volt idő, amikor a ruszliból csak az üvegje meg néhány fűszerbogyó maradt, a többit eltüntettem együltő helyemben - másnap meg jött a macskajaj (de komolyan, részeg soha nem voltam, de kb. akkor tud ilyen szomjas lenni az ember) (amikor jó régen az első fizetésemet beosztottam: szülőkhöz utazás, bérlet, lakás, ennivaló, akkor a legnagyobb bánatom az volt, hogy havi 1-2 üveg ruszlinál többet nem engedhettem meg magamnak :-)) )
ma már azért óvatosabb duhaj vagyok, és ráadásul sokkal kevesebbszer kívánom meg...
Egyszer, úgy húsz éve, majdnem megettem 1/4 ruszlit. Kevés kaja van, amit ne bírnék legalább megkóstolni. Aztán úgy döntöttem, nyers halat egyen a fóka, meg aki rászorul. :)))
Rántott hallal legközelebb megpróbálom. Talán. Mert a rántott dolgokból meg a ropogós panírt szeretem leginkább.
Papus szabin van - elore keszitettem hideg sultet neki, mert azt szivesen eszi. Lehet ma valami levest keszitek, mert leveses a szentem... es palacsintat sutok, kiprobalom az uj palacsinta sutot! :))
Nekem most az a gondom, hogy sejtelmem sincs mit főzzek holnap. Lecso nemrég volt, azt biztos nem. Remélem megálmodom az éjszaka, valamint belenézek a mélyhűtőbe, hogy milyen nyersanyagot találok.
Holnap: férjnek kissé odakozmált gombapörkölt kissé odakozmált tarhonyával. Nekem: már hamadik napja lecsó( azok a büdös kölykök nem jöttek, így ehetem a 2 kg paprikát magamban:))
Ha marinált rántott halnak hívnák, egyetértenék, de nekm így akkor is az ecetes hal tűnik találóbbnak a két név közül. De persze nem a neve a lényeg. :-)
Ez a recept - bár én még ennyit egyszerre nem sütöttem. Fél kiló lisztből készítve 3-4 átlag embernek elég.
Hozzávalók:
5 dkg élesztő
fél liter tej
1 kg liszt
2 dl tejföl
1 evőkanál só
olaj a kisütéshez
Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a tejföllel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk tetszés szerinti nagyságú formákra.
Én ha megcsinálom, sokszor csak órák múlva akarnak enni, addig kel a szegény tészta, de semmi baja nem lesz. Egyébként olyan 8-10 centis átmérőjű bögrével szaggatom ki, és nem húzom nagyon ki a tésztát.
Csak olvastam, még nem próbáltam ki. Tényleg feloldódik az ecettől az apró szálka? Így vonzó számomra. Nekem nem okoz gondot a szálkás hal, de a családban többeknek.
Ez a "töki pompos"! Manapság majd' minden vásárban sütik. Csak sütőbe, jobb helyen kemencébe kerül a tészta és úgy sütve a feltétekkel. Magyar pizza. :) Az egész család nagyon szereti.
Végülis....:-) Csak szokatlan párosítások. A zöldborsófőzelekessel biztos ellennék, mindet szeretek belőle. A másikkal ellentétben, amiből csak a krumplit....
Nincs konyhaajtó, még előttünk le lett véve (amit megértek, mert nagyon szűk a hely,) és el is rohadt a pincében, minden szag megáll az előszobában/közlekedőfolyosón, kicsit még a zárt ajtajú nappaliba is beszivárog. Elszívó is csak olyan nem kivezetett, a cirkó miatt, amivel egyszerre nem mehetne.