Keresés

Részletes keresés

sogi01 Creative Commons License 2018.08.10 0 0 150710

   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (150673)
endrepp Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150709

Az más, itt mások az arányok, a tápanyag lehetőség. Szomszédom volt Jóska bácsi, egy könyvben látott egy kaliforniai szőlő lugast ami több száz kilót termett, le volt írva hogy csinálták, megtetszett neki. Tavasszal ásott az öreg egy marha nagy gödröt, teli rakta mindenfélével, nérót ültetett bele, termett bőven, nagyon finom volt. Egy ház épül a helyén, ettől kialakul nálam egy beugró, oda gondoltam egy lugast, de nem tudom, hogy a 10-16h benapozás, az hogy esne a szőlőnek?

Előzmény: Jocó0423 (150708)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150708

Végül is igaz, minek az a terméskorlátozás, nagy baromság ám :)

Előzmény: endrepp (150706)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150707

Megint nem olvasol :)

90-es évek eleje! A tartálykocsi egy platós IFA lemeztartállyal. Nyilván osztott tartályos, egyetlen leeresztő csappal.

Előzmény: öreg_néne_b (150705)
endrepp Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150706

Te nem abban utazol, hogy a kertben beleülteted a tőkét egy trágyagödörbe, locsolod stb, akár mázsában gondolkozhatsz, nem kell hozzá ilyen matuzsálem sem:

https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2017/12/04/szaz-kilogramm-termest-hoz-a-vilag-legidosebb-szolotokeje-pecsett/

Előzmény: Jocó0423 (150704)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150705
Előzmény: Jocó0423 (150703)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150704

Egy tő az egy tő nálam :) és tudod mi az a terméskorlátozás?

Előzmény: Törölt nick (150698)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.09 -1 0 150703

Ne hari de ez marhaság :) Ismertem a bolt vezetőjét.

egy bor volt, egy elég gyenge száraz lőré. Aztán volt citrompótló, aroma meg cukor . Voálá :)  

Előzmény: öreg_néne_b (150699)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.09 -1 0 150702

A 100 liter el van osztva 3 db 60 literes hordóba.

Légmentesen le van zárva.

Naponta kétszer kinyitom , adok neki egy kis levegőt (kora reggel és délután) lenyomkodom a bundát

majd teszek bele(illetve cserélem) egy 1.5 literes vizes üveget amit előzőleg mélyhűtőben csonttá fagyasztok.

Ezzel a naponta kétszeri flakoncserével hideg maradt még eddig a cefrém , pedig délután egy picit a 

nap is besüt az ágakon keresztül.

Előzmény: kezdoParlat (150701)
kezdoParlat Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150701

Szia milyen módon hűtöd? Engem is érdekelne a cefre hűtése, főleg ebben a jó időben.

Előzmény: Törölt nick (150676)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150700

Ellenálló univerzális fajta, kevés permetezéssel elvan, muskotályos csemegeszőlő, amiből bort és pálinkát is lehet készíteni.

Előzmény: naivkezdo (150696)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150699

A tartálykocsi stabilitási okokból belül rekeszekre osztott, így látszólag egy tartályban többféle anyag szállítható. Benzinkútra is egy kocsival viszik az össze forgalmazott üzemanyagot.

Előzmény: Jocó0423 (150692)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150698

Egy tőből egèssz szőlőskertet lehet lètrehozni!

A 3 kiló, meg erőss lebecslès! Szerintem!

Előzmény: Jocó0423 (150685)
Green Corner Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150697

A borász szerint, akitől veszem, az Irsai borban, pálinkában elbújhat. Sosem ittam, se bort , se pálinkát belőle, most itt az alkalom kipróbálni. Most már több éve az Irsai cefre hűtésével szenvedek, ez a fajta a későbbi érésével, hátha megkímél ettől. A vasárnap du. cefrézett Irsai készen van, holnap tudnám kezdeni a főzést, de más program miatt majd csak szombaton reggel fogok hozzá.

Előzmény: naivkezdo (150696)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150696

Mit tud ez a poloskei? 

Előzmény: Green Corner (150695)
Green Corner Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150695

Jövő hétfőn érdeklődök a Pölöskei után. 100-ért szedd magad, 1ha-ról.

Előzmény: barkócza (150687)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150694

Lehet, hogy ki kellene probalnom vmi erositot.

Előzmény: endrepp (150677)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150693

En kihagyom, rauntam arra is. De eladot tudok meg max 2 napig, aztan vege.

Előzmény: pacsepa (150678)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150692

A kilencvenes évek legelején a Váci úton volt a boltunk az akkumulátor gyár mellett. Mellettünk egy borkimérés volt, hetente hozták tartálykocsival a bort Kiskőrösről.

Mindig egyetlen tartály volt de az üzletben négy féle bort árultak :)

Száraz, félédes, édes és muskotályos.

Előzmény: Jocó0423 (150691)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150691

Végül is egyetértek veled.

Mindenki mérlegelje maga, hogy mi éri meg neki :)

Előzmény: pacsepa (150688)
Figyelget Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150690

De ott legalább 4 tőke volt a tőke. :-) 

Hol van az a kannáshoz? :-D 

Előzmény: pacsepa (150689)
pacsepa Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150689

Nagyanyám négy tőkéből egy hekto bort csinált. A titkot magával vitte a sírba... :-(

:-)

Előzmény: Jocó0423 (150685)
pacsepa Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150688

A megfigyelésed lehet helytálló, csakhogy abban a maradék 15%-ban nem csak a homályosodást okozó kozmaolaj stb van, hanem más és értékes aromaanyagok is. Ez hiányozni fog. A kozmaolajtól ne a cefrefőzéskor szabadulj meg, pontosítok: ne így! Ez az én véleményem.

A második főzés átlag 65o-a ettől független, hiszen az alszeszed a korábbi leválasztás miatt valószínűleg magasabb alkoholfokú lesz. Az aranykönyv alapján ezt célszerűen visszahígítod éspedig vízzel mondjuk 25o-ra. Máris ugyanott vagy mint amikor kicsavarod a cefrét, csak hiányzik belőle ez-az. A rossz is, de biztosan valamennyi jó is.

Előzmény: Jocó0423 (150683)
barkócza Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150687

Cserszegit vegyél, a legtöbb faiskolai lerakatban kapható. Jobb is bornak meg pálinkának, ellenállóbb is, mint az Irsai, bár tény, most az Irsai a divatosabb.

 

Én egyszer pölöskei muskotályból szeretnék pálinkát csinálni.

Előzmény: Törölt nick (150684)
beetee Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150686

Írta, hogy nem. 2 tőke lesz. Az már 6 kiló.

;)

Előzmény: Jocó0423 (150685)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150685

Hm :)

Egy tőke ha normálisan korlátozzuk, akkor kb 3 kg szőlőt ad. Elég az neked? :)

Előzmény: Törölt nick (150684)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150684

Üdv Mindenkinek!

Annyira jó az a cserszegi meg az irsai?

 Honnan lehet venni ilyen fajta szőlő csemetèt vagy minek nevezzem! Csak 1-1 tőkènek való kène belőlle aztán megtermelnèm magamnak a szőlőt, ès nincs problèma h nem tudok venni!

 Termèszetesen tudom, h nem mindenkinek van ahool megtermelje!

Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150683

Isten ments, hogy újrakezdjem a vitát, csak két megjegyzésem lenne :)

1, Ha elveszem 15% környékén az alszeszt (saját megfigyelés) az első főzésnél, akkor a tisztázásnál nálam nem jelentkezik kozmaolaj és soha nem homályosodik a desztillátum, még 40°-nál sem.

A főzőm normál kisüsti, aránylag alacsony deflegmációval. Tehát a második főzés átlaga nálam 65°.

Előzmény: pacsepa (150682)
pacsepa Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150682

Én csak az alszeszes történetre emlékszem. :-) Az egy egyszerű logikai feladvány, nincsenek ismeretlenek. Amit lehet, érdemes kicsavarni, nem pedig utólag vizezni. Elrontani nem itt fogod, legfeljebb a lehetőségeket nem használod ki.

 

A finomításnál már más, az sok ismeretlenes matematikai egyenlet. Ott jobban lehet egyénieskedni, ki milyen módon, deflegmációval, mikor választ el.

Előzmény: Jocó0423 (150680)
endrepp Creative Commons License 2018.08.09 0 0 150681

Én úgy emlékszem, hogy csak a cefre főzésért "kaptál". :)

Egyébként, amit írtam az tavalyi menetrend volt, idén szigorítottam, középpárlat végig 80% felett, UP 78-75%-nál.

Én vizes deflegmátort használok, más a történet, nem marad a fazékban semmi értékes, Up-ra váltás után nem sokkal beesik az alkohol és a kihozatal és vége.

Előzmény: Jocó0423 (150680)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!