzás volt. Amíg ezt nem kóstoltam, addig azt hittem finom a kenyerünk. :-(
Megnéztem ezt az oldalt, a Tefal és a Moulinex között vacillálok.
Ma este teszt lesz. Mindkét gép egymás mellett, teljesen egyazon anyagokból és grammra azonos mennyiségekkel lesz feltöltve. Verseny! :-) Holnap megírom 3 gyerek és két felnőtt véleményét.
Nem hinném, hogy az árbeli különbség a kenyér minőségében feltétlenül megmutatkozik, erről már többször is "beszélgettünk" itt. Egy olcsóbb gép jó szériája, ha sikerült kifogni, ugyanolyan finom kenyeret süt, mint a full-drága.
Ha olyan nagyon nagy volt a két kenyér között a különbség, ha a Tiéd egyenesen ehetetlen lett, akkor nem valószínű, hogy mindent úgy csináltál... mert akkor vagy az arányokkal, vagy a hozzávalók minőségével, esetleg a nem megfelelő bekészítéssel (a sütőedénybe) lehetett gond. Azt még el tudom képzelni, hogy a Te kenyered behorpadt, vagy túl nagyra kelt, odatapadt a tetejéhez stb., de hogy ehetetlen lett... ott valamit inkább elrontottál:-))
Olvastam már rossz véleményt 30ezres-50ezres gépről és jót egy 10ezresről, ár alapján nehéz dönteni, de az alábbiakat én - ahogy már korábban is írtam - fontos szempontnak tartom a vásárlásnál:
1./ stabilan záródjon a teteje 2./ legyen magyar nyelvű használatija, (szervíz a közelben:-) ) 3./ legyen jó sok program (gyors, tészta, jam, teljes kiőrlésű, francia stb.stb.) 4./ jobb a kétkaros - bár az 1 kg-nál nagyobbat is sütni képes gépeknél már két kar van
Nekem a lapos-széles gépforma jött be, ezeknél középen van az ablak, de van, aki a magasabb-keskenyebb formát szereti.. ez szabadon választott gyakorlat, no és attól is függ, mennyi a hely a konyhában:-)
Az 510-es hsz-emben már írtam egyszer, újra beidézem:
"Esetleg nézd meg ezt az oldalt is, itt ismertetik a gépek tulajdonságait is, és a boltokat is felsorolják, ahol kapható. Az ára alatt fel van tüntetve, hogy 5, 3, 8, 12.. stb.stb. bolt kínálatában... Ha erre rákattintottál, a következő oldalon már vásárlói véleményeket is olvashatsz és a minőségre a vásárlók által adott csillagok is látszanak, így talán könnyebb lesz dönteni."
Két kérdésem lenne. Már nem először ettem egy ismerős Panasonic SD-255-ös gépével sütött kenyeret. Istenien finom volt. Pontosan ugyanúgy megcsináltam az én öreg gépemben is, ahhoz képest ehetetlen. Létezik ,hogy gép és gép között ekkora külömbség lenne? Megér az 50 ezret, vagy más is tud ilyet?
Én nézegettem egy Moulinexet. Van tapasztalat vele? Jó gép? Nekem 1 kilós kenyérnél nagyobb kellene a naccsaládnak. Mit ajánlotok? Nem 10 ezres gazdaságos gépet szeretnék, úgy 30e körüli megfelelő lenne. THX!
A 20 zacskó biztosan jó sokáig elég lesz:-)) Most néztem, hogy kuglóf és nem is kalács ... a receptben van különbség?
Én is azt szeretem, ha van itthon belőle, mert nem mindig veszek friss élesztőt, vagy éppen nincs is a közeli kisboltban, a Coraba stb. meg lusta vagyok elmenni, elautózni egy élesztőért..
Nekem is ilyen gépem van már néhány éve, nincs gond a színével, vagy a formájával.... Nem tudom Nálad mi lehet a gond. Az alufóliás és konyharuhás letakarást már mások is ajánlották, talán próbáld ki. Fontos lehet, hogy stabilan (egyenesen) álljon a gép, hogy ne legyen túl közel az ablakhoz (amit sütés közben esetleg rányithatsz stb.). Több ötletem nincs....
Ha visszaolvasol, az általam bemásolt receptek többsége is a Hausmeister HM 1300-as használatijából származik. Ezek nagyon jó receptek, némelyik géphez olyan vacak receptet adtak, az öcsémnek más típusú gépe van, de ők is a én receptjeimet használják, azóta náluk is szépek és jók a kenyerek.
Igazán nincs mit, örülök, hogy Nálad is bejött ez az élesztő. Nagyon megbízható, még akkor is, amikor a hűtőből veszem ki a korábban már megbontottat (na azért olyan sokáig nem csücsül a hűtőben, miután elég gyakran kell sütnöm a fiúknak kenyeret stb.).
A kalácsod valami istenien néz ki, szabályosan beindult a nyálelválasztásom:-)))
Itt a fórumon nagyon soknak ilyen a gépe, talán mondanak neked valamit , hogyan legyen barnább a kenyér teteje. Nekem is ez a problémám. Érdekes, hogy az első gépemnél is nagy volt az ablak és még is gyönyörűen megsült a kenyér teteje.
Nagyon szép a kenyered! Most már nekem is jól sikerül az új kenyérsütőmben. Nálam az ablak alatt nem sül rendesen a teteje. Próbáltam alufóliával összehajtogatott konyharuhával is, de hiába. Én arra gondolok, hogy túl közel van az üsthöz a tető és így nincs elég hely a levegő mozgásának. Most a kuglófomnál is látszik, hogy kicsit besüllyedt és sületlen az ablak alatti rész. Annyira nem vészes. Nem tudok vele mit kezdeni. Egyébként én is friss élesztő párti vagyok. Csak most sütöttem ezzel az ETNA ajánlott porélesztővel. Én nem látok az állagán különbséget. Szép puha lett a kenyerem is és a kuglófom is. Ilyen lett
Milyen fajta a kenyérsütőd? Az enyém Clatronic BBA2865
Pennyben vásárolt, budafoki 50gr. élesztő negyedét használom, ettől sokkal lazább szerkezetű mint a budafoki porélesztővel. Már azon agyaltam mi lenne ha a tartály tetejét alufóliával vonnám be. Lehet még barnább lenne a teteje? Próbálta valaki?....
Sziasztok! Végre sikerült beszerezni a Saf porélesztőt. Én soha nem szerettem porélesztőt használni, lehet azért nem, mert amikor másfélével próbálkoztam soha nem voltam elégedett. Most tényleg ugyan olyan jó lett, mint friss élesztővel. Köszönöm ETNA! Most már, ha nem lesz itthon friss élesztő akkor sem lesz gond a sütés. 20 zacskóval van. :))))))
Most sül a kuglófom. Porélesztővel készítettem és csodálatosan feljött az ablakig. Majd készítek róla fotót. Sajnos mazsola az nincs benne, mert épp kifogyott. Azért mazsola nélkül is megesszük!! :))))